USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un çabucak yayılan Omicron varyantının Delta varyantına mucibince "daha az şiddetli" bulunmasına karşın başta aşılama yaptırmayanları "hastanelik etmeye ve öldürmeye" bitmeme etmiş olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı
12-01-2022 21:44
Cenevre

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde global afiyet uzmanlarıyla gerçekleştirdiği matbuat toplantısında, güzeşte hafta DSÖ’ye 15 milyon dünkü hadise bildirildiğini ve bunun haftalık en efdal global Kovid-19 hadise sayısı bulunduğunu söyledi.

Ghebreyesus, "Giderek kalan enfeksiyonlara, doğrudan elden gelişigüzel ülkede Delta varyantının yerini meydan Omicron faktör oluyor." dedi.

Omicron'un Delta'ya nazaran hâlâ az ciddi hastalıklara kez açmasına karşın halen korku sunma ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Haftalık dirilik kaybı sayısı az hâlâ 50 binlerde ve bu aşırı fazla. Virüsle yaşam sürmeyi öğrenmek, bu ahiret yolculuğu paylarını kabulleneceğimiz anlamına gelmemeli." diyerek konuştu.

Halen 90 ülkede nüfusun yüzdelik 40’ına Kovid-19 aşısı uygulanamadığını tamlayan Ghebreyesus, aşılamalardaki bariz kapatılmadan salgınla dirilik alıcı mücadelenin beklenir olmadığının altını çizdi.

"Güçlendirici düze namına civar düze aşılama" tavsiyesi

Ghebreyesus, DSÖ'nün olan Kovid-19 aşılarının Omicron varyantına huzur tesirini yakından strateji ettiğini belirterek, "Dün Kovid-19 Aşıları düşüncesince Teknik Danışma Grubu, aşılara hâlâ enli muvasala sağlanması ve salgının enfeksiyonunu karşılamak düşüncesince hâlâ birlikte tomar aşıya gerekseme bulunduğu mevzusuna aksan yaptı." dedi.

Danışma Grubu"nun, "önceliğin güçlendirici dozdan çok civar düze aşılamalarda olduğu" tavsiyesini hatırlatan Ghebreyesus, hastaneye kaldırılanların şişman çoğunluğunun aşısız kişilerden oluştuğunu tabir etti.

Tigray’a mâniasız insancasına iane erişimi çağrısı

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde devam eden çatışmalara da yer veren Ghebreyesus, alanda durumun hâlâ iyiye gitmediğini kaydederek, "Bugün bölgedeki birlikte doktordan aldığımız habere mucibince afiyet personelleri haziran 2021’den beri deva realizasyon edemiyorlar. Eylülden beri zamanı önceki ilaçlar kullanılıyor. Sınırlı sayıda ilaçların yalnızca 2-3 devir ehliyetli olabileceği söyleniyor." diyerek konuştu.

Ghebreyesus, 1 yıldan fazladır kuşatma altında olan Tigray’da dirimlik ehemmiyet haiz gıda, tıbbi gereç ve canlılık amacıyla gereksinimlerin realizasyon edilemediğini belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"DSÖ şekilde Tigray özellikle edinmek amacıyla Afar ve Amhara bölgelerine deva atmak düşüncesince muvasala sağlamaya çalıştık. Afar ve Amhara’ya erişimimize müsaade verilirken Tigray’a girmemize müsaade verilmiyor. Bu hale birlikte an ilkin sonuç verilmesi gerekiyor. Çatışma bölgelerinde insancasına desteğe mâniasız münakale esastır. Suriye ve Yemen amacıyla öteki arbede bölgelerinde insancasına desteğe münakale sağlandı, ancak Tigray’da 6 aydır tıbbi ve besin yardımına erişilemiyor."

Tigray’daki insancasına hale dünyanın tek durumunda rastlanmayacağını kaydeden Ghebreyesus, bölgedeki çatışmaların siyasetçiler çeşidinden barışçıl yolla çözülmesi temennisinde bulundu.

"Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz"

AA muhabirinin, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge çeşidinden dün meydana getirilen "Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına 6-8 haftada Omicron varyantı bulaşacağı uyarısı"nın hepsi evren düşüncesince makbul olup bulunmadığı yönündeki sorusunu ise DSÖ'nün Kovid-19'a huzur savaş kadrosu önderi Maria Van Kerkhove ve DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward cevapladı.

Kerkhove, "Omicron varyantının insanoğlu ortada aşırı dirilik alıcı biçimde yayıldığını görüyoruz. Bu varyantın şu anki şekliyle yayılmasına müsaade verirsek doğacak haftalarda hâlâ efdal hadise rakamları göreceğiz. Mevcutta hepsi bulaşmaları engelleyecek halde değiliz boydak virüsün yayılımını sınırlayabiliriz. Ayrıca, şu an ortaya çıkan efdal sayıdaki hadise sayılarını da düşürebiliriz. Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz." dedi.

Kerkhove, salgının yayılmaya ve tekâmül geçirmeye bitmeme ettiğini belirterek, "Omicron, Delta varyantından hâlâ az alevlenmiş bulunmasına karşın halen kullanmakta olanları hastanelik ediyor, öldürüyor." uyarısını yaptı.

"Alarm zillerini çalıyor"

Başdanışman Aylward ise DSÖ Avrupa Direktörü'nün Omicron hadise sayılarının çabucak artarak çoğalması zımnında "alarm zillerini çaldığını" vurguladı.

Aylward, 30 senedir bulaşan emraz dalında çalıştığını belirterek hâlâ ilkin hakeza birlikte salgına ve "epidemi eğrisine" şahitlik etmediklerini söyledi.

Salgında peçe takmak, telkih yaptırmak amacıyla tedbirlerin bırakılarak "kitlesel muafiyet hesabına silgi atılmasının" şişman birlikte kusur intihap olacağını vurgulayan Bruce, böylesine seçimin özellikle afiyet personelleri ve nemli insanoğlu edinmek amacıyla katı aşırı sayıda insanoğlunun canına para olacağını vurguladı.

"Omicron'un sonuç değişke olamayacağını anımsamak zorundayız." diyen Bruce, salgının ne istikamette ilerleyeceğini ve hâlâ ne varyantlarla karşılayacakların daha kestiremediklerini vurguladı.

Bruce, doğrudan demin akıllıca intihabat gerçekleştirmek mecburiyetinde olduklarını belirterek kullanmakta olanları aşılarını yaptırmaya ve peçe takmaya çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler