USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dışişleri Bakanı Vang, Çin'in Ukrayna mevzusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Mevcut durum, değerlendirmek istediğimiz levha değil. Şu anda en ehemmiyetli öncelik, Ukrayna'daki durumun henüz kötüye gitmesini ve kontrolden çıkmasını karşılamak düşüncesince kâffesi tarafların müstelzim itidali göstermesidir." dedi.

Dışişleri Bakanı Vang, Çin'in Ukrayna mevzusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı
26-02-2022 18:30
Pekin

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Avrupalı muhataplarıyla meydana getirdiği telefon görüşmelerinde Pekin'in Ukrayna problemi mevzusundaki tavrını meydana getiren esas prensipleri aktardı.

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Bakan Vang, esbak İngiliz mevkidaşı Elizabeth Truss, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın Diplomatik Danışmanı Büyükelçi Emmanuel Bonne ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Vang, görüşmelerde Çin'in tutumunu 5 mebde çerçevesinde açıkladı.

Çin'in, ilk önce tamamı devletlerin egemenliğine ve arsa bütünlüğüne hürmet duyulması, korunması ve BM Şartı'nın gaye ve ilkelerine içtenlikle uyulması icap ettiğini tabir fail Vang, bu kesin ve düzgün tavrın Ukrayna düşüncesince de muteber bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın yasal asayiş talepleri ciddiye alınıp giderilmeli

Vang, ikinci olarak, Çin'in ortak, kapsamlı, iş donanmasına alakadar ve sürdürülebilir asayiş anlayışını savunduğunu vurgulayarak, "Bir ülkenin güvenliği öbür devletlerin güvenliği pahasına olmamalı ve lehçe asayiş askeri blokları güçlendirerek ve uzun uzadıya sağlanmalıdır. Tüm devletlerin yasal asayiş kaygılarına hürmet gösterilmelidir. NATO'nun doğuya akla yatkın yukarı caba ilkokul el genişlediği delik önüne alınarak Rusya'nın yasal asayiş talepleri ciddiye alınıp akıllıca biçimde giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

Üçüncü olarak, Çin'in Ukrayna'daki gelişimleri yakından izlediğini kaydeden Vang, "Mevcut durum, değerlendirmek istediğimiz resim değil. Şu anda en ehemmiyetli öncelik, Ukrayna'daki durumun henüz kötüye gitmesini ve kontrolden çıkmasını karşılamak düşüncesince tamamı tarafların müstelzim itidali göstermesidir. Sivillerin dirilik ve servet güvenliği çalışan biçimde sağlanmalı ve ilkin iri yetenekli insancasına çöküntü önlenmelidir." biçiminde konuştu.

Rusya ile Ukrayna ortada direkt diyalog ve mütalaa başlatılmalı

Vang, dördüncü olarak, Çin'in Ukrayna krizinin barışçı çözümüne ulama sağlayacak tamamı diplomatik çabaları desteklediğini ve motivasyon ettiğini belirterek, "Çin, Rusya ile Ukrayna ortada direkt diyalog ve müzakerenin kabil bulunan en çelimsiz sürede başlatılmasını kıvançla karşılayacaktır." temennisini dile getirdi.

Ukrayna problemininin komplike tarihî deste zarfında geliştiğine dikkati çekici Vang, "Ukrayna, Doğu ile Batı ortada güreşçi köprüsü olmalı, iri kuvvet mücadelesinin cephesi değil." değerlendirmesinde bulundu.

Vang, başkaca Çin'in AB ile Rusya ortada Avrupa asayiş sorunları üstüne denktaş temelde diyalog yürütülmesi ve sonunda etkin, stabil ve sürdürülebilir müşterek Avrupa asayiş mekanizmasının oluşturulmasını desteklediğini tabir etti.

Güvenlik Konseyi yararlı gösteriş oynamalı

Beşinci olarak, Çin'in Ukrayna problemininin çözümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yararlı gösteriş oynaması ve lehçe sulh ve balans ile tamamı devletlerin cihanşümul güvenliğine evleviyet verilmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Vang, "Güvenlik Konseyinin eylemleri, gerilimi yükseltmek ve çatışmayı kışkırtmak hesabına durumun hararetini azaltmaya ve diplomatik çözümü kolaylaştırmaya araştırma görevlisi olmalıdır. Bu görüşle Çin, BM Şartı'nın 8'nci Bölümü'nde arsa düzlük BMGK kararları zarfında kuvvet kullanması ve yaptırımlara başvurmayı onaylamamaktadır." ifadelerini kullandı.

Vang, Çin'in BMGK'nin sürekli üyesi ve mesul müşterek iri diyar namına arsıulusal yükümlülüklerini tamamen sadakatle hesabına getirdiğine ve evren barışının ve istikrarının sağlanması düşüncesince yararlı gösteriş oynadığına ayraç ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Barış ve balans bahis konusu olduğunda iri devletler ortada Çin, en dobra sicile sahiptir. Bugüne değin ayrıksı müşterek ülkeyi obstrüksiyon etmedik ve vekalet mücadelesi yürütmedik. Etki endüstrisi arayışında olmadık, askeri bloklar arası cepheleşmeye katılmadık. Çin, barışçı kalkınma ve kuma geleceği paylaşan adamlık camiası düz yazı ika hedefine bağlılığını sürdürüyor. Tüm hegemonya ve kuvvet politikası girişimlerine dirlik çıkmayı ve büyümekte bulunan ülkelerin, ilkin önemsiz ve ılımlı ölçekli devletlerin haklarını ve kendilerini korumayı sürdüreceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler