USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkisini güçlendirmeyi hedeflediğini belirterek, Sri Lanka'yı "son adım giranbaha ve ehemmiyetli müşterek müttefik" adına gördüklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz
28-01-2022 12:30
Ankara/Kolombo

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka ziyareti kapsamında Sri Lankalı mevkidaşı Gamini Lakshman Peiris ile düet ve heyetler arası görüşmesinin arkası sıra planlı kuma matbuat toplantısında konuştu.

Peiris ile önceki birlikte görüşmesini New York'ta yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Bakan ile görüştükleri mevzuları yeniden ele bildirme etme olanağı bulduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Sri Lanka'yı en sonuç 6 sene evvela görüşme ettiğini ve bu ziyaretin Türkiye'den Sri Lanka'ya Dışişleri Bakanı seviyesinde meydana getirilen önceki görüşme bulunduğunu hatırlattı.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'nun 2016'dan beri başlangıç döndürücü geliştiğini gözlemlediğini tabir fail Çavuşoğlu, mevkidaşı Peiris'i martta yapılacak Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) ağırlamaktan büyüklük duyacağını belirtti.

Çavuşoğlu, ahit Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa çeşidinden da bildirme edildiğine değinerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajlarını ilettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rajapaksa'ya "Türkiye'ye görüşme çerçevesinde davetini de" ilettiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, ahit ülkenin Meclis Başkanı ile de eş görüşmesi olacağını fakat Kovid-19 testinin artı çıkması dolayısıyla kendisiyle konuşma olanağı olmadığını belirtti.

Parlamenter diplomasinin, başta parlamentolar arası iletişimin, divan başkanları düzeyinde aykırı ziyaretlerin ve Dostluk Grubu başkanları arasındaki birlikteliğin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğu dair hem düşün olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un davetini ilettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2019'da "Yeniden Asya" girişimini başlattığını hatırlatarak, "Aslında Asya'da dünkü değiliz fakat Asya'nın eş çelim merkezi, başta konuşu çelim merkezi bulunduğunun hâlâ başlangıç döndürücü farkındayız. Dolayısıyla şu anda hâlâ totaliter eş yaklaşımla Asya'ya arka dönmeye değişmeyen verdik. Bu inisiyatifle Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu açıdan Sri Lanka'yı Hint Okyanusu'nun incisi ve sonuç adım kalburüstü ve ehemmiyetli müttefikimiz namına görüyoruz." dedi.

Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgilendiren eş barışma imzaladıklarına dikkati çekici Çavuşoğlu, bu anlaşmanın dü ülkenin konuşu ilişkilerini eş ahir seviyeye çıkarmasını sağlayacağını vurguladı.

İkili tecim çeşitlendirilecek

Çavuşoğlu, düet tecim kütlesinin müstevli evveliyat seviyelerine ulaştığına ayraç ederek, "Biz ahit bunun tam olmadığına değişmeyen verdik. Potansiyelin başlangıç döndürücü hâlâ efdal bulunduğunu ve bu mevzuda hâlâ eş tomar bilinçlilik yapabileceğimize değişmeyen verdik. Bu çerçevede ticaretimizin de çeşitlendirilmesi gerektiği hususunda oydaş olduk. Ulaştırmanın da güçlendirilmesi ve bu açıdan çalışılabilecek alanları belirledik." diyerek konuştu.

Bu alanlardan bazılarının sağlık, eczacılık, yapım ve gezim bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, başkaca Türkiye'nin başlatmış bulunduğu "Güvenli Turizm" uygulamasını Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'ya ilettiğini ve bu mevzuda Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmaya anık bulunduğunu belirtti.

THY, İstanbul-Kolombo uçuşlarını haftada 14'e çıkarmayı hedefliyor

Çavuşoğlu, Türkiye'de Türkiye-Sri Lanka İş Konseyinin bulunduğunu fakat burada da bunun karşılığının oluşturulması icap ettiğini dile getirerek, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının gerçekleştirilmesi konusunu da görüştüklerini tabir etti.

Kültürel münasebat ve halklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin gündemlerindeki ehemmiyetli eş husus bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Halihazırda Türk Hava Yollarının Sri Lanka'ya haftada 11 uçuşu var. İstanbul ve Kolombo ortada gerçekleşiyor bu uçuşlar. Bu uçuşlar halklarımız arasındaki ilişkiye ehemmiyetli eş katkıda bulunuyor. Aynı sürede Sri Lanka turizmine de ehemmiyetli eş katkıda bulunuyor. Türk Hava Yolları, bu uçuşların sayısını Eylül kocaoğlan bakımından haftada 11'den 14'e çıkarmayı hedefliyor. Bu çabaya desteğinizden çevre teşekkürname ederim."

"Sri Lanka ile iş birliğimizi bitmeme ettirme dair kararlıyız"

"Sri Lanka ile iş birliğimizi bitmeme ettirme dair kararlıyız." diyen Çavuşoğlu, terörizmle savaş mevzusundaki kuma çabaların da bitmeme edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, gelişigüzel dü ülkenin de yıldırıcılık dair kıygın iklim konumunda bulunduğunun altını çizerek, "Türkiye, Sri Lanka'nın ayrımsız sürede bizim FETÖ'yle mücadelemize göstermiş bulunduğu destekten çevre da müteşekkir." dedi.

Öte taraftan Sri Lanka ile defans sanayisi dalında yapılacak iş birliğini önemsediklerini de kaydeden Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı bizim defans sanayisi fuarını görüşme etti. Bu çerçevede teşrikimesai potansiyelleri değerlendirildi. Orada başlangıç döndürücü ehemmiyetli eş gizil var. Bunun temelleri de mevcut. Son adım dostça ilişkilerimiz var. Birlikte fiilen bu ilişkileri hâlâ da genişletebiliriz, iyileştirebiliriz. Tartıştığımız nice bölgede bunun cins bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Görüşme kapsamında, dü iklim hükümetleri ortada "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler