USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dünyanın ayrışık bölgelerindeki abide ağaçlar tarihe şahitlik ediyor

Yeryüzünün ayrımlı bölgelerinde tescillenerek esirgeme dibine tahsil edilen ve natürel kalıt adına benimseme edilen abide ağaçlar vakte düzlük okuyor.dün

Dünyanın ayrışık bölgelerindeki abide ağaçlar tarihe şahitlik ediyor
14-12-2021 14:30
Ankara

Yeniden ağaçlandırma çabalarına araştırma görevlisi bulunan yarayışlı kuruluşu One Tree Planet'in verilerine göre, dünyanın en buğulu ağaçlarından birisi 4 bin 852 yaşındaki Methuselah.

En buğulu klonal sıfır ağaçlardan onama edilen Methuselah'ın ahlaksız gözlerden korunması ve dokunca görmemesi düşüncesince noktayı mükemmel namına açıklanmadı ama California’nın Beyaz Dağları’nda arazi almış bulunduğu sanılıyor.

Bristlecone Çam çeşidi bulunduğu tamlanan Methuselah, gayrı ağaçların gelişmekte zorlandığı topraklarda yetişebilir ve gövdesinin içi direk sakızı doludur, kabuklarının yüzdelik 90’ınını kaybetse bile yaşamda kalabilir.

13 bin salname Jurupa Meşesi

ABD’nin California eyaletindeki Jurupa Dağları’nda mevcut yüzyıllık Jurupa Meşesi, kestirmece 2,5 kilometre kabil ve ortak m. yüksekliğinde dip ortak çalılık içerisine dolanmış kestirmece 70 beden kümesine sahip.

Çalı görünümdeki bitkinin temelli kişi kendini klonlayabilmesi zımnında 13 bin sene yaşamda kalmayı başardığına inanılıyor.

Bazı uzmanlar, Jurupa Meşesi’ni California’nın en emektar bitkisi ve bire ortak sürede dünyanın ikinci en emektar kendini klonlayabilen bitkisi namına tanımlıyor.

Birleşik Krallık'ta 50 yüzyıllık "porsuk ağacı"

Bir gayrı yıllara ortalık okuyan direk ise Galler'in Swansea kentindeki Llangernyw nahiyesinde mevcut 50 yüzyıllık pörsümüş ağacı.

Uzmanların tahminlerine göre, ağacın 4 bin ila 5 bin yaşlarında olduğu, ağacın gövdesinin adsız sansız ortak devirde ikiye ayrılmış bulunduğu ve siper dibine alındığı belirtiliyor. İkiye ayrılan direk gövdesinin birinin 6, ötekinin ise 12 m. bulunduğu belirtiliyor.

Porsuk ağaçlarının 600 yaşına denli yaşayabildiği anlatım edilmekte ama 50 yüzyıllık bu ağaçtan ayrıksı bu denli etraflıca dinç ayrıksı ortak pörsümüş ağacına rastlanmadığı anlatım ediliyor.

Hristiyanlık evveliyat devirde kültürel ciddiyete ehil pörsümüş ağaçlarının, gelişigüzel devir yeşil kalması ve yere sakıt dalların asıl salabilmesi zımnında tükenmez hayatı simgelediğine inanılıyordu.

Genellikle kilise bahçelerinde mevcut pörsümüş ağaçlarının, hamam havalarda halüsinasyonlara illet bulunan katıksız kavara salmış bulunduğu düşüncesince bu ağaçların büyülü güçlere ehil bulunduğu da düşünülüyordu.

Ağaç giderek bu türün, çelimli ortak Hıristiyanlık sembolü biçimine gelmiş şekilde etraflıca ömürlü olması ve yapraklarını dökmemesi zımnında Hz. İsa'nın baştan dirilişini sembolize etmiş bulunduğu belirtiliyordu.

Bunun yanı esna pörsümüş ağaçları, ağılı yaprakları ve al meyveleri zımnında emektar Roma, Yunanistan ve Mısır'da ise ölümle ilişkilendirildi.

Portekiz'de 3 bin 350 yaşındaki zeytin ağacı

Portekiz’in ve İber Yarımadası’nın en buğulu zeytin ağaçlarından "Oliveira do Mouchao", Abrantes civarlarındaki Mouriscas köyünde arazi alıyor.

Zamana ortalık okuyan ağacın gövdesinin etrafı 11,2 m. ve boyu 7,8 metre. 3 bin 350 yaşındaki zeytin ağacı halen semere vermeyi sürdürüyor.

Ağacın, Yunanistan’ın Girit Adası'ndaki Vouves ağacı ile beraberce dünyanın en buğulu zeytin ağaçlarından birisi bulunduğu ve Roma medeniyeti devrinde zeytin ağaçlarına tabiatüstü güçler atfedildiğinden ötürü bu ağaçların köklü sökülmediği söyleniliyor.

İran'ın en buğulu ağacı "Eberkuh Servi Ağacı"

İran’ın Yezd eyaletinde bulunan, 4 bin ila 5 bin sene tarihe şahitlik fail katıksız abide niteliğindeki Eberkuh Servi Ağacı, UNESCO Dünya mirası listesine girmeyi bekliyor.

Bölge halkının arzu ve adak ağacı namına onama ettikleri düşüncesince önceden çaput parçaları bağlanan ama henüz sonraları buna müsaade verilmemiş ağacın ülkenin kültürel mirasında ehemmiyetli ortak noktayı bulunuyor.

Yıllara ortalık okuyan, Akdeniz iklimine ilgili ve Şiraz çeşidi ağacın boyu 28 metreyi ve gövdesinin etrafı 11,5 metreyi buluyor.

İran’ın en buğulu ağacı bulunduğu sanılan Eberkuh Servi, Zerdüştlerce mübarek onama ediliyor.

Dünyanın en buğulu ağaçları ortada arazi düzlük "Pando"

Yeryüzünün en buğulu ağaçlarından birisi de ABD’nin Utah eyaletindeki Balık Gölü Ulusal Ormanları'nda arazi düzlük Pando ağacı.

Tek ortak kavağın kolonisi konumunda direk namına görülen, iri arazi altı sistemine ehil Pando'nun, 80 bin yaşlarında bulunduğu kestirim ediliyor.

Bilinen en emektar deli dolu organizmalar ortada yayınlanan ağacın diplerinin temelli yenilediği belirtiliyor.

Arjantin'in 2 bin 600 yaşından iri ağacı "El Alerce Abuelo" çağlara ortalık okuyor

Güney ABD ülkesi Arjantin'deki Los Alerces Ulusal Parkı'nda mevcut dünyanın en buğulu ağaçlarından "El Alerce Abuelo" isminde karaçam türünün yaşı 26 asrı aşıyor.

Ağaç, hükûmet merkezi Buenos Aires'e kestirmece 1500 kilometre uzaklıkta ülkenin güneyindeki Chubut eyaletine ilişkin Esquel şehri civarlarında bulunuyor.

Adının Türkçe karşılığı "Büyükbaba Karaçam" bulunan ve "Bin salname karaçam" namına da bilinen, nesli tükenme tehlikesi altındaki "El Alerce Abuelo" kestirmece 57 metrelik boyu ve averaj 2,8 metrelik çapıyla 2 bin 600 yıldan fazladır vakte ortalık okuyor.

İtalya'daki Yüz Atlı Kestane Ağacı

Dünyada türünün en yaşlısı bulunan "Yüz Atlı Kestane Ağacı", İtalya'nın Katanya kenti civarlarındaki Sant’Alfio köyünde 3 bin senedir tarihe şahitlik ediyor.

Gövde etrafı 58 metreye vasıl ağaca, Guinness Dünya Rekorları kabilinden "Şimdiye Kadarki En Büyük Ağaç Çevresi" unvanı verildi.

Rivayetlere gereğince direk adını, Kraliçe Jeanne d’Anjou’nun Etna Dağı’nı ziyareti esnasında ortak fırtınaya kapıldıktan sonraları beniz şövalyesiyle beraberce bu ağacın dibine sığınmasından alıyor.

Ağacın yakınında mevcut Etna Yanardağı'ndan etkilendiği ve kimi kısımlarının yandığı ama giderek kendisini iyileştirdiği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler