USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ve Avusturya ilişkilerinde müspet ortak ivme yakaladık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Avusturya'nın düet ilişkileri gelişigüzel bölgede geliştirmesi ve güçlendirmesi icap ettiğini belirterek "Olumlu ortak ivme yakaladık. Geçmişten ibret alarak geleceğe akla yatkın bu iş birliğimizi yetiştirmek istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ve Avusturya ilişkilerinde müspet ortak ivme yakaladık
04-07-2022 17:04
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner'le görüşmelerinin peşi sıra Dışişleri Bakanlığında eş matbuat toplantısı düzenledi.

Son senelerde Türkiye ve Avusturya ortada ilişkilerde yakalanan ivmeden mahsus memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, dü yurt ortada liderler düzeyinde temasların sürdüğünün ve eş mevzularda düzentileme ilkesi üstünde uygun kalındığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, dü yurt ortada istişarelerin herhangi müşterek kurda artırılması hususunda varılan mutabakata dikkati çekerek bugün dışişleri ve içişleri bakanları düzeyinde müşterek araya geldiklerini söyledi.

Son senelerde Türkiye ve Avusturya ortada yakalanan ivmeyi bu formatlardaki ve kuruluşlar arası görüşmelerle bitmeme etmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "İkili ilişkilerimizi herhangi müşterek bölgede yükseltmek düşüncesince çalışmamız lazım. İş birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Çavuşoğlu, dü yurt ortada düet tecim kütlesinin sabık sene yüzdelik 30 çoğalma gösterdiğini aktararak "Bu sene evvela 5 ayın rakamlarına baktık, gine çoğalma bitmeme ediyor, 3,5 bilyon doları geçeceğiz. Gelecek düşüncesince 5 bilyon dolarlık müşterek maksadı koymamız realist müşterek yaklaşım olacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Avusturya'nın dışişleri bakanlıklarınca planlı konuşma ve bilgi diyaloğunun dü yurt arasındaki zait gündeme ulama sunduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, Avusturya'daki Türk topluluğunun başta dü yurt ortada çelimli müşterek demet oluşturduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Türk topluluğunun hayat ve refahının herhangi müşterek dü ülkenin yararına olduğuna dikkati çekerek "Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliğinin (ATİB) aşırıcılıkla savaşı ehemmiyet bildirme ediyor hem Avusturya düşüncesince hem Türkiye için. Sonuçta Avusturya makamlarının ATİB'e bu açıdan desteği de ehemmiyet bildirme ediyor." dedi.

Toplantıda diyalekt mevzuları da değerlendirdiklerini tamlayan Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşının global müşterek besin krizine de kere açtığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin icap savaşın etüt eliyle sonlandırılması icap besin krizinin Birleşmiş Milletler (BM) planı çerçevesinde sonlandırılması ve hububat ihracatının önünün açılması düşüncesince verdiği ulama ve harcama etmiş olduğu çabalara da dikkati çekti.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de ele aldıklarını tamlayan Çavuşoğlu, "Özellikle Gümrük Birliğinin güncellenmesi herhangi müşterek dü tarafın da yararınadır. Bu mevzuda da mutabıkız. Yine AB ile 2016'da muhaceret mutabakatımız vardı, eş deklarasyon. Bunun da bugünün şartlarında güncellenmesi icap ettiğini vurguladık." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, NATO ortaklarından bulunan Avusturya'nın İttifak'ın faaliyetlerine katılmasına herhangi müşterek çeşitli desteği verdiğini dile getirdi.

"(Ermenistan ile) Önümüzdeki süreçte olumlu diyaloğumuzu bitmeme kere açmak istiyoruz"

Türkiye ve Ermenistan'ın hususi temsilcileri arasındaki görüşmelerin seyrine ve ilişkilerin normalleşme sürecine bağlı müşterek istifham üstünde Çavuşoğlu, Avusturya'ya bu görüşmelere Viyana'da ev sahipliği meydana getirdiği düşüncesince teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, "Özel temsilcilerimiz bundan böyle uzlaştırıcı yapılmaksızın Ermenistan'la direkt görüşmemize fırsat oluyor. Güven artırıcı adımlardan tutun da gelecekte atılabilecek adımları da kişi aralarında görüşüyorlar, danışma ediyoruz." dedi.

Bugüne denli Türkiye ve Ermenistan ortada inanma artırıcı adımların atıldığını tamlayan Çavuşoğlu, "Sonuçta tığ süreci tedrici müşterek biçimde bitmeme kere açmak istiyoruz. Her devir dediğim gibi, dirilik Azerbaycan'la da danışma içindeyiz. Onlarla beraberce eş güdümlü ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki normalleşmeyi de desteklediğini söyleyerek "Azerbaycan'ın Ermenistan'a öneri etmiş olduğu şümullü sulh anlaşmasının da müşterek an evvela imzalanmasını istiyoruz. Çünkü bölgede mihman müşterek barışa ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan ve Ermenistan ortada mutabakata varılan enfrastrüktür projelerinin de yaşama geçmesi icap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Güney Kafkasya'da mihman müşterek abra düşüncesince herhangi müşterek daim beraberce adımlar atmamız lazım. Bizim burada gördüğümüz en iri engel, maatteessüf Ermenistan üstündeki baskı. Diaspora mukassem durumda. Bir bölümü banko tek biçimde normalleşmeyi istemiyor. Bir bölümü dayanak noktası veriyor. Ermenistan içre de baş döndürücü gruplar, Başbakan'ın evine saldırıyorlar sürekli... Ciddi müşterek edisyon oluşturuyorlar. Bu da Ermenistan'ın normalleşme hesabına icap Azerbaycan ile gerekse Türkiye ile korkusuz müşterek aşama atmasının uğrunda bariyer oluşturuyor. Ama tığ önümüzdeki süreçte bu olumlu diyaloğumuzu bitmeme kere açmak istiyoruz.

Tabii Avusturya'ya, Viyana'ya teşekkürname ediyoruz. Ama bundan ahir görüşmeler nite Türkiye'de ve Ermenistan'da olmasın? Biz ayrıca Ermenistan'a teklifte de bulunduk, 'ilk toplantıyı Erivan'da da yapabiliriz' dedik. Ama hâlâ Ermenistan buna amade değil içerdeki edisyon sebebiyle. İleride bu çeşit görüşmeler de olabilir. Kalıcı sulh ve abra düşüncesince bu adımların atılması gerekiyor. Tabii Ermenistan ve Azerbaycan ortada da atılması gerekiyor."

"Diyaloğun herhangi müşterek dü tarafa da faydası var"

Çavuşoğlu, dü yurt arasındaki ilişkilere ilişikli müşterek istifham üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Görüş ayrılıklarımız olabilir, gelecekte de olacaktır lakin birbirimize alın politikalar izlemememiz gerekiyor. Türkiye'nin, kılükal gelişi Avusturya'daki seçimlerde materyal edilmesinin ne manası var? Son seçimlerde olmadı. Ne ziyanı evet Avusturya'ya yahut apayrı ülkelere? Farklı tasvir edebiliriz lakin bunu adeta adavet içerecek biçimde anlatım etmenin de manası yok."

İki yurt ilişkilerinde eskiden kopukluklar bulunduğunu fakat Avusturyalı mevkidaşı Schallenberg'la diyaloğu bitmeme ettirme hesabına oydaş kaldıklarını tamlayan Çavuşoğlu, "Diyaloğun herhangi müşterek dü tarafa da faydası var." dedi.

Çavuşoğlu, düşünüm ayrılıklarının kentlileşmiş biçimde görüşülmesinde kâr bulunduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Avusturya'nın, bizim AB üyeliğimize alın bulunduğunu biliyoruz. Ama bunu gözümüzün içerisine sokacak şekilde, Türk milletini kızdıracak biçimde söylemenin müşterek faydası yok. Diğer yandan tığ de Avusturya'nın NATO'ya iştirakı hesabına dayanak noktası veriyoruz. Kazılar yeniden başladı. Olumlu müşterek ivme yakaladık. Geçmişten öğüt alarak geleceğe akıllıca bu iş birliğimizi yükseltmek istiyoruz. En fevk kurda siyasal dilek var. Gerisini gerçekleştirmek da bizlere düşüyor."

"AB üyeliği, aut politikamızın ciddi önceliklerinden müşterek tanesi"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyeliği hala isteyip istemediğine bağlı müşterek istifham üzerine, "Tüm zorluklara, siyasal engellemelere karşın milletimizin iri müşterek çoğunluğunun halen AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz. Diğer yandan AB üyeliği, aut politikamızın ciddi önceliklerinden müşterek tanesi." dedi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, AB'nin tevessü politikasındaki değişik tutumları, siyasal engeller, fasılların bloke edilmesi kabilinden engeller zımnında ilerleyemediğini tamlayan Çavuşoğlu, AB ile muhaceret mutabakatında toy fasılların açılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak bu bakımdan da AB'nin sözünü tutmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Biz Türkiye adına şurası söylüyoruz; bu tabii siyasal müşterek proses lakin bire müşterek sürede fen müşterek süreç. Bir ülkenin AB üyesi olabilmesi düşüncesince bulunan 36 çevrim var. Bu fasılların açılıp kapanması gerekiyor. Açılması ve kapanması ortada da müzakerelerin yapılması lazım." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin bu fasılların içeriğiyle ilişik standartları yakalayabilmesi düşüncesince atılması müstelzim adımlar bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz denir ki; AB, siyasal engelleri kaldırsın ve bizlere kriterleri resmi adına bildirsin. Görecek, birçoğunu doğrusu yöntemince bildirmediği biçimde açım kriterlerini gerçekleştirmişiz. Açılış kriterlerini gerçekleştiremiyorsak bu fasıllar açılmasın. Eğer kapanış kriterlerini hesabına getirmezsek, bu fasıllar kapanmasın. Zaten kapanmadığı sürece de AB'ye üyelik bahis konusu değil."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde kendine güvendiğini ve ıslah hisse senedi grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü anlatım ederek "Biz buna varız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler