USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Glasgow'da 'Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Strat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı kapsamında "Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Stratejisi: Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve İnsani Bir Vizyon" başlıklı açık oturum düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Glasgow'da 'Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Strat
04-11-2021 12:08
Glasgow

İskoçya'nın Glasgow şehrinde bitmeme fail Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında planlı panelde, iklim değişikliği, yeşil kalkınma, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, bakir atık, çevrenin korunması, mesul istihsal ve tüketim, COP26'nın gündemi, mevzi merkezli politikalar ile Türkiye'nin yeşil kalkınma hedefleri ele alındı.

TRT World Sunucusu Selina Downes'ın moderatörlüğünü icra ettiği panelde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Tanrısever, SETA Washington DC Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat, BM İklim Değişikliği Gençlik Danışma Grubu Başkanı Nisreen Elsaim ve Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Karim Elgendy hatip yerine arazi aldı.

Birleşik Krallık'ta fikir kuruluşu Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Elgendy, iklim değişikliğinin Türkiye üstündeki etkilerine ilişkin, "Türkiye Akdeniz'de ve Akdeniz'in iklim değişikliğinden herkesten ayrımlı biçimde etkilenen yanında tane coğrafi vaziyeti var. Başka yanında deyişle şimdi az yağmur düşünmek bu." dedi.

Türkiye'de sıcaklıkların şimdiden artmasının beklendiğini ve şimdi az yağmur görüleceğini kaydeden Elgendy, "Bu ikisi beraberce şimdi yanında tomar çölleşme manasına gelir ve başkaca Türkiye'de asıl yanında dava bulunan aşınım düşüncesince şartları oluşturuyor. Bu sebeple Türkiye, erozyonu karşılamak düşüncesince şimdi yanında tomar orman meydana getirmeye çalışıyor." sanarak konuştu.

"Türkiye'nin adımları herhangi yanında bakımdan ince etkileyici"

Elgendy, Türkiye'nin kemiksiz bakir emisyona erişmek düşüncesince adımlar attığına ayraç ederek "Bence Türkiye, yenilenebilir kaynaklar dair ince ehemmiyetli gayretler gösterdi. Güneş ve yel potansiyeli akıbet beş altı yılda üç katına çıktı. Genel yenilenebilir enerjide iri yanında artma oldu. Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki payının, bu sene yüzdelik 50'nin üstünde bulunduğunu düşünüyorum ki bu, herhangi yanında bakımdan ince etkileyici." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2023 düşüncesince iddialı yanında ağaçlandırma gayesi olduğuna dikkati çekici Karim Elgendy, "Türkiye'nin bazısı fonlara erişmesiyle yenilenebilir kaynaklar, bakir atılmış projesi ve ağaçlandırma kabil konulardan yanında tomar şimdi fazlasını gerçekleştireceğini" anlatım etti.

"5,6 milyondan yanında tomar insanoğlu kesat ve ehliyetsiz tagaddi dolayısıyla ahiret yolculuğu tehdidiyle huzur karşıya"

BM İklim Değişikliği Gençlik Danışma Grubu Başkanı Elsaim de iklim değişikliğinin çabucak Türkiye'de değil, dünyanın herhangi yanında durumunda görüldüğünü belirterek Afrika'dan sağlam verdi.

Afrika'da 2020'de 11'den yanında tomar ülkenin yığın dolayısıyla çabuk gidişat anons ettiğini vurgulayan Elsaim, "Sudan da bunlardan biriydi. Yüzyılın en biçimsiz selini yaşadık ve bu sene ironik yanında şekilde, 7 diyar de çabuk gidişat anons etti ancak bu defa dört dörtlük tersi nedeniyle; yağışsızlık nedeniyle. Yani bu sene 7 diyar kuraklıkla huzur karşıya. Bu durum, 5,6 milyondan yanında tomar insanı kesat ve ehliyetsiz tagaddi dolayısıyla ölümle gözdağı ediyor." ifadelerini kullandı.

Elsaim, bundan dolayı iklim değişikliğinin çabucak baş döndürücü yanında iklim vakası olmadığının altını çizerek su güvenliği, besin güvenliği ve iktisat kabil alanları da etkilediğini söyledi.

İklim değişikliğinin kullanmakta olanları göçe zorlayacağına da ayraç fail Elsaim, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Örneğin Bangladeş kükremek düzeyinin çoğalması dolayısıyla topraklarının üçte birtanesini kaybedecek ve yanında tomar iri yanında nüfusa eş yanında tomar ıvır zıvır yanında ülke. Peki, topraklarının üçte birtanesini kaybeden bu insanoğlu ne yapacaklar? Göç edecekler. Ellerindeki yanında tane hal bu. Sadece Bangladeş değil, tamamı ıvır zıvır ada devletleri de böyle. Maldivler 12 milyona benzeyen nüfusa sahip. Peki Maldivler sular altında kalırsa ne olacak? Göç kılmak durumunda kalacaklar."

"Türkiye'nin yeşil sınai kalkınma stratejisindeki iri potansiyelini gerçekleştireceğine düşünüyorum"

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanrısever ise Türkiye’nin iklim değişikliğinden meydana gelen zorlukların bilincinde bulunduğunu anlatım ederek “Çünkü Türkiye, dünyanın en tekaüt dalında arazi alıyor. Ormansızlaşma ve ateşlilik artışının dirim bilimsel skala üstündeki tesiri açısından iklim değişikliğinden etkileniyor. Bunun da su kaynaklarına tesirini gördük. Türkiye bu zorluklarla özlük başına savaş ediyor." dedi.

İklim değişikliğiyle ilgilenmeye bulunan dikkatin, arsıulusal topluluğun buna eş yanında yaklaşım geliştirmesiyle şimdi sistemli ve şümullü yanında yaklaşıma dönüştüğünü özetleyen Tanrısever, "Türkiye, başından bu yana bunun çelimli yanında destekçisiydi. Türkiye, OECD üyesi bulunduğu düşüncesince diplomatik zorluklarla boğuşmak durumunda kaldı." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Tanrısever, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) sözlü yanında diyar yerine iklim stratejisini AB'ninkiyle ahenkli duruma sağlamak durumunda bulunduğunu belirterek "Aynı sürede lehçe yanında kuvvet yerine Türkiye'nin bu muvaffakiyet hikayesini Kafkaslar'dan Orta Asya'ya, bazısı Orta Doğu devletleri ve Balkan ülkelerine ve başkaca Karadeniz'in yanında kısmına derece benzeyen etrafına sunabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin yeşil sınai kalkınma stratejisindeki iri potansiyelini gerçekleştireceğini ve komşularının da bundan yararlanacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de gençlerin iklim değişikliğiyle mücadelenin bilincinde bulunduğunu vurgulayan Oktay Tanrısever, "Tüm üniversitelerde yanında iklim temsilcimiz var ve erişim ve başka mevzularda şimdi çevreci analizör görülüyor. Gençlerin bu iklim politikalarının yanında tomar bilincinde bulunduğunu gördük. Öğrencilerimiz dünyanın art kalanıyla benzeyen değini halinde. Farklı değiş programları bulunuyor ve öğrencilerimiz çevre, erke ve başkaca iklim hikayelerinde ayrışık programların parçası yerine fariza alıyorlar. Dolayısıyla Türk gençliğinden yanında tomar umutluyum ve onlar bu sorunları nakız dair bu bilince ve isteğe sahip." ifadelerini kullandı.

Yerli elektrikli arabayı sağlam gösterdi

Tanrısever, Türkiye'nin kemiksiz bakir emisyona erişmek düşüncesince icra ettikleri arasında, özlük elektrikli otomobilini üretmesini sağlam gösterdi. Türkiye'nin bu teknolojiyi şimdi ucuza üretmesi biçiminde Orta Asya, Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu kabil bitişik ülkelerdeki ortaklarıyla paylaşacağını tamlayan Tanrısever, şunları kaydetti:

"Onlar da bu teknolojilere erişebilecekler. Türkiye de bu teknolojilere envestisman yapıyor. Dolayısıyla maslahat çabucak erke geçişi değil, ayrımsız sürede şimdi mevzi dostu dünkü analizör üretebilecek dünkü teknolojilerin geliştirilmesidir. Türkiye'nin akilane yolda bulunduğunu düşünüyorum."

SETA Washington DC Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kanat da Türkiye'nin bilhassa atılmış yönetimi, yenilenebilir enerji, ormanların genişletilmesi kabil bölgelerde etap attığına ayraç ederek "Ancak arsıulusal arenada bilhassa toptan pandemiden sonraları her insanın ayrımsız gemide bulunduğunu hissetmeye başladık. Küresel sorunlara huzur duyarlılık çabucak arttı. Türkiye adımlar atıyordu ancak güzeşte yıldan itibaren esasen odaklarını artırmaya başladılar ve bilhassa orman yangınları, dünyanın ciharıyek tarafındaki yığın felaketleri bu mevzuda da toptan iş donanmasına ihtiyacımız bulunduğu fikrini gündeme getirdi. " dedi.

İklim değişikliğinin minval açacağı göçe dikkati çekici Kanat, "İklim mültecileri, eş olduğumuz bulunan sığınmacı krizinden ayrımlı olacak. Şimdi bu sığınmacıları muvakkat statüde onama fail devletler var ve herhangi yanında devir çatışmanın biteceği ve yanında cins baştan dokuma olabileceği ve evlerine art dönecekleri arzusu var ancak iklim sığınmacıları sürekli olacak. Gidecek göz boncuğu arazi olmayacak. Sadece hayatları değil, kültürleri, toplumları da namevcut olacak. Suriye sığınmacı krizinde 10 senedir arsıulusal maşer yanında gelişim planı hazırlayamadı. Bununla (iklim göçü) elbette başa çıkacaklar? Ve anlaşılan dünyanın ayrımlı yerlerinde ayrımsız anda yaşanacak iklim mültecilerinden bahsediyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler