USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'BM Güvenlik Konseyi Reformu' paneli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İtalya'nın başkenti Roma'da "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım" mevzulu panel düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'BM Güvenlik Konseyi Reformu' paneli
27-04-2022 12:41
Roma

Westin Excelsior Otel'de planlı panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu ve aşkın sayıda çağrılı katıldı.

Moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın üstlendiği panelde, İtalya’nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Trento Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Uluslararası İlişkiler Okulu Öğretim Üyesi Prof. Giuseppe Nesi, Uluslararası Politikalar Çalışma Merkezinin (CeSPI) Türkiye Gözlemci Koordinatörü Valeria Giannotta, Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi ve Ankara Yıldırım Beyazit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yücel Acer, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) müteveccih reform taleplerini aktüel arsıulusal gelişmeler bağlamında ele aldı.

Panelde, akıbet zamanlarda yaşanmış olan nice dava karşısında arsıulusal topluluğun ve arsıulusal şirketlerin şişman sınamalarla gönül rahatlığı karşıya kalmış olduğu ve bu sınamalar karşısında arsıulusal sistemin nötr kaldığına ayraç edilirken BMGK reformunun gerekliliği vurgulandı.

BMGK'deki sürekli üyelik sistemi, veto hakkı, anabolizma problemi derece reform mergup husus başlıklarının değerlendirildiği panelde, BM reformuna ilişikli Türkiye ve İtalya’nın önerileri ele fiş ve bu çerçevede gerçekleşebilecek teşrikimesai olanakları üstünde duruldu.

Panelin moderatörü Doç. Dr. Kanat, BM Güvenlik Konseyi'ne müteveccih reform kampanyasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığını anımsatarak Ukrayna savaşının, BM sisteminin işlemediğini açık açık ortaya koyduğunu belirtti.

İtalya'nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de Kuzey Kore'nin 1950'de Güney Kore'yi işgali de iktisap etmek kıl payı BM'nin "felaketleri önlemede başarısız" bulunduğunu tabir ederek "Son zamanlarda BM organizasyonun hayattaki sert aşkın arbede karşısında nötr kalışına şehadet ederiz buna şu andaki Rusya-Ukrayna mücadelesi da karışma ki bu gidişat dünkü fikirlere bap açabilir." dedi.

Marsili, İtalya'nın elan geçmiş de BMGK sürekli örgen sayısının arttırılmasını gündeme getirdiğini aktararak 60 üyeli birlikte BMGK'nin aşkın elan adaletli olacağını ve bunun belkili birlikte gidişat bulunduğunu söyledi.

Emekli Büyükelçi, BMGK sürekli üyesi 5 ülkenin veto haklarının bulunmadığı birlikte ortamın aşkın elan demokratik birlikte anabolizma ortamı yaratacağını tabir etti.

Marsili, namına fariza verilse 5 ülkeyi ne argümanlarla kandırma edeceği sorusuna, "Bu, baş döndürücü çetin birlikte görev" cevabını vermesi, salondakileri gülümsetti.

Doç. Dr. Aylin Ünver Noi da pandemi, hava değişikliği ve arbede derece sınamalarda ortaklaşa sıfır millî çıkarlara elan birlikte tomar ehemmiyet verildiğine dikkati çekerek dünyada ve arsıulusal ilişkilerde buhran bulunduğunu kaydetti.

BM'de reform yapılabilmesine BM süresince hal bulunması düşüncesince BM Antlaşması'nda da bazı tadilat icap ettiğini fakat bu cins birlikte fark olasılığının, sürekli üyelerin onayına ilişikli olması nedeniyle iyice sınırlandırıldığını tabir fail Noi, dünkü tehditlere gönül rahatlığı ortaklaşa uğraş edilmesi gerekliliğinin altını çizdi. Noi, Türkiye'nin BM'nin güzel işlemesinden yana bulunduğunu belirtti.

Trento Üniversitesinden Prof. Giuseppe Nesi de kısaca 30 sene geçmiş de BMGK'yi reformdan nakil tartışmalarının bulunduğunu hatırlatarak "Ancak bazısı devletler çıkarları nedeniyle reform yapmayı istemedi." sanarak konuştu.

Reform tartışmalarında en ehemmiyetli konunun, sürekli üyelerin veto hakkı olduğuna dikkati çekici Nesi, bu mevzuda BM’nin vetoya müteallik esbabımucibe istemesinin gündemde bulunduğunu aktardı.

Prof. Acer: "Reform kayda bedel olmalı ki böylecene dünkü birlikte BM görebilelim"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Yücel Acer de ahit dünkü birlikte BM’ye gerekseme bulunduğunu vurgulayarak şişman savaşın galiplerinin BMGK’yi öz çıkarları doğrulusunda ellerinde tuttuğunu kaydetti.

Mevcut BM yapısının İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri kabilinden kurulduğuna dikkati çekici Acer, "Dünya 5'ten büyüktür. Bu sebeple BM, manalı halde reformdan geçmeli, bu hemen bürokratik ve ya strüktürel boyutta olmamalı. Reform kayda bedel olmalı ki böylecene dünkü birlikte BM görebilelim." dedi.

BM’nin görevinin dünyada barışı iletmek ve destek iktisap etmek olduğuna tamlayan Acer, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin BM Genel Kurulu’na bağlanarak yaşananlar karşısında "BM nerede" söylediğini anımsattı.

Giannotta: "BMGK'de Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu'yu anabolizma fail birlikte memleket yok"

Uluslararası Politikalar Çalışma Merkezinin (CeSPI) Türkiye Gözlemci Koordinatörü Valeria Giannotta da veto hakkından, coğrafi anlamda adaletli birlikte çözülüm olmamasına denli BM sistemi içerisinde ahit sert aşkın şeyin birlik şekilde işlemediğini anlattı.

Giannotta, "BMGK'de 5 sürekli örgen memleket mevcut lakin bunların ortada Afrika, Latin ABD ve Orta Doğu'yu anabolizma fail birlikte memleket bulunmayan lakin şimdilerde arsıulusal meslek değişiyor ve değişmeye bitmeme etmekte. BM'nin şu anki sistemi 1945'te şekillendi. İkinci Dünya Savaşı'nın galiplerince yapıldı." ifadelerini kullandı.

Tüm sıkıntılara karşın tarafları birlikte araya getirmede BM'nin güzel birlikte geçmişi bulunduğunu dile getiren Giannotta, "Yakın geleceği aşkın zait göremiyorum az buçuk menfilik bahis konusu lakin en azından şu etapta arbede ihtimalini kısıntı anlamında çalışabilecek yegane platform." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler