USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz müşterek matematik yapmak, müşterek siyaset imar etmek gibi değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Şu anda evren siyasetini direkt etkileyen 4-5 parça jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak hepsinde Türkiye var. Bunların değme birinde Türkiyesiz ortak matematik yapmak, ortak yöntem imar etmek benzer değil." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz müşterek matematik yapmak, müşterek siyaset imar etmek gibi değil
04-11-2021 20:10
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Joe Biden'ın etraflıca devam eden görüşmesine ilişkin, "İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akıllıcasına müşterek mühim çerçeveye oturtma dair muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi izlem edecek, bunu lehçe düet mevzulara yansıtacak biçimde de müşterek mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de yönerge verildi. Bununla ait Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en endamsız sürede kurulacak." dedi.

Kalın, Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Programın arkası sıra gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Kalın, S-400'lerin İncirlik Üssü'ne taşındığı iddialarına bağlı olup bitenleri değerlendirdi. Bu yöndeki haberlerin cemaziyelevvel Milli Savunma Bakanlığınca yalanlandığını tamlayan Kalın, şu biçimde bitmeme etti:

"Böyle müşterek nesne yok. S-400 özlük mecrasında müşterek proses yerine bitmeme ediyor. Bunun beceri boyutları, düzenlilik boyutları var, o mevzular Milli Savunma Bakanlığımız kabilinden irsal ve yönetim ediliyor. Onunla ait toy müşterek gestalt yok. İncirlik'e taşındığı iddiaları da akıllıcasına değil. Bunların özü faslı yok. Ama açıklık aralık bu çeşit hakeza spekülasyonlar, köksüz haberler ortaya atarak birtakımı gerçek olmayan gündemlerle Türkiye istifa etmek isteniyor. Bunlara gönül rahatlığı uyanıklık biçiminde olmaktadır yarar var. Lütfen yurttaşlarımız da uzmanlar, gazeteciler de hoppadak meydana getirilen resmi açıklamalara haysiyet etsinler. Bu haberin müşterek özü faslı yok."

G-20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden ile etraflıca müşterek görüşmesinin bulunduğunun hatırlatılması ve "F-16/F-35 konusu hala masada, sürmeye bitmeme ediyor. Ortak müşterek sistem kurulmasına değişmeyen verilmişti, parametreleri muhtemelen ha mu, kimler katılacak, ne ölçüde olacak?" sorusu üzerinde de Kalın, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Biden ile baş döndürücü verimli, güzel, müspet müşterek görüşmesi oldu. Sadece müddet yerine etraflıca değil, mazruf yerine da iç yerine da akıbet aşama güçlüydü. İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akıllıcasına müşterek mühim çerçeveye oturtma dair da muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi izlem edecek, bunu lehçe düet mevzulara yansıtacak biçimde de müşterek mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de yönerge verildi. Bununla ait Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en endamsız sürede kurulacak, muhataplarımızla bunu görüşeceğiz, liderlerimize bildirme edeceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz emirler çerçevesinde çalışmamızı sürdüreceğiz."

Türk-Amerikan ilişkilerinin eski, etraflıca müşterek zamanı bulunduğuna dikkati çekici Kalın, günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin öneminin izahtan kurtulmuş bulunduğunu anlatım etti.

Özellikle lehçe konularda, Afganistan, Suriye, Kafkaslar, Libya, Doğu Akdeniz gibi, eksiksiz bu bölgelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği çerçevede beraberce hukuk kurarak, dostları çoğaltarak müşterek aut siyasa izlediklerini dile getiren Kalın, "Bizim aut siyasa perspektifimiz hoppadak müşterek blokun, müşterek grubun üyesi yerine başka bloklara gönül rahatlığı eda kabul ika şeklinde değil, dört dörtlük bilakis bu baş döndürücü boyutlu, baş döndürücü aktörlü aut siyasa dünyasında ülkemizin menfaatlerini, menfaatlerini öne alarak beraberce dobra ilgiler içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanı'mızın gündeme getirdiği, kısaca Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F-16 defans sistemleri ve öbür eksiksiz mevzularla ait baş döndürücü doğurgan müşterek musahabe oldu. Bu sistem da bunu elan da derinleştirecek." değerlendirmesini yaptı.

"Bizim saat yitirmek üzere müşterek lüksümüz yok"

İbrahim Kalın, Türkiye'nin F-35 programı düşüncesince meydana getirdiği 1,4 bilyon dolarlık ödemenin bulunduğunu hatırlatarak şu biçimde bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanı'mız da biliyorsunuz ki sert baş döndürücü kez bunun altını çizdi. Eğer F-35 programı problemi şu anda çözülemiyor ise o devir bizim saat yitirmek üzere müşterek lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika zımnında gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şu anne genişliğinde buna müspet müşterek davranış sergiledi, müspet müşterek yaklaşım içerisinde. Şu anda beceri yerine çalışılması müstelzim mevzular var. Sayın Biden'ın da o görüşmede, Cumhurbaşkanı'mızın bu mevzuyu açması üzerinde dediği müşterek ehemmiyetli benek var, 'İhtiyaçlarınızın neler bulunduğunu dört dörtlük belirleme edelim, F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öbür beceri mevzularla ait neler yapabiliriz', bununla ait icraat şu anda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Yani Milli Savunma Bakanlığımız çatısı altında Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız gelişigüzel daim baş başa bunu eş güdümlü edeceğiz."

"Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmak"

"Bizim müşterek numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. Yani CAATSA yaptırımlarından çevre Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması, nahak hukuksuz müşterek uygulamadır." diyen İbrahim Kalın, Amerikan Kongresi'nde bugünlerde S-400 meydan Hindistan ve Avustralya'ya müşterek ayrıklık getirilmesi ile ait müşterek kanun tasarısının gündemde bulunduğunu da anımsattı. Kalın, "Burada şayet mesele, hoppadak biricik yönlü yerine Rusya'dan ciddi tabanca meydan veya dü canlı oranda tabanca meydan devletlerin yaptırıma yayımcı tutulmasıysa bu devletlere bozukluk ayrıklık yapılıyor? Böyle müşterek duraç namevcut ise Türkiye'ye bozukluk bu müeyyide uygulanıyor? Bunu yoklamak da bizim en natürel hakkımız." dedi.

"Yönetimin müspet tavrı bizce de hamiş edildi"

ABD yönetimin bu konudaki müspet tavrının kendi başlarınca de hamiş edildiğini tamlayan Kalın, "Biz bu çerçevede resmiyet edinmeyi dilek ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Sözcü İbrahim Kalın, önceliklerinin defans uran dalında Türkiye'nin gereksinimlerini en akla yatkın biçimde realizasyon etmek, istikbal etmek bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin bu bölgelerde seçeneksiz olmadığını vurgulayan Kalın, "Hamdolsun akıbet senelerde gene Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu çelimli önderlik sebebiyle bundan sonraları tığ özlük SİHA'larımızı, TİHA'larımızı yapar bir duruma geldik, defans uran dalında baş döndürücü ehemmiyetli teknolojilere imza atar ve üretir bir duruma geldik. Dolayısıyla bu yolda tığ yürümeye bitmeme edeceğiz ancak teşrikimesai imkanının bulunduğu ortamlarda da organik ki arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgelerde teşrikimesai hazırlamaya da bitmeme edeceğiz." açıklamasını yaptı.

"Umarım kurultay üyeleri Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu biçimde görür"

İbrahim Kalın, Amerika Kongresinde elan önceki de Türkiye'nin tabanca alımına müteveccih aksaklıkların yaşandığının hatırlatılmasının arkası sıra gene kongrede müşterek gönül rahatlığı vakfe bekleyip beklemediklerinin sorulmasına cevap da şunları kaydetti:

"Umarım olmaz, kongrede ait senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en endamsız sürede kavrarlar. Şu anda evren siyasetini direkt etkileyen 4-5 pare jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak, Afganistan gibi, Doğu Akdeniz gibi, Suriye gibi, Kafkaslar gibi, Libya üzere hepsinde Türkiye var. Bunların gelişigüzel birinde Türkiyesiz müşterek matematik yapmak, müşterek siyasa yükseltmek beklenir değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de oradaki siyasa yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu biçimde görürler. Biz bu mevzuda tezlerini söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetim ile benzeyen müşterek teşrikimesai içinde bu problemlerin aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

"Zaten Suriye'de sahadayız"

Suriye mevzusundaki gelişmelerde akıbet durumun sorulması üzerinde Kalın, "Cumhurbaşkanı'mız biliyorsunuz ki onu gelişigüzel daim söylüyor, 'Bir tün ansız gelebiliriz.' İhtiyaçlar çerçevesinde bunun hesapları Silahlı Kuvvetleri kabilinden yapılır, duyum birimlerimiz kabilinden yapılır. Biz filhakika Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz.” niteleyerek konuştu.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'de bulunmasının esas sebebinin, özlük uç güvenliğini sınırın ötesinde mensur etmek, yıldırı örgütlerine gönül rahatlığı PKK, PYD, DEAŞ, veya diyetten gelebilecek saldırılara gönül rahatlığı veya benzer yıldırı örgütlerine gönül rahatlığı bu tedbirleri kabul etmek bulunduğunu söyledi.

"Bu, bizim ulusal sorumluluğumuz." diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye-Suriye uç hattını da düşünürseniz, 911 kilometrelik etraflıca müşterek sınırdan bahsediyoruz, buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele müşterek saldırıya karşı, kimden olursa olsun, saydığım bu örgütler, diyet veya başka yerlerden, bunlara katiyen hoşgörü edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de Silahlı Kuvvetlerimiz anbean uyanıklık halindedir. İhtiyaca binaen tahkimat yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ait konular. Ama Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim dört dörtlük müşterek oturma içinde olduğumuzu ve uğur boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere gönül rahatlığı ülkemizi arkalamak düşüncesince ne çeşit ameliyat olursa olsun bunlara anbean tedarikli olduğumuzu da her insanın bilmesi gerekir."

"Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim dek halindeyiz"

İbrahim Kalın, "Türkiye ile Ukrayna arasındaki İHA-SİHA ticareti sonrasında, Rusya'da birtakımı şikayetler olduğuna müteveccih haberler gelmişti. Bu tartışmayı nite değerlendiriyorsunuz?" problemi cevaplarken de şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanımız bu konuda, Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz müşterek yol bölgede, Ukrayna ile Rusya ortada müşterek askeri arbede veya yüklülük yaşanmasını dilek etmiyoruz. Bir an önceki bulunan gerilimlerin de sona ermesini istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim dek halindeyiz. Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü tığ tanıyoruz ve eksiksiz devletlerin de bu arazi bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Ama bire müşterek biçimde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek toy diyalog kanallarının da müşterek an önceki kurulup, bu problemlerin araştırma eliyle çözülmesi görüşümüzü de gelişigüzel seferinde filhakika anlatım ediyoruz. Umarız kısaca oradaki gerilim, kan basıncı düşer, akıbet tahlilde dü yandaki ülkeden bahsediyoruz, oradaki sulh ve istikrara yardım sağlayacak müşterek politik sürecin önü açılır. Burada da tığ Türkiye yerine üzerimize sakıt rastgele müşterek yazık olduğunda organik bu görevi sallanmak isteriz, bu sürece yardım hasretmek isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenski ile dobra ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile akıbet aşama dobra ilişkileri var. Karadeniz'de derya komşumuz bulunan ve ticari, enerji, düzenlilik ve öbür bölgelerde dobra ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ne Ukrayna ile rastgele müşterek ülkenin çatışmasından kaynaklanacak müşterek yüklülük içinde olmayı dilek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog eliyle sağlanması düşüncesince lüzumlu adımların atılması bizim en esas önceliğimiz ve temennimizdir."

Programdan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açım dersini verdiği Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, alışılmış gün batısı müziği, alışılmış Türk müziği, Türk el müziği ve pop müzikten oluşan musiki dinletisi arsa aldı.

Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Erol Parlak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a senato kararıyla "Fahri Doktora Unvanı" verildiğini belirtti. Parlak, elan sonraları Kalın'a cübbesini giydirdi.

Ayrıca, Kalın'a, Rektör Parlak kabilinden putrel armağan edildi. Rektör Erol Parlak ile İbrahim Kalın, baş başa putrel çalarak dü değişik türküyü seslendirdi.

Kalın, törenin böylelikle beraberindeki tören düzeni üyeleriyle üniversitenin Sanat Galerisi'nin de açılışını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler