USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya Bankası: Yükselen enerji tutarları şişkinlik riski oluşturuyor

Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nda, enerji fiyatlarındaki artışın toptan pahalılık düşüncesince yaklaşan vadeli ehemmiyetli riskler oluşturduğuna uyanıklık çekildi.

Dünya Bankası: Yükselen enerji tutarları şişkinlik riski oluşturuyor
21-10-2021 20:04
Washington

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının bu sene sayı farkı yüzdelik 80'in üstünde artmasının beklendiğini belirterek faziletkâr enerji fiyatları zımnında büyümekte bulunan devletlerin şişkinlik riskiyle dirlik karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayısını "Kentleşme ve Emtia Talebi" başlığıyla yayımladı.

Raporda, enerji fiyatlarının 2021'in üçüncü çeyreğinde yükseldiği ve 2022'de de faziletkâr kalmasının beklendiği aktarıldı.

Artan enerji fiyatlarının enflasyonist baskılara katkıda bulunduğuna ayraç edilen raporda, enerji fiyatlarının sunma kısıtları hafifledikçe 2022'nin ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağının kestirim edilmiş bulunduğu bildirildi.

Raporda, 2021'deki çelimli artışların arkası esna ekincilik ürünleri ve metaller kadar enerji dışı emtiaların fiyatlarının da 2022'de gevşemesinin beklendiği aktarıldı.

Petrol fiyatlarının 2022'de 74 dolara kavuşması bekleniyor

Raporda; petrol, natürel patırtı yağı lambası yağı ve kömürün oluşturduğu enerji mal fiyat endeksinin bu sene güzeşte yıla nazaran yüzdelik 83,4 yükseleceği, ekincilik ürünleri, metaller ve mineraller kadar enerji dışı mal fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzdelik 31 artmasının beklendiği kaydedildi.

Enerji mal fiyat endeksinin doğacak sene yüzdelik 2,3 artacağının beklendiğine özen çekilen raporda, enerji dışı mal fiyat endeksinin ise yüzdelik 2,3 azalacağı tahminine arazi verildi.

Raporda, kaba petrolün varil fiyatının bu sene güzeşte yıla nazaran yüzdelik 69,7 artarak sayı farkı 70 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken 2022'de ise yüzdelik 5,7 artışla sayı farkı 74 dolara ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

Altın fiyatında bu sene artış, doğacak sene gerileme tahmini

Metal ve mineral fiyat endeksinde de bu sene güzeşte yıla gereğince yüzdelik 48,5 çoğalması muhtemel raporda, endeksin doğacak sene ise yüzdelik 5 azalacağının kestirim edilmiş bulunduğu kaydedildi.

Raporda, giranbaha metallere bağlı fiyat endeksinin ise bu sene yüzdelik 5 artmasının, doğacak sene yüzdelik 2,7 azalmasının beklendiği belirtildi.

Dünya Bankasının raporunda, altının ons fiyatının bu sene güzeşte yıla gereğince yüzdelik 1,4 artacağı, 2022'de ise yüzdelik 2,5 azalacağı tahmini arazi aldı.

Tarımsal mamüllerin fiyat endeksinin ise bu sene yüzdelik 22 çoğalması muhtemel raporda, doğacak sene yüzdelik 1,4'lük düşme beklendiği aktarıldı.

Kısa vadede arttırma fiyat artışları meydana gelebilir

Raporda, 2021'de bazısı mal fiyatlarının 2011'deki ansızın yükselişten beri görülmeyen seviyelere yükseldiği yahut bu seviyeleri aştığı belirtilerek natürel patırtı yağı lambası yağı ve kömür fiyatlarının sunma kısıtları ve cazibe talebinin baştan canlanması zımnında üstün dereceli seviyelere eriştiği fakat alakanın hafiflemesi ve arzın iyileşmesiyle 2022'de düşmesinin beklendiği tabir edildi.

Düşük stoklar ve temelli sunma darboğazları zımnında çelimsiz vadede arttırma fiyat artışlarının meydana gelebileceğine ayraç edilen raporda, tedbir zinciri aksamaları ve mahal politikalarının yanında iklim olayları, dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki ağır aksak toparlanma ve müstevli tehdidinin öbür riziko faktörleri ortada bulunduğu kaydedildi.

Dünya Bankası Başekonomisti ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, enerji fiyatlarındaki artışın global şişkinlik düşüncesince benzeyen vadeli ehemmiyetli riskler oluşturduğunu belirtti.

Bu durumun sürmesi biçiminde enerji ithal fail ülkelerdeki büyümeyi de baskılayabileceğine ayraç fail Köse, "Emtia fiyatlarındaki incitici toparlanma, önceleri kestirim edilenden hâlâ açıkça duruma geliyor. Ülkeler güzeşte yılki global durgunluktan kurtulurken fiyatlardaki akıbet oynaklık siyasa seçimlerini kompleks duruma getirebilir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler