USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim edindiğimiz izlenime layıkıyla geçmiş derinti Ermenistan'ın bu yönde ortak ümidi mevcut Moskova'da gerçekleşecek. İlk toplantının haricinde kılıç temasların aracısız olmasını istek ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması
27-12-2021 14:34

Bakan Çavuşoğlu, bakanlığın Fatin Rüştü Zorlu Salonunda diplomatlık muhabirleri ile hissedar araya gelerek, sene sonu kıymetlendirme toplantısı düzenledi.

Küresel adına gerileyiş çıkışın derin bulunduğu hissedar sene yaşandığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, huzursuzluğun azaltılması anlamında müspet adına atılacak adımların bitmeme edeceğini belirtti.

Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi ait rastgele dü tarafın hususi ajan atadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bundan sonradan hususi temsilcilerin telefonla önceleri görüşüp düet beniz yüze konuşma düşüncesince hissedar gün belirlemesi toprak belirlemesi gerekiyor. Bizim edindiğimiz izlenime mucibince evvela güruh Ermenistan'ın bu yönde hissedar umudu mevcut Moskova'da gerçekleşecek. İlk toplantının haricinde kılıç temasların direkt olmasını istek ediyoruz. Niye dü pare hususi ajan atadık? Çünkü direkt görüşsünler diye. Charter uçuşların da başlayacağını söyledim” niteleyerek konuştu.

“Bizim şartlarımıza uyarsa havaalanını Katar'la beraberce işletiriz”

Kabil Havalimanı'nın işletilmesi yönündeki akıbet gelişmeler üzerine bilim sağlayan Bakan Çavuşoğlu, Taliban yönetiminin değişik ülkelerden tekâlif alabileceğini ve bunun da saf bulunduğunun altını çizdi. Katar'la beraberce anlaşmaya varıldığını, Taliban'la daha hissedar anlaşmanın olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, “Ekiplerimiz Kabil'e gitti, tekâlif verildi ve elan sonradan havaalanının işletilmesi kuma müşareket kabilinden üstlenilirse neler yapılabileceğine ilişikli görüşmeleri Doha'da arkadaşlarımız bitmeme ettirdi. Bu süreçte değişik devletlerin öneri vermesi de oldukça doğal. En akıbet BAE Veliaht Prensi'nin ziyareti marjında kardeşleriyle bu mevzuyu da ayaküzeri görüşmüştük. Onlar ihtimal müselles işletebiliriz dediler ama konkre hissedar öneri olmadı. Katar'la bulunduğu derece bu süreçle ilgilendiren hissedar görüşmemiz olmadı. Taliban en böylelikle almış bulunduğu teklifler, özlük şartlarına mucibince hissedar değişmeyen verecektir. Bizim şartlarımıza uyarsa havaalanını Katar'la beraberce işletiriz, mevki adına değil hususi firmalar işletecek" halinde konuştu.

“Biz gayrı kimi mevzularda müspet adımlar atarsak kurultay de bu mevzuda elan ölçülü olur”
F35'lerin katılması ait şu anda hissedar başağrısı bulunduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Biden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la konuştuğunda ‘aramızda mesail var. Ben bu hastalıkların ortadan kalkmasını istiyorum. Hem düet ilişkilerde tıpkı zamanda lehçe teşrikimesai ait elan güzel noktaya gelmemiz lazım. Tüm bu mevzuları hepyek halletmek ve de iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince hissedar düzenek kurulmasını öneriyorum' demişti. Cumhurbaşkanımız da bu teklife müspet baktı. Bu mevzuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüz söylemiştik. F35 ait hissedar yandan CAATSA Yaptırımı var. Diğer yandan ise Kongre'deki durum. Kongre'nin de inandırma edilmesi gerekiyor. Ben inanıyorum ki kılıç gayrı kimi mevzularda müspet adımlar atarsak kurultay de bu mevzuda elan ölçülü olur” açıklamasında bulundu.

“Rusya'yla ilişkilerimiz oldukça güzel ama kılıç hissedar yandan da NATO üyesiyiz”

Bakan Çavuşoğlu, NATO ile Rusya ortada yaşanmış olan huzursuzluğa değinerek, “NATO ve Rusya kuma kurul toplantısı kararlaştırıldı biliyorsunuz. Bu toplantının da ilkin velut geçmesini istek ediyoruz. Diyalog eliyle bu huzursuzluğun azaltılması. Elbette hissedar emniyetsizlik var. NATO'nun Rusya'ya erinç güvensizliği var, Rusya da NATO kabilinden etrafının kuşatıldığını düşünüyor. NATO üyeleri de bire hissedar halde düşünüyor. Bunu diyalog eliyle aşabiliriz. Biz harp ihtimalini bahsetmek istemiyoruz. Bölgemizde balans ve sulh istiyoruz. Rusya'yla ilişkilerimiz oldukça güzel ama kılıç hissedar yandan da NATO üyesiyiz. Gerek Kırım ait anlaşamadığımız gayrı mevzularda da saydam hissedar davranış sergiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye'nin valisi derece davranmalarına izin etmeyiz”

ABD'nin acemi Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'nin elan evvela Türkiye aleyhine yaptığı açıklamaları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Bir sefirikebir hiç başına dü dünya arasındaki ilişkileri güzel hissedar halde değiştiremez. Tabii büyükelçinin ülkesine gönderilmiş bulunduğu raporlar ve değerlendirmeler dikkate alınır. Büyükelçilerin ilişkilerin müspet ve ya negatif büyümesine yardımı olur. Yeni büyükelçinin Türkiye'ye o derece ırak hissedar insan olmadığını biliyoruz. Türkiye'nin de elbette hissedar dünya bulunduğunu anlamaları gerekiyor. Türkiye'nin valisi derece davranmalarına izin etmeyiz ki olursa olsun. İç işlerine müdahaleyi de kabullenemeyiz. Bir düşünceleri mevcut ise gelir bizlere söylerler” ifadelerini kullandı.

Mısır'la normalleşme üzerine da açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile ferdî adına diyaloğunun bulunduğunu kaydetti.

Deniz Yetki Anlaşması'nda Mısır'ın Türkiye ile hissedar barışma imzalarsa baş döndürücü elan hissedar tomar meydan elde edeceğini bildiren Çavuşoğlu, bu mevzuda resmi hissedar konuşma olmadığını tabir etti.

Irak Türkmen cephesinde kimi kopuşların bulunduğu anlamında iddialara bağlı mevrut suali cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, “Türkmen kardeşlerimizin bütünlük ve el donanması içinde olmasını istiyoruz. Maalesef Bulgaristan'da da oldu, Makedonya'da da oldu. Makedonya'da 4 pare Türk partisi mevcut örneğin. Bu derece bölünmüşlük onların menfaatine değil. Özellikle Suriye'de ve Irak'ta Türkmenlerin donanması ve beraberliği ehemmiyet bildirme ediyor. O sebeple kılıç mukteza telkinlerde bulunuyoruz. Yönetimlerde farklılık bulunduğu devir rolü bırakan arkadaşların oradan kopmaması gerekiyor. Görevi devralan arkadaşların da devreden arkadaşlara yaklaşımının birleştirici olması gerekiyor. Ben bu sorunları az buçuk eğreti buluyorum. Bu bölünmüşlük akıbet seçimlerde biricik milletvekiline mülk başüstüne Kerkük bölgesinde. Bu problemi aşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

“Avrupa Birliği gayrı mevzularda bulunduğu derece lafında durmamak düşüncesince vakte oynamaya bitmeme ediyor”

Biz ara sınav serbestisi ait 71 kriterin şu anda 67-68 tanesinin gerçekleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu kriterleri hesabına iletmek bizim düşüncesince hissedar iş değil. Kaldı ki AB istese bugün caba Ukrayna vatandaşlarına ara sınav serbestisi getirirken bitirdikleri derece elastik de davranabilirler. Biz hele bizlere zait ayrımcılıklar yapsınlar demiyoruz. Gümrük Birliği anlaşması düşüncesince de aynısını bildirmek istiyorum. Bir dü dünya engelliyor niteleyerek müzakereleri daha başlatmadı. Müzakereler başlasın en böylelikle o örgen devletler başüstüne mi der müfit mı der en böylelikle değişmeyen verilecek. Ama en azından aykırı beklentiler ne, nelerin yapılması gerekiyor aykırı adına bunları mütalaa etmemiz gerekiyor. Kısacası Avrupa Birliği gayrı mevzularda bulunduğu derece lafında durmamak düşüncesince vakte oynamaya bitmeme ediyor” açıklamalarında bulundu.

Mevlüt İşli - İbrahim Çakmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler