USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Desing Week Türkiye' 17-18 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek

Ticaret Bakanlığı ve TİM’in koordinasyonuyla 17-18 Aralık’ta İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek "Desing Week Türkiye (Türkiye Tasarım Haftası)" tanıtıldı.

'Desing Week Türkiye' 17-18 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek
15-12-2021 15:50
İstanbul

Ticaret Bakanlığı ve TİM’in koordinasyonuyla 17-18 Aralık’ta İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek "Desing Week Türkiye (Türkiye Tasarım Haftası)" tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında mütekellim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu sene Design Week Türkiye’ye alakanın koyu bulunduğunu belirterek, projeye hazırlanırken kendilerinin de ince hararetli olduklarını kaydetti.

Yerli ve ecnebi piyasanın duayenlerinin bu tasarım ekosistemine korumak düşüncesince ortak araya geldiğini tabir fail Gülle, laflarını şu halde sürdürdü:

“İhracatta eklenmiş değerimizin ve markalı ihracatın artırılmasına müteveccih çalışmalarımıza çaba kesmeden bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda, müstevli çağında hâlâ da aşırı ehemmiyet elde eden tasarım, markalaşma kabil mevzuları öne çıkarıyor, ihracatçılarımızın kantite yerine, niteliğe odaklanmasını salık mektubu ediyoruz. Ülkemiz, Küresel Tasarım sıralamalarında Almanya, Birleşik Krallık, Kanada kabil devletleri geride bırakarak adet bazında 7. sıraya yerleşti. Bu ince ehemmiyetli ortak başarı. Hedefimiz önümüzdeki çağda bu başarıyı hâlâ da ileriye taşıyarak, önce 5 dünyalık arasına girmek. Bu maksata erişmek yerine Design Week Türkiye ince ehemmiyetli ortak yazık üstleniyor.”

"Design İstanbul projesi çabucak bitmeme ediyor"

Gülle, TİM’in "Design İstanbul" projesi çalışmalarının da çabucak bitmeme ettiğini aktararak, Design Week Türkiye’den edindikleri tamamı kazanımları, aracısız yansıttıkları ortak plan hazırladıklarını anlattı.

Design İstanbul projesi kapsamında, tasarım yarışmalarından tasarım sokaklarının kurulmasına, Design İstanbul müzesinden yenilikçi düzentileme alanlarının oluşturulmasına derece serbest ortak perspektifte emek harcamaları ele aldıklarını tamlayan Gülle, “Projeyle İstanbul'u dünyada ehemmiyetli ortak tasarım destinasyonu durumuna getirmenin yanı esna tasarım ürünlerinin ihracatını artırarak doğurucu endüstrilerin ihracatını geliştirmeyi arzuluyoruz.” dedi.

Gülle, sene süresince dünyanın ciharıyek yanından ehemmiyetli tasarımcıların katılacağı Design İst konuşmalarıyla tasarım dünyasının nabzını tutacaklarını tabir etti.

Küresel hazırlık zincirinde acemi ortak zamanın başladığına ayraç fail Gülle, “İhracat ailemiz, hazırlık zincirindeki bu kırılmayı lehine kullanmayı başardı. Bu başarıyı sürdürülebilir etmek adına, tasarımın gücüne inanıyoruz. Çünkü önümüzdeki bu süreçte rekabet, hoppadak eder odaklı olmayacak. Yeni dönemde, ‘Tasarım’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Katma Değer’ başlıkları, rakiplik gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak.” niteleyerek konuştu.

“Tasarlayan, manzara eden, bu hayalleri üreten ve dünyanın ciharıyek köşesine ihraç fail ortak Türkiye var”

İsmail Gülle, rastgele ortak ürünün kabak maddesi birinci sınıf olursa, insanoğlu sağlığına makul tasarlanırsa, kullanma ferahlığı sağlarsa, çevreye duygun malzemeden üretilirse, bunların ait ortak de bellik kıymeti konulursa ürünün yeğleme edilebilirliğinin de o seviyede artacağını vurguladı.

Tasarımın hoppadak beceri ortak iş olmadığını, bire ortak sürede güvenlik, konfor, sağlık, kolaylık, sadelik, akilane iletişim, akilane tabir ve faziletkâr değerler içeren ortak çalışkanlık olduğuna dikkati çekici Gülle, şunları kaydetti:

“Bu durum, sürdürülebilirlik ve uygulayım bilimi odaklı, çevreye duygun ve bellik kıymeti faziletkâr görülmemiş ortak ihracat stratejisine geçmemiz icap ettiğini ortaya koyuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde ciharıyek koldan, global ticarette mütebeddil tamamı koşullara ihracatçılarımızı hazırlamayı sürdürüyoruz. Artık tasarlayan, manzara eden, bu hayalleri üreten ve dünyanın ciharıyek köşesine ihraç fail ortak Türkiye var. Design Week Türkiye ile bu kıymetli tasarım ekosistemine ulama sunmayı, türkiye sathında bu kültürü hâlâ da geliştirmeyi hedefliyoruz. Bizler, mevcut olanla yetinmeyen, hâlâ da fazlasına cesurluk fail tamamı tasarımcılarımızın arkasındayız. Çünkü onlarla eklenmiş bedel yaratıp, onlarla kalkınacağımıza kalben inanıyoruz.”

“Türkiye ihracatla, ihracat tasarımla yükselecek”

TİM Başkanı Gülle, akıbet çağda yükselen ihracat rakamlarıyla beraberce “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ihtimal de on paralık bulunmadığı derece andıran olduklarını belirterek, “Bunun düşüncesince sürdürülebilir ihracatı ve eklenmiş kıymeti elbette yaratacağımızı akilane halde belirleme etmemiz gerekiyor. Günümüzde, sürdürülebilir ihracat artışının yolu eklenmiş kıymetli üretimden geçiyor. Katma kıymetli üretimin yolu ise Ar-Ge, inovasyon, bellik ve tasarımdan.” niteleyerek konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde Türkiye’nin ihracatla, ihracatın tasarımla yükseleceğini özetleyen Gülle, laflarını şu halde sürdürdü:

“Türkiye’de tasarım denildiğinde önce akla mevrut aktiflik bulunan Design Week Türkiye’de bu sene sizleri gine meşbu kırcı ortak izlence bekliyor. Programımız çerçevesinde, 12 açık oturum ve konferans, 60'tan ortak tomar konuşmacı, 20’yi ortak tomar sergi, enstalasyon ve işlik çalışmalarını kıymetli katılımcılarımızla buluşturacağız. Bu sene keynote konuşmacılarımız ortada gine dikkati çekici esame var. World Design Organization (WDO) Başkanı Srini Srinivasan, WDO Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Garvey, mimar ve tasar çizimci Alessandro Colombo, dünyaca adlı sanlı tasarımcılarımız Hakan Akkaya, Aslı Filinta ve tasarım topluluğunun sert aşırı duayeni bizlerle olacak.”

Gülle, paneller ortada ise ilkin “Ar-Ge ve Teknolojide Endüstriyel Tasarım” panelinde eklenmiş kıymetli ihracatla ilişik ehemmiyetli mevzular işleneceğini, “Tasarımda Çevre ve Sürdürülebilirlik” panelinde zaman hava kriziyle uğraş fail dünyada farkındalığı artıracak insanoğlunun doğayla uyumunda tasarımın tesiri kabil konuların ele alınacağını söyledi.

“İstanbul’u tasarımın başkenti durumuna gelmek istiyoruz”

İsmail Gülle, tasarımın hoppadak ürünlerde değil, kurumsallık ve markalaşma yönünde da aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, “Markalaşmada Tasarımın İzleri’ ve ‘Stratejik Tasarımın Kurumsal Dünyadaki Yeri’ panellerinde dizaynı bu boyutuyla değerlendireceğiz. Tasarım, tercih ettiğimiz mamüllerin yanı esna yaşadığımız sahaların da belirleyicisi oluyor. Bu sebeple tasarım haftasında site planlamasına ve mimarlığa da hususi ortak toprak açmak gerekir. ‘Kentlerde Mimari Tasarımın İzleri’ paneli aha bu ihtiyaca karşılık verecek.” niteleyerek konuştu.

Diğer panellerde bulunduğu kabil birbirinden kıymetli konuklarla “Türkiye’den Dünyaya Moda Tasarımı” panelinde modada tasarımın nabzının tutulacağını özetleyen Gülle, laflarını şu halde sürdürdü:

“Tasarımın Dünyadaki Gücü ve Etkileri’ panelinde ise serbest ortak perspektiften tasarım ele alınacak. Hizmet ihracatına ve Made in Türkiye markasına akıbet zamanlarda ağır katkılar karşılayıcı düzen alanı de bu sene tasarım haftamızda yerini alacak. ‘Oyun Kurucular’ panelinde mevhum dünyanın ticarileşebilmesi düşüncesince en ehemmiyetli esas bulunan dizaynı dinleyeceğiz. Ayrıca programımız Design Türkiye mükafat Töreni ve İhracatçı Birlikleri mükafat Töreni’ne ev sahipliği yapacak.”

“İstanbul’u tasarımın başkenti durumuna gelmek istiyoruz” diyen Gülle, bu ekosisteme dayanaklık etmek bulunan her insana teşekkürlerini iletti.

“(İhracat hedefi) 300 bilyon doları 2025’te gerçekleştireceğiz”

TİM Başkanı Gülle, ihracat ünite kilo ederine bağlı istifham üzerine, bazısı sektörlerde ağır artışlar bulunduğunu belirterek, “Yılda 170 milyon titrem ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun içine ne derece ulama koyarsak, ihracatın ünite kilo kıymetini 2 dolara çıkardığımızda aşırı hâlâ ayrımlı ortak tabela ile karşılaşacağımızı biz biliyoruz.” niteleyerek konuştu.

2026’da 300 bilyon dolar ihracat hedefini anımsatan Gülle, “Görünen o ki 2025’e çekeceğiz. İnşallah 300 bilyon doları 2025’te gerçekleştireceğiz.” dedi.

World Design Organization (WDO) Başkanı Srini Srinivasan ise, “Tasarımcılar, sektörlerinin gelişmesini istiyorlarsa sürdürülebilirliğin ehemmiyetli ortak eleman bulunduğunu unutmasınlar.” değerlendirmesinde bulundu.

TİM Marka Konseyi Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da markalı ihracatta kilo başına ihracatın elbette artırılacağına müteveccih çalıştıklarını belirterek, herkesi Design Week Türkiye’ye çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler