USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünya Sağlık Örgütü ‘Göç ve Sağlık’ toplantısı İstanbul’da gerçekleşti

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıda mütekellim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Pasaportuna mucibince göçmenlere yöntem yakalamak bu asrın hazırlık kisvesine bürülü ırkçılığıdır??

Dünya Sağlık Örgütü ‘Göç ve Sağlık’ toplantısı İstanbul’da gerçekleşti
17-03-2022 11:26

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle sığınmacı ve muhacir sağlığına bağlı gerçekleştirilebilecek harekât ile işbirliklerini yakalamak amacıyla planlı Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı Beşiktaş'ta mevcut müşterek otelde gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa Birliği Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Ahmed Al MAndhari, DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan'ın beraberinde sağlam aşırı ülkeden temsilciler katıldı.

Toplantıda mütekellim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Sığınmacıların devir hin geldikleri ülkeye gereğince değerlendirildiğini üzülerek görme etmekteyim. Bu onama edilebilmektedir müşterek gidişat değildir. Belki iddialı müşterek söyleyiş olacak ama, pasaportuna gereğince göçmenlere yöntem yakalamak bu asrın hazırlık kisvesine bürülü ırkçılığıdır” dedi.

Konuşmasına toplantıya ev sahipliğinden memnunluğunu dile getirerek başlamış olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Birleşmiş Milletler verilerine gereğince en müşterek tomar sığınmacıya ev sahipliği özne ülkenin Sağlık Bakanı şekilde bu toplantının ülkemde tamamlanmasından duyduğum memnuniyeti dile iletmek istiyorum. Ülkeme körpe geldiniz.
Sağlık yöntem yapıcılarının en ehemmiyetli görevlerinden müşterek tanesi tasarım etmektir. Yani planlamak, derpiş geçirmek ve ideale iktiran yapmak hedefini ortaya almak bizim birincil görevimizdir.

Yerinden edilmiş insanoğlu ve göçmenler düşüncesince de müşterek takım deneyimli âkil müşterek araya gelse ve ideale bağlı müşterek tasavvurda bulunsa: Büyük muhacir akınlarını istikbal yapmak neredeyse akla yatkın donanıma erbap ehliyetli oranda esenlik çalışanının müheyya bulunduğu, sınıra vasıl ayrıcasız gelişigüzel bireye esenlik ön tarama ve testlerinin yapıldığı, aceleci esenlik ihtiyaçlarının karşılandığı, diyar arasında hepsinin hususi etiket numaraları ile esenlik sistemine karışma edildiği, göçmenlere hususi müesses esenlik tesislerinde parasız ve daim esenlik hizmetine eriştiği, bu hizmetlerin müşterek numara basamak, ikinci aşama ve can sağlığı kabil topu topu esenlik gereksinimlerini kapsadığı, ilaçlar ve tıbbi cihazlar da karışma iktisap geçirmek neredeyse topu topu bunların parasız şekilde sunulduğu, ve ayrıca anahtar ve ekin pürüzünü bitmek neredeyse zat dillerini mütekellim zat içlerindeki muhacir esenlik mensubunun fariza hasretmek neredeyse istihdam edilmiş bulunduğu müşterek gösterici karşımıza çıkardı. Bu resme anlaşılan itirazı olanlar da çıkacaktır. Bu itirazların nedeni, hasep eksikliği yahut yetersizliği değil, gerçekleştirilebileceğine mahsus erkincilik azlığıdır. İşte Türkiye'nin ülkesinde barındırdığı Suriyeli misafirlere sunmuş bulunduğu esenlik hizmetlerinin özelliği ve kapasitesi, yukarıda resmetmeye çalıştığımız idealin, çağımız dünyasında ve şartlarında oluş bulmuş halidir” sanarak konuştu.

“29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir”

Ülkemizde mevcut Suriyeli göçmenlere maruz esenlik hizmetlerinden bahseden Koca, “Suriye krizinin başladığı günden bugüne derece Türkiye zat vatandaşlarına sunmuş bulunduğu kırat ve hizmette fark gözetmeksizin Suriyeli misafirlerine de bu çerçevede esenlik hizmeti sunmaktadır. Temel esenlik hizmetlerine erişimi bırakmak amacıyla 29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Bu muhacir sağlığı merkezlerinde ülkemize muhaceret geçirmek mecburiyetinde küsurat 787'si hekim, 34'ü diş hekimi, 1149'u şvester iktisap geçirmek neredeyse kestirmece 4 bin Suriyeli esenlik mensubu lazım uyarlama eğitimleri verildikten sonradan istihdam edilmektedir. Göçmen sağlığı merkezlerinin haricinde ikinci yahut üçüncü basamakta esenlik hizmetine gerekseme duyulması biçiminde aracısız esenlik hizmeti sunumu sağlanmaktadır. Bu çerçevede bugüne derece Suriyelilere kestirmece 97 milyon poliklinik hizmeti verilmişken 3 milyonun üstünde yataklı vagon vagon otama hizmeti sunulmuştur.

Yataklı otama hizmetinin indinde 2.6 milyon cerrahi müdahale gerçekleştirilmiş, 754 bin Suriyeli bebeğimiz esenlik tesislerimizde yaşama gözlerini açmıştır. Elbette böylesine faziletli rakamların bulunduğu esenlik hizmeti sunumu Türk esenlik sistemi üstünde ağırbaşlı manada arttırma müşterek ağırlık oluşturmuştur. Bu zorlukları aşmamızdaki en ehemmiyetli gücümüz Türk insanının misafirperverliği ve esenlik çalışanlarımızın adanmışlığı olmuştur. Zaman arasında bu iyon hafifletilmesi namına teşrikimesai ortaklarımız durumuna mevrut Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği'ne de bu vesileyle teşekkürlerimi arz geçirmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Pasaportuna gereğince göçmenlere yöntem yakalamak bu asrın hazırlık kisvesine bürülü ırkçılığıdır”

Göç problemininin herkesin kuma kaderi bulunduğunun altını çizen Koca, “Göç problemi şekilde nitelendirdiğimiz meselenin geri planında genel manada biberli müşterek öykü vardır. Sahile vuran ölmüş bebek bedenleri, muhaceret yollarında biçarelik zarfında çırpınan anneler ve bunun kabil nice acıklı göçün hafızalarımızda bıraktığı feci izlerdir. Dünyanın devasa müşterek köye dönüştüğü, mesafelerin anlamını yitirdiği böylesi müşterek çağda herkesin bu konudaki kaderi ortaktır. Yani bu dava herkesin sorunudur. Ortak mesail kuma analizör gerektirmektedir. Bugün birtakımı devletlerin sırtladığı bu ağırlık esasında hepimizin, topu topu insanlığın vicdani müşterek yüküdür. Sorunlarla mücadelenin yolu ise sebepleri dobra çözümleme etmekten geçmektedir. Bugün İkinci Dünya Savaşı döneminden caba şimdi müşterek tomar insanoğlunun bozukluk evini ve ülkesini ayrılma geçirmek mecburiyetinde kaldığını daima bu arada düşünmeliyiz. Ekonomik sıkıntılar, mekân sorunları, yıldırı olayları, çırçıplak muharebeler ve öteki sebepleri delik gerisi ederek muhaceret problemininin odağına hemen göçmenleri oturtarak bu sorumluluktan kaçamayız. Bu soruna fakat bireyleri göçe iten menşe nedenlere odaklanarak hal bulabiliriz.

Sığınmacıların devir hin geldikleri ülkeye gereğince değerlendirildiğini üzülerek görme etmekteyim. Bu onama edilebilmektedir müşterek gidişat değildir. Hele ki bu mevzuya hemen güvenlikçi perspektifle beslemek ise katiyen onama edilebilmektedir değildir. Belki iddialı müşterek söyleyiş olacak ama, pasaportuna gereğince göçmenlere yöntem yakalamak bu asrın hazırlık kisvesine bürülü ırkçılığıdır da diyebiliriz. Diğer taraftan kılıç değişmeyen vericilere düşen, uygulayacağımız politikalarla toplumlarımızın ön yargılarını incitmek ve beklenen içtimai damgalamaların da önüne geçmektir” sanarak konuştu.

Murat Horoz - Gülşah Kahveci
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler