USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, tarihi Badşahi Camii’nde Pakistanlı Müslümanlara hitap etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Pakistan'ın Badşahi Camii'nde Pakistanlı Müslümanlara hitabında, “Kardeşlik ahlakı ve hukuku, Efendimizin bize kalıt bıraktığı en ehemmiyetli değerlerden biridir. Bu kardeşlik, dilleri, renkleri, ırkları ve coğrafyaları değişik müminle

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, tarihi Badşahi Camii’nde Pakistanlı Müslümanlara hitap etti
18-02-2022 18:47

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Pakistan'ın Lahor şehrinde mevcut tarihi Badşahi Camii'nde Pakistanlılara hitap etti. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Pakistan ziyareti dolayısıyla Cuma namazı önceleri planlı programa katıldı. Camiye gelişinde Türkiye ve Pakistan bayrakları haiz çoluk çocuk kabilinden iltifatlar ve güllerle karşılanan Başkan Erbaş, programda meydana getirdiği konuşmada, “Bu seçkin camide arkadaş ve kardeşlerimle beraberce olmaktan çevre iri beraberinde şenlik ve kıvanma içindeyim.” dedi. Başkan Erbaş, davetleri düşüncesince Pakistan Din İşleri ve İnançlar Arası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurul Hak Kadri'ye teşekkürname ederek, “Sizlere İstanbul'dan, Ankara'dan, Konya'dan, Türkiye'deki hepsi kardeşlerinizden hassaten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan esenleme getirdim. İman dahilinde gönülleri birbirine kenetlenmiş ermiş kardeşlerim. Cenab-ı Hak, bizleri birbirimize karındaş kılmıştır” niteleyerek konuştu.

“Kardeşlerimizin üzüntüleri her insanın kalbini sızlatmakta”

Dünyanın neresinde olursa olsun beraberinde müminin acısının, üzüntüsünün yahut mutluluğunun öbür müminleri de etkilediğini anlatım fail Başkan Erbaş, şunları söyledi:
“Bunun içindir ki Lahor'da, İslamabad'da, Karaçi'de, Keşmir'de beraberinde kardeşimizin ayağına beraberinde çalı batsa Türkiye'deki müminlerin de canı yanmaktadır. Bunun içindir ki zaman Keşmir'de, Kudüs'te, Myanmar'da, Yemen'de, Suriye'de, Libya'da, elan nice mazlum diyarlardaki kardeşlerimizin hüzünleri her insanın kalbini sızlatmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) beraberinde hadis-i şerifinde; ‘Sizden biri kendisi düşüncesince istediği beraberinde şeyi kardeşi düşüncesince de istemezse, esas açıdan inan etmiş sayılmaz.' buyuruyor. Bizim arzumuz, hepsi kardeşlerimizin iyiliğidir. Kardeşlik ahlakı ve hukuku, âlemlere yağmur yerine gönderilen Efendimizin (s.a.s) bizlere kalıt bıraktığı en ehemmiyetli değerlerden biridir. Bu kardeşlik, dilleri, renkleri, ırkları ve coğrafyaları ayrımlı müminleri ayrımsız liberalizm ve heyecanda toplama eder. Aynı sevinç, hüzün, ülküsel ve umutta birleştirir. Aynı dualarda buluşturur. Bu kardeşliğin yüksek beraberinde ahlakı ve sarsılmaz beraberinde hukuku vardır. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Onu zalime, düşmana doğrulama etmez. Kim kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir.”

“İstiklal Mücadelesindeki desteklerinizi unutmayacağız”

Türk milletinin İstiklal Mücadelesinde Pakistan'ın meydana getirdiği yardımın tarihin unutulmaz sayfalarına kaydolduğunu tamlayan Başkan Erbaş, laflarını şu şekilde sürdürdü:
“Biz ahiret yolculuğu kalım savaşı verirken bu coğrafyadaki kardeşlerimiz de zamanın sömürgecilerinin baskısı altındaydı. Bütün sıkıntılara ve tehditlere karşın meydanlarda oluşturulan sergilerde Çanakkale düşüncesince aşırı iri yardımlar toplandı. O çetin günlerde bizlere dayanaklık eylemek olanlardan biri de iri şair, yüzyılın Mevlana'sı Allame Muhammed İkbal'di. İfade eylemek istiyorum ki, Türkiyeli kardeşleriniz siz değerli üyelerimizin bu fedakarlığını katiyen unutmayacaktır. İlelebet yüreklerinde iri beraberinde sevgi muştusu yerine taşıyacaklardır.”

“İslam Medeniyeti, tevhid ve müfret medeniyetidir”

İslam toplumlarının imkanlarını birleştirerek kuma icraat geliştirdiğinde İslam coğrafyasındaki ve hayattaki nice probleminin kolaylıkla çözülebileceğini özetleyen Başkan Erbaş, konuşmasına şu şekilde bitmeme etti:
“İslam Medeniyeti beraberinde tevhid ve müfret medeniyetidir. Bu medeniyet, Doğu-Batı, Güney-Kuzey niteleyerek kainatı bölmez. İnsanları dil, renk, coğrafya farklılıklarından çevre ötekileştirmez. Bu medeniyetin mensupları, kullanıcılarını yaratılışta eşit, dinde karındaş yerine ikrar eder. Bütün insanlığa, ayrıca evrene ve içindekilere şefkatlilik ve merhametle bakar. İnanıyoruz ki bugün, asr-ı saadetin insanı yücelten, asırları aşan nadide örneklerini baştan insanlığa ikram eylemek katiyen olanaksız değildir. Bizler, Peygamberimizin (s.a.s) gösterdiği ümmet şuurunu baştan diriltebiliriz. Bizler, tarihe istikamet sağlayan o koskoca uygarlığı baştan güçlendirebiliriz. Bunun düşüncesince en önce İslam'ı, Kur'an'ı ve İslam Peygamberini gerçekten anlamalı, kalıp almalı ve asimilasyon etmeliyiz. Bilgi, iman, tapınma ve ahlak dengesini dobra kurmalıyız. Yeryüzünde iyiliği, erdemi, adaleti hükümran yapmak düşüncesince himmet göstermeliyiz. Tefrika ve hicran düşüncesince değil, imandan mevrut bütünlük ve hayat düşüncesince çalışmalıyız.”

Programda, Pakistan Din İşleri ve İnançlar Arası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurul Hak Kadri, Pencap Din İşleri ve Vakıflar Bakanı Seyid Sait Hassan da birer musahabe yaptı.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Mustafa Bülent Dadaş da katıldı. Başkan Erbaş, programın arkası sıra Badşahi Camii'nde hutbe irad etti ve Cuma namazı kıldırdı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Lahor ziyaretinde, Pakistan Milli Şairi Allame Muhammed İkbal'in kabrini de görüşme etti.

Musa Erdoğan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler