USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Allah dünyayı bizler düşüncesince yaratmıştır ve evren hepimize yeter

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş,"İstanbul'dan, Süleymaniye minberinden topu topu insanlığa sesleniyorum: Ey insanlar, Allah dünyayı biz düşüncesince yaratmıştır ve evren hepimize yeter. Geliniz kimesne hiç kimseye butlan yapmasın. Herkes hakkına razı olsun." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Allah dünyayı bizler düşüncesince yaratmıştır ve evren hepimize yeter
02-05-2022 09:29
İstanbul

Süleymaniye Camisi'nde Ramazan Bayramı hutbesini gelir fail Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilk önce şetaret namazı düşüncesince camide mevcut vatandaşların bayramlarını kutlama ettiğini söyledi.

Bayramların şahısların fıtratıyla buluşma, birbirlerine gönlünü açılış ve luğu paylaşma günleri bulunduğunu tamlayan Erbaş, "Bayramlar, kardeşliğimizi pekiştirme, yüreklerimizi tertip günleridir. Bayramlar dilleri, renkleri ve coğrafyaları farklı; imanları, gönülleri ve duaları ayrımsız milyonlarca Müslümanın ayrımsız duyguyu yaşamış bulunduğu müfret anlarıdır." sanarak konuştu.

Erbaş, rastgele iyilik kabilinden bayramların da şükür vesilesi bulunduğunu anlatarak, "O biçimde şükrümüzle hepsi varlığın ve nimetin deposu bulunan Yüce yaratıcımıza yakınlaşalım. Bayramları özbeöz açıdan şetaret durumuna getirecek bulunan bizleriz. Öyleyse bayramın neşesini ve mutluluğunu hep beraberce paylaşalım. Paylaşarak elleme ve elleme olanı çoğaltalım. Acısı olanın acısını azaltalım, yükü olanın yükünü hafifletelim, derdi olanın derdine eş olalım. Allah Resulü'nün 'Bir mümin, öteki müşterek inanan düşüncesince birbirini destekleyen müşterek yapının tuğlaları gibidir.' ilkesine sadakat gösterelim." ifadelerini kullandı.

"Bayramlar sevgi, sulh ve geçim günleridir"

"Bayramlar hatırlamaktır." diyen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, hutbeye şu biçimde bitmeme etti:

"Anne babamızdan başlayarak eş büyüklerimizi, eşimizi, dostumuzu, yandaki ve akrabamızı görüşme edelim. Öksüz, antika ve kimsesizleri sevindirelim. Hastaların hatırını soralım, yetimlerin yüreğine dokunalım, yaşlıların duasını alalım. Yüzümüzde beliren tebessümle, kalbimize doğan sıcaklıkla çocuklarımıza şetaret neşesini tattıralım.

Bayramlar sevgi, sulh ve geçim günleridir. Geliniz bu bayram, aramızdaki gücenme ve küskünlükleri müşterek kenara bırakalım. İman kardeşliğinin lezzetine varalım. Bayramlar afsun vakitleridir. Dünyanın neresinde olursa olsun derdi ve problemi bulunan kardeşlerimiz düşüncesince el açıp Rabb'imize yalvaralım. İslam beldelerinin emniyet ve erinç süresince kutlayacağı bayramlar düşüncesince niyazda bulunalım. "

Erbaş, hutbenin müşterek bölümünü İngilizce de gelir etti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Türkçe ve İngilizce bitmeme etmiş bulunduğu hutbede şunları söyledi:

"Bu vesileyle buradan, İstanbul’dan, Süleymaniye minberinden hepsi insanlığa sesleniyorum: Ey insanlar, Allah dünyayı biz düşüncesince yaratmıştır ve evren hepimize yeter. Geliniz kimesne hiç kimseye butlan yapmasın. Herkes hakkına razı olsun. 'Benim hâlâ elleme yaşamam düşüncesince diğerinin elindekini de alayım, o ne olursa olsun' felsefesi ile değil, 'Ötekinin de yaşayabilmesi düşüncesince paylaşmam ve yardımlaşmam lazım' felsefesi ile cereyan edelim. Bu anlayışı rastgele bölgede yaşama geçirirsek dünyada savaşlar, zulümler sonuç bulur. Kadın, bebek milyonlarca arı insanoğlu yurdundan, yuvasından kaçarak bambaşka sığınacak bölgelere görmek mecburiyetinde kalmaz. Farklılıklar arbede nedeni değil, bolluk vesilesi olur."

Tüm şahısların dokunulmazlık haklarını doya doya yaşamasının önemine ayraç fail Erbaş, tapınma özgürlüğünün ve tapınak dokunulmazlığının korunmasının içtimai barışa ve evren barışına ulama sağladığını vurguladı.

Erbaş, dünyada rastgele üç dört saniyede müşterek insanoğlunun açlıktan öldüğüne aksan yaparak, "Her üç dört saniyede müşterek insanoğlu da tokluktan, müşterek tomar yemekten ölüyor. İslam’ın müşterek balans dini kendisine zekat, infak, yardımlaşma, el birliği ve paylaşma ilkelerinin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğu bu tabloda ne genişliğinde da vurucu müşterek biçimde kendini gösteriyor." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, hâlâ sonradan Türkçe kendisine sürdürdüğü hutbesinde, "Sana ahiret yolculuğu gelinceye genişliğinde Rabb'ine kol et." tanrısal emrine günah eğerek, ramazan okulunda kazanılan elleme hasletlerin avlu süresince korunmasını, ramazanın huzur, artağanlık ve samimiyetinin yaşamın rastgele anına taşınmasını kaynak etti.

Yahya Kemal Beyatlı'nın "Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirinin bazısı dizelerini okuyarak hutbesini bitiren Erbaş, hâlâ sonradan camideki vatandaşlarla bayramlaştı.

"İngilizce kısmında öne çıkan mesajları özgülemek istedik"

Bayram namazının arkası sıra matbuat mensuplarına izah karşıcı Erbaş, bu sene ramazan ayının baş döndürücü çoğalan geçtiğini anlatarak, "Ülkemizde, sert baş döndürücü şehrimizde, sert baş döndürücü camimizde vatandaşlarımızla cemaatimizle bu arada olduk. Teravih namazları baş döndürücü nefes kesici geçti. İki sene teravih namazı namazını camilerde kılamamıştık. Onun özlemini bu sene gidermiş olduk. Hakikaten eski yıllara layıkıyla bu sene teravih namazı namazları hâlâ nefes kesici oldu. İlk teravihi Ayasofya'da kılmıştık. Tabii bizim dü salname müşterek beklentimiz vardı ama Ayasofya 88 sene sonradan teravihlerine kavuştu." sanarak konuştu.

Erbaş, hutbenin müşterek kısmının İngilizce kendisine yapmasına bağlı şunları kaydetti:

"Özet müşterek fıkra bölümü genişliğinde İngilizceydi. Hem burada topluluk arasında Türkçe bilmeyenler de var. Onlar için, bununla birlikte dünyaya ileti verdik. Dünya biz içindir ve hepimize yeter. Kimse kimsenin hakkına el uzatmasın. Eğer anca olursa muharebeler olmaz, kadınlar, ayrıntılar arı insanoğlu yurtlarından, yuvalarından sürülüp bambaşka diyarlara görmek mecburiyetinde kalmazlar, cümlelerinden oluşan ehemmiyetli müşterek ileti idi. Bayram elbette memleketimiz için, Müslümanlar düşüncesince bulunduğu genişliğinde etraflı insanoğlu düşüncesince de yârenlik günleridir, sulh günleridir. Dolayısıyla çabucak milletimize değil, etraflı insanlığa seslenmek, etraflı insanlığa mesajlar özgülemek gerekiyor. İngilizce kısmında on paralık eğer olmazsa müşterek fıkra kendisine öne çıkan mesajları özgülemek istedik.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler