USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kadınların, evlatların gözyaşları dinsin istiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kadınların, evlatların gözyaşları dinsin, aileler dağılmasın, yuvalar yıkılmasın istiyoruz. İnsanlığın öldüğü tek harpte elde eden bulunmamakta ve esas yaralayıcı bulunan beğenilen silahlar değil anaların gözyaşıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kadınların, evlatların gözyaşları dinsin istiyoruz
07-03-2022 14:50
Ankara

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hak-İş çeşidinden planlı "11. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması"nda, Anadolu'daki himmet vermek kültüründe bayanların rastgele devir ehemmiyetli roller üstlendiğini, önde bulunduğunu ve baş üzerinde tutulduğunu söyledi.

Terken Hatun, Hayme Ana, Bacıyan-ı Rum'un incelenmeden bugün kadının statüsüne müteallik meydana getirilen yorumların kalık kalacağını tamlayan Oktay, "Erzurum'da Nene Hatun'u, Adana'da Rahmiye Ana'yı, Kütahya'da Nezahat Onbaşı'yı, Kastamonu'da Şerife Bacı'yı hatırlatmadan kazı savaşı düşüncesince kurduğumuz rastgele meslek yarımdır. 15 Temmuz'un eş kahramanlarını, Diyarbakır analarını, martir ve gazi annelerini anmadan bugün hanımlar düşüncesince ne söylesek kifayetsizdir." ifadelerini kullandı.

Hak-İş'li bayanların himmet ve aş mücadelesinde adaletli nimet-külfet bölüşümü düşüncesince efor harcadığını dile getiren Oktay, şöyleki konuştu:

"Kadına müteallik rastgele siyasa inancımızın, coğrafyamızın, kültürümüzün ve örfümüzün izlerini taşısın niteleyerek birlikte yandan da haricen dayatılan fikirlere gönül rahatlığı yerel ve ulusal kazı arayışını asimilasyon ediyorsunuz. İş-özel sahn dengesini kadın-erkek, genç-yaşlı topluluğun kâffesi kesimleri düşüncesince istiyor, mücadelenizi insanı eşref-i yaratıklar yerine gören birlikte perspektifle yürütüyorsunuz. Çetin mücadelenizi, dayanıklı sendikacılığınızı, birliğinizi, beraberliğinizi, dayanışmanızı takdirle izliyorum. Bugünden rastgele birinizin 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlama kartı ediyorum. Ancak siz gücümüze kuvvet kattığınız müddetçe 8 Mart'lar manalı olacaktır."

"Kadınların haklarını esirgeyici mevzuat düzenlemeleri yapıldı"

Sendikacı bayanların desteği ile bayanların topluluğun tek dalında tepme standart, ön sakatlık duvarları, butlan ve hukuksuzlukla karşılaşmayacağını vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:

"Sizin yalman duruşunuz ve azminiz bulunduğu müddetçe bundan sonra kimesne bu milletin hanımlarına tek yerde çizgi sunma hadsizliğini gösteremeyecektir. Bugün helalleşmeye çalışanların punt buldukları an ayrımsız şeyleri tekrarlayacağından parça denli şüpheniz olmasın. Türkiye'de himmet vermek yaşamını sizlerle hâlâ adaletli bir duruma getirmeye ve kâffesi dünyaya insanoğlu onurunu, adaleti haykırmaya bitmeme edeceğiz."

Oktay, hâlâ adaletli ve eşitlikçi birlikte himmet vermek yaşamını bilgili geçirmek düşüncesince rastgele devir sendikalar ile danışma zarfında çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Sendikal örgütlenmenin kolaylaştırılmasından iş güvenliği düzenlemelerine, pırtı dışı istihdamın azaltılmasından bayanların himmet vermek dünyasına katılımının motivasyon edilmesine işçinin senelerce çözülmeyen sorunları Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde çözülme kavuşturulmaktadır. Bu birlikte süreç, tek devir sürecin sonuna geldiğimizi söyleyemeyiz. AK Parti devrinde bayanların hakları baş döndürücü birlikte tomar arttı. Asgari sevap artırımı ve müstevli devrinde istihdamın korunması kabil yaklaşan vakitte atık adımlar da rastgele devirde işçimizin yanı sıra olduğumuzun göstergesidir. Her kesimden kadınlarımızın eş bulunduğu potansiyeli yaşama geçirebilmesini sağlayacak enfrastrüktür da hükümetlerimiz devrinde kurulmuştur. Kadınların haklarını korumaya, ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırmaya müteveccih baş döndürücü ağır mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Kadına müteveccih şiddetin, haksızlığın, biçimsiz muamelenin aracısız doğruya insanı erek aldığına inanarak bu olguyla da azimli halde savaş ettik ve etmeye de bitmeme ediyoruz."

"Kadınların iş gücüne paydaşlık payı yüzdelik 34 civarında"

Kadına müteveccih hızlı savaş araçlarını hâlâ çelimli ve çalışan bir duruma iletmek düşüncesince şümullü birlikte himmet vermek yürüttüklerinin altını çizen Oktay, şu ifadeleri kullandı:

"Mücadele altyapımızı güçlendirecek çalışmalarda sonuç etaba mevrut durumdayız. Bu paketi, en çelimsiz müddette TBMM gündemine alacaktır. Diğer taraftan, sürdürülebilir kalkınma hamlemiz düşüncesince bayanların himmet vermek dünyasına katılımlarını ve konumlarını yükseltmek anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılı 4. çeyrek bakımından bayanların iş gücüne paydaşlık payı yüzdelik 34, istihdam payı yüzdelik 30 civarındadır. Kadın istihdamında ağırlığın hususi sektörde bulunduğu görülmektedir. Sektörler dağılımına baktığımızda ise kadınlarımızın sonuç zamanlarda hâlâ evvel tek bulunmadıkları sert baş döndürücü sektörde himmet vermek dünyasına katıldıklarını görmekteyiz. Bizim isteğimiz, hanımlarımızı himmet vermek yaşamının rastgele birlikte alanında, ayrıntılı istihdam politikalarının aktörü yerine görmektir. Kamuda istihdam politikamızı murahhas birlikte perspektifle oluşturuyor, çalıştıran sendikalarıyla birlikte araya geldiğimizde rastgele vesileyle eş iş gücünün güçlendirilmesi hususunu vurguluyoruz. İstihdama müdahale olan, böylecene hem hesaplı tıpkı vakitte içtimai yerine güçlenen rastgele birlikte eş özlük ailesinden başlayarak çarpan tesiri faziletli birlikte iyileşmeye de vesile olmaktadır. Kadınların himmet vermek dünyasına iştirakı arttıkça sendikalaşma oranlarının artacağına inanıyor, bu mevzuda siz kıymetli ziyaretçilerimizin manipülatör çalışmalarını bekliyoruz."

Oktay, sendikalar ve konfederasyon yönetiminde hâlâ birlikte tomar eş personeli değerlendirmek istediklerini dile getirerek, bundan sonrada hanımları önceleyerek hem iştirakçi haklarına tıpkı vakitte insanoğlu onuruna reva hâlâ dobra himmet vermek şartlarını ısmarlamak düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceklerini söyledi.

"Kadınların, evlatların gözyaşları dinsin istiyoruz"

Bugün dünyada başta Müslüman hanımlara müteveccih ayrımcılığın arttığını, dışlayıcı politikaların yaygınlaştığını, eş teriminin ise erozyona uğratıldığını tamlayan Oktay, "Ailesinden, değerlerinden kopararak savunmasız bıraktıkları kadını, emeği ve bedenen sömürme etmenin adı ne eyvah ki 'özgürlük' yerine anılır olmuştur. Geçen sene bulunduğu kabil bu sene da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü, bayanların mermilerin kurbanı olduğu, bebek yaşta hayatlarının karartıldığı, ancak evlerinden, barklarından edilmiş bulunduğu birlikte global gerçekliğin gölgesinde geçireceğiz." dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin mağdurlarının kâffesi savaşlarda bulunduğu kabil hanımlar ve füru bulunduğunu vurgulayan Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"Suriye'de yaşanmış bulunan adamlık trajedisinde milyonlarca eş ve bebek katledilirken eş haklarını dillerine dolayan o şişman firmaların ellerini taşın dibine koyduklarını görmedik. Filistin'de çıkmaz ortasında rastgele çağ hanımlar öldürülürken 'Kadınlara özgürlük' naraları atanlar gene bu mazlum coğrafyalar düşüncesince sessizliğe bürünmüştü. Yaşanan insanca krize gönül rahatlığı gösterdikleri irade, kınamaktan öteye geçemiyor. Vicdanların çölleştiği bu günlerde Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde Türkiye yerine gene hak, kazı ve sulh odaklı birlikte siyasa yatkın durumdayız. Ukrayna'da ateşkesin sağlanması, insanca koridorların açılması ve müzakerelerin barışla neticelenmesi düşüncesince derin efor veriyoruz. Kadınların, evlatların gözyaşları dinsin, aileler dağılmasın, yuvalar yıkılmasın istiyoruz. İnsanlığın öldüğü tek muharebede elde eden bulunmamaktadır ve esas yaralayıcı bulunan geçer not silahlar değil anaların gözyaşıdır. Çünkü o yaşlar arşı titretir. Ateşkes çağrımızı yinelemeye ve sahamızda sulh ve denge düşüncesince baş döndürücü cepheli diplomatik girişimlerimize bitmeme edeceğiz."

Yeryüzünde insanoğlunun çekici tırnağı, yüreği, azmi ve yeteneğiyle elde etmiş bulunduğu denli kıymetli birlikte şeyin olmadığını vurgulayan Oktay, "Kadının merkezinde bulunduğu rastgele mücadele, sürece açıkça ara farkla başlar. Sendikal çalışmalara hâlâ baş döndürücü sayıda kadının eli değsin niteleyerek oluşturacağınız önerileri ve açılımları yakından izlem edeceğiz. Sadece Cumhurbaşkanı Yardımcısı değil özlük kızı da himmet vermek hayatında deli dolu birlikte ağababa yerine zorluklarınızı, aşmaya çalıştığınız engelleri iyice biliyor himmet vermek yaşamının hanımlarımız düşüncesince hâlâ ayrıntılı birlikte hava kazanması düşüncesince mevcut gücümüzle çalışacağımızı yineliyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler