USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiye dü iklim liderlerini müşterek araya getirmeye hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna cenginde Türkiye'nin dü dünya liderlerini birlikte araya getirmeye anık bulunduğunu belirterek, "Şimdi ihtiyacımız bulunan şey, dü lider, Putin ve Zelenskiy ortada önemli kurda birlikte toplantı." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiye dü iklim liderlerini müşterek araya getirmeye hazır
20-03-2022 00:17
Ankara

Kalın, Katar merkezli göstergeç kanalı Al Jazeera çalışkan yayınına katılarak Rusya-Ukrayna savaşına bağlı soruları yanıtladı.

Rusya-Ukrayna cenginde birlikte sulh anlaşmasının beklenir olup olmadığına bağlı soruya cevap verici Kalın, "Hepimiz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız bu savaşın başlangıcından bu yana Zelenskiy ve Putin'le dü telefon görüşmesi yaptı. Elimizden mevrut herhangi birlikte şeyi deniyoruz." dedi.

Kalın, mavera taraftan mevkidaşlarıyla görüşmeler yapması düşüncesince Moskova'ya ve Ukrayna'ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gittiğini belirterek, Çavuşoğlu'nun Moskova'ya akıbet yıllarda revan beş altı dışişleri bakanından birisi bulunduğunu söyledi.

Farklı kanalları kullanarak bu savaşı sona erdirmek düşüncesince çabaladıklarını aktaran Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ortada "Donbas" ve Kırım'ın konumu dair göz ayrılıkları bulunduğunu vurguladı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesini terazi dair müheyya olduklarını vurgulayarak, muhit ortada Belarus'ta meydana getirilen müzakerelerin "teknik düzeyde" gerçekleştiğini söyledi.

Siyasi kurda önce toplantının Antalya Diplomasi Forumunda (ADF) yapıldığını hatırlatan Kalın, "Şimdi ihtiyacımız bulunan şey, dü lider, Putin ve Zelenskiy ortada izlemsel kurda birlikte toplantı." dedi.

Müzakere ekipleri derece derece birbirine yakınlaşıyor

Kalın, Rusya ve Ukrayna'nın, tarafsızlık, NATO'ya organ olmama, Avusturya modeline uyarınca silahsızlanma ve Rus dilinin korunması kabilinden 4 gözcü üstünde düşünüm donanmasına varmasının ardından, "Donbas" ve Kırım'ın yer ve siyasi-hukuki statüsüne bağlı konuların da liderler düzeyinde ele alınabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kalın, "Bu mevzularda şimdi çok yaklaşma olmasını ve bu toplantının er yahut geç gerçekleşmesini umuyoruz. Çünkü tamamımız bunun sona ermesini umuyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna ortada birlikte sulh anlaşmasının "mümkün" olabileceğine ayraç fail Kalın, "(Barış anlaşması) Mümkün lakin ne devir ve nasıl? Asıl istifham bu. Bir noktada olması gerekecek. Bu noktada sonuncu birlikte kayıtlı barışma olmamasına karşın araştırma ekipleri derece derece şimdi da birbirine yakınlaşıyor. İşlerine bitmeme ettikçe ve konumlarını birbirlerine yaklaştırdıkça dü liderin mülakat ihtimalinin artacağını düşünüyorum. Çünkü mihman sulh anlaşması, mihman mütareke fakat bu izlemsel düzeydeki toplantıyla sağlanabilir." dedi.

Kalın, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu taleplerin karşılandığından sakıncasız iktisap etmek düşüncesince ne denli doğacak gidebileceğine bağlı soruya da, savaşın hırslı ve can sıkıcı bulunduğu ve savaşı meşrulaştırmanın tek yolu bulunmadığı cevabını verdi.

En gene bu yana Ukrayna'nın yer bütünlüğünü, egemenliğini ve siyasal birliğini desteklediklerini vurgulayan Kalın, "Ancak kılıç Rusya tarafıyla da enformasyon yayınlarını belirgin tutarak, onların asayiş endişelerini anlamaya idman zorundayız." dedi.

Putin alternatifleri değerlendiriyor

Kalın, Rusya düşüncesince bu savaşın askeri ve iktisadi iktisap etmek neredeyse dü boyutunun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Putin'in, Rusya'yı çelimli birlikte konumda tutak ve bire birlikte sürede birlikte sulh anlaşmasını ikrar etmesini sağlayacak birlikte çeşit anlaşmaya varmanın değişik olasılıklarına bakarak, hepsi bu alternatifleri değerlendirdiğine inanıyorum. Liderler birlikte araya gelmeden ve Rusya birlikte sulh anlaşmasını ikrar etmeden bunun ne zaman, nerede yahut ne denli doğacak gitmesi icap ettiğini anlatmak zor. Ancak bu ne denli etraflıca sürerse, Rus ordusuna ve Rus ekonomisine de o denli ağır zararlar vereceğine inanıyorum."

Putin'in görüşmelerdeki can halinin elbette bulunduğunun sorulması hakkında Kalın, bu mevzuda psikolojinin değil, siyasal dinamiklerin belirleyici olacağını anlatım etti

"Türkiye bu toplantıya imkân sağlamaya hazır"

Kalın, "Türkiye bu toplantıya imkân sağlamaya hazır. İki lider, Putin ve Zelenskiy ferdî meselelerini yahut eğilimlerini birlikte kenara bırakacak." dedi.

İki reis arasındaki kimyanın uyuşmadığının belirgin bulunduğunu kaydeden Kalın, buna karşın Zelenskiy ve Putin'in "bu farklılıkları birlikte kenara bırakıp ülkelerinin ve milletlerinin menfaatlerini herhangi birlikte şeyin önüne koyacaklarını" düşündüğünü söyledi.

Kalın, sulh anlaşması yapmanın herhangi birlikte devir güç bulunduğunu belirterek, burada diplomasinin devreye girmesiyle bu problemlerin çözümüne asistan olabileceklerine ayraç etti.

Rusya ve Ukrayna ortada birlikte sulh anlaşması sağlanamaması mevzusundaki engelin "Donbas"ın hali olup olmadığının sorulması hakkında Kalın, buna "evet" cevabını vererek Rusya'nın Kırım'ı ilhakını ve bölgedeki dü cumhuriyetin neymiş bağımsızlığının tanınmasını arzu ettiğini dile getirdi.

Kalın, bunların gayrı dördüne nazaran en güç konulardan ikisi bulunduğunu belirterek, "Bunlar Ukraynalılar ve arsıulusal maşer düşüncesince Ukrayna’nın yer bütünlüğünü ve egemenliği açısından ikrar edilemez. Bu ilkelerin ihlali olur. Bu sebepten dolayı başka fikirlerle gelmeleri gerekecek." değerlendirmesini yaptı.

"Minsk Anlaşması’na birlikte kısmet şimdi verilmemesi düşüncesince birlikte hastalık göremiyorum"

Öte taraftan Kalın, Minsk Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Oldukça yıpratılmış ve zayıflatılmış bulunmasına karşın Minsk Anlaşması’na birlikte kısmet şimdi verilmemesi düşüncesince birlikte hastalık göremiyorum. Ya da Ukrayna'da ilkin Donbas sahasında neşeli Rus nüfusuna seslenme edecek Minsk anlaşması kabilinden birlikte şeye. Ancak bunlar, Ukrayna'nın yer bütünlüğünde yapılmalı." dedi.

Türkiye'nin ara bulucu rolünü ne denli doğacak götürebileceğinin sorulması hakkında Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ve Zelenskiy ile dobra ilişkileri bulunduğunu hatırlattı.

Kalın, gayrı devletlerin Rusya'ya dirlik türlü pozisyonlar aldığını belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Diğer devletlerin duygularını ve aldıkları pozisyonları biliyoruz. Ancak kılıç Rusya ile iletişimi belirgin tutmamız gerektiğine inanıyoruz. Herkes Rusya ile gemileri yakarsa, günün böylelikle onlarla ki konuşacak? Bu emniyet yayınlarını belirgin tutuyoruz. Aslında bu doğru. mesela bu temaslar yardımıyla boğazları ve Karadeniz'i bu savaşın haricinde tuttuk. Karadeniz, savaş gemilerinin geçişi açısından enikonu güvenli. Ayrıca Mariupol ve gayrı yerlerde en azından mütareke ve birtakımı tahliyelerin gerçekleşmesini sağladık."

İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın tahliyeler ve insancasına iane dair mevkidaşlarıyla daim enformasyon şeklinde bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler