USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yükseltmek önceliğimiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya'nın toptan mevzularda iş birliğini artırmalarıyla ortaya çıkma sinerjinin elan eşit, elan adil, elan kararlı birlikte evren düzeni ihdas hedefine katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi yükseltmek önceliğimiz
27-04-2022 13:29
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ziyaretleri kapsamında bulunmuş yer aldığı Kolombiya'da neşriyat özne El Tiempo gazetesine, "Türkiye ve Kolombiya ortaklığı: Eşitliğe ilgili düet iş birliğinden şimdi adaletli müşterek evren düşüncesince global çelim donanmasına doğru" başlıklı müşterek yazı kaleme aldı.

Makalede, Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya ortada 64 sene ilkin Dostluk Anlaşması imzalanmasıyla süregelen diplomatik sürecin başlangıcından beri dü hükümran ve denktaş ülkenin içtenlikli teşrikimesai temelinde ilişkilerini sürdürdüğünü tabir etti.

Türkiye'nin 2010'da Bogota'da, Kolombiya'nın da 2011'de Ankara'da büyükelçilik açtığını anımsatan Çavuşoğlu, böylece dü ülkenin ilişkilerin baş döndürücü şimdi fevk seviyeye çıkartıldığı görülmemiş müşterek devri başlatma iradesini gösterdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, büyükelçiliklerin açılmasının akabinde cumhurbaşkanları düzeyinde çapraz meydana gelen ziyaretlerin verdiği ivmeyle düet ilişkilerin değme bölgede artırılmasını teminen baş döndürücü sayıda teşrikimesai anlaşması imzalandığını aktararak, Karma Ekonomik Komisyon, Tarım İşbirliği Komitesi, Kültür ve Eğitim Komitesi kabil mekanizmalar kuruluş edildiğine ayraç etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Kolombiya arasındaki tecim kütlesinin 2 bilyon doları aştığına dikkati çekerek, güzeşte sene dü ülkenin tecim kütlesinin 2020'ye göre az şimdi dü katına çıktığını belirtti.

Kolombiyalı 177 öğrenciye Türkiye'de yüksek tahsil görmeleri düşüncesince Türkiye Bursları sağlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Kolombiya’da sağlık, yetişek ve rustik kalkınma sahalarında 157 projeye katkıda bulunduğunu belirtti.

"Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi pekitmek müşterek önceliğimiz"

Türkiye'nin müteşebbis ve insancasına müşterek aut siyaset izlediğinin altını çizen Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu çerçevede Latin ABD ülkeleriyle ilişkilerimizi pekitmek müşterek önceliğimiz. Kolombiya’yı hususi müşterek kuma yerine görüyoruz. Nitekim Kolombiya, bölgede Türk müesseselerinin mevcudiyeti açısından müşterek özek yerine imtiyazlı konumdadır. TİKA’nın bölgedeki dü temsilciliğinden birisi Bogota’dadır. Türk Hava Yollarının 2016'da başlatmış yer aldığı İstanbul-Bogota uçuşları bundan böyle haftanın değme haset düzenlenmektedir. Resmi çav ajansımız Anadolu Ajansının bölgedeki biricik ofisi kezalik Bogota’dadır. Ziyaretim vesilesiyle çağ resmi açılışını gerçekleştireceğimiz Maarif Vakfının Bogota’da kurduğu yetişek ve hars merkezi de Türkiye’nin Kolombiya’da küsurat kurumsal mevcudiyetinin en acemi örneğidir."

"İki iklim ortada iş birliğini tamik yönündeki irademiz tamdır"

Türk iş insanlarının Kolombiya’yı alanında müşterek özek yerine değerlendirdiğini ve gayrı semt ülkelerindeki alıcıları Kolombiya’ya çağırma ettiğini tamlayan Çavuşoğlu, konuşu mevzularda bulunan potansiyeli şimdi dobra kıymetlendirmek ve ilkin çapraz yatırımları bırakmak düşüncesince emekleri yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, çapraz gezmen sayılarının değme sene çoğalması ve Kolombiya üniversitelerinde maruz Türkçe derslerine yayınlanan faziletkâr alakanın dü iklim halkları arasındaki ülfet bağlarının güçlendiğinin işareti bulunduğunu belirterek, "Halklarımızın yararına yerine dü iklim ortada değme bölgede bulunan iş birliğini şimdi da tamik yönündeki irademiz tamdır. Bu içtenlikli iş birliğini global bölgeye haiz ballanmak düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız da faydalı neticeler verecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Kolombiya'nın bölgelerinde önemli konuma, kararlı siyasal ortama ve yükselen ekonomilere ehil bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Mülteci krizi kabil global sınamalar dair da benzeşim yaklaşımlara sahiptir. İki ülkenin global mevzularda iş birliğini artırmalarıyla ortaya çıkma sinerjinin şimdi eşit, şimdi adil, şimdi kararlı müşterek evren düzeni ihdas hedefine katkıda bulunacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin alanında ve ötesinde sulh ve istikrarın tesisine katkıda bulunan peyda etmek düşüncesince baş döndürücü sayıda global öncecilik başlattığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kültürler ve dinler ortada sağgörü ve hoşgörünün geliştirilmesi düşüncesince Birleşmiş Milletler çatısı altında İspanya ile eş başbuğ yerine başlatmış yer aldığı Medeniyetler İttifakı Girişimi, çatışmaların önlenmesine katkıda bulunan peyda etmek düşüncesince geliştirdiğimiz Barış düşüncesince Arabuluculuk Girişimi çağ baş döndürücü gerekseme mahsus mevzularda müspet ulama üreten, çalışan baş döndürücü taraflılığın dobra örnekleri biçimine gelmişlerdir. Keza bu sene ikincisini düzenlediğimiz Antalya Diplomasi Forumu da şimdiden baş döndürücü yönlü müzakereler düşüncesince global erişime ehil itibarlı müşterek ortam biçimine gelmiştir.

Türkiye’nin sulh ve muvazene dair içtenlikli gayretleri, Ukrayna’daki harp bağlamında da görülmektedir. Kriz sonra Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları ortada geçmiş görüşme, Antalya Diplomasi Forumu marjında Türkiye’nin de katılma etmiş yer aldığı toplantıyla düzenlenmiştir. Türkiye, izlediği ilkesel davranış yardımıyla değme dü tarafın inanma duyduğu müşterek iklim yerine kolaylaştırıcılık çabalarını sürdürmektedir."

"Uluslararası teşkilatlar sorunlara analizör üretmekte yetersiz"

Dünyanın huzur karşıya yer aldığı sorunlara bağlı değerlendirmesinde Çavuşoğlu, "Uluslararası teşkilatlar ve global yönetişim mekanizmaları, bulunan sorunlara can alıcı analizör üretmekte ehliyetsiz kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Dünya Beşten Büyüktür' şiarı, global tehditlere cevap verebilen, kapsayıcı, adaletli ve çalışan müşterek arsıulusal cümle düşüncesince çaba teşhir çağrısıdır." ifadesini kullandı. ​​​​​​​

Çavuşoğlu, sığınmacılar ve hicret konularının tedricen ağırlaşan global sınamaların başlangıcında geldiğini, akıbet 10 yılda evren genelinde sığınmacı sayısının dü kattan müşterek tomar artarak 85 milyona ulaştığını, Türkiye ve Kolombiya'nın en müşterek tomar mülteciye ev sahipliği yapan, bu bakımdan dünyada müşterek numara ve ikinci sıradaki devletler bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kolombiya’nın, sığınmacılara koyun açmalarından meydana gelen ağırbaşlı müşterek ağırlık üstlenen devletler yerine şimdi adaletli zorluk paylaşımını sağlamaya müteveccih icraat da karışma peyda etmek benzeri hicret yönetimi ve sığınmacılar dair global siyasete doğrultu verecek kuma icraat yürütmelerinin faydalı olacağına inandığını tamlayan Çavuşoğlu, "Sonuç yerine hem düet ilişkilerimizi baş döndürücü şimdi doğacak seviyelere arttırmak düşüncesince hem global yönetişimi şimdi adaletli ve eksiksiz olma anlamında etkileyebilecek kuma çalışmalarımızı açık açık çoğaltma kararlılığıyla Kolombiya halkına en dobra dileklerimi iletiyorum." ifadesine arazi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler