USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İtalya ile aut tecim potansiyelimizin farkındayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Potansiyelimizin farkındayız. Bu doğrultudan lüzumlu adımları atacağız. Hükümetler arası zirveler engelleme hepsi mekanizmaları kullanarak, önümüzdeki süreçte 30 bilyon dolar hedefine ulaşacağız." dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İtalya ile aut tecim potansiyelimizin farkındayız
04-12-2021 12:55
Antalya


Antalya'da temaslarda mevcut Çavuşoğlu, Belek Turizm Merkezi'nde İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosluğu'nun açılışında icra ettiği konuşmada, İtalya ile Türkiye ilişkilerinin kırkyıllık geçmişi olduğunu, önceki diplomatik ilişkilerin 1856'da kuruluş edildiğini söyledi.

İtalya ile değme bölgede teşrikimesai yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, ortak yandan düet ilişkileri geliştirirken başka yandan Libya ve başka mevzular ilkin imkânsız az daha bölgede sulh ve oturma düşüncesince beraberce çalıştıklarını anlattı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile derişik pıtrak görüşerek, bilim alışverişinde bulunduklarının vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İkili tecim hacmimizi, kazançlı ilişkilerimizi, iş birliğimizi aykırı menfaat ve kazanım temelinde yetiştirmek düşüncesince çalışıyoruz. İtalya ile düet aut ticaretimiz bu sene 2019 yılı seviyesini geçiyor. Ekim kocaoğlan bakımından fark 2019 rakamını geçiyor, doğrusu 19,1 bilyon dolardı, bunu yakalıyoruz. Dış ticaretimizde kusursuz ortak balans var. 9,3 bilyon dolar hariç satım yapmışız, İtalya'dan da 9,2 bilyon dolarlık hariç alım yapmışız. Yani değme dü ülkenin yararına dengeli, sürdürülebilir ortak ticaret. Bizim hedefimiz 30 bilyon dolara ulaşmak. Potansiyelimizin farkındayız. Bu doğrultudan mukteza adımları atacağız. Hükümetler arası zirveler müdahale hepsi mekanizmaları kullanarak, önümüzdeki süreçte 30 bilyon dolar hedefine ulaşacağız."

"İtalya, Türkiye'ye 2020'de en baş döndürücü envestisman eden dünya oldu"

Çavuşoğlu, İtalya'nın Türkiye'nin sunmuş olduğu fırsatlardan çevre ilgisinin baş döndürücü arttığını, güzeşte sene salgına karşın İtalya'nın Türkiye'ye tahminî 1 bilyon dolarlık envestisman yaptığını vurguladı.

25 sene öncesinde hepsi dünyadan Türkiye'ye fakat ortak yılda bu denli envestisman gelebildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Salgına karşın ortak yılda, ortak dünya 970 milyon dolar envestisman yaptı. Bu rakamla İtalya, Türkiye'ye 2020'de en baş döndürücü envestisman eden dünya oldu. Bu çabucak bitmeme ederse, şu anda Türkiye'de toplamda en şişman yatırımcı dünya Hollanda'dır. 27 bilyon dolarlık ortak yatırımı var. İtalya'nın Hollanda'yı geçeceğine inanıyoruz." dedi.

Bunun Türkiye ekonomisine bulunan güvenin de ortak işareti olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirirken elden değme şeyi kendilerinden beklemenin akıllıcasına olmadığını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"İş adamlarımızın girişimciliğine baş döndürücü güveniyoruz. Türkiye'deki diplomatlar da koyu halde çalışıyor. Diplomasi hakkıyla o denli baş döndürücü tabakalı ki bugün. Sadece kazançlı bölgede değil, başka bölgelerde da Dışişleri Bakanlığı'nın biricik başına üstesinden gelebileceği ortak meydan değil. Çeşitlilik arttı, diplomasinin içerisindeki aktörlerin sayısı arttı. O sebeple fahri konsoloslara da ehemmiyetli görevler düşüyor. İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosu Ramazan Üçdan da ehemmiyetli katkılar sağlayacak. İki dünya arasındaki alışveriş gezim alanındaki iş birlikleri elan da geliştirecektir. Salgına karşın sektörümüzün girişimciliği ve bu çetin şartlara kendisini endamsız müddette uyarlanmış etmesi yardımıyla bu sene ülkemize mevrut gezgin sayısı güzeşte seneye gereğince tahminî dü büküm arttı. Ama bizim 2019 hedefini yakalayıp, adına koymamız lazım. 2023 hedefimiz 50 bilyon dolardı, 2019'daki rakamlardan sonraları 70 bilyon dolara düzeltilmiş ettik."

İtalya ile Türkiye ortada gezim alanındaki iş birliğini bırakmak düşüncesince her insana ehemmiyetli görevler düştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, Antalya'nın dünyanın delik bebeği bulunduğunu tabir etti.

Antalya'nın elden turizmin değil, diplomasinin de merkezi durumuna gelmek düşüncesince çalıştıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Antalya'da 44 fahri konsolos var. Yakında Türkiye'deki etraflı fahri konsoloslarla ortak araya geleceğiz. Onlardan beklentilerimizi anlatacağız. Bu iş elden vasıtaya CC plak takmakla olmaz. İki dünya arasındaki ilişkilerin büyüme göstermesine ulama sağlaması gerekiyor. Yurt dışındaki fahri konsoloslarla da ortak araya gelerek, Türkiye kendisine beklentilerimizi anlatacağız. Dinamik ve aktif olmaları gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Diplomasi Forumu'na koyu ilgi

Antalya Diplomasi Forumu'nun ikincisini 11-13 Mart'ta düzenleyeceklerine yer veren Çavuşoğlu, katılımın koyu olacağını, şimdiden toplu tartışma düşüncesince baş döndürücü arzu bulunduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, "Forumdaki hedefimiz hayattaki gelişmeler burada değerlendirilsin, gelecekle ilişik ehemmiyetli kararlar buradan alınsın. Bir sene sonraları da bunun değerlendirmelerini esasen yapalım. 'Diplomasiyi baştan kurgulamak' anne temasıyla düzenliyoruz. Tüm dünyayı Antalya'da buluşturacağız." dedi.

Görev süresini mütemmim İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani'nin erte Türkiye'den ayrılacağını tamlayan Çavuşoğlu, büyükelçinin dü ülkenin ilişkilerine ehemmiyetli katkılar sağladığını söyledi.

Gaiani da konsolosluğun iyi olmasını dilek ederek, dobra anılarla ülkeden ayrılacağını tabir etti.

Konuşmaların peşi sıra Bakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler, İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosluğunun açılışını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler