USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih

ABD'de bebek diriğ kurumunda fariza yapan, bu yurt ile Türkiye'deki bebek diriğ dair icraat yürüteç Dr. Kadir Gündüz, "ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir." dedi.

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih
10-11-2021 12:25
New York

Türk yurttaşı Gündüz, ABD'deki bebek diriğ çalışmaları, uygulamalardaki zamanı kökenleri ve Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÇHGM) faaliyetleri ile aralarındaki farklar dair hazırladığı doktora tezi kendince AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'ye 1989'da doktora eğitimi düşüncesince gittiğini aktaran Gündüz, aileyle ilgili şartlardan çevre burada kaldığını, sonuç 12 senedir da Pennsylvania'nın Pittsburgh şehrindeki bebek diriğ ofisinde fariza yaptığını anlattı.

Gündüz, Türkiye'de 1986'da başladığı ve çabuk evresinde bıraktığı Gazi Üniversitesi'ndeki gayrı doktora çalışmasını, dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) sürecinde tamamı ülkede eve kapanmayı vesile düşünülerek tamamladığını belirterek, ABD'deki bebek esirgemedeki uygulamaları gerekseme biçiminde Türk kültürüne akıllıca müşterek manken şekilde ihya şartıyla hakeza müşterek çabuk konusunu seçtiğini kaydetti.

ABD'de bebek diriğ çalışmalarının Türkiye'deki kabil merkezi müşterek yapıya ilişkin olmadığına dikkati çekici Gündüz, bu bölgede federal, eyalet ve fazladan yerler düzeyinde 750'ye benzeyen değişik kurumun değişik adlar altında çalışkanlık gösterdiklerine ayraç etti.

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir"

Pittsburgh'taki bebek diriğ ofisinde çalışmaya başlamadan ilkin bu bölgede eşiyle baş başa nice yetişek ve şehadetname programına katıldığını kail Gündüz, ABD'de 8 sene koruyan karı şekilde bakım ettikleri, şimdi sonradan ailelerine dönemeyen dü evladı evlatlık edindikleri bilgisini paylaştı.

Gündüz, çabuk çalışmasıyla bu bölgede şimdi dip ve enteresan bilgilere ulaştığını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından tenkil tarihidir. Açık ve belirgin şekilde hakeza söylenebilecek müşterek tarih. Bu, buraya mevrut evvel İngilizlerle başlıyor. İngilizler, Kızılderili evlatları ya kaçırarak yada savaşlarda onları elde ederek, annelerinden babalarından ilkin ayırıyorlar ve 'medeni' olsunlar diye, medenileştirmek düşüncesince İngiliz ailelere veriliyor. Yani evlatları ailelerinden açmak hakeza başlıyor Amerika'nın tarihinde."

ABD'de Kızılderililerden, kul şekilde geçer not zenci topluma, fazladan Protestanların hakimiyeti altındaki Katolik küçüklere denli dünya ortamında mahsus kesimlere müteveccih evlatları ailelerinden bölme politikalarının 1970'lere denli uygulandığını tamlayan Gündüz, bunun kökeninde, İngilizlerin milliyetsever ve Proteston kaygılarının yattığını söyledi.

Gündüz, "Bu şu düşünmek değildir. İngilizler gitti, o da bitti. Değil. O ekin kaldı ve hala bitmeme ediyor. Bugün de evlatları ana babalarından baş döndürücü bedava uzaklaştırıyoruz tığ bebek esirgemede." niteleyerek konuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sırasında, 2018'de Meksika sınırından sabık kesintili muhacir evlatların ailelerinden koparılmasının bunun en sonuç örneği bulunduğunu dile getiren Gündüz, bu mevzuda 2019'da aleyhte maruz duruşma sonucuna karşın ailelerinden tahsil edilen muhacir evlatların yüzdelik 90'ının hala ailelerine dönemediğini kaydetti.

Gündüz, 21. yüzyılda ABD toplumunda, sınırdaki kesintili muhacir evlatları ailelerinden ayırırlarken fark ana babalarının kayıtlarının elleme müşterek biçimde alınmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Şimdi bu gidişat ne açıklanabilir? Çocuk kelimesi kelimesine müşterek meta, müşterek materyal kabil düşünülüyor, kısaca müşterek kalem, bunu alıp müşterek kenara koyacaksam kimden aldığımın önemi bulunmayan gibi. Annelerin babaların kayıtları tutulmamış yahut tutulsa da adresleri yok, ulaşamıyoruz diyorlar, kısaca o denli bedava hazmediliyor, bu ekin hala bitmeme ediyor."

ABD'de evlatların ailelerden "çocukların menfaatine" niteleyerek alındığını dile getiren Gündüz, "Dolayısıyla ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir diyince abartı falanca yapmış olmuyoruz, olanı anlatım etmiş oluyoruz." dedi.

Çocuk diriğ dalında evvel defa karşılaştırmalı düzentileme yapılıyor

Türkiye'de ise kökeninden bu yana bakıma eksikli çocuklarla "müşfik müşterek komşu" kabil ilgilenildiğini tamlayan Gündüz, Türkiye'de evladı ailesinin indinde avlamak düşüncesince ne gerekiyorsa o yapılırken ABD'de ise evladı destek olmak namına evden tenkil eğiliminin bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yaptı.

Gündüz, "Türkiye ÇHGM karı merkezli, ABD bebek diriğ kurumları ise ailesine huzur bebek merkezli. Zaten çağcıl manada bebek esirgemenin Amerika'daki vazifesi evladı ana babasına huzur korumaktır, tanımı bu." şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki bebek diriğ karşılaştırmalı hakeza müşterek çalışmanın bilmiş yer aldığı kadarıyla evvel defa yapıldığını tamlayan Gündüz, "Amerikan bebek esirgemesini Türkiye'de tenkidî şekilde inceleyici müşterek düzentileme da yok. Çünkü ABD kültürel şekilde dominant yer aldığı düşüncesince 'ABD'de herhangi müşterek bilinçlilik güzeldir, hoştur' niteleyerek biliyoruz ya nedeniyle tenkidî bakmakta elhak zorlanıyoruz." dedi.

Gündüz, Türkiye'de bebek merkezli Sosyal Ekonomik Destek (SED) ismi maruz müşterek engelleyici infaz programı olduğuna aksan yaparak, "Yani Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, dallar bebek esirgemeye düşmesin, bunun kapsamına girmesin niteleyerek engelleyici tedarik şekilde ailelere iane ediyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye'deki infaz tamamı dünyaya dayanıklı olacak müşterek şey"

ABD'de ülkenin türel ve kültürel yapısından çevre "önleyici program" olmadığını tamlayan Gündüz, "Çocuk esirgemede çalışıyorum. Biz, türel sınırlamalardan dolayı, çocukla ait müşterek mesele oluşmadan ilkin gidip onu önlemeye müteveccih müşterek çalışkanlık göstermeyiz ancak Türkiye bunu baş döndürücü dobra yapıyor, tamamı dünyaya dayanıklı olacak müşterek şey." dedi.

Gündüz şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye'deki bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'i engelleyici programa giriyor. Bu, dünyanın baş döndürücü az durumunda uygulanıyor. ABD'de bu yüzdelik sıfır. ABD'deki bebek esirgemede 'önleyici' demek, bebek mesele oluşup bebek diriğ kurumuna geldikten sonradan şimdi kötüsü olmasın niteleyerek meydana getirilen programlara deniyor. Böyle bariz müşterek ayrımlılık var. Böyle olunca ne oluyor, ABD'de herhangi müşterek 1000 çocuktan 6'sı evinin dışındayken, Türkiye'de herhangi müşterek 1000 çocuktan hemen 1'i evinin dışında, 5'ine de SED veriliyor."

ABD'de, evlatları ana babalarından umumi manada güçlükle ayırdığı düşüncesince bebek diriğ kurumunun "öcü" kabil baş döndürücü menfi müşterek büyüklenme şekilde bilindiğini dile getiren Gündüz, Türkiye'de ise ana babaların gerekseme biçiminde ÇHGM'ye çocuklarını kendileri tasdik edecek denli değişik müşterek basiret olduğuna dikkati çekti.

Gündüz, "Anlayış farkını anlatmak düşüncesince diyorum, ana ata kendisi veriyor çocuğu, o da 1000'de 1'e istikbal ediyor. ABD'de güçlükle alınıyor, o da 1000'de 6 ediyor. Bu da baş döndürücü faziletli müşterek rakam." şeklinde konuştu.

Kendi evinde bakılan çocuğa 1, evinden uzaktakine ise 9 dolar harcanıyor

Dünyada herhangi müşterek sene averaj 250 bin çocuğun evlatlık edinildiği bilgisini paylaşan Gündüz, bunun yüzdelik 50'sinin ABD'de gerçekleştiğini söyledi.

Gündüz, ABD'de salname 120 ila 130 bin çocuğun evlatlık edinildiğini, Türkiye'de ise bu rakamın 17 bin yöresinde bulunduğunu anlatım ederek, ABD'de evlatlık edinilen yahut koruyan aileye maruz evlatların az şimdi tamamına yakınının ana babalarının yaşamda olduğuna dikkati çekti.

Evlatlık edinilen kimi evlatları ana babaları arka istediği biçimde devletin umumi manada bunu reddettiğini aktaran Gündüz, arka verilse bile o çocuklarda şimdi müşterek tomar travmatik zararın ortaya çıktığının görüldüğü değerlendirmesinde bulundu.

Gündüz, "Çocuğa, evde anası babası baksın, onları destekle. Bunu nite ferah ferah söyleyebiliyorum zira evinden uzaklaştırılan evlatların yüzdelik 70'e yakını boşlama yardımıyla evinden uzaklaştırılıyor, meydanda sömürme yok." dedi.

Muhtaç çocukların, büyüklenme yahut ecnebi aileler namına zat aileleri yahut akrabaları meydanda desteklenerek büyümesinin en dobra infaz bulunduğunu tamlayan Gündüz, bunun da Türkiye'de gıllıgışlı müşterek biçimde uygulandığını kaydetti.

Gündüz, çabuk çalışmasından çıkan neticeleri şu biçimde özetledi:

"Açık ve belirgin olarak, bir, Türkiye'deki ÇHGM, karı ve bebek merkezlidir, ABD'de ise ana babasına huzur bebek merkezlidir, müşterek defa bu bebek lehine baş döndürücü ehemmiyetli müşterek durum. Çünkü Türkiye bebek esirgemesi evladı evinde beslemek düşüncesince ne gerekiyorsa onu yapıyor, ABD’nin hakeza müşterek kaygısı yok. Teoride mevcut ancak uygulamaya bakınca, türel tensikat buna bariyer oluyor. İki, Türkiye'de müşterek numara derecede engelleyici paket uygulamaları yapıldığı düşüncesince bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'ine zat evinde bakılıyor, ABD’de bu olmuyor. Üç, zat evinde bakılması düşüncesince çocuğa harcadığın herhangi müşterek 1 dolar için, evinden uzakta bakmaya kalkarsan 9 dolar harcıyorsun, kısaca evladı evinden kurtarmak konuşu şekilde baş döndürücü şişman müşterek yük. Bunlar araştırmalar, 1'e 9 ödüyorsun."

Türkiye’de başkaca ÇHGM'nin çocukla avlu boyu ilgilendiğinin, 18 yaşını doldurduktan sonradan iş garantisi verdiğinin altını çizen Gündüz, ABD’de hakeza müşterek uygulamanın da olmadığını kaydederek, "Yani yaşama alıştırmak itibarıyla Türkiye bebek esirgemesi baş döndürücü doğacak derecede müşterek uygulamaya imza atıyor. Birçok ülkede bu yok." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler