USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dane mısır çiftçinin yüzünü güldürdü

Tokat'ta geçtiğimiz sene tonu bin 500 liradan satılan dane mısırın fiyatının 2 bin 600 liraya yükselmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Dane mısır çiftçinin yüzünü güldürdü
18-10-2021 19:28

Tokat'ın doğurgan arazilerinden Kazova'da biçerdöverler, ‘sarı altın' yerine isimlendirilen dane mısırın hasadına başladı. İl genelende tahminî 85 bin dekar bölgede ekilen mısırda sabık sene dönümde bin 79 kilo mahsul alınırken bu sene averaj bin 400 kilo mahsul bekleniyor.

“Tek umudumuz mısır”

Pazar ilçesine ilişkin Çay köyünde ırgatlık karşılayıcı Ömer Uslu bu sene mısırın yüzlerini güldürdüğünü anlatım ederek, “Buğday biçti, müşterek bilinçlilik elde edemedik. Yani biricik umudumuz mısır. Bugün müşterek çuval gübrenin fiyatı 175-180 liralık olmuş. Gübreyi o fiyata alıyorsak bunu da kılıç ayrımlı biçimde satalım” dedi.

Fiyat artışı sevindirdi, maliyet artışı düşündürüyor

Mısır fiyatlarının sabık yıla gereğince bu sene hâlâ elleme bulunduğunu anlatım fail Uslu, “Geçen sene bin 400, bin 500 liralık ortada mısırımızı sattık. Ama bu sene 2 bin 500, 2 bin 600 lira. Ama sabık sene mazotu 6 liraya alırken bu sene 8 liraya alıyoruz. Yani müşterek biçimde endeksliyor gibi. Bu sene mahsul de iyi. Dekara bin 700, bin 800 kilosu. Ama ahacık kimi şeylerin düşürülmesini istiyoruz yani. Şimdi bilfarz buğday ekeceğiz. Aklımızda gübreyi ne alacağız? istifham işareti. Şimdi bu bindirim kazandığımız gübreye takarsak gayrı ödemelerimizi ne yapacağız” diyerek konuştu.

“Mısır elzem müşterek ürünü biçimine gelecek”

Tüccar Cemalettin Ay ise sabık yıla nispetle bu yılki fiyatların ziraatçiyi kıvançlı ettiğini belirterek, "Geçen sene bin 600, bin 700 bandında bulunan mısır bu sene 2 bin 600 olaraktan bitmeme etmekte ve uğrunda de muvazene gözüküyor. Belki bu müşterek iki gündüz devir süresince müşterek dirhem hâlâ tadilat olabilir. Bu fiyatta çiftçinin izini gayrı mahsullere nispetle oldukça elleme güldürdü. Yalnız çiftçinin mağduriyeti var. Maalesef bildiğimiz üzere mazot, basma bunlar sonuç yıllarda aşırı iri artışlar gösterdi. Bundan çevre vatandaşımız az buçuk başağrısı içerisinde. Ama mısır bu biçimde bitmeme etmiş olduğu müddetçe ilerleyici yıllarda vatandaşın elzem müşterek ürünü biçimine gelmeye bitmeme etmektedir. Rekolteler aşırı elleme yurttaş bu yönden çevre memnun” ifadelerini kullandı.

Nurhan İçmez
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler