USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Biz Türkiye yerine gelişigüzel ayrışık terörün karşısındayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hedefimiz şu anda 460 milyon dolar bulunan tecim hacmimizi 2023 böylece 750 milyon dolara çıkarmak." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Biz Türkiye yerine gelişigüzel ayrışık terörün karşısındayız
31-01-2022 18:07
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'deki Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a müteveccih saldırılarının sivilleri gaye meydan terör saldırıları bulunduğunu belirterek, "Biz Türkiye şekilde değme çeşitli terörün karşısındayız." dedi.

Çavuşoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile Manama'da gerçekleştirdiği görüşmenin peşi sıra düzenledikleri eş matbuat toplantısında konuştu.

Kardeş yurt Bahreyn’de 5 sene aradan sonraları esasen bulunmaktan iri hissedar devlet duyduğunu tamlayan Çavuşoğlu, mevkidaşı Bakan ez-Zeyyani ile emek vermek arkadaşlarına gösterdikleri konukseverlik ve meyve aşama velut sabık toplantılar düşüncesince teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, bu görüşmenin sabık ilkgüz ayından buyana mevkidaşı ez-Zeyyani ile meydana getirdiği 3. mülakat olduğuna ayraç ederek, icra ettikleri değme görüşmenin meyve aşama velut ve meyve odaklı geçtiğini söyledi.

Ez-Zeyyani’nin teşrinisani ayında Ankara’ya meydana getirdiği ziyarette namına Asya İş donanması Diyaloğu Dönem Başkanlığının devredildiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Asya İş donanması Diyaloğu Dönem Başkanlığında Bahreyn’in neler yapacağını, öncelikleri ve faaliyetleri üstüne bilgiler de verdiler. Kendilerine baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Bir kez şimdi anlatmak istiyorum ki; Bahreyn'in çevrim başkanlığını, önceliklerini ve de bu sürede gerçekleştirecekleri faaliyetleri en çelimli biçimde destekleyecek bulunan yurt Türkiye olacaktır." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerin ilkin meyve senelerde küsurat temasların hissedar işareti bulunduğunun altını çizerek, "En çelimsiz sürede majesteleri Kral Hamad’ı devletimizde ağırlamaktan iri hissedar değer duyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını, en dobra dileklerini ve de Kral Hamad’a davetini hissedar kez getirmiş olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türk halkının da en dobra dileklerini Bahreynli kardeşime hissedar kez şimdi getirmek isterim." ifadesini kullandı.

Bahreyn’de geçmiş süregelen ve bugün bitmeme fail görüşmelerde, düet ilişkilerin enine uzunlamasına ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, ne mevzularda ne adımların atılacağı, ne anlaşmaların imzalandığı, bunların uygulanıp uygulanmadığı ve ilerleyici süreçte imzalanacak vesaik kabil konuların değerlendirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, şu biçimde bitmeme etti.

"Bunların birisi de New York'ta hazırlamış olduğumuz gelişim planı. Taslağımızı hazırladık, etüt ediyoruz. Yine acemi toplantıda, Bahreyn Dışişleri Bakanlığından baş döndürücü giranbaha arkadaşlarımızın, mevkidaşlarımızın düet ilişkiler, insanoğlu hakları ve diplomatlık akademisinin faaliyetleri üstüne enteresan ve yarayışlı sunumlarını da izledik. Diplomasi akademileri ortada da şimdi dobra hissedar iş birliğini olması dair hemfikiriz."

Türkiye ile Bahreyn arasındaki kazançlı ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesince Karma Ekonomi Komisyon toplantılarının gerçekleştirilmesi icap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, alakalı eş rüesa ve bakanların bu toplantıyı 23 Mart’ta yapmak dair uygun kaldığını ve Dışişleri Bakanlığı şekilde kendilerine değme çeşitli desteği vereceklerini söyledi.

"Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en iri temennimiz"

Çavuşoğlu, bugüne genişliğinde Bahreyn'de gıcır hava meydanı engelleme meydana gelen projelerde Türk firmalarının ehemmiyetli görevler üstlendiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Bugün Veliaht Prens Başbakan'la da hissedar araya geldik. Başbakan Salman'la hissedar araya geldiğimiz devir ülkenin kazançlı gösterimi üstüne da ehemmiyetli bilim sahibi olduk. Bu görünüş çerçevesinde Türkiye şekilde firmalarımızla baş başa elimizden mevrut desteği vereceğimizi anlatmak isterim. Tabii defans sanayinden afiyet ve çevreye genişliğinde teşrikimesai imkanlarımız mevcut. Bunları en dobra biçimde değerlendireceğiz. Tabii diyalekt mevzuları da değerlendirdik. Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en iri temennimiz. Bu bölgelerde Körfez bölgelerindeki yakınlaşmalardan tığ sevinme duyuyoruz."

Türkiye ile birtakımı Körfez devletleri ortada göreli şekilde iticilik yaşandığına ayraç fail Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunu bertaraf etmek düşüncesince ilişkilerimizde emektar günlerimize değişmek düşüncesince temasları başlattık. Temaslarımız üstüne da kardeşim Abdullatif’e de bilgiler verdim. Bu süreci, Bahreyn’in çelimli hissedar biçimde desteklediğini gördük. Hepimizin arzusu, kardeşler ortada problemlerin olmaması, iş birliğinin ön plana çıkması. Bu doğrultuda baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz. Bölgemizdeki problemlerin barışçıl yönden çözümü dair baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz. Elbette terörle uğraş de önemli. Biz terörle mücadelede tepme ölçün içerisine düşmeden topu topu terör örgütleriyle hedefi ne olursa, ideolojisi ne olursa olsun, hedefi ki olursa olsun uğraş edilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Çavuşoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanlığındaki diplomatların, Türkçe ve Türk kültürüne uyanıklık duyduğunu ve bu alakanın de arttığına tanık bulunduğunu anlatarak, "Bundan da baş döndürücü iri hissedar devlet duydum. O Türkçe öğrenen kardeşlerimizi Türkiye’de konuk etmekten de iri hissedar sevinme duyacağız. Yunus Emre Enstitümüz Dışişleri Bakanlığı içerisinde Türkçeye uyanıklık duyan arkadaşlarımız düşüncesince gıcır programlar düzenleyecek." dedi.

Mevkidaşı ez-Zeyyani'yi Antalya Diplomasi Forumu'na çağırma fail Çavuşoğlu, "Bu sene Bahreyn'de gerçekleştirilecek Asya İş donanması Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmaktan değer duyacağım. Böylelikle temaslarımızı, aykırı ziyaretlerimizi bitmeme ettireceğiz. İlişkilerimizi şimdi da pekiştireceğiz." niteleyerek konuştu.

"Hedefimiz, tecim hacmimizi 750 milyon dolara çıkarmak"

Toplantının istifham yanıt kısmında Bahreyn'le ilişkilerin istikbaline yer veren Çavuşoğlu, 23 Mart'ta Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın gerçekleşeceğini hatırlattı.

İkili tecim kütlesinin 2021'de 2020'ye layıkıyla arttığını kail Çavuşoğlu, "Hedefimiz, şu anda 460 milyon dolar bulunan tecim hacmimizi 2023 böylecene 750 milyon dolara çıkarmak." dedi.

Çavuşoğlu, iş konseyi ve tecim heyetlerini hissedar araya getirerek ayrı ayrı sektörlerde teşrikimesai imkanlarının aranacağını belirterek, kazançlı iş birliğini ait topu topu engellerin kaldırılarak tecim ve yatırımın artırılacağını kaydetti.

Bahreyn'in coğrafi şekilde ıvır zıvır bulunmasına karşın bölgedeki ülkelerle kıyaslandığında meyve aşama kaslı teknolojilerle endüstri üretimi yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Sanayi bölgelerimiz ortada iş birliğini geliştirmemiz lazım." dedi.

Yenilenebilir erke dalında da Bahreyn'de olanaklar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Savunma endüstri dalında iş birliğimizi de geliştirmemiz lazım. Orada ilkin sayılabiliriz. Diğer Körfez ülkeleriyle bu açıdan hissedar hayli mesafeler katettik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, bakanlıklar arası eşgüdüm ve iş birliğini artırmanın önemine de dikkati çekerek, değme bölgede atılacak adımlar dair çelimli hissedar siyasal kâm bulunduğunu söyledi.

Turizm dalında iş donanmasına de yer veren Çavuşoğlu, Türkiye ve Bahreyn'in dü ehemmiyetli gezim destinasyonu bulunduğunun altını çizdi.

"Türkiye şekilde değme çeşitli terörün karşısındayız"

Yemen'deki Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a müteveccih saldırılarına da yer veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin geçmiş tün meydana getirilen saldırılar ile 17 ve 24 Ocak'ta meydana getirilen saldırıları hızlı kınadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bunlar sivilleri gaye alan, sivillere müteveccih terör saldırısıdır. Biz Türkiye şekilde değme çeşitli terörün karşısındayız. BAE ve gaye bulunan ülkelerle, Suudi Arabistan da engelleme el donanması içre olduğumuzu da telefon görüşmemizde ve yaptığımız açıklamada da vurguladık."

Çavuşoğlu, topu topu problemlerin siyasal yöntemlerle çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yemen'de, Suriye'de, Libya'da, topu topu bölgemizde, zat coğrafyamızda, İslam dünyasında yaşanmış bulunan problemlerin barışçıl biçimde siyasal yollarla hissedar an ilk çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu cins terör saldırıları da buna misyon etmez kusursuz tersi çatışmaları şimdi da körükler. Biz bu mevzuda arkadaş ve karındaş devletlerin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma endüstri ürünlerimize bölgeden baş döndürücü iri alakanın bulunduğunu görüyoruz"

Çavuşoğlu, birtakımı Körfez ülkeleriyle eskiden ilişkilerde iticilik yaşandığını belirterek, Türkiye'nin bu ülkelerle tek düet meselesinin olmadığını, diyalekt dinamiklerin bunu gerektirdiğini söyledi.

Bu soğuklukların giderilmesi düşüncesince görüşmeler yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Mısır'la hissedar diyalog süreci başlattık ve Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde dü güruh düzenledik, öteki temaslarımız da bitmeme ediyor. Dışişleri Bakanı Samih Şukri kardeşimle elhak tığ değme platformda görüşüyoruz." niteleyerek konuştu.

BAE ile görüşmelerde de Mısır'dan şimdi hissedar tomar aralık kaydedildiğini özetleyen Çavuşoğlu, aykırı ziyaretlerin de güzel geçtiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubatta BAE'yi görüşme edeceğini belirterek, Dubai Expo'da Türkiye ulusal haset kutlanacağını tabir etti.

Suudi Arabistan'la da diyalog periyodunun sürdüğünü özetleyen Çavuşoğlu, "Arzumuz Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizi emektar günlere, ayrıca şimdi dobra günlere bükmek ve geliştirmek. Bu mevzuda inanıyorum ki; önümüzdeki süreçte müspet gelişmeler olacak." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgede balans ve huzura yardım hazırlamaya amade bulunduğunu yineleyerek, "Türkiye şekilde meyve yıllarda defans endüstri dalında baş döndürücü iri atılımlar yaptık ve defans endüstri ürünlerimize de bölgeden baş döndürücü iri alakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu açıdan da semt ülkelerinden mevrut talepleri, onların defans enerjisini imar etmek düşüncesince mevrut talepleri, müspet şekilde, müspet biçimde değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler