USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Kur’an-ı Kerim’i en güzel şekilde okumalı, anlamalı, yaşamalıyız”

TRT Kur'an Okuyucuları Semineri kapanış programına eklenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Kur'an-ı Kerim'i en güzel şekilde okumaya, anlamaya, yaşamaya ihtiyacımız var” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Kur’an-ı Kerim’i en güzel şekilde okumalı, anlamalı, yaşamalıyız”
11-01-2022 21:53

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, TRT Kur'an Okuyucuları Semineri kapanış programına katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı çeşidinden meydana gelen ve üç devir devam eden “TRT Kur'an Okuyucuları Semineri”nin kapanış programında “Vefatının 50. Yıl Anısına Kur'an Hadimi Kurra Hafız Hasan Akkuş Paneli” düzenlendi. Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda meydana gelen programda, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin selamlama hitabı yaptı.

Panelin açış konuşmasını önleyen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, katılımcıları selamlayarak, Hazreti Peygamberin, hadislerinde Kur'an-ı Kerim'den bahsedilen yerde bulunanların hesabına meleklerin yağmur yağdırdığını müjdelediğini söyledi.

TRT'de Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'na katılıp dereceye giren hocalarla planlı bu semineri baş döndürücü ehemmiyetli bulduğunu tamlayan Başkan Erbaş, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin'e teşekkürname ederek, “Bizim Kur'an'ı en güzel ortak şekilde okumaya, anlamaya, yaşamaya ihtiyacımız var. Kur'an bizim herhangi ortak şeyimiz. Kur'an-ı Kerim Rabbimizin, Peygamber Efendimiz eliyle insanlığa gönderilmiş olduğu en iri mucize. Dolayısıyla Kur'an-ı Kerim düşüncesince harcanan herhangi ortak saniye, herhangi ortak dakika bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, baş döndürücü mukaddes” dedi.

“Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması bire ortak sürede ortak eğitimdir”

Başkan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'i şimdi güzel kıraat etmek düşüncesince himmet fail hocaları ve bunun düşüncesince izlence düzenleyen TRT'yi kutlama kartı ederek, “Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.' hadis-i şerifinin müjdesine de erişmiş oluyorlar. Çünkü TRT'de meydana getirilen bu Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması bire ortak sürede ortak eğitimdir, ortak öğretimdir. Buna okazyon oluyorlar. Hocalarımız, yılların tecrübesini, birikimini elden orada yarışmaya katılanlarla değil, seyreden hep beraberce paylaşıyorlar” diyerek konuştu.

“Vefatının 50. Yıl Anısına Kur'an Hadimi Kurra Hafız Hasan Akkuş Paneli'nin önemine ilgi çekici Başkan Erbaş, Hafız Hasan Akkuş'a Allah'tan yağmur diledi.

Başkan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in herhangi ortak şeyi ile olağanüstü bulunduğunu belirterek, “Kur'an-ı Kerim'in güzel okunması sebebiyle ihtida eden, Müslüman bulunan onlarca, yüzlerce insanoğlu var. Bu olağanüstü değil midir? Belki manasını bilmiyor ama o güzel sesle okunan Kur'an-ı Kerim, onun ruhuna, kalbine işliyor ve Müslüman oluyor. Güzel okunan ezanlar sebebiyle Müslüman olanları biliyoruz. Bunların bütünü Kur'an'ın, ezanın bizim dinimizde, medeniyetimizde ne iri yerinin bulunduğunu ortaya koyuyor” halinde konuştu.

İstiklal Marşı'ndaki, “Ruhumun senden ilahi, şudur fakat emeli, değmesin mabedimin göğsüne yabancı eli, bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, sonsuz yurdumun üzerinde benim inlemeli” mısralarını hatırlatan Başkan Erbaş, “Bu ortak duadır esasında, herhangi ortak dizesi ortak dua. Biz Diyanet TV olarak, Ezanı Güzel Okuma Yarışması yapmış idik. Orada da gene sert baş döndürücü jön hocamızın Ezan Yarışması'nda çıkarlarını göstermesine, bizim onları tanımamıza okazyon ergin idi. Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmalarında şimdi sert baş döndürücü hocamızın o cevheri ortaya çıkmak oluyor. O cevheri geliştirmemiz lazım. Bu seminerlerin en ehemmiyetli yönlerinden bir tanesi de budur. Sizler birer cevhersiniz. Bu cevheri daima geliştirmemiz, parlatmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Kur'an-ı Kerimin şimdi ortak tomar insanoğlu çeşidinden anlaşılmasını ölçü vazifeniz var”

Kur'an-ı Kerim'in insanlığı karanlıklardan aydınlığa boşaltmak düşüncesince gönderildiğine dikkati çekici Başkan Erbaş, şunları söyledi:
“Kur'an'ı elden okumakla kalmayacağız. Onu anlamaya çalışacağız. Her hocamız, Kur'an-ı Kerim'in okumuş olduğu o ayetlerin anlamını öğrenmeye çalışsın. Çünkü sizler elden Kur'an'ı güzel okuyan kimseler değilsiniz. Kur'an-ı Kerim'i bire ortak sürede üslup vazifeniz var. Kur'an-ı Kerim'in şimdi ortak tomar insanoğlu çeşidinden anlaşılmasını ölçü vazifeniz var. Yani kılıç artist değiliz. Biz Kur'an karisiyiz, Kur'an okuyucusuyuz. Kur'an-ı Kerim'i kalplere nite yerleştireceğiz, Kur'an-ı Kerim şimdi ortak tomar insanoğlu çeşidinden nite yaşanılsın, derdimiz bu. Yoksa ortak konuşma yapmıyoruz burada. Aynı sürede sanattır. En iri sani Allah'tır. En iri saninin gönderilmiş olduğu Kur'an da bire ortak sürede herhangi ortak yönüyle sanatı da uygundur. Edebi ortak metindir. Şiirden şimdi güzel secileri vardır. Bunları da biliyoruz. Onlar Kur'an-ı Kerim'in olağanüstü yönleri”

“Her hocamız, ortak davetçidir”

Kur'an-ı Kerim'i okuyan herhangi ortak hocanın ortak çağrıcı bulunduğunun altını çizen Başkan Erbaş, konuşmasını şöyleki bitirdi:
“Okuduğu Kur'an'la kullanıcılarını Kur'an'a çağırma ediyor, Kur'an'ı tanıtıyor. Tanıyın Kur'an'ı, anlayın ve yaşayın. Nihai erek budur. Bu maksadı şayet gözden kaçırırsak yaptığımız işlerin Allah yanında tek manası olmaz. Kur'an'ın anlaşılması ve yaşanması, amacımız budur. O sebepten TRT'de yarışmacılarımız okurken altından ekrandan manası da yansıyor. Bu baş döndürücü güzel ortak faaliyet. Manasını anlamamız lazım. ‘Kur'an'ı, düşünülsün, anlaşılsın diyerek kolaylaştırdık.' Demek ki Kur'an'ı düşünmeye, Kur'an'ı anlamaya çalışmamız lazım. Rabbimiz bunu istiyor bizden. Yarışmacılarımızın, hocalarımızın, orada yargıcılar kurulu üyeliği önleyen hocalarımızın problemi de bu esasında. Ben devir hin strateji ettiğimde görüyorum, Kur'an-ı Kerim şimdi ortak tomar okunsun, şimdi ortak tomar anlaşılsın, şimdi ortak tomar şahısların kalbine, gönlüne girsin diyerek çırpınıyorlar. Bu kısmını bizim herhangi ortak devir enerjik tutmamız gerekiyor. Ben panelimizin yararlı olmasını, hayırlara okazyon olmasını Cenab-ı Hak'tan yakarma ediyorum. Kur'an'a çalışma vermiş, lisan vermiş, Allah Resulü Efendimizden bugüne denli Kur'an'ı güzel sesleriyle okumuş, Kur'an'ı anlamaya çalışmış, tefsirini hazırlamaya çalışmış binlerce insanoğlunun binlerce hocamız, üstatlarımız, Allah hepsine yağmur eylesin, yaşamda olanlara yararlı levent boylu ömürler kader eylesin. Bu çeşit panellerin, sempozyumların, seminerlerin bitmeme etmesi gerekiyor. Onu da Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulumuz en güzel ortak şekilde yapıyor. Bundan sonradan da hazırlamaya bitmeme edecektir inşallah.”
Başkan Erbaş'ın konuşmasının ardından, “Vefatının 50. Yıl Anısına Kur'an Hadimi Kurra Hafız Hasan Akkuş Paneli”ne geçildi. Panelistler, Hafız Hasan Akkuş Hocanın hayatını, Kur'an-ı Kerim'e hizmetlerini, tilavetinin niteliklerini anlattı.

Seminere dahil bulunan hocalar, Kurra Hafız Hasan Akkuş'un memleketi bulunan Kızılcahamam'da ve Ankara'nın muhtelif camilerinde Hasan Akkuş'un ruhu düşüncesince Kur'an-ı Kerim okudular.

Programa, TRT'de Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'na katılıp dereceye girenlerin birlikte Ankara İl Müftüsü Dr. Yusuf Doğan, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyeleri, Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması yargıcılar kurulu üyeleri katıldı.

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler