USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıklar tamamlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıkların tamamlandığını belirterek, esmer eliyle boşaltma yapılması şeklinde Romanya, Polonya ve Moldova'nın vize, PCR testi ve telkih sertifikası istemeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıklar tamamlandı
24-02-2022 23:33
Ankara

Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşanmış olan gelişmelere bağlı A Haber hareketli yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri müdahalesine bağlı Türkiye'nin tutumunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya, dü alanı tanıdığını duyuru edince de açıklamamızı yaptık. Bu arsıulusal hukukun ihlalidir, bunu benimseme etmemiz beklenen değil. Reddettiğimizi de söylemiştik." sanarak konuştu.

Kınama ve izah yapmanın tam olmadığını kail Çavuşoğlu, durdurabilmek düşüncesince güç harcama kılmak gerektiğini, Türkiye'nin olayların bu noktaya gelmemesi düşüncesince çalıştığını anlattı.

Erdoğan'ın esbak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, kendisinin de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'le görüştüğünü hatırlattı.

Çavuşoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüşeceğini de belirterek, AB, Avrupa Konseyi, NATO ve Birleşmiş Milletler'de (BM) mevzunun masaya yatırılacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak görüşmenin peşi sıra alınacak sonucu Rusya'nın sürekli unsur adına veto edeceğinin beklendiğini dile getiren Çavuşoğlu, peşi sıra BM Genel Kurulu'nun yılgı toplanacağını tabir etti.

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'nin Rusya'nın konseydeki haklarını durduracak sekizinci maddeyi çalıştırmak kıl payı ortak değişmeyen alacağını da anımsatarak, "Biz ortak yandan düet kurda bu temaslarımıza bitmeme ediyoruz, öteki yandan gine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu mücadelesi durdurabilir miyiz sanarak hız harcama etmeye bitmeme ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Polonya, Moldova ve Romanya boşaltma edilecek Türklerden ara sınav ve PCR testi istemeyecek"

Ukrayna'daki vatandaşların durumunun da yakından strateji edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz aynı zamanda buradaki çabalara Türkiye adına yardım sağlıyoruz. Tabii herhangi ortak dü tarafta ilişkilerimiz de dobra bulunduğu düşüncesince Türkiye’den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen bulunmaz ülkelerden ortak tanesiyiz fakat kılıç de alelhusus herhangi ortak şeyi kılıç çözeceğiz sanarak ortak kanıt zarfında uğur boncuğu devir olmadık. Samimi hız harcama ettik, artık da içtenlikli gayretlerimizi bitmeme ettireceğiz." sanarak konuştu.

Vatandaşlara en evvela emniyetli yerlerde kalması çağrısını özne Çavuşoğlu, "Biz yurttaşlarımızın tahliyesiyle ait emekleri gene bu yana yaptık. Hazırız fakat şu anda iklim piyasası kapalı. Biz şubatın gene itibaren bu hazırlıkları hazırlamaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat'tı, başta o alanda dinç vatandaşlarımızı biricik on paralık arayarak bu alanı ayrılma etmelerinde istedik." dedi.

Rusya'nın ayrılıkçı dü bölgenin bağımsızlığını tanımasının peşi sıra vatandaşlara bölgeden çıkacak uyarısının yinelendiğini aktaran Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları'nın ek ortak defa koyduğunu fakat bu seferin çabucak 4 biletin satılması dolayısıyla silme bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, uçuşlarda gereksiz koltukların bulunduğunu, başta öğrencilerin akıbet anne denli bekleyivermek istediğini belirterek, "Biz bu iş ciddiye bindikten sonraları iklim piyasası açıksa açıktan muhakkak boşaltma edeceğimizi THY'yle de konuştuk. Daha geçmiş pandemi ve Afganistan'dan tahliyeler eskiden bulunduğu kabilinden THY'yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, karadan boşaltma seçeneğinin de masada bulunduğunu vurgulayarak, "Durum sakinleştiği devir vatandaşlarımızı esmer kanalıyla Moldova‘ya Romanya’ya ve Polonya’ya götürebileceğiz. Deniz amacında da başta Odessa branşında şu anda çatışmalar var. Deniz trafiği de şu an kapalı. Biz, çokluk trafiği açılırsa, çokluk kanalıyla boşaltma emek harcaması da arabalı vapur şirketlerimizle yaptık." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki otobüs şirketleriyle esmer kanalıyla boşaltma şeklinde anlaşmaların yapıldığını da kaydeden Çavuşoğlu, "Biraz geçmiş bahsettiğim ülkelerle görüştük, o devletler bizim yurttaşlarımızdan ara sınav istemeyecek, PCR testi yada aşılama sertifikası da istemeyecek." bilgisini paylaştı.

"Batı adına da alınacak aşırı dersler var"

Bakanlığın ve diplomatik temsilciliklerin çağırma cihazı merkezi ve WhatsApp hatlarının hareketli bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, her insanın katışıksız esen boşaltma edilmesi düşüncesince hepsi hazırlıkların yapıldığının altını çizdi.

Ukraynalıların gereksinimleri dair da Türkiye'nin dünyanın herhangi ortak durumunda mazlumların yardımına koşan ortak yurt olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Ukraynalıları da katiyen bekâr bırakmayız. Tabii hepsi arsıulusal camianın bu mevzuda duygun olması düşüncesince de toplantılarda gerekeni söylüyoruz. Buradaki kullanmakta olanları biilaç tutmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, ülkede soydaşların ve Kırım Tatarlarının bulunduğuna da aksan yaparak, onlarla da değini kurulduğunu, dilek ettikleri takdirde onların da Türkiye'ye boşaltma edilebileceğini söyledi.

Rusya'nın askeri müdahalesinin gidişatına bağlı ortak obje anlatmak düşüncesince er bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, Ukrayna'ya ve orada dinç gerekseme sahiplerine yardımların ulaşmasının önemine dikkati çekti.

Batı'nın gelişmelere duyarsız kalmış bulunduğu eleştirilerine de yer veren Çavuşoğlu, "Söylenecek aşırı obje mevcut fakat deminden ortak harp var, Rusya'nın ortak saldırısı var, benimseme etmediğimiz, benimseme edemeyeceğimiz ortak saldırısı var. Ülkeye girmiş durumda. Rusya’nın bu saldırılarını hükmünde göstermeyi banko benimseme edemeyiz fakat Batı adına da alınacak aşırı dersler var." dedi.

Çavuşoğlu, bu mevzuda meydana getirilen hataların akıllıca düzlem olduğunda konuşulacağını, buradan alınacak derslerin ve hataların masaya yatırılacağını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler