USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Ramazan Bayramı mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan Bayramı mesajında hepsi İslam âleminin bayramını kutlama kartı ederek, “Ramazan ayının kalplerimize kazandırdığı incelik ve nazikâne başta ebeveyn ve büyüklerimiz kazanmak kadar eş, arkadaş ve akrabalarımızı görüşme etmeliyiz?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Ramazan Bayramı mesajı
02-05-2022 11:06
Mesajında Ramazan ayının önemine yer veren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ramazan Bayramı mesajında şu ifadelere toprak verdi:

“İbadetlerimizle Rabbimize yaklaştığımız, itikâfımızla kendimizle yüzleştiğimiz, iyiliklerimizle insanlığa imge olduğumuz beraberinde Ramazan'ın peşi sıra bayrama kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Bizlere Ramazan'ı diriltme etmeyi baht fail ve Ramazan Bayramı sevincini yaşatan ulu Rabbimize hamdüsenalar olsun.

Benmerkezci beraberinde anlayışı öne çıkartan çağdaş dönemin yaşantı biçimi, insanoğlunun iç dünyasını gırla yormakta ve beledi aslî değerleri günbegün örselemektedir. Sıla-i rahim, dayanışma, teavün ve paylaşma kabil değerler, bir çok devir yevmiye yaşamın hengâmesine feda edilmektedir. Bunun mübrem beraberinde kararı namına insan, bireyselleşme girdabında değişik yalnızlığa hükümlü olmakta; varlığını manalı bir duruma getiren maşeri değerlerden peyderpey uzaklaşmaktadır. Elbette topluluğun özünü gerçekleştiren değme insan, ilk önce fert bulunduğunun idrakinde olmalıdır. Ancak, fert iktisap kılmak ile bireyselleşmenin farkı cezaevi gerisi edildiğinde, maşeri huzurun, barışın, bütünlük ve beraberliğin çıban alması mübrem olacaktır.

Yüce dinimiz İslam, getirmiş olduğu umde ve değerlerle bireyselliği öteleyen ve maşeri yaşamı önceleyen beraberinde dindir. Bu dinin müntesiplerinin ayırıcı vasfı ise, ilk önce fert namına varoluşun idrakine erme, kendini sezme ve çevreyle anlayışlı olma idealini sahn düsturu edinmeleridir. Yüce dinimiz, endişe dünyamızdan ibadetlerimize denli değme bölgede beraberinde arada olmamızı, beraberce akım etmemizi ve birbirimizin bilincinde olmamızı önemser ve ayrıca bunu emreder. Bireyselleşmeye götürücü bencillik, kibir, hırs, tamahkârlık kabil olumsuz duygulardan bizleri arındırarak diğerkâmlık, tevazu, huluskârlık ve tatmin kabil maşeri erdemlere yöneltir. Nitekim namazımız, orucumuz, zekâtımız, fıtır sadakamız ve ibadetlerimizin değme biri, bizde çelimli beraberinde varlık bilinci ve bütünlük şuuru mensur ederek bizleri, romanesk ve fikrî yalnızlıktan koruyacak beraberinde işleve sahiptir.

Ortak inancın, tarihin ve medeniyetin içtimai hafızada baştan canlandığı meserret ve şenlik günleri bulunan bayramlarımız ise ayrışık sebeplerle ayrı sakıt kalplerin yeni baştan buluşmuş olduğu sulh ve meserret zamanlarıdır. Kardeşlik şuurumuzun ve birbirimize muhabbetimizin maşeri boyutta doruğa eriştiği erinç günleridir. Birbirimize eksikli oluşumuzun farkına vardığımız bu günler, sevme, bedel ita ve paylaşma ekseninde atılmış adımlarla gönüllerimizin yakınlaşmasına okazyon olmaktadır. İşte dönemin değerini algı ederek geçirdiğimiz beraberinde ayın peşi sıra eriştiğimiz Ramazan Bayramı, tinsel boyutuyla meşbu kırcı yaşanmış günlerin peşi sıra Cenab-ı Hakk'ın müminlere beraberinde ikramıdır.

Bu nedenle bayramlarımızı, bayağı dinlence günleri namına değil; bütünlük beraberliğimizi pekiştirmenin ve candan gönüle köprüler kurmanın imkânı namına görmeliyiz. Ramazan ayının kalplerimize kazandırdığı naziklik ve nazikâne başta ebeveyn ve büyüklerimiz iktisap kılmak neredeyse eş, arkadaş ve akrabalarımızı görüşme etmeliyiz. Geçmişlerimizi hayırla anma etmeliyiz. Bayram coşkusunu, kardeşlerimiz arasındaki kırgınlıkları ve dargınlıkları gidermeye okazyon yapmalıyız. Yüzümüze değme çağ tebessümü nakşederek evlatlarımızın şuur ve dil dünyasında iyi anılar bırakmalıyız. Modern yaşamın yalnızlaştırdığı büyüklerin, yevmiye yaşamda kendine toprak bulamayan gariplerin, boynu eğri yetimlerin, gözü buğulu öksüzlerin gönüllerini yapmanın gayreti zarfında olmalıyız. Vatanını bırakma kılmak mecburiyetinde kalan, fıkdan ve fukaralık zarfında ölüm kalım savaşı veren, haksızlığa, merhametsizliğe ve zulme uğrayanlara karnaval luğu sunmalıyız.

Bu kalp ve düşüncelerle eren milletimizin ve tamamı İslam âleminin Ramazan Bayramı'nı kutlama kartı ediyorum. Bizlere bu iyi ülkenin bayrağı altında özgürcesine karnaval luğu yaşattığı düşüncesince Cenab-ı Mevla'ya bitmeyen hamd ediyor; bu toprakları bize yurt kılan tamamı şehitlerimizi minnetle, dualarla anma ediyorum.”

Oğuzhan Halil Özbek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler