USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Durum, Dodik'in tavırları ve tehditleri dolayısıyla asayiş krizine dönüşebilir'

Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Dzaferovic, Konsey'in Sırp Üyesi Dodik'in söylemleriyle tırmanan politik krizin Dodik'in tavırları ve tehditleri dolayısıyla düzenlilik krizine dönüşebileceğini söyledi.

'Durum, Dodik'in tavırları ve tehditleri dolayısıyla asayiş krizine dönüşebilir'
12-11-2021 11:16
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, ülkesindeki politik krizi ve Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri AA muhabirlerine değerlendirdi.

Sırp önder Dodik'in ayrılıkçı söylemleri Bosna Hersek'teki politik krizi tırmandırdı

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek'in en iri dostu bulunduğunun altını çizen Dzaferovic, "Türkiye, Bosna Hersek'ten tek yanıt beklemeden değme devir iane elini uzatıyor. Günümüzde hakeza ortak arkadaş ve dayanak hatırlamak baş döndürücü zor." dedi.

Dzaferovic, Türkiye'nin Bosna Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğini desteklediğini vurgulayarak, "Bosna Hersek'in velut ve fonksiyonel ortak mevki olması düşüncesince değme devir dayanak sağlayan Türkiye'nin zarfında bulunduğumuz politik krizden büyümek düşüncesince gösterdiği hukuk enikonu değerli. Teşekkür ederiz." diyerek konuştu.

Bosna Hersek'in ağır ortak politik krizle erinç karşıya olduğuna ayraç fail Dzaferovic, "Durum, Milorad Dodik'in tavırları ve tehditleri zımnında düzenlilik krizine dönüşebilir. Dodik'in entite düzeyinde ordu, kaymakamlık ve vergilendirme sistemlerinde köklü adımlar atacağı söylemleri ile RS'yi bağımsızlığa götürücü adımlar durdurulmalı. " ifadesini kullandı.

"Bosna Hersek'e dokunca sağlayan Dodik'e müeyyide uygulanmalı"

Dzaferovic, Dodik ve Sırp yetkililerin, emektar Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun genosit inkarını zeval sayan ortak hukuk çıkartmasını boykot etmeleri kararının da "RS'nin ayrılmasının" ortak parçası bulunduğunu belirterek, "Bu, Bosna Hersek'in egemenliği ve arazi bütünlüğüne işlenmiş ortak darbedir. Tabii ki tığ buna müsaade vermeyeceğiz. Bosna Hersek'i eskiden de savunduk, bugün de savunacağız." dedi.

Bosna Hersek'in henüz az dokunca görmesi düşüncesince Dodik'in yaptıklarının ortak an ilk sonuç bulması gerektiğine dikkati çekici Dzaferovic, durumun düzenlilik krizine dönüşmesi gibi etraflı Batı Balkanlar'ı ve Avrupa'yı etkileyeceğini dile getirdi.

Dzaferovic, boykot sonucu zımnında bütçenin onama edilemediğine, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinin çırçıplak bölüt iane edemediğine değinerek, "Dodik'in başlatmış olduğu bu çıldırasıya eda ortak an ilk sonuç bulmalı. Bosna Hersek kurumları derneşik çalışmalarına arka dönmeli. Uluslararası kurumlardan iane bekliyoruz." diyerek konuştu.

Dodik'in bugüne derece yaptıklarına erinç ortak müeyyide uygulanmasının mantık bulunduğunu kail Dzaferovic, "Bosna Hersek'e bu biçimde dokunca sağlayan ve gözdağı fail her insana müeyyide uygulanmalı. Dodik, ülkeye o derece baş döndürücü dokunca verdi ki değme muhtelif yaptırımı adalet etti." ifadelerini kullandı.

Dzaferovic, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanması adına Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış olan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na erinç akım edildiğini aktararak, bunun iklim düşüncesince güzel olmadığını söyledi.

Bosna Hersek'teki politik kriz

Dodik ve Sırp yetkililerin, emektar Yüksek Temsilci Inzko'nun 23 Temmuz'da genosit inkarını zeval sayan ortak hukuk çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla süregelen politik kriz, Sırp önder Dodik'in RS'nin bağımsızlığını anons edeceğini söylemesiyle derece derece büyümüştü.

Yüksek Temsilcilik Ofisinin (OHR) yürürlüğe koyduğu hepsi yasalı değişimleri inkar fail Dodik, mücadelesi sonlandıran Dayton Antlaşması'nın özüne dönülmezse ordu, kaymakamlık ve vergilendirme sistemlerinde köklü adımlar atacağını anlatım etmişti.

Dodik, millî kurda çıkışlı Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumunun yetkilerini, RS içerisinde kurulacak toy ortak kuruluşa devretmeye bağlı anayasa teklifinin RS Meclisinde onama edilmesini sağlamıştı.

Entite düzeyinde kurulacak ortak kurumun varlığı, "RS'nin 'paralel' ortak mevki hazırlığında olduğu" gibi nitelendirilirken, Dodik'in bu ayrılıkçı söylemleri ve hareketleri "Bosna Hersek'te baştan harp mümkün mu?" sorularını gündeme getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler