USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Depremlerden sonradan Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan'la ilişkilerinde müspet hava

6 Şubat'taki depremlerin arkası sıra Atina ve Erivan yönetimlerinden mevrut el birliği mesajları ve bu diyar halklarının iane kampanyaları, ikili ilişkilerde müspet ortak hava yuvarı oluşmasını sağladı.

Depremlerden sonradan Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan'la ilişkilerinde müspet hava
06-03-2023 14:08
Atina

Türkiye'nin komşuları Yunanistan ve Ermenistan depremlerin peşi sıra geçmiş taziyet mesajı gösteren ve iane düşüncesince harekete güzeşte devletler ortada toprak aldı.

İlk depremin peşi sıra 6 Şubat sabahı taziyet açıklaması özne Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kaynaklarını Türkiye'ye iane düşüncesince seferber edeceklerini duyurdu.

Yunanistan hususi Afet Müdahale Birimine (EMAK) ilişikli kontrol istirdat kadrosu Yunan Silahlı Kuvvetlerine alakadar C-130 tipi uçakla Atina'dan bire kuma çağ yola çıktı, peşi sıra EMAK birimine ilişikli kuma apayrı grup de Selanik'ten Türkiye'ye ulaştı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile Başbakan Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak yaşamını kaybedenler düşüncesince taziyelerini iletti ve böylelikle kuma süredir Türk ve Yunan liderler arasındaki uysallık bozunmuş oldu.

Miçotakis, Yunanistan'ın deprem sonrası çağda de Türkiye ile el birliği göstermeye bitmeme edeceğini, depremden etkilenen yerlerin baştan inşasında yandaki iklim adına üstünde sakıt görevi üstleneceğini tabir ederek, "Bu dramın içinden ihtimal de Türk-Yunan ilişkileri düşüncesince henüz dobra kuma nesne çıkabileceğine inanıyorum." dedi.

Deprem esnasında Latin ABD gezisinde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise rotatif sermaye kebap sermaye dönmez deprem sahasını görüşme ederek, burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İki icra vekili deprem bölgesindeki araştırmaların peşi sıra Hatay'da gazetecilere icra ettikleri açıklamada müspet mesajlar verirken, 1999 Gölcük ve Atina depremlerinde, rastgele kuma iki ülkenin birbirinin yardımına koştuğunu, "ilişkilerin iyileşmesi düşüncesince deprem yahut rastgele kuma afeti beklemeye lüzum olmadığını" vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'yi geçmiş arayan ve iane teklifinde mevcut ülkelerden birinin Yunanistan olduğuna nazarıitibar çekerken, Dendias da Brüksel'de AB Dışişleri Bakanları ile kuma araya vardığında Türkiye'ye iane ve dayanak noktası çağrısı yaptı.

Yunanistan'dan Türkiye'ye iane seferberliği

Yunanistan'dan EMAK haricinde baş döndürücü sayıda fahri kontrol istirdat kadrosu de deprem alanında fariza alırken, Yunanistan Kızılhaçı ve Yunanistan Belediyeler Birliği kazanmak kıl payı resmi ve hususi nice kurum, depremzedelere koşulmak kıl payı iane topladı.

Yunan halkının da bağ gösterdiği kampanyada yardımlar, Yunanistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının koordineli emek harcamaları ve Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği ile Atina-Pire, Selanik, Gümülcine ve Rodos Başkonsolosluklarının işbirliğiyle depremzedelere ulaştırıldı.

Türk halkının ısıdam karşılamasını anlattılar

Türkiye'den dönen kontrol istirdat ekipleri, Türk halkının menfaatlerini elbette ısıdam karşıladığına müteallik anılarını paylaştı, iki el arasındaki dostluğa aksan yaptı.

Yunanistan'da, GSM operatörlerinin Türkiye ile iletişimi parasız yapması, Mikis Theodorakis Müzesi Çocuk Korosunun depremzedeler düşüncesince hukuk şarkıları seslendirmeleri, birtakım spor müsabakalarının gelirlerinin depremzedelere bağışlanması, Yunan Devlet Televizyonu ERT'in sabahleyin salık programını Türkiye'den deprem görüntüleri ve Türkçe "Ben seni sevdiğimi dünyalara bildirdim." şarkısı ile açması, Kathimerini gazetesinde kuma gencin elindeki pülverizatör boyayla duvara "Hepimiz Türk'üz" yazarken resmedildiği karikatürün yayınlanması kadar baş döndürücü sayıda el birliği örneği de ön plana çıktı.

Tren kazasında Türkiye'den el birliği mesajları

Yunanistan'da 1 Mart'ta meydana mevrut katar ilçesinin peşi sıra da Türkiye'den el birliği mesajları paylaşılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakelaropulu ve Miçotakis'e taziyet mesajı gönderdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise mevkidaşı Dendias'ı arayarak, taziyelerini iletti.

Dendias'ın İstanbul'da Fener Rum Patrikhanesi'nde katılmış bulunduğu ayinde, deprem ve katar kazasında yaşamını kaybedenler düşüncesince afsun edildi.

1999'da da Gölcük ve Atina depremlerinin peşi sıra aykırı yardımlaşma, huzursuzluğun yerini işbirliğine bırakarak "deprem diplomasisi" adıyla Türk-Yunan ilişkilerinde yerini almıştı.

Depremlerin peşi sıra sunulan hukuk ve el birliği mesajları, ilişkilerde toy kuma "deprem diplomasisi" değerlendirmeleri yapılmasını sağladı.

Ermenistan

6 Şubat'taki depremlerin peşi sıra Ermenistan ve Türkiye arasındaki yanaşma da dikkati çekerken, derinliğine süredir 1915 vakalarına ilişikli iddialar ve Azerbaycan konusu zımnında dava yaşanmış bulunan ikili ilişkiler, aykırı hususi temsilciler atanmasıyla toy kuma etaba evrilmişti.

Asrın felaketi adına vasıflandırılan depremin peşi sıra Ermenistan'ın Türkiye'ye verdiği dayanak noktası ve gönderilmiş bulunduğu yardımların peşi sıra iki iklim ilişkileri apayrı kuma etaba girerken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, Twitter'dan, "Yıkıcı depremin feci neticeleri ve dirilik kayıpları zımnında Türkiye ve Suriye'ye en kalbi taziyelerimi sunuyorum." ifadesini kullandı.

Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan da Twitter'dan, "Türkiye'de meydana mevrut yıkmacı depremin hırslı haberi bizi üzdü. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara aceleci şifalar dilerim." açıklamasını yaptı.

Depremlerden kuma çağ sonraları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın icra ettiği telefon görüşmesinde Paşinyan, depremlerde yaşamını kaybedenler düşüncesince taziyelerini iletti, yaralılara iflah dileğinde bulundu.

Ermenistan uç kapısı 35 sene sonraları açıldı

Felaketin peşi sıra iki iklim ilişkilerinde müspet en ehemmiyetli adımlardan biri de 35 senedir boğunuk bulunan Alican Sınır Kapısının kullanılması oldu. Afet bölgesi düşüncesince Ermenistan'da hazırlanmakta bulunan 5 tır iane malzemesiyle iklim heyeti, 11 Şubat'ta sınırdaki Alican Köprüsü'ne geldi.

Burada Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü Burhan Çöllü ve askeri yetkililerce karşılanan Ermenistan heyeti, resmi işlemlerin peşi sıra deprem alanına akıntı etti.

Alican Sınır Kapısı, akıbet adına 1988'de Ermenistan'da yaşanmış bulunan depremde kullanılmış, Türk Kızılay çeşidinden birleşen yardımlar buradan geçirilerek kıyamet bölgelerine gönderilmişti.

Karşılıklı hukuk mesajları

Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, 13 Şubat'ta Azatutyun televizyonuna, Kahramanmaraş merkezli depremler ondan sonra Ermenistan'ın Türkiye'ye kontrol ve istirdat kadrosuyla iane materyali göndermesine müteallik izah yaptı.

Rubinyan, Ermenistan'dan Türkiye'ye meydana getirilen yardımlarla alakadar iç kamuoyunda az da olsa eleştiriler olduğuna müteallik soruya, iri istidatlı felaketler karşısında kâffesi devletlerin birbirine iane etmesi gerektiği, gönderilen kontrol ve istirdat kadrosu ile yardımların akıllıcasına ve alışılagelen kuma etap bulunduğu cevabını verdi.

Rubinyan, "Biliyorsunuz Ermenistan-Türkiye ilişkileri 100 senedir baş döndürücü alengir ve sorunlarla dolu. Ancak ülkelerimiz yandaki ve kuma insanca sıkıntı karşısında Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin gündeş yahut geçmişteki durumundan serbest adına komşular birbirine iane etmeli." değerlendirmesini yaptı.

İnsani yardımla alakadar Türkiye'nin Ermenistan hususi Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç, Twitter'dan Ermenistan'ın hususi Temsilcisi Ruben Rubinyan'a teşekkürname etmişti. Rubinyan da "Yardımcı olabildiğim düşüncesince mutluyum." ifadesini kullanmıştı.

Mirzoyan'dan Ankara ve Adıyaman'a ziyaret

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 15 Şubat'ta Türkiye'ye gelmiş şekilde Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Çavuşoğlu ile kuma matbuat toplantısı düzenleyen Mirzoyan, "Bu güç anlarda Türkiye'de bulunarak kuma kat henüz alanda sulh nesir ika üstüne ve ilkin Türkiye ile ilişkilerin ağız ağıza normalleşmesi, diplomatik ilişkilerin kurulması ve Ermenistan ile Türkiye ortada sınırın ağız ağıza açılması üstüne Ermenistan Cumhuriyeti'nin hazırlığını ve isteğini kuma kat henüz burada doğrulama geçirmek istiyorum." mesajını verdi.

Ortak matbuat toplantısında, Ermenistan'ın Türkiye'ye 28 şahsiyet kontrol istirdat kadrosu gönderdiğini aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan kadrosunun 8 Şubat'tan buyana Adıyaman'da canla başla çalıştığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Ermenistan bu güç bugünlerde insanımıza hukuk elini uzattı, el birliği ve ortaklaşa iş sergiledi." diyerek, Ermenistan'ın 1999'da Gölcük depreminin peşi sıra da Türkiye'ye insanca iane materyali gönderdiğini hatırlattı.

Mirzoyan, bu görüşmenin peşi sıra 14 Şubat'ta esmer sınırından gönderilen insanca yardımların ikinci kısmının da eriştiği Adıyaman'ı görüşme etti.

İnsani diplomasi

Ermeni grup deprem bölgesindeki çalışmalarını tamamlayarak 17 Şubat'ta ülkesine dönerken Adıyaman'da kontrol istirdat çalışmalarına eklenen ekibin önderi Yarbay Gari Armağanyan, hükûmet merkezi Erivan'da planlı matbuat toplantısında, "Bize baş döndürücü dobra davrandılar, gelip dayanak noktası olduğumuz ve iane ettiğimiz düşüncesince daim teşekkürname ettiler. Uçaktan indiğimiz geçmiş saniyeden itibaren çabucak minnettarlık ve teşekkürname lafları duyduk." diyerek konuştu.

Ekibin gayrı üyeleri de kendilerine baş döndürücü müspet davranıldığını, minnettarlık ve minnettarlık lafları işittiklerini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler