USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Frontex'in bütçesininin onaylanmamasına ilişkin, "Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, tanıklık etti. Bütçenin onaylanmaması veya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti
05-05-2022 17:29
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliğinin (AB) aut sınırlardan mesul kurumu Frontex'in bütçesinin Avrupa Parlamentosu (AP) çeşidinden onaylanmadığını belirterek, "Çünkü bu bütçenin müşterek bölümü göçmenlerin arka itilmesinde kullanıldı. Frontex hemen izlemedi. Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, tanıklık etti. Bütçenin onaylanmaması ve ya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah ile görüşmesinin arkası esna Dışişleri Bakanlığında planlı kuma matbuat toplantısında konuştu.

Mevkidaşı Kemayah'ın serbest katılımlı müşterek heyetle Türkiye'ye geldiğini aktaran Çavuşoğlu, beraberce velut müşterek müzakere yaptıklarını söyledi.

Görüşmede düet ilişkilerin kâffesi boyutlarının yanında Afrika'daki gelişmeler, düzenlilik problemleri ve Ukrayna'daki harp meselelerini ele aldıklarını tabir fail Çavuşoğlu, mevkidaşıyla başta Liberya'daki Türk şirketlerinin vaziyeti ve Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) erinç tahsil edilen tedbirleri üzerinde da görüştüklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Afrika ülkeleriyle, Afrika Birliğiyle (AfB) ve ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) denli lehçe örgütlerle ilişkilerimizi henüz da derinleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte nice mevzuda henüz konkre adımlar atacağız." dedi.

Heyetler arası görüşmeye Türkiye çeşidinden Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katıldığını aktaran Çavuşoğlu, toplantıdan ilkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da Liberyalı mevkidaşını Bakanlıkta onama ettiğini ve velut görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, matbuat toplantısının arkası esna heyetin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Emniyet Genel Müdürlüğünü görüşme edeceğini, ferda ise İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Maarif Vakfı ile görüşmelerinin bulunduğunu tabir etti.

Ekonomik İş Birliği Anlaşması imzalanacak

Bugünkü görüşmelerde başta kazançlı ve ticari mevzuları ele aldıklarını kail Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğini artırmamız düşüncesince Karma Ekonomik Komisyonunu kurmamız gerekiyor, ayrımsız biçimde İş Konseyini de. Bunun düşüncesince de Ekonomik İş Birliği Anlaşması'nı en çelimsiz vakitte imzalayacağız. Sayın Bakanımız Mehmet Muş geçim taslaklarının 1 ay içre anık olacağını söyledi." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, mavera taraftan Türkiye'nin Liberya'ya ihracatının arttığını fakat Liberya'nın Türkiye'ye bulunan ihracatının düştüğünü belirterek, bunun dengelenmesi düşüncesince çalışacaklarını tabir etti.

Türk firmalarının Liberya'da altyapı, üstencilik ve erke alanı engelleme bölgelerde yapabilecekleri yatırımları da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, mavera taraftan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi denli kimi anlaşmaların imzalanması üzerinde da uygun kaldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Savunma ve defans sanayisi teşrikimesai uyum zaptı düşüncesince de danışmalar bugünden itibaren başlıyor. Kısa müşterek müddet içre tığ kişi taslağımızı Liberya bölümüne ulaştıracağız. Bu belgeyi de en çelimsiz vakitte imza etmek istiyoruz." dedi.

Özellikle askeri teşrikimesai üzerinde da atmaları müstelzim adımlar olacağını kaydeden Çavuşoğlu, müşterek uyum zaptı imzalayarak bunu resmileştirmeleri icap ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, mavera taraftan taraftan hususi kuvvetlerin eğitimi, terörle ve birleştirme suçla kavga üzerinde iş birliğini yükseltmek istediklerini vurguladı.

Türkiye, Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacak

Serbest bölge, gezim ve para alanı denli mevzularda Liberya ile deneyim paylaşımı gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, denizcilik üzerinde teşrikimesai yapmayı arzuladıklarını, Türk firmalarının erke üzerinde bu ülkeye envestisman hazırlamaya anık bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, politik ilişkilerin de çabucak geliştiğini belirterek, Liberyalı mevkidaşıyla nice defa müşterek araya geldiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da muhtelif vesilelerle Liberya Cumhurbaşkanı George Manneh Weah ile Togo ve Senegal'de görüştüğünü hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki yıl, Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik ayırmak düşüncesince Cumhurbaşkanı'mızın da direktifiyle emekleri başlattık. Liberya da Türkiye'de büyükelçilik açmayı planlıyor. Açacakları büyükelçilik düşüncesince gelişigüzel kabil desteği vermeye hazırız." dedi.

Çavuşoğlu, en çelimsiz vakitte aykırı mekân tahsisleri gerçekleştirerek dü ülkeye de yerinde müşterek biçimde kançılarya ve rezidansları mensur edebileceklerini söyledi.

"Liberya'daki FETÖ okullarına el koydular"

Liberya'nın Türkiye'nin FETÖ'yle mücadelesine desteğini anımsatan Çavuşoğlu, "Liberya'ya Cumhurbaşkanı ve arkadaşım Dee-Maxwell'e aşırı teşekkürname ediyoruz. Bu kendileri düşüncesince de önemli. Liberya'daki FETÖ okullarına el koydular. FETÖ iltisaklı kişilerle alakadar de muktezi adımları atıyorlar. Biz kendilerine, öğrencilerin etkilenmemesi düşüncesince isterlerse Maarif Vakfının (bu okulları) devralabileceğini ve Maarif Vakfının Liberya'da acemi okullar açabileceğini söyledik." diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Maarif Vakfının çelimsiz müddette dünyanın en şişman 5. yetişek kurumu biçimine geldiğini ve 50 yöresinde ülkede 400'den müşterek tomar meslek ve yetişek merkezine eş bulunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Burslarından bugüne denli 108 Liberyalı öğrencinin faydalandığını ve Türkiye'de yetişek gördüğünü de aktardı.

Avrupa Parlamentosunun Frontex'in bütçesini onaylamaması

Avrupa Parlamentosunun, AB aut sınırlardan mesul kurumu Frontex'in bütçesinin Yunanistan'ın arka itmelerindeki görevi hasebiyle icazet vermemesine bağlı istifham üzerinde Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ege adalarından ve Türkiye sınırlarından göçmenleri kesinlikle arka ittiğine ilişikli detayları ve belgeleri AB ve kâffesi dünyayla paylaştıklarını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Frontex'in bu belgeleri levent boylu müddet inkar ettiğini, Türkiye'den arttırma vesaik istediğini ve bunların alakadar bölgelere gönderildiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosunun müşterek anket başlattığını ve belgelerin yayımlandığını, Frontex'in İcra Direktörünün 28 Nisan'da görevinden ayrıldığını ve dün Avrupa Parlamentosunun Frontex'in 2020 bütçesini de onaylamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Çünkü bu bütçenin müşterek bölümü göçmenlerin arka itilmesinde kullanıldı. Frontex hemen izlemedi. Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, tanıklık etti. Bütçenin onaylanmaması ve ya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, bu arka itmeler esnasında ve hemen sonra ölümler yaşandığını hatırlatarak, "Denizin ortasında o botlar şişlendiği için, insanoğlu denize atılmış bulunduğu düşüncesince denizde de ölenler oldu. " ifadelerine arazi verdi.

Bunun insanca müşterek meselenin olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu ölümlerde Yunanistan'ın da mesuliyeti var. Bir o kadar, ihtimal henüz da müşterek tomar gözünün uğrunda bulunduğu düşüncesince ve arka itmelere katıldı düşüncesince Frontex'in, zımnında Avrupa Birliğinin de mesuliyeti var. Dolayısıyla kâffesi bunların açık, saydam müşterek biçimde soruşturulması gerekiyor ve sorumluların da aritmetik vermesi gerekiyor. Eğer Avrupa Birliği, Avrupa kurumları ve mahkemeleri samimiyse, tığ onlarla gelişigüzel kabil bilgelik ve belgeleri paylaşmaya hazırız." dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosunun da bu açıdan göreli kendisine henüz hassas davrandığını, hakeza parlamenterlerin bulunduğunu belirterek, bu duruşlarından ötürü onları kutlama etti.

Denize sakıt Türk kaptanın durumu

Bakan Çavuşoğlu, İngiltere merkezli firmaya ilişik gemide müşterek numara ağabey kendisine fariza önleyen Erhan Seçkal'ın denizden düşmesi ve dü buçuk devir sonraları olmasına bağlı istifham üzerinde Seçkal'ın özelliğine bağlı bilgelik verdi.

Seçkal'ın gemiden düşmesinin arkası esna Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğine bilgelik verildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Vatandaşımız bu sabahleyin müşterek balıkçı çeşidinden Bali açıklarında bulundu. Vatandaşımız muktezi tedavileri gördü. Şu anda Göç İdaresinde." dedi.

Çavuşoğlu, Seçkal ile telefonda görüştüğünü, durumunun güzel olduğunu, şirketinin gelişigüzel kabil desteği verdiğini, muktezi işlemlerin yapılmasının arkası esna Türkiye'ye arka döneceğini söyledi.

Seçkal'a önceki olsun dileğinde mevcut Çavuşoğlu, "66 sayaç suda kaldı. Rabb'imin lütfu. 66 sayaç suda kalmasına karşın sağlığı da iyi. Oradaki işlemler bittikten sonraları ülkemize doğacak ve ailesine kavuşacak." ifadelerini kullandı.

Toplantıda, dü iklim ortada "Siyasi İstişare Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler