USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz. Bu ortak yalpalanma, arasında tekâsüf değildir” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz”
05-11-2021 07:33

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri bitmeme ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ekonomik durumuna bağlı görüşmelere katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

“Meclis bizi çağırma etsin, gelelim”

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına milletvekillerinin ayrımsız soruları sormasından ötürü eleştirerek başladı. Çavuşoğlu, Meclis'te grubu mevcut partilerden çağırma gelmediğini tabir ederek, “Genel başkanlarınız bizi çağırma etsin, gelelim, bilgelik verelim. Meclis bizi çağırma etsin, gelelim. Bizim gocunacağımız ortak obje yok” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, adalar konusunda, “Tarihten mevrut sorunlarımız var. Oturup konuşalım, baş başa bellek yoralım” halinde konuştu.

“Fitne hazırlamaya çalışmayın”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu halde konuştu:

“Her mevzuda AK Parti ve Cumhur İttifakı suçlu, Türkiye Cumhuriyeti haksız, Cumhurbaşkanlığı suçlu. Bir kompleksiniz mi var? Amerika'nın akıllıcasına yazdığından sakıncasız misin ki beni sorguluyorsun? Hepsinde tığ mi haksızız. Onların raporlarından yola çıkarak bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorsunuz? Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı zarfında karışıklık hazırlamaya çalışmayın. Seversiniz sevmezsiniz, el değişmeyen verdi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Herkes aut yöntem konuşur, doğal, bozukluk Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığını ayrı görmeye çalışıyorsunuz? Nereden çıkarıyorsunuz Cumhurbaşkanlığının bizi hiçe saydığını? Amerika ile kurmaya çalıştığımız düzentileme grubu düşüncesince çalışmalara başladık.”

“Notları bile tığ hazırlıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dışişleri Bakanlığına ehemmiyet verdiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Notları bile tığ hazırlıyoruz. Bir önder hazırladığınız konuşmayı bahsetmek mecburiyetinde değil lakin yüzdelik 90 konuşuyor, niye? Bize güveniyor. Cumhurbaşkanı'mız istişareye aşırı ehemmiyet veriyor. Onlara da bilgelik veriyoruz. Alay etmeye lüzum yok. Kurumlarla baş başa çalışıyoruz. ‘Cumhurbaşkanlığı toplantılarına sebep siz katılmıyorsunuz?' 500 salname diplomatlık tarihimiz var. Baş başa görüşme, mülakat formatında var. Ben de görüşüyorum ortak dışişleri bakanıyla. Onların notlarını da tığ hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı'mız, mütedavil sermaye kebap sermaye dönmez orada ne işe yaradığını dediği kabilinden MGK'da biricik hiçbir anlattı. Kim söylüyor tutanaklarda olmadığını? Biden ile görüşmelerde neler konuştuklarını, neleri izleme etmemiz icap ettiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

“Amerikalı ortak Türk tercümana güveniyor da tığ sebep kendi çocuğumuza güvenmiyoruz”

Cumhurbaşkanı'nın danışmanına ayraç fail Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın tarafındaki çevirmen kızımız aşırı dobra de çeviri yapıyor. Bu kim? Bizim Cumhurbaşkanlığı'nda ‘başdanışman' adına etkin ortak kız. Biden'ın tarafındaki çevirmen kimdi biliyor musunuz? Bir Türk! Amerikalı ortak Türk tercümana güveniyor da tığ sebep kendi çocuğumuza güvenmiyoruz? O kızımıza burada yüklenmenizi anlayamadım” diyerek konuştu.
Mali Eylem Görev Gücü'nün Türkiye'yi boz listeye almasına bağlı adına Çavuşoğlu, “Soruyorum size, raporunu okuyan varmı aranızda? ‘Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini namına getirilmiştir, Türkiye'nin seviyesi yükseltilmesi gerekiyor' diyor. Bu tutanağa ortak delik atsaydınız. ‘Karar siyasi' diyebilirdiniz. Niye aldılar? Bizim üzerimizde kılıcı asmak için” halinde konuştu.

“Türkiye'ye işgalci suçlamasını reddediyoruz”

Bakan Çavuşoğlu, HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in Türkiye'nin işgalci talih bulunduğu iddialarına bağlı şunları kaydetti:

“Türkiye'ye işgalci suçlamasını reddediyoruz. PKK demokrasisi, PKK'dan öğrendilerse hakeza olabilir demokrasi. PKK güdümündeki arkadaşın demokratlık anlayışı olması muhtemel değil. Siz PKK'nın güdümündesiniz. PKK'nın emrinden çıkamazsınız. Sen benim devletime işgalci diyeceksin. Çin'den kip veriyorsunuz.”
Uluslararası hukuktan kip verici Çavuşoğlu, “Uluslararası hususiyet ne diyor, ona bakarsınız. Bir ülkeye gözdağı düşüncesince oraya gitme yetkisi veriyor. Niye bana işgalci dedin? Çin'in demesiyle mi senin demenle mi benim dememle mi oluyor? Biz de Kürt kini yoktur. Benim ülkeme işgalci diyene ego yüzüne gerçekleri söylerim. Kürtler bizim kardeşimizdir. Bizim mücadelemiz PKK ile. Siz kendinizi eşittir PKK adına görüyor olabilirsiniz. Kürt kardeşlerimizin de PKK'dan neler çektiğini biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz dair Bakan Çavuşoğlu, “Kıta sahanlığı sınırlarımızı belirledik ve Birleşmiş Milletler'e kaydettirdik. Kıta sahanlığımızı belirledikten sonraları anbean değme çağ arama yahut sismik araştırı gerçekleştirmek mecburiyetinde değilsiniz. Bu ana kara sahanlığına siz başkalarını sokuyor musunuz? Gemilerimizin hiçbir birisini satmadığımız gibi, bu konudaki gemilerimizi arttırıyoruz. Doğu Akdeniz'de art aşama bahis konusu değil” diyerek konuştu.

Türkiye'nin Rusya ile Amerika arasına sıkıştığı iddialarına bağlı Çavuşoğlu, “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz. Bu ortak yalpalanma, arasında tekâsüf değildir” dedi.

“Montrö'nün Kanal İstanbul'un uğrunda bariyer olmadığını söylüyoruz”

Kanal İstanbul dair Çavuşoğlu, “Montrö'nün Kanal İstanbul'la alakası yok. Boğazlardan intikal ve Karadeniz'deki sahildar sıfır devletlerin bulundurabileceği sefine tonajını düzenliyor. Montrö'nün Kanal İstanbul'un uğrunda bariyer olmadığını söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükelçiler

10 sefirikebir dair Bakan Çavuşoğlu, “Bu problemi bu halde çözdük lakin büyükelçiler art aşama attığı düşüncesince çözdük. Büyükelçiler DOĞRU nahak yere girmiyorum lakin yüzdelik 100 haksızlar. ‘Neden bu noktaya getirdiniz?' Ne derece DOĞRU olursa olsun ‘bu büyükelçiler ultimatom veremezler' sebep diyemediniz? Hala Türkiye art aşama attı diyorsunuz. Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi bellidir. Bunu söylemenizi beklerdim. Siz 10 büyükelçinin art aşama atmasını da hazmedememişsiniz” halinde konuştu.

“Biz sözlü diyar statüsünden sıkıntısız değiliz, vazgeçen AB”

Bakan Çavuşoğlu, AB süreciyle ilgilendiren de, “Biz sözlü diyar statüsünden sıkıntısız değiliz. Vazgeçen AB” ifadelerini kullandı.

Taliban mevzusundaki eleştiriye ise Çavuşoğlu, “Gelen 8 kişi. Evet içlerinde BM'nin müeyyide sıralamasında bulunan var. Herkes görüşüyor ortak obje olmuyor da ego görüşünce sebep dava oluyor? Ben büyükelçiliğimi kapatmadım, elleme ki de kapatmadım. Herkes kademeli angajmana gidiyor. Orada DEAŞ, El Kaide var” yanıtını verdi.
Bakan Çavuşoğlu, 470 bin Suriyelinin Suriye'ye döndüğünü açıkladı.

Ahmet Umur Öztürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler