USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük kendisine sağlayamayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük yerine sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa tabi olamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük kendisine sağlayamayız
22-11-2021 15:37
Ankara


Oktay, Siber Güvenlik Haftası kapsamında ATO Congresium'da planlı "Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı"nda konuştu.

Kovid-19 salgınının etkisiyle yaşamın gelişigüzel güzeşte çağ az buçuk henüz sayısal bölgeye taşındığını vurgulayan Oktay, siber tehditlere huzur evcil ve ulusal koruyucu yetiştirmek ve siber vatanda birlik hükümran kazanmak düşüncesince kaybedilecek ortak dakikanın caba olmadığını tabir etti.

Dijitalleşme, nesnelerin interneti, korku enformatik sistemleri ve 5G-6G kabil çalışmalarda sağlanan toptan aşama kaydetmelerin gelişigüzel güzeşte çağ ilerlediğini aktaran Oktay, bu mevzuda alınacak henüz aşırı minval bulunduğunu belirtti.

Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Maryland Üniversitesi kabilinden meydana getirilen Siber Güvenlik Araştırması'na göre, evren genelinde gelişigüzel 1,12 saniyede bir, doğrusu az henüz gelişigüzel saniye, ortak siber asayiş saldırısı gerçekleşmektedir. Her güzeşte çağ sayısı kalan siber ihlallerle baş başa evren genelinde siber asayiş harcamalarının önümüzdeki sene kestirmece 135 bilyon dolara ulaşacağı kestirim ediliyor. Bu öngörülerin arkasındaki sebep, tedricen henüz aşırı fiziki bilginin sayısal ortama aktarılması, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin de bundan böyle internete bağlanıyor olmasıdır. Teknolojiye ve veriye hükmeden, veriyi sayısal ortamda üreten, kullanan ve koruyan unsurlara da hükmedebilmektedir.

Bu gidiş asayiş anlayışını da değiştirmiş bundan böyle fiziki güvenliğin siber güvenlikle, evcil yazılımla, sentetik zekayla ve sayısal sanayiyle kuvvetlendirme edilmesi mecburi bir duruma gelmiştir. Siber yurt sınırlarımızı korumak, topraklarımızın gelişigüzel ortak karışını arkalamak genişliğinde önemlidir. Siber teknolojilerde kılavuz pozisyona geçmekse, ulusal uygulayım bilimi hamlemizin en ehemmiyetli parçalarından birisidir. Bu doğrultuda bilhassa akıbet iptidai sene içre eleştiri altyapılarımızın korunmasının yanında, siber yetenek inşasına ve tehditleri en çabuk halde belirleme yazar engellememizi sağlayıcı teknolojik tedbirlere bilhassa akıntılı durumdayız."

"Global Siber Güvenlik endeksi"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu içerisinde çalışkanlık sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından, 110 binin üstünde dokuncalı bağlantının belirleme edilerek kontrollerinin yapıldığını ve enfrastrüktür seviyesinde erişimlerinin önlendiğini bildirdi.

Oktay, şunları kaydetti:

"Ayrıca, USOM kabilinden 28 binin üstünde siber asayiş bildirimi ilgilendiren kasıntı ve kuruma bildirilerek lazım önlemlerin katılması sağlanmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği kabilinden hazırlanmakta bulunan Global Siber Güvenlik Endeksi'nde 200 abuhava içre 11'inci sıraya yükselmiş durumdayız fakat bu yetmez. Yerli ve ulusal projelerle, siber tehditlerin minimum maliyetle, en endamsız müddette belirleme edilmesini ve önlenmesini sağlıyoruz. AVCI uygulaması ile dokuncalı yazılım sıvanmış sistemlerin ve kumanda arama merkezlerini belirleme ediyoruz. AZAD uygulaması ile sentetik zeka kullanılarak kul bilgisayarları buluyoruz. İnternete açıkça kaynaklara müteallik izlem faaliyetlerini de KASIRGA ile gerçekleştiriyoruz. Bu bahsettiklerim, millî hareketli altyapıya Wi-Fi bağlayıp demonstrasyon hazırlamaya benzemez. Her birinde emek, envestisman ve görünüm bulunan çevrilme durumunda adımlardan bahsediyorum. Bu evcil ve ulusal altyapılar sayesinde, 700'den ayrımlı güçsüzlük tipi abuhava genelinde kesiksiz yerine arama ediliyor ve günce kestirmece 4 milyon gerçek olmayan web sitesinin kontrolü yapılmaktadır. Bu imkanlarımızla abuhava genelinde kullanıcılara ve enformatik sistemlerine meydana getirilen saldırılar bir çok aşırı devir geri planda kelimesiz titreşimsiz biçimde önlenmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine müteallik Siber Güvenlik Komutanlığı da beşinci harekat sektörü yerine vasıflandırılan siber uzayda ameliyat yeteneklerini gelişigüzel güzeşte çağ geliştirmektedir. Diğer yandan millî siber asayiş teknolojisi kapasitemizi pekitmek düşüncesince AR-GE teşvikleriyle, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle ve Kalkınma Ajansı projeleriyle siber uygulayım bilimi sahasının tamamı paydaşlarını destekliyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi de elhak bu desteğimizin iyi ortak örneği. Kümelenme bugün 192 örgen firması, 275'in üstünde ulusal mahsul ve 400'den ortak tomar faaliyeti ile siber asayiş sektöründe başarılara imza atmaktadır. Siber Güvenlik Haftası kapsamında, kuruluşların muvaffakiyet hikayelerine, dünyaya ferahlama adımlarına ve siber asayiş ekosisteminin doğacak vizyonuna oturumlar mukassem olması da sevinme vericidir. Etkinlikler kapsamında evcil üreticinin evcil alıcıyla buluşmasıyla kesim güçlenecek ve evcil ulusal siber asayiş ürünlerinin devletimizde yaygınlaşarak siber vatanın yıldırma ve asayiş duvarları henüz sarsılmaz bir duruma gelecektir. Yerli mamüllerin amme kurumları bilhassa kazanmak nerede ise siber asayiş altyapımızda kullanımını isteklendirme etmeyi ve ihracattaki payının artmasını bilhassa desteklemeyi sürdüreceğiz."

"Kamu hizmetlerinin tamamına yakını dijitalleştirilmiş durumda"

"Kamu hizmetlerinin az henüz tamamına yakınını dijitalleştirmiş olmaktan, 57 milyonun üstünde e-devlet kullanıcı sayımızdan gururla bahsedebiliriz." diyen Oktay, üniversite-özel kesim ve amme iş birliğinden toptan siber asayiş iştirak indekslerinde önceki 15'e giren kuruluşların çıkmak olmasının da övünme deposu bulunduğunu aktardı.

Oktay, şu biçimde bitmeme etti:

"Siber alan, kilometrelerce engin ortak hareketle sisteminizi çalışmaz bir duruma getirebilen, en emniyetli denilen yazılımların, kuruluşların hayret yerden vuruş almış olduğu ortak tükenmez riskler alanıdır. Evet teknolojiye, dijitalleşmeye envestisman tecrübe edelim sonuna genişliğinde da destekleyelim lakin siber egemenliğin temeli insandır. Kaliteli insanoğlu kaynağıdır. Bu doğruyu menfez gerisi edemeyiz. Emanet kalkanla siber güvenliğimizi birlik yerine sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa yayımcı olamaz. Siber asayiş dalında ulusal hassasiyetlere erbap kalifiye uzmanlar yetiştirmeye akıbet aşama ehemmiyet veriyoruz. Türkiye'nin önceki siber asayiş lisesi bulunan Pendik Teknopark İstanbul Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz kabil gençlerimizin gözlerindeki ışık, cümbüş ve azmi gördükçe geleceğe çevrilmiş umutlarımız ortak el henüz yeşeriyor.

Yine BTK Akademi'nin, 'Siber Güvenlik, Veri Bilimi ve Çocuklara Yönelik hususi Robotik Kodlama Eğitimleri' kabil terbiye içerikleri sunan portalına mukayyet mektepli sayısının 747 bini aşmış olması da beşeri sermayemiz açısından ehemmiyetli ortak gelişmedir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin,'81 İl'de 81 Siber Kahraman Projesi', 'Siber Güvenlik Eğitimleri', 'Siber Zeka Bilgi Yarışmaları', 'Hack İstanbul' ve 'Hack Zeugma' kabil yarışmaları ile gençlerimizin siber uygulayım bilimi sahasına yatkınlığı gelişmektedir. Yükseköğretim programlarımız gine bu doğrultuda geleceğin mesleklerine mevzun biçimde güncellenmektedir. Siber asayiş dalında beşeri sermayemizin yazılım alanlarının yanı esna sentetik zeka, otomobil öğrenmesi ve nesnelerin interneti kabil alanlarla multidisipliner ortak yaklaşımla gelişeceğinin farkındayız."

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin tamamı paydaşlarını siber asayiş dalında bilirkişi yetiştirmeye, insanoğlu kaynağının büyüme göstermesine ulama vermeye çağırma fail Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Önümüzdeki günlerde Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nun önceki toplantısını gerçekleştirecek ve astronomi gündemimizde sentetik zekanın siber güvenliğe tesiri ve bu bölgede kalifiye insanoğlu deposu yetiştirilmesi mevzularını da rüçhan yerine gündemimize alacağız. Deepfake, şişman yetenekli DDoS saldırıları ve siber yıldırı eylemleri kabil dönüşen tehditlere, evcil ulusal beşeri sermayemiz ve uygulayım bilimi ürünlerimizle müstelzim yanıtı vereceğiz. Tüm bu çalışmalara kasıntı ve kuruluşlarımız kabilinden lazım hassasiyetin gösterileceğine, teşrikimesai arasında kümelenmede açılan ahengin süreceğine kalben inanıyorum. Milli Siber Güvenlik Zirvesi'nde, burada oluşturduğunuz görevdaşlık gösteriyor ki kamu-özel kesim ve darülfünun eş güdümü, acemi muvaffakiyet öyküsünü siber asayiş dalında yazmaya hazır. Teknoloji girişimcisinden cümle yatırımcısına, yazılımcısından mühendisine, siber asayiş dalında devletimizde endamsız müddette sağlanan ilerlemelere ulama verici tamamı siber kahramanlarını kutlama kartı ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler