USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyarbakır'da düzenlenecek 'Doğu'nun Kanatları' programı tanıtıldı

Diyarbakır'da Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde düzenlenecek, "Doğu'nun Kanatları" programının tanıtımı gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da düzenlenecek 'Doğu'nun Kanatları' programı tanıtıldı
26-04-2022 16:45
Diyarbakır

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Anadolu medeniyetine ve kültürüne istikamet verici ehemmiyetli şahsiyetleri edebiyat, tiyatro, sinema, resim, musiki ve şiirlerle dünkü çocuk ve gelecekle buluşturma amacıyla "Doğu'nun Kanatları" programı düzenlendi.

Bu kapsamda, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde şehirde gerçekleştirilecek programının teması kendisine belirlenen Feqiye Teyran, Molla Ahmed-i Cezeri ve Ahmed-i Hani'nin eserleri ve bu kişilerden esin alınarak merkum asar kamuoyuna tanıtılacak.

28 Nisan'da başlamış olacak ve dü çağ sürecek programda, Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Türk Tarih Kurumunun düzenleyeceği panel, Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğünün yayınlayacağı kitaplar ve sayısal katalog projesi tanıtılacak, Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu oyunluk alacak, TRT Genel Müdürlüğünün "İki Nehrin Buluşması" belgeseli sunulacak.

Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde planlı tanıtım toplantısında mütekellim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, teması Doğu'nun yetiştirdiği ve uygarlığı mayalayan iri şahsiyetler bulunan birlikte program dizisine başlayacaklarını söyledi.

"Büyük şahsiyetlerin düşüncelerini, duygularını çağ yüzüne boşaltmak hedefindeyiz"

"Doğu'nun Kanatları" ismini verdikleri program dizisinin ilkini Diyarbakır'da gerçekleştireceklerini tabir fail Demircan, programın düzenlenmesinde yardımı mevcut kasıntı ve kuruluşlara teşekkürname etti.

"Doğu'nun Kanatları" programını ülkede yaşanmış bulunan dünkü ve ehemmiyetli başlangıçlardan birisi kendisine değerlendirdiklerine ayraç fail Demircan, "Feqiye Teyran'dan ilhamla Doğu'nun Kanatları kendisine adlandırdığımız bu programla iri şahsiyetlerin düşüncelerini, fikirlerini ve duygularını ilkin insanımız edinmek neredeyse tamamı adamlık düşüncesince çağ yüzüne boşaltmak arzusunda ve hedefindeyiz. Diyarbakır'da düzenleyeceğimiz 1. programın teması 3 iri yabanlık bulunan Ahmed-i Cezeri, Feqiye Teyran ve Ahmed-i Hani'dir. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz tamamı etkinlikler bu 3 iri zattan esin alacak, onlara ithaf edilecek." ifadelerini kullandı.

Bakanlık kendisine Molla Ahmed-i Cezeri'nin divanını 2013 senesinde Kürtçe ve Türkçe kendisine yayınladıklarını dile getiren Demircan, 2014 senesinde ise Feqiye Teyran'ın divanının birlikte cildini Türkçe ve Kürtçe birlikte cildini ise özgün kopya kendisine yayınladıklarını, 2010 senesinde da Ahmed-i Hani'nin Mem-ü Zin eserini yayınladıklarını kaydetti.

Demircan, "Eserlerini Kürtçe kendisine yazan bu iri şahsiyetler medeniyetimizin ve kültürümüzün ehemmiyetli 3 değeri. Doğu'nun Kanatları programımızda hem Kürtçe hem Türkçe yürütme edilecek. Programımızda hem mevki aynı zamanda budun kendisine Kürtçe ve Türkçe tebliğler dinleyeceğiz, Kürtçe kitaplar tanıtacağız, Kürtçe film seyredeceğiz, Kürtçe şarkılara haremlik edeceğiz. Normalin ta kendisi bulunan bu etkinlikler 20 sene evvel maatteessüf hayaldi. Büyük birlikte kentlileşmiş cesurca ve azimli adımlarla bugüne geldik. İnşallah şimdi aşırı aralık alacağız."

Ortak neşriyat protokolü imzalanacak

Vali Münir Karaloğlu ise program yardımıyla 3 ehemmiyetli şahsiyeti Diyarbakır'dan insanlığın önemine sunmuş olacaklarını belirtti.

Feqiye Teyran, Ahmed-i Cezeri ve Ahmed-i Hani'yi entelektüel, sanatla alakalı ve kültürel etkinliklerle anmış olacaklarını tabir fail Karaloğlu, onların ışığını baştan insanlıkla buluşturacaklarını kaydetti.

Valilik ve şehremaneti kendisine programa ulama sunacaklarını aktaran Karaloğlu, şu şekilde konuştu:

"En ehemmiyetli katkımız, Büyükşehir Belediyesi kendisine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile eş neşriyat protokolü imzalayacağız. Şu ana derece Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kürt klasiklerinden muazzez 6 eserin yayımını gerçekleştirmişti. 3'ünün eş yayımı doğrusu yapıldı. Bakanlık ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kendisine Kürtçe ve Türkçe kendisine bu eserleri yayınladık. İnşallah imzalayacağımız protokolle hem yayınlanmış olanlar aynı zamanda artık Bakanlık ve belediyemizin eş yayınlarıyla şimdi aşırı kişiye aksettirmek neredeyse inşallah yayımını gerçekleştirmiş olacağız."

Programın tanıtım toplantısında, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve TRT Kürdi Kanal Koordinatörü Kemal Gümüş de görüşme yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler