USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, “Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de hudut güvenliğimizi hudut ötesinde nesir etmemiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'
04-11-2021 18:55

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Tören sonrası açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, Türkiye'nin uç güvenliğini gelmek düşüncesince sınırlarının ötesinde bulunduğunu ve bunun bitmeme edebileceğini söyledi. Türkiye'nin S-400 iklim defans sistemi almasının arkası sıra ABD Birleşik Devletleri ile yaşanmış bulunan huzursuzluğun şuan ne boyutlarda bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın G-20 zirvesinde bu mevzuda neler konuştuğuna ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

“Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere sunulan buyruklar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden ortada gerçekleşen görüşmeye ilişkin bilgilendirmelerde bulunan İbrahim Kalın şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımızın, Sayın Biden ile baş döndürücü verimli, güzel, müspet ortak görüşmesi oldu. İçerik adına da baş döndürücü çelimli ortak musahabe oldu. İki reis Türkiye-Amerika ilişkilerini akla yatkın ortak izlemsel çerçeveye oturtma üstüne uygun kaldılar. Bu çerçeveyi izlem edecek bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak halde de ortak mekanizmanın kurulması üstüne anlaşmaya varıldı ve bizlere de yönerge verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en çelimsiz sürede kurulacak. Muhataplarımızla bunu görüşeceğiz. Liderlerimize bildirme edeceğiz ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere sunulan buyruklar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin baş döndürücü emektar etraflıca ortak zamanı var. Günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin önemi izahtan varestedir. Özellikle diyalekt mevzularda da tığ Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçevede beraberce ülfet kurarak, dostları çoğaltarak ortak aut siyaset izliyoruz. Bizim aut siyaset perspektifimiz hoppadak ortak bloğun, ortak grubun üyesi adına başka bloklara huzur biçiminde değil mükemmel bilakis bu baş döndürücü boyutlu baş döndürücü aktörlü aut siyaset dünyasında ülkemizin menfaatlerini, menfaatlerini öne alarak beraberce güzel münasebat içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanımızın gündeme getirmiş bulunduğu Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F16, defans sistemleri ve öbür eksiksiz mevzularla ilgilendiren baş döndürücü doğurgan ortak musahabe oldu. Bu sistem da bunu elan da derinleştirecek.”

“Bizim ortak numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır”

ABD'ye meydana getirilen F-16 talebi ve S-400'ler kendince açıklamalarda bulunan Sözcü Kalın şu halde bitmeme etti: “Burada DOĞRU adına 1.4 bilyon dolarlık ortak ifa var. Eğer F-35 problemi şuan çözülemiyor ise o devir bizim sayaç kaybet denli ortak lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika zımnında gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şuana genişliğinde buna müspet ortak davranış sergiledi. Şuanda fen adına çalışılması müstelzim mevzular var. Biden'ın da toplantıda Cumhurbaşkanımızın bu mevzuyu açması üstünde dediği ortak ehemmiyetli not var. İhtiyaçlarımızın neler bulunduğunu mükemmel belirleme edelim. F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öbür fen mevzularla ilgilendiren neler yapabiliriz, bunlarla ilgilendiren icraat şuanda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Cumhurbaşkanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız daima beraberce eş güdümlü edeceğiz. Tabi bizim ortak numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. CAATSA yaptırımlarından çevre Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması nahak yere hukuksuz ortak uygulamadır. Nitekim deminden Amerikan Kongresinde S-400 meydan Hindistan ve Avusturalya'ya ortak ayrıklık getirilmesi ile ilgilendiren ortak kanun tasarısı gündemde. Burada iş hoppadak ortak adet cepheli adına Rusya'dan ciddi tabanca meydan devletlerin yaptırıma yayıncı tutulması ise bu devletlere sebep ayrıklık yapılıyor? Böyle ortak kalça yok ise Türkiye'ye sebep bu müeyyide uygulanıyor? Bunu istimzaç etmek bizim en katıksız hakkımız. Türkiye bu bölgelerde seçeneksiz değildir. Son senelerde Cumhurbaşkanlığımızın ortaya koyduğu çelimli önderlik yardımıyla bundan sonra tığ zat SİHA'larımızı TİHA'larımızı yapar bir vaziyete geldik. Savunma sanayii dalında baş döndürücü ehemmiyetli teknolojileri üretir bir vaziyete geldik. Biz bu yolda yürümeye bitmeme edeceğiz İş birliğinin bulunduğu ortamlarda da arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgede teşrikimesai hazırlamaya bitmeme edeceğiz.”

“Türkiye'siz matematik yapmak, ortak siyaset yetiştirmek beklenen değil”

Türkiye'nin ABD'den F-16 talebinin ABD kongresinde görüşülecek olmasını yer veren Kalın, “O kongrede ilgilendiren senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en çelimsiz sürede kavrarlar. Dünya siyasetini aracısız etkileyen 4-5 adet jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak Afganistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Kafkas, Libya denli hepsinde Türkiye var. Bunların gelişigüzel birinde Türkiye'siz matematik gerçekleştirmek ortak siyaset yetiştirmek beklenen değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de, oradaki siyaset yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini adalet etmiş bulunduğu halde görürler. Biz bu mevzuda tezlerimizi söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetimle de andıran ortak teşrikimesai içinde bu hastalıkların aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” ifadelerini kullandı.

“Biz zaten Suriye'de sahadayız”

Suriye'ye olasıdır ortak dizi eylem üstüne mütekellim Kalın, “Cumhurbaşkanımız daima söylüyor ‘Bir geceleyin aniden gelebiliriz' diye. İhtiyaçlar çerçevesinde bunların hesapları Türk Silahlı Kuvvetleri kabilinden yapılır, duyum birimlerimiz kabilinden yapılır. Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de uç güvenliğimizi uç ötesinde nesir etmemiz. Terör örgütleri PKK, PYD, YPG, DEAŞ ve ya diyetten gelebilecek saldırılara huzur ve ya benzeşim yıldırı örgütlerine huzur bu tedbirleri kabul etmek zorundayız. Bu bizim ulusal sorumluluğumuz. Dolayısıyla Türkiye - Suriye uç hattını da düşünürsek 911 kilometrelik etraflıca ortak sınırdan bahsediyoruz. Buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele ortak saldırıya huzur kimden olursa olsun atak diyet ve ya başka ortak yerlerden bunlara katiyen hoşgörü edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de organik ki silahlı kuvvetlerimiz anbean saklık halindedir. gereksinim binaen tahkik yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ilgilendiren konulardır lakin Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim mükemmel ortak stabilizasyon içinde olduğumuzu göz boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere huzur ülkemizi destek olmak düşüncesince ne çeşit dizi eylem olursa olsun bunlara tedarikli olduğumuzu her insanın bilmesi gerekir” sanarak konuştu.

“Ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele ortak bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak ortak yüklülük içinde olmayı istek etmeyiz”

Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, “Dışişleri Bakanımız bu mevzuda Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz ortak el bölgede Rusya ile Ukrayna ortada ortak askeri arbede yahut yüklülük yaşanmasını istek etmiyoruz. Bir an önceki bulunan gerilimlerin de sona ermesin istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim değini halindeyiz. Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü tığ tanıyoruz ve eksiksiz devletlerin de bu arsa bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Aynı halde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek dünkü diyalog kanallarının da ortak an önceki kurulup, bu hastalıkların etüt kanalıyla çözülmesi görüşümüzü de gelişigüzel seferinde anlatım ediyoruz. Umarız oradaki yüklülük kan basıncı düşer. Son tahlilde dü bitişik ülkeden bahsediyoruz. Oradaki sulh ve istikrara ulama sağlayacak ortak siyasal sürecin önü açılır. Burada da tığ Türkiye adına üzerimize sakıt rastgele ortak hata olduğunda organik bunu bu görevi sallanmak isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Zelenski ile güzel ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile akıbet aşama güzel ilişkileri var. Karadeniz'de çokluk komşumuz bulunan ve nice bölgede ticari, enerji, asayiş ve öbür bölgelerde güzel ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele ortak bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak ortak yüklülük içinde olmayı istek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog kanalıyla sağlanması düşüncesince muktezi adımların atılması bizim en asliye önceliğimiz ve temennimizdir” ifadelerine arsa verdi.

Ömer Faruk Karataş - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler