USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir: Hürkuş Azerbaycan'dan banko dikkat görüyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, asliye pedagoji bilimi uçağı Hürkuş'un Azerbaycan'da icra ettiği uçuşlara ilişkin, "Hürkuş Azerbaycan'dan banko dikkat görüyor. Orada da inşallah ehemmiyetli gelişimleri geçenlerde göreceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir: Hürkuş Azerbaycan'dan banko dikkat görüyor
05-12-2021 14:04
Ankara

İsmail Demir, Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'21 kapsamında matbuat personelleri ile ortak araya gelmiş şekilde gündemdeki mevzulara müteallik soruları yanıtladı.

Türkiye'nin efdal yükseklik iklim savunma sistemi tedarikine müteveccih çalışmalarına müteallik istifham üstünde Demir, S-400'de 2 dizge düşüncesince masaya oturulduğunu, ikinci sistemin makul bölgelerde iş birliğini içerdiğini ve bu yönde konkre gelişmeler de bulunduğunu söyledi. Patriot dair rastgele ortak evolüsyon olmadığını bildiren Demir, SAMP-T düşüncesince tanımlama çalışmasının bittiğini, salgının da etkisiyle 3 ülkeli bu planın baş döndürücü çabuk ilerlemediğini dile getirdi. Demir, "Birkaç ayrıntı imzamız var, daha sonra oturup henüz esbak konuştuğumuz çerçevede planlayacağız." niteleyerek konuştu.

Demir, Birleşik Arap Emirlikleri ile savunma sanayisinde acemi iş birliklerinin bahis konusu olup olmayacağı sorusuna karşılık, bu alandaki ihracata bakılınca buhran çağında bile makul işlerin bitmeme ettiğini yayınlayan rakamlar bulunduğunu tabir etti. Savunma sanayisinin gizil ortak meydan olduğuna yer veren Demir, "Türkiye'nin geldiği vaziyet ve seviyenin onların takdirini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin baş döndürücü hamam bulunmadığı çağda fark ortak değini vardı, normale girdiğinde bu temasın henüz daha sonra seviyede olacağını ve ehemmiyetli seviyede dış satım olanakları olacağını göstermek isterim. Daha baş döndürücü er aşamalardayız lakin gelişmeler enikonu bunları göreceğiz." dedi.

Ukrayna'ya insansız iklim ara bulucu (İHA) satışının ortak proses bulunduğunu ve en başından konuşulan projenin istihsal ve yatırımı da kapsayacak biçimde partiler şeklinde bitmeme ettiğini özetleyen Demir, gelişmelerin Rusya'nın değerlendirmeleriyle ilişkilendirilmesinin akla yatkın olmadığını söyledi. Demir, "Daha esbak anlaşmaların gereği yerine orada makul üretimleri de içeren ortak deyim var. Onun devamı, yok ise yüklülük var, Türkiye bu yüklülük üstünde İHA/SİHA yolluyor üzere ortak sağgörü olmasın." ifadelerini kullandı.

Demir, âşık sönüm uçaklarının kiralanması ve kalımlı bit kurulması çalışmalarının Başkanlık üstünden yürütüldüğünü, tedbir edilmesi planlanan helikopterle özen rakamların da gözden geçirildiğini anlattı.

Hürkuş, Azerbaycan yolunda

İsmail Demir, Türkiye'nin tabakalı iklim savunması tekvin çalışmalarının 1-2 kilometreden başlayıp 200 kilometreye denli gittiğini, baş döndürücü taraflı teknolojilere müteveccih çalışmaların da bitmeme ettiğini belirtti.

Rusya ile görüşmelerde Milli Muharip Uçak da müdahale nice teşrikimesai konusunu değerlendirdiklerini dile getiren Demir, 2023'te hangardan çıkma uçakla ilgilendiren seçilen sistemlerin giderek değiştirilmesi, geliştirilmesi, yenilenmesi ve yerlileştirilmesi süreci olacağını tabir etti. Yerlileştirilecek sistemlerle ilgilendiren Rusya tarafıyla görüşmeler olabileceğini aktaran Demir, "Bu başlıklardan birisi, baş döndürücü ortak tomar ayrıntı bulunmayan şu anda." dedi.

Demir, Siper Hava Savunma Sistemi'nin ilkin evrede Hisar O+ iklim savunma sisteminde henüz güzel olacağını, sonuncu Siper'in ise baş döndürücü henüz güzel olacağını, yavaş yavaş S-400 yahut henüz daha sonra ortak düzene akla yatkın gidileceğini bildirdi.

TCG Anadolu gemisinin 2022'nin er zamanlarında hizmete girmesi düşüncesince çalıştıklarının tabir fail Demir, "Geminin bazı ayrıntı donanımlarının misyon esnasında yapılması kabil niteleyerek düşündük. Onun düşüncesince az buçuk henüz er kabil mi niteleyerek bastırıyoruz. Gemiye İHA/SİHA konuşlanmasıyla ilgilendiren plan de ortak taraftan bitmeme ediyor. Gemimizi otantik dizaynında bulunduğu üzere ilkin evvelce hizmete verip, Bayraktar TB3'ün çalışmalarını olgunlaştırıp apiko olduğunda gene ortak fırsatta gemiye bütünleşmiş etmekle ilgilendiren ortak planımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Hürkuş'un Azerbaycan'a ihracatına müteveccih soruya İsmail Demir, "Hürkuş Azerbaycan'dan banko özen görüyor. Orada da inşallah ehemmiyetli gelişimleri geçenlerde göreceğiz." cevabını verdi.

Dövizdeki artışın planlar ve ihracata etkisi

Dövizdeki artışın savunma sanayisi planlarına etkisine müteveccih istifham üstünde Demir, şunları kaydetti:

"Döviz endeksli olanlardan oluşacak maliyetlerle bu arada yerlileşme dair firmalarımızın henüz iri iştiha göstereceğini ve madun müteahhit arayacağını söylüyoruz. Bu anlamda müspet ortak katkısını vurgulayabiliriz. Döviz endeksli bulunan kalemlerde gerekli yerine artma anlaşılan biçimde olacak lakin bunun yerliyi tetiklemesi mevzusundaki yararını da boşlama etmemek lazım. Oluşacak etkiyi göğüsleyecek yetenek ve yeteneğe sahibiz.

Finansman modellerinde de gerçekte baş döndürücü ayrışık kavramlar gündeme gelebilir. Bazen krizler punt oluşturur, bunun da on paralık akla gelmeyen fırsatlar tekvin ihtimali baş döndürücü büyük. Bunu da arkadaşlarımız çalışıyorlar. Sahada göreceğiz. Buradan baş döndürücü müspet neticeler bekliyoruz, zira manken dair enikonu otantik fikirlere eş olduğumuzu söyleyebilirim, inşallah onlar da ihracatımızı açık açık tezyit anlamında etkisinde bırakır yapacak."

Altay tankı düşüncesince kuvvet grubu çalışmaları

Demir, Altay tankının kuvvet grubu gereksinimi düşüncesince düzenlenen icraat ve Güney Kore ile imzalanan düşünce beyanına müteallik sorular üstünde şu değerlendirmelerde bulundu:

"Güç grubu dair seçenek yurt derken Kore'yi kastediyoruz. Bu mevzuda salgının da etkisiyle Kore tarafında bayağı ortak yavaşlama olmuştu. Bu mevzuda Dışişleri Bakanımızın ziyareti esnasında bunu gene gündeme getirip ortak ihraç izni meselesi imzalandı. Akabinde de ortak uzlaşma zaptı imzası uydurma konusu. Kore'deki muhatabımız ile görüşmelerimiz oldu. Onların da madun kur bürokraside ortak iki işlemi var. Onlar tamamlanmasından sonradan ortak imzaya doğacak ve kendileriyle gücük ay ayında beniz yüze musahabe planımız var. Onların ortak ziyareti uydurma konusu. Belki ondan ilkin bizim ziyaretimiz olabilir. Kore makamlarından bu iare dönemindeki durgunluğun aşılmış bulunduğu ve yukarı kurda öncecilik kullanarak meselenin gene rayına sokulacağıyla ilgilendiren ortak arka ihbarname aldık. Orada da ansızın ortak tomar şirket işin ortamında bulunduğu düşüncesince bunu eş güdümlü etmenin az buçuk devir aldığını söylediler.

Kendi çalışmalarımızda ise 1000 atlama beygiri grubundaki hem motor hem transmisyon sistemimiz imtihan evresine başladı. Entegre biçimde testler sürüyor. İkinci kadro 1500 atlama beygiri sınıfındaki motorda ki bu Altay tankının motoru oluyor, testler sürüyor. Transmisyon bütünleşmiş edilmesi etabında gelindi. Yani ortak transmisyon şu an çalışıyor, ikincisi de motor testinin anlaşılan ortak etabında yüklemeleri gördükten sonradan onu da bütünleşmiş yazar çalıştırılmasını 1-2 ay sonradan görmüş olacağız. Güç grubu dair da yerli motor ve transmisyonlarımız imtihan etabında çalışıyorlar. Bu imtihan süreçlerinin çelimsiz vakitler olmadığının da bilinmesi gerekiyor."

Milli Muharip Uçak ve Hürjet'in motoru

Milli Muharip Uçak çalışmalarının F110 motoru ile başlayacağını ve motor tedarikinde ortak başağrısı bulunmadığını tabir fail Demir, teklife çağırma cihazı dokümanının da Türkiye’de yerli motoru içeren ortak emek vermek bulunduğunu söyledi.

Bu dokümanın alışılmış teklife çağırma cihazı dokümanlarından az buçuk ayrımlı olacağını vurgulayan Demir, şu biçimde konuştu:

"Bu Türkiye’nin ulusal tepkili uçak motoru yolculuğunda beklenen oyunculara gösterildi ve onların ortak araya gelip bu teklifi gene gözden geçirmeleri ve yerli motor üretimi ile ilgilendiren ortak defa haritası oluşturup Türkiye’deki bulunan halis muhlis kabiliyetlerin masada bulunduğu ortak defa haritasında daima bu arada el ele dolaşma stratejisini oluşturacak. Çünkü Türkiye’nin bu mevzuda baş döndürücü yoğun ortak geçmişi yok, bu mevzuda görmüş geçirmiş mühendisimiz, tasarımcımız baş döndürücü ortak tomar yok. Onun düşüncesince 3-4 bölüme ayırmak üzere ortak lüksümüz bulunmadığı düşüncesince onları birleştirip, ortak arada koordineli biçimde çalıştırmamız gerekiyor. İmalat dair ehemmiyetli yeteneklerimiz var. TEI baş döndürücü ehemmiyetli imalat yetenekleri sergiledi. Daha da daha sonra gereç kontrolleri ve imalat teknikleri çalışılıyor lakin bahsettiğimiz teklife çağrı, ulusal motor ihya sürecimizin acemi ortak adımı. Hürjet motoruyla özen de başağrısı yok. Baştan yola çıkarken başağrısı olamayacağıyla ilgilendiren tabiri caizse güvence alınarak yola çıkıldı. O manada ortak seçenek yazı yapmadık. Bir başağrısı beklemiyoruz."

Atak helikopterinin koku alma organı topunun yerlileştirme çalışmalarının olgunlaştığını bildiren Demir, Pakistan'a yapılacak helikopter ihracatının ise motor mevzusundaki dış satım iznine müteallik bulunduğunu söyledi.

İsmail Demir, Hisar O+ sisteminin teslimatına müteveccih soruya karşılık, "Hisar O+'nın teyit süreci bitmeme ediyor. Sistem yapımcı açısından hazır. Kullanıcıyla makul kontroller, uyarlama eğitimleri ve benzerleri var. Bu sene sonu istesek olabilmektedir lakin her insanın içerisine sinecek biçimde az buçuk henüz sene sonunu geçebilir." dedi.

Demir, Atmaca füzesinin teslimatına başlandığını, bahir platformlarındaki cephane ve tabanca sistemlerine müteveccih çalışmaların da bitmeme ettiğini bildirdi.

Çip krizinin piyasaya tesirinin hudutlu bulunduğunu özetleyen Demir, yerli çıpır üretimi ile ilgilendiren bazı adımlar atıldığını, bunlar olgunlaştıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını tabir etti.

Ramjet dair TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN'ın eş güdüm şeklinde çalıştıklarını dile getiren Demir, "Müjdeyi ilkin testi yaptığımız devir inşallah veririz diyelim." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler