USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Moldova’nın emir ve arazi bütünlüğüne desteğimiz tamdır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Moldova'yı bağımsızlığını kazanmasından buyana desteklediğini belirterek "Her devir vurguluyoruz, Moldova’nın ferman ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Moldova’nın emir ve arazi bütünlüğüne desteğimiz tamdır
18-11-2021 15:15
Ankara
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile Moldova’nın başkenti Kişinev’de meydana getirdiği beraberce ve heyetler arası görüşmelerin peşi sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Popescu’ya, dü yurt ilişkilerini elan da gelecek iletmek gibi benzeyen teşrikimesai içre iktisap etmek ve yanında idman arzusunda olduklarını dediğini aktaran Çavuşoğlu, Moldova’daki temasları kapsamında bugün Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Parlamento Başkanı İgor Grosu ve Başbakan Natalya Gavrilitsa ile görüşeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Moldova ile ilişkilerin eş kültürel ve zamanı bağlara dayandığını vurguladı.

Gelecek sene diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yılını kutlayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gelecek sene eş birtakım etkinlikler kombinezon dair uygun kaldık. Moldova’da seçme süreçleri de tamamlandı. Moldova’nın istikrarı ve kazançlı kalkınması bizim de rastgele devir önceliğimizdir. Moldova ile ilişkilerimiz siyasa üstüdür. Yeni hükümetle ciddi ortaklığımızı derinleştirmek düşüncesince yanında çalıştıracağız. Bugün Nicu ile ilişkilerimizi ayrımlı bölgelerde elbette geliştirebileceğimizi ele aldık. Gelecek sene Türkiye-Moldova Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konsey Toplantısı’nı Moldova’da yapmak istiyoruz. Biraz ilk arkadaşım Nicu ile bakanlıklarımız ortada koordinasyonu artıracak danışma planını imzaladık. Sadece düet ilişkilerimizi değil lehçe ve toptan mevzuları da danışma edeceğiz"

"Moldova’nın ferman ve arazi bütünlüğüne desteğimiz tamdır"

Çavuşoğlu, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın sabık sene Türkiye’nin Komrat Başkonsolosluğunun ve Moldova’nın Alanya Fahri Konsolosluğunun açılışını yaptıklarını anımsatarak bugünkü görüşmelerinde mevkidaşı Nicu’ya Türkiye’nin Moldova’nın Belts dalında de gönüllü konsoloshane ayırmak istediğini dediğini aktardı.

Moldova’nın ayrılmaz indinde parçası bulunan Gagauz Özerk Yeri'nin Türkiye ile Moldova'nın ilişkilerine kuvvet katan indinde hukuk köprüsü olduğuna aksan fail Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Kişinev ve Komrat ortada diyalog ve iş birliğinin korunum edilmesi hem Moldova’nın bununla beraber bölgenin zenginlik ve istikrarı düşüncesince önemlidir. Özerkliğin işlerlik kazanmasına bağlı kanuni düzenlenmeleri Moldova gerçekleştirmiş oldu ve bunu takdirle karşılıyoruz. Her devir vurguluyoruz, Moldova’nın ferman ve arazi bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Transnistria (Transdinyester) ihtilafının da gene Moldova’nın arazi bütünlüğü içerisinde barışçıl yollarla çözülmesi düşüncesince desteğimizi indinde kat elan vurgulamak isterim."

İkili tecim kütlesi salgına karşın arttı

Çavuşoğlu, dü yurt arasındaki tecim kütlesinin acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın arttığını ve rastgele sabık devir 1 bilyon dolar hedefine elan da yaklaşıldığını kaydederek "Firmalarımızın Moldova'da iri ölçekli planlara imza atmasından iri indinde sevinme duyuyoruz ve Türk şirketlerini Moldova'da elan indinde tomar envestisman yapmaları düşüncesince motivasyon ediyoruz." dedi.

İki yurt vatandaşlarının pasaportsuz kimlikle yolculuk edebilmesiyle gezim alanındaki ilişkilerin de rastgele sene güçlendiğini tamlayan Çavuşoğlu, hem sabık sene bununla beraber bu sene Moldovalı turistlerin en giriş döndürücü yeğleme etmiş olduğu ülkenin Türkiye bulunduğunu söyledi.

Ehliyetler ve telkih sertifikalarının çapraz tanınması gündemde

Çavuşoğlu, müstevli zamanında dü yurt arasındaki dayanışmanın hacısı hocası çeşidinden görüldüğünü vurgulayarak "Bugün telkih sertifikalarının çapraz tanınması dair da muktezi adımları atma dair uygun kaldık. Bugün Nicu'ya şayet Moldova'nın gereksinimi olursa arttırma telkih da gönderebileceğimizi söyledim." niteleyerek konuştu.

Ehliyetlerin çapraz tanınması anlaşmasının şu anda TBMM Dış İlişkiler Komisyonunun gündeminde bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Moldova'nın bağımsızlığından buyana kalkınma yardımlarımızı ilkin TİKA kanalıyla sürdürüyoruz. Bundan ahir süreçte de Moldova'nın rastgele durumunda kalkınma projelerini desteklemeye bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Nicu'yu Antalya Diplomasi Forumunda ağırlamaktan iri talih duyacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moldova'ya Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı düşüncesince başlamak istediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler