USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dardanel ülke haricinde uzvi ve anorganik büyümesini sürdürecek

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Önen, "Yurt haricinde uzvi ve anorganik büyümemiz sürecek. İhracatta da faiz planımız var. Ciro içerisindeki oranı yüzdelik 20'lerde bulunan ihracatın payını ölçülü ve derinliğine vadede yüzdelik 50'ye çıkaracağız." dedi.

Dardanel ülke haricinde uzvi ve anorganik büyümesini sürdürecek
10-01-2022 12:09
İstanbul

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

Salgın periyodunun topu topu dünyada ehemmiyetli neticelere kere açtığını, toplumsal ve kazançlı manada ağırbaşlı dönüşümler yaşandığını özetleyen Önen, meydana getirilen incelemelerin bu dönüşümün kalımlı olacağına ayraç ettiğini söyledi.

Önen, katıksız ve mıhlı beslenmenin salgının baş döndürücü öncesinde süregelen küresel birlikte trend olduğuna ayraç ederek, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile çelimli muafiyet sistemi söyleminin artması, nihai tüketicilerin mıhlı ve katıksız tagaddi yöntemlerini elan birlikte tomar benimsemesini sağladı. Bu gestalt katıksız protein ve erdemli omega 3 deposu istavrit azmanı ve bahir ürünlerine talebi artırdı. Dünyanın neresine bakarsınız bakın bahir ürünleri ve konserve istavrit azmanı pazarında yükseliş gır konusu. Önümüzdeki çağda ise bu ivmenin artacağına inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

Global bazda balık ve bahir ürünleri pazarının salname yüzdelik 7’nin üstünde büyüdüğünü aktaran Önen, 2030'a genişliğinde bu büyüklüğün 70 bilyon dolara ulaşmasının beklendiğini tabir etti.

Önen, Türkiye'de de pazarın yükselişte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dardanel Önentaş, 1980 senesinde kuruldu. 1984 senesinde ise fabrikamızı açtık ve üretime başladık. Türkiye'yi titrem balığıyla tanıştıran evvel bellik kendisine yatırımlarımıza ve üretimimize mücahede kesmeden bitmeme ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada istihdamımız 2 bin 500'e yaklaştı. 2020 bizim düşüncesince zamanı birlikte sene ergin ve 36 senenin rekorunu kırmıştık. 2021'de bu gelişme ivmesini sürdürürken, bedelci kapital artırımıyla öz kaynağımızı 653 milyon liraya çıkardık. Bu çağda aktiflerimiz ise yüzdelik 40 artarak 940 milyon liraya yükseldi. Bugün Dardanel markası kendisine yüzdelik 58'lik iş hacmi payıyla istavrit azmanı kategorisinde alışveriş lideriyiz. Öncelikli hedefimiz bu gelişme ivmesini hem Türkiye'de bununla beraber dış satım gerçekleştirdiğimiz coğrafyalarda sürdürmek. 2022'de markalı ve ilişik kıymeti erdemli üretimle emlak süresince ve emlak haricinde elan baş döndürücü alışveriş oranı elde etmeye ve memleketimiz düşüncesince bedel yaratmaya odaklanmaya bitmeme edeceğiz."

"Yatırımcıların Türkiye'ye fideist kusursuz olmalı"

Niyazi Önen, Türkiye'nin hem insanoğlu deposu hem dinamizmiyle rastgele devir dünyada potansiyeli en erdemli ekonomilerden birisi bulunduğunu söyledi.

Salgının çetince şartlarından menfi etkilenilse de Türkiye'nin sanayideki gücünün, bu zorlukların üstesinden istikbaline inandıklarını vurgulayan Önen, "Yatırımcıların Türkiye'ye fideist kusursuz olmalı. Özellikle bizim kademe Türkiye'ye mümin grupların bu süreçlerde elini taşın dibine koyması ve ilişik kıymeti erdemli üretimle emlak haricinde da dış satım düşüncesince emek vermesi gerek. Biz rastgele zorluğun, birlikte fırsatlar getirdiğine mümin ve geleceğe envestisman işleyen birlikte grubuz. Bu sürecin de başta üretim, envestisman ve dış satım açısından ülkemize ehemmiyetli avantajlar sunacağına inancımız tam." dedi.

Önen, besin alanının değerli çağını yaşadığını, gelecekte de bu durumun değişmeyeceğini belirterek, sağlıklı, lezzetli, uygulama gıdanın önemi artarken besin şirketlerinin yükselişinin süreceğini dile getirdi.

Tüketicilerin ümit ve ihtiyaçlarının kendileri düşüncesince öneminden bahseden Önen, aldıkları topu topu art bildirimleri Ar-Ge çalışmalarıyla yaşama geçirdiklerini ve böylecene alıcı sadakatlerini artırdıklarını, akıbet çağda bedava açılır kap müdahale uygulayım bilimi dalında tahminî 15 milyon dolarlık envestisman yaptıklarını tabir etti.

Önen, yaklaşan çağda hayattaki en şişman su ürünleri üreticisinden birisi olmayı hedeflediklerini kaydederek, "Global birlikte Türk şirketi olarak, ülkemizin istavrit azmanı ve bahir mamüllerindeki deneyimini dünyaya taşımaya, küresel alışveriş payımızı artırmaya kararlıyız. Türkiye'de ürettiğimiz istavrit azmanı ve bahir ürünlerini dünyaya satarak, ülkemizin ekonomisinde ve akan açığın azaltılmasında ehemmiyetli birlikte oyuncu olmaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"İhracat gücümüzü artırmak, birlikte evren markasına girmek istiyoruz"

Niyazi Önen, Edirne'nin Enez ilçesinde nice ferdin istihdam edileceği üretimevi yatırımlarının bitmeme ettiğini, plan tamamlandığında buradaki üretimlerinin yüzdelik 50'sini ihraç etmeyi planladıklarını söyledi.

2021'de başkaca Yunanistan'ın dondurulmuş bahir ürünlerinde DOĞRU şirketi Kallimanis'i bünyelerine kattıklarını anımsatan Önen, "Yunanistan'daki satın kabul etme süreci, grubumuzun küresel yatırımları düşüncesince ehemmiyetli birlikte ilenç noktası oldu. Kallimanis, dondurulmuş bahir ürünlerinin üretimi ve satışı dair baş döndürücü ehemmiyetli deneyimlere sahip. Dolayısıyla bu birleşmenin rastgele dü firmaya bulunduğu kademe tüketicilere ve dü iklim ekonomisine de yardımı şişman olacak. Kallimanis'in Kuzey Avrupa, Akdeniz ve Balkanlar'da ehemmiyetli birlikte dış satım potansiyeli var. Bu satın almayla istihsal kapasitemizi ve çeşitliliğimizi artırırken, dış satım coğrafyamızı da büyütmeyi hedefliyoruz." niteleyerek konuştu.

Önen, endamsız birlikte çevrim evvela Niyazi Önen Gıda ismi altındaki şirketlerini Niyazi Önen Holding biçimine getirdiklerini de hatırlatarak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bütün grubumuzdaki firmaların gelişim portföyünü bu holdingde strateji ediyoruz. Bugün en ehemmiyetli önceliğimiz bölüt açıkça şirketimiz Dardanel Önentaş'ın akıbet etap karlı, doğurgan ve akça akışı baş döndürücü çelimli birlikte iştirak kendisine büyümesini sürdürmesi. İkinci önceliğimiz uzvi ve anorganik gelişme getirecek yatırımlara bitmeme etmek. Son senelerde kol kendisine rastgele sene dolar bazında minimum yüzdelik 20 gelişme hedefimiz var. EBİTDA'da da hedefimiz yüzdelik 15'i sürdürmek. Yıllardır bu hedeflerimizi tutturuyoruz. Bundan sonradan da önceliğimiz dolar bazında büyümemizi sürdürmek. Bulunduğumuz kategorilerde alışveriş oranı liderliğine oynuyoruz. Yapacağımız yatırımlarla markalı satışlarımızın alışveriş payını da artıracağız. Kendi markamızla dış satım gücümüzü elan da tasarruf etmek ve birlikte evren markasına girmek istiyoruz. Öte taraftan çelimli öz kaynakla ilerlemeye bitmeme ediyoruz. Özetle emlak haricinde uzvi ve anorganik büyümemiz sürecek. İhracatta gelişme planımız var. Ciro içerisindeki oranı yüzdelik 20'lerde bulunan ihracatın payını itidalli ve derinlemesine vadede yüzdelik 50'ye çıkaracağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler