USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendi üretebileceğimiz mamüllerin iklim dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz” , "Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp halis muhlis dünyaya göstereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar
06-01-2022 21:20

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar” Programında Milli Muharip Uçak (MMU)'un lansman videosu vizyonu yapıldı. Konuşmaların arkası esna Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Kompozit İmalat Tesisi, Uzay Sistemleri Mühendislik Binası, Depo Seviyesi Bakım ve Onarım Merkezi, TUSAŞ'ın indinde kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (HAB) inşası tamamlanan tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni'nde mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 20 sene evvela 62 bulunan defans projesi sayısının bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan şirketlerin sayısının 56'dan bin 500'e çıktığını, defans endüstri projelerinin bütçesinin 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, bu piyasanın salname cirosunun 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatın 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

“Sektörün salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara yükseldi”

Türkiye'nin kıtal endüstrisinin gün öncesine denli dayandığını kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milattan evvela 3'üncü yüzyılda Hunların çalım ve vuruş gücü faziletli koşa eğmeçli yayları yapım ettiğini biliyoruz. Gazneliler'in kıtal fillerine cebe giydirmesinden Selçukluların donanma gecesi gecesi inşasına denli müşterek baş döndürücü bölgede tarihimizde şahıs sürecinin ilki mahiyetinde icraat gerçekleştirilmiştir. Osmanlı da evvel yıllarından itibaren tersaneciliğini geliştirmiş, Avrupa ordularında hâlâ yokken futbolcu ocağı kurmuştur. Asırlar süresince dünyaya top, tüfek, sefine bilhassa iktisap etmek bu şeklinde sert baş döndürücü mahsul ihracatı karşıcı Osmanlı, 18. yüzyıldan sonraları bu alandaki öncülüğünü yitirmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin evvel yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesinde defans sanayimiz hususi müşterek yere sahiptir. Bu çağda Vecihi Hürkuş, Nuri Demarağ, Şakir zümre, Nuri Killigil kabil müteşebbislerin çabalarını maatteessüf iç ve aut kısıtlamalar nedeniyle akamete uğradığını görüyoruz. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu içerisinde kurulan fabrikalar da istek edilen etkinlikte çalıştırılmamıştır. Sonuçta defans sanayimiz az elan ağız ağıza dışa tabi bir vaziyete getirilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı çağında evvela tehditle başlayan, arkası esna engelleyim ile bitmeme fail gelişmeler, yalnız başına yeten müşterek defans sanayine bulunan ihtiyacımızı müşterek misil elan ortaya koymuştur.

Halkımızın dayanak ve teveccühleri ile müesses bulunan Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakıfları aracılığıyla yaşama güzeşte ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN kabil şirketler bu sürecin ürünleridir. Rahmetli Turgut Özal çağında de evcil ve çağcıl defans sektörünün büyümesine yardım temin etmek amacıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurulmuştur. Bu çerçevede 2000'li yıllara denli evcil istihsal indinde ofset projeleri yoluyla devletler arası kuma programlara ağırbaşlılık verilmiştir. Hükümete geldiğimizde gelişigüzel bölgede bulunduğu kabil defans sanayinde de bundan hakeza göz boncuğu obje eskisi olamaz dedik ve adımları atmaya başladık. Kendi kendine yeten, ülkemizi hiç kimseye kadın etmeyecek, evcil ve ulusal sistemleriyle de dostlarına elini uzatan birlik serbest müşterek defans endüstri ihdas etmek düşüncesince herkes olanakları seferber ettik. Savunma Sanayi İcra Komitemizin 2004 yılı Mayıs toplantısı, haricen anık alımların bırakma edilmesi ve ulusal defans sanayimizin rüçhan pınar namına yapılandırılması dair adeta müşterek dönüm noktası olmuştur.

Bugün Türk defans endüstri Cumhurbaşkanlığına ilişkin Savunma Sanayi Başkanlığımızın koordinasyonunda yüklenicileri, araştırı kuruluşları, üniversiteleri, geliştirdiği ibdai ürünleri ve ihracatı ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri biçimine gelmiştir. Nitekim devletimizde 20 sene evvela yalnızca 62 bulunan defans projesi sayısı bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın sayısı 56'dan bin 500'e çıkmıştır. Savunma endüstri projelerinin bütçesi 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, bu piyasanın salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükselmiştir” diyerek konuştu.

“Geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz”

Kara ve bahir araçlarında yalnızca Türkiye'nin değil, arkadaş ve bağlaşık devletlerin de gereksinimlerini karşılayan müşterek iklim biçimine geldiğini kaydeden Erdoğan, “Kendi kıtal gemisini tasarlayan, düz yazı fail ve idamesini gerçekleştirebilin 10 iklim ortada arazi alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise bundan hakeza dünyanın evvel 3 ülkesi içindeyiz. Türkiye, global tedarikçilerin çıkardığı herkes zorluklara, verilen kalmış bulunduğu duyurulmayan açık ambargolara, haricen ve dâhilen planlı sabotajlara karşın bu seviyelere gelmiştir. Şöyle müşterek art dönerek baktığımızda neler görüyoruz neler. İHA istedik vermediler, kılıç de Bayraktar'ı, Anka'yı, Akıncı'yı, Aksungur'u yaptık. Mühimmat istedik vermediler, bizde MAM'ı, SOM'u, TEBER'i yaptık. Füze istedik vermediler, kılıç de Bora'yı, Atmaca'yı, Bozdoğan'ı yaptık. Hava defans sistemi istedik vermediler, evvel aşamada başka ülkeden aldık, şimdiler Hisar'ları yaptık, geçenlerde Siper'i ve elan ötesini de tamamlayacağız. İHA'larda tercih ettiğimiz alıcı engelleyim koydular. Sandılar ki hakeza yapınca kılıç HA'yı kullanamayacağız, onu da kendimiz yaptık. Sınırlarımız süresince terörle uğraş operasyonlarını rahat yürütebilmeyi, uç ötesi sulh harekatlarımızı istediğimiz kabil gerçekleştirmeyi aha bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı elan yukarıya çıkartarak geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz. Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak ati uygulayım bilimi müstelzim sistemleri birer birer yaşama geçiriyoruz. Sürü İHA'lar ve bahir platformlarından kıtal idare sistemine, insansız araçlardan bireşimli zekaya, elektromanyetik sistemlerden lazer silahına, uydulardan feza sistemlerine denli defans sanayinde olmamız müstelzim ne uygulayım bilimi bölgeyi var ise hepsine varız” biçiminde konuştu.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp eksiksiz dünyaya göstereceğiz”

Türkiye'nin havacılık ve feza endüstri çalışmalarındaki kılavuz kuruluşlarından bulunan TUSAŞ'ın geliştirdiği ve ürettiği ürünler ile hem asayiş güçlerine hem de arkadaş ve ahi devletlere önemli sistemler katığını kaydeden Erdoğan, “Burada imal edilen ve acemi elektronik kıtal sistemleri ile donatılan FAZ-2 versiyonunun da asayiş güçlerimize tasdik edilmiş bulunduğu Atak helikopterimiz, terörle mücadelemizde en önemli araçlarımızdan biri biçimine gelmiştir. İhracına başladığımız Atak Taarruz Helikopterimizin müşterek fevk sınıfı bulunan ağırbaşlı derslik tecavüz helikopteri projemiz bitmeme ediyor. Tamamen şahıs mühendis ve teknisyenlerimizin karşı teri ve beyin teri bu mahsulat ile evvel ibdai helikopterimiz Gökbey'i bu sene tasdik etmeye başlıyoruz.

Anka'nın elan fevk modeli Aksungur silahlı insansız iklim araçlarımız göklerdeki yerini aldı. Bayraktar TB-2 ve Akıncı TİHA'larla bu arada silahlı insansız iklim araçları dalında hem mahsul zenginliğimiz artıyor hem de hayattaki yerimiz güçleniyor. TUSAŞ'tan en şişman beklentimiz ise tayyare teknolojisinde bizi evren ile rakiplik ile edebilir seviyeye çıkartmasıdır. Eğitim uçağımız HÜRKUŞ'un teslimatları sürerken, ülkemizin evvel tepkili tayyare motorlu uçağı HÜRJET yetişek uçağımızın üretimi de bitmeme ediyor. Şimdi esna ülkemizin en önemli defans endüstri projelerinden biri bulunan ulusal savaşçı uçağımızda. Açılışını gerçekleştirmek bu şeklinde müşterek araya geldiğimiz mühendislik merkezi ulusal savaşçı tayyare merkezimizin inşallah kalbi olacaktır. Projede fariza ilişki 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını semere teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecekler” dedi.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp eksiksiz dünyaya göstereceğiz”

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp eksiksiz dünyaya göstereceğiz” diyen Erdoğan, “Özellikle evvel uçuşunu müşterek tomar geciktirmeden en çelimsiz sürede gerçekleştirmeyi planladığımız bu etap çabucak bitmeme ediyor. 2025'te evvel uçuşu gerçekleştirilecek bulunan ulusal savaşçı uçağımız sınav ve kalifikasyon süreçlerinin arkası esna Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü namına 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağı geliştirirken onun madun sistemlerini, bileşenleri ve malzemelerini evcil ve ulusal namına üretmemizi sağlayacak hazırlıkları da boşlama etmiyoruz. Havacılık endüstrisi düşüncesince baş döndürücü önemli bulunan muhtelit malzemelerinin imalatının yapılacağı ve tahminî bin bireyin fariza alacağı muhtelit imalat tesisimizi de bugün ülkemize kazandırıyoruz. Türkiye'nin en büyük, dünyanın da biricik tavan altında dördüncü şişman muhtelit tesisi bulunan bu özek global iklim yapıları muhtelit pazarının yüzdelik 2'sini karşılaşacak kapasiteye sahiptir. Hava araçlarımızın parçalarının bakım, tamirat ve yenilemelerinin yapılacağı bakım ve tamirat merkezimizi de bugün hizmete alıyoruz. Burası da içerisinde fariza meydana getirecek 500'den müşterek tomar mühendisimizle bu piyasanın önemli müşterek ihtiyacını giderecektir. Açılışını yaptığımız tesislerde fariza ilişki mühendislerimiz müşterek manada havacılık ve feza dalında geleceğimize yaptığımız şişman yatırımların ispatıdır” ifadelerini kullandı.

“Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna baş döndürücü önemli yardım sunacak”

“Ülkemizi yaşamış bulunduğu gecikmeleri çabucak telafi ederek ileriye taşıdığımız, bu devler ligindeki yerini almasını sağladığımız alanlardan biri de feza teknolojileridir” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Türkiye Uzay Ajansı çeşidinden planlı feza programımıza en şişman katkıyı bu bölgede temeli, madun yapısı, tecrübesi bulunan defans endüstri kuruluşlarımız verecektir. ROKETSAN'ın dar peyk fırlatma projesi kapsamında meydana getirilen testlerde katı-sıvı yakıtlı sonda roketimiz feza haddini aşarak uzaya erişen evvel Türk ara bulucu oldu. Aynı roketin melez yakıtlı versiyonunu etkin Delta ve firmasının roketi de pervaz testini başarıyla gerçekleştirdi. Hali el altında uzayda dördü haberleşme, üçü de rasat iktisap etmek bu şeklinde yedi uydumuz fariza yapıyor. İlk kere evcil ve ulusal unsurların katkısıyla meydana getirilen TÜRKSAT 5-B uydumuzun uzaydaki yolculuğu bitmeme ediyor. Tamamı evcil ve ulusal uydumuz TÜRKSAT 6-A ile ayrımlı ihtiyaçlara karşılık verecek nice peyk projesinin yürütülmüş bulunduğu türkiye feza çalışmalarının kalbi niteliğindeki TUSAŞ'ın bu alandaki yatırımlarını artırıyoruz. Halen çalışkanlık yayınlayan feza sistemleri bütünleşme ve sınav merkezine dayanak kuvvet olacak acemi müşterek merkezi de devreye sokuyoruz. Bugün açılışını yapacağımız ve 700'den müşterek tomar mühendisimizin fariza yapacağı Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna baş döndürücü önemli yardım sunacaktır.”

“150'si endüstri kuruluşu iktisap etmek bu şeklinde 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacak”

Ankara'nın defans ve havacılık alanının dirilik damarı biçimine geldiğini anlatım fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başbakanlığım çağında Başkentimizi dünyanın en önemli defans endüstri merkezlerinden biri yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzü namına getirerek ülkemizin evvel defans endüstri kalp düzenli endüstri alanını Ankara'da kurduk. Ankara Uzay ve havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi, çelimsiz adıyla HAB'ı TUSAŞ'ın doğrudan tarafındaki 730 hektarlık müşterek bölgede faaliyete geçirdik. HAB ile feza ve havacılık sahalarında şahıs sanayimizi desteklemeyi, evcil ve ecnebi firmaları müşterek araya getirerek görevdaşlık sağlamayı, faziletli ilişik kıymetli mahsulat üretip hariç satım yapmayı hedefliyoruz. Yatırımcılarımız buraya beklediğimiz merakı gösterdi. Arsa tahsislerini az elan hepsi doldu, yatırımlar da başladı. Hali el altında sanayicilerimiz çeşidinden yatırımı tamam 18 tesis, yatırımı bitmeme fail 57 yapılış bulunuyor. İnşası tamamlanan 16 tesisimiz ile OSB Yönetim binamızı da bugün hizmete açıyoruz. Tüm yatırımlar tamamlandığında 150'si endüstri kuruluşu iktisap etmek bu şeklinde 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacaktır. Firmaların araştırı ihya çalışmalarını sürdüreceği TEKNOHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin yapılış emekleri da bire müşterek bölgede sürüyor. TEKNOHAB'ın nice millî ve arsıulusal şirketi, önemli araştırı kurumlarını, uygulayım bilimi devlerini alana çekeceğine inanıyorum. Bölgedeki üniversitelerin, ilgilendiren kasıntı ve kuruluşların da yardımıyla acemi ve ati uygulayım bilimi yükseltmek ve yetiştirmek isteyenlere baş döndürücü hususi olanaklar sunulacaktır” dedi.

“Tüm yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize işlev etmekten katiyen yorulmayacağız”

Tüm unsurları ile defans sanayini gelişigüzel devir ayrı müşterek yere koydukları tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiğimizin, polisimizin, jandarmamızın, emlak içi ve uç ötesi operasyonlarda kullandığı silahları hiç kimseye kadın yapılmaksızın yükseltmek ve yetiştirmek düşüncesince bu alana ulusal hassasiyetlerle eğiliyoruz. Savunma sanayini gelişigüzel devir siyasa üstü müşterek meydan namına gördük. Ancak devir zaman, bilhassa semere çağda dozu kalan müşterek biçimde bu konudaki çarpıtma ve esassız kampanyalarının kimisi devir bühtan derecesine varacak seviyede artırıldığını görüyoruz. Arifiye'deki tank tırtıl fabrikası ile ilgilendiren söylenen yalanları yüzlerine vurmaktan bıktık, ama onlar bire müşterek yalanları tekrarlamaktan bıkmadılar. Son namına müşterek ulusal defans endüstri şirketimizin global devletlere satılmış bulunduğu yalanını dolaşıma soktular. Bu haberi ilgilendiren şirketler bilhassa iktisap etmek bu şeklinde hacısı hocası yalanlamasına karşın tezvirata bitmeme ediyorlar. Biz bu yalanların amacının bahis konusu defans endüstri kuruluşlarımıza ehil genişlemek değil, ülkemizin defans endüstri hamlelerini sabote etmek bulunduğunu biliyoruz. Buradan herkes yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize işlev etmekten katiyen yorulmayacağız ama siz müşterek gündüz behemehâl yalanlarınızda boğulacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Kendi üretebileceğimiz mamüllerin emlak dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz”

“Buradan müşterek misil elan anons ediyorum, defans sanayinde bundan hakeza elan düzenlenen ve sistematik, ölçülü ve derinliğine vadeli akım edeceğimiz devre giriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Gençler, mühendislerimiz, kızlı erkekli burada. Hepsi adeta 7/24 çalışıyorlar. Niçin? Bu iklim defans sanayinde adeta erişilemez bir vaziyete gelsin diye. Kendi üretebileceğimiz mamüllerin emlak dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz. Elimizdeki hudutlu deposu şahıs defans sanayimizi yükseltmek ve yükseltmek düşüncesince değerlendirmek esas önceliğimiz olmaya bitmeme edecek. Kamu ve hususi şirketleri ile bu mevzuda defans endüstri sektöründen elan müşterek tomar gayret, elan doğurgan çalışma, elan çabuk semere beklediğimi filhakika biliyorsunuz. Geldiğimiz kur mühimdir ama banko kifayetli değildir. baş döndürücü elan iyisini yapmak, baş döndürücü elan ati seviyelere iktiran etmek düşüncesince endüstrisi elan baş döndürücü çalışmaya, elan baş döndürücü mahsul ortaya koymaya, elan baş döndürücü global başarılar sergilemeye çağırma ediyorum. Kurumlarımız arasındaki işbirliğini, uyumu, paylaşımı geliştirerek defans sanayindeki hedeflerimize en çelimsiz müddet de ulaşacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanı namına defans sektörüne bugüne denli bulunduğu kabil bundan sonraları da en çelimli biçimde dayanak vermeyi sürdüreceğim.”

“Yerli ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmekte”

Yerli ve ulusal defans sistemlerinin sahalarda denenerek elde edilmiş başarıların en şişman destekçilerinden biri olduğuna nazarıitibar çekici Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Geçmişte hatırlanacağı bu şeklinde piyon tüfeğimizi bile haricen tedbir ederken, baş döndürücü şükür bundan hakeza ulusal piyon tüfeğimizi, zeki alıngan mühimmatımızı, ulusal bahir topumuzu, baş döndürücü namlulu füze atarımızı, sıkıntı obüslerimizi, İHA, SİHA ve TİHA'larımız, Atak helikopterlerimizi, firkateynlerimizi ve kıtal gemilerimizi tasarlayıp, inşa, bayındırlık ve ihraç seviyesine mevrut durumdayız. Yurtiçi ve uç ötesinde yürütme edilen harekatlarda Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta doğruluk ve menfaatlerimizin kararlılıkla korunmasında, bilhassa Azerbaycan iktisap etmek bu şeklinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin müşterek baş döndürücü coğrafyada üstlendiği görevleri muvaffakiyet ile namına iletmek için; evcil ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmektedir” biçiminde konuştu.

“Türkiye bundan hakeza defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine mucibince değil şahıs olanak ve yetenekleri ile sağlayıcı flaş müşterek iklim pozisyonuna gelmiştir”

Türkiye'nin defans sanayiinde baş döndürücü aşkın ilerlediğini ve bundan hakeza tüketen değil üreten pozisyona geldiğine nazarıitibar çekici Bakan Akar, “Türkiye bundan hakeza tüketen değil üreten, ithal fail değil ihraç eden, defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine mucibince değil şahıs olanak ve yetenekleri ile sağlayan, bire müşterek sürede ürettiği tabanca sistemleri ile yalnızca kendimizin değil dost, ahi ve bağlaşık devletlerinde gereksinimlerini karşılayan ve arsıulusal ilişkilerde kuvvet dengelerine hasiyet fail müşterek flaş iklim pozisyonuna gelmiştir” diyerek konuştu.

MMU binası ağız ağıza yapılmasından sonraları 2 bin 300 mühendis çalışacak

MMU binasının şu an da bin 300 mühendisi içerisinde barındırdığını vurgulayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, tavan ağız ağıza yapılmasından sonraları burada çalışacak mühendis sayısının 2 bin 300 bulunduğunu söyledi. Kotil, teknisyenler ile baş başa toplamda MMU düşüncesince çalışacak insan sayısının 3 bine ulaşacağını kaydetti. Kotil ayrıca, TUSAŞ namına MMU, HÜRJET ve HÜRKUŞ iktisap etmek bu şeklinde 3 nüsha çakılı taraf hesabına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, yaklaşan müşterek sürede 6 nüsha HÜRKUŞ'u elan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na tasdik edeceklerini açıkladı. Kotil ayrıca, HÜRJET'in de 2023 senesinde evvel uçuşunu gerçekleştireceğini ve 2025 senesinde dar üretime geçileceğini açıkladı. Kotil, 2025 senesinde toplamda 18 nüsha Hürjet'in de ihraç edileceğin belirtti. Kotil, mavera taraftan TUSAŞ'ın semere 5 yılda toplamda 700 milyon dolarlık hariç satım gerçekleştirdiğini söyledi. Kotil ayrıca, 2'nci sınıfa revan Trabzonlu müşterek çocuğun, ‘inşallah gelecekte baş başa çalışırız' temennisini içeren müşterek ahenk kaydını da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı.

MMU mühendislik binasının yapım maliyeti 220 milyon TL olurken merkezde 2 bin 300 insan çalışacak. Yüksek güvenlikli ve uygulayım bilimi ile donatılan MMU binasında mühendisler dışarıya ilişkin kalmadan herkes aktivitelerini de tavan içerisinde gerçekleştirebilecek. Ayrıca, 65 bin metrekare bölgeyi bulunan MMU binası içerisinde spor merkezi, yemekhane ve özerk kitabevi arazi alıyor. Öte taraftan 412 Milyon TL maliyeti bulunan Kompozit Üretim Binası Türkiye'nin en şişman muhtelit tesisi ve Dünyanın biricik tavan altında bulunan 4'ncü şişman muhtelit tesisi olma durumuna de sahip. Kompozit Üretim Binası; Ana üretim, boyahane binası ve müzakere görevlisi yapılar iktisap etmek bu şeklinde 19 bloktan oluşuyor. Kompozit Üretim Binası, hayattaki iklim yapısalları muhtelit pazarının yüzdelik 2'sini karşılayacak kapasiteye ehil ve Kompozit Üretim Binası'nda 150 mühendis, 850 teknikçi fariza yapacak.

Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi

Uzay Sistemleri Mühendisleri (USM) Merkezi, 31 milyon TL envestisman aldı ve 390 günde tamamlandı. Uzay alanındaki dizayn faaliyetleri ve tesisat üretimleri düşüncesince kurulan merkezde açık ofisler, güruh odaları, class 10 bin ve class 100 bin parlak odaları, yemekhane, tesisat ve yazılım laboratuvarları ve konuşma salonu kabil alanlar arazi alıyor. Sistem, yazılım ve tesisat tasarım, üretim, bütünleşme ve sınav laboratuvarlarını içeren Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi'nde mecmu 718 insan fariza yapacak.

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi, 53 milyon TL envestisman ile açılan merkezin kapasitesi 510 insan olacak. Merkezde asgari maliyetle işletimini sağlayacak idame konsepti yapmaya müteveccih mühendislik faaliyetleri yürütülecek. Hava araçlarının işletiminde kullanılacak bulunan gelişigüzel ayrışık taşıt ve donanımının yüzdelik beniz milliliğini sağlayacak dizayn ve istihsal süreçleri yürütülecek. Dışa bağımlılığı ağız ağıza ortadan kaldırmaya hedefli ulusal kabiliyetlerin gerçekleştirilebilmesi düşüncesince mühendislik emekleri yürütülecek ve yüzdelik beniz evcil yetenekler oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜRJET'in imal edilen evvel parçasını imzaladı. Ardından Erdoğan ve beraberindeki tören düzeni personelleri Milli Helikopter GÖKBEY'in 4'üncü prototipinin uğrunda ışık çektirdi.

Kahramankazan TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleşen programa; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TUŞAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Derya Yetim - Utku Şimşek - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler