USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretleri, yatırımlar ve ticarette toy fırsatlar sunacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretleri, yatırımlar ve ticarette toy fırsatlar sunacak
19-02-2022 12:12
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Senegal ve Gine Bissau'ya gerçekleştireceği ziyaretlerin, düet tecim hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının alanda yapacağı yatırımları çoğaltması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye-Afrika ilişkileri, 2003'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Stratejik Afrika" politikasıyla toy müşterek ivme kazandı.

Türkiye, 2005'te Afrika Birliği'ne "gözlemci üye" oldu, 2008'de de Birlik, Türkiye'yi "stratejik partner" duyuru etti.

İlki 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da meydana getirilen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin üçüncüsü 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da gerçekleştirildi.

Afrika ile diplomatik gelişmeler ivme kazanırken, bu gidişat hesaplı ve ticari ilişkilere de yansıdı. Türkiye, Afrika ile hesaplı ilişkilerini denktaş paydaşlık temelinde kazan-kazan esasına alakalı düz yazı ediyor.

Geçen sene bakımından Türk firmaları, Afrika genelinde toplanmış kıymeti kısaca 70 bilyon doları sabık 1150'den müşterek tomar plan üstlendi. Kıta çapındaki yatırımların kıymeti de 6 bilyon doları aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erte KDC'ye 21-22 Şubat'ta Senegal'e ve 22-23 Şubat'ta da Gine Bissau'ya yapacağı ziyaretlerin alanda toy iş birlikleri yaratması, düet tecim hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının alanda yapacağı yatırımları çoğaltması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.

Sahra Altı Afrika ile düet tecim kütlesi 11 bilyon dolar düzeyinde

Türkiye İstatistik Kurumunun Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, Sahra Altı Afrika devletleri ile aut tecim kütlesi sabık yıl, 2020'ye gereğince yüzdelik 24,8 artarak 10,7 bilyon dolarla en erdemli seviyesine ulaştı.

Söz konusu çağda semt ülkelerine hariç satım yüzdelik 31 terfian 7,9 bilyon dolar, hariç alım da yüzdelik 10 artarak 2,8 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kongo'ya en aşırı "hububat", Senegal'e en aşırı "demir ve çelik" satıldı

2021'de KDC'ye hariç satım yüzdelik 6,4 azalarak 53,7 milyon dolar, hariç alım yüzdelik 1426 artarak 14,3 milyon dolar şekilde kayıtlara geçti.

Türkiye'nin bahis konusu çağda KDC'ye en aşırı hariç satım icra ettiği fasılların başlangıcında "hububat, un, nişasta yahut mazot müstahzarları, pastacılık ürünleri" geldi. Bu faslı "etler ve yenilen sakatat" ile "elektrikli otomobil ve cihazlar" izlem etti.

Geçen sene Türkiye, Senegal'e 529,5 milyon dolarlık verim satarken, bu ülkeden 10,9 milyon dolarlık verim satın aldı ve Senegal'e hariç satım salname bazda yüzdelik 47 arttı, hariç alım ise yüzdelik 43 azaldı.

Türk ihracatçıların sabık sene Senegal'e en aşırı verim sattığı önceki 3 devre "demir ve çelik", "demir ve çelikten eşya" ve "elektrikli otomobil ve cihazlar" şekilde sıralandı.

Türkiye’nin Gine Bissau’ya ihracatı sabık yıl, 2020’ye gereğince yüzdelik 18 terfian 9,8 milyon dolar, ithalatı ise yüzdelik 314 terfian 4,9 milyon dolar oldu.

Söz konusu çağda ülkeye en aşırı “demir ve çelik”, “tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” ve “çeşitli kenarlı eşya” ihraç edildi.

"İş hacimlerinin artırılmasıyla ağırbaşlı müşterek tecim hacmine kavuşulacak"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin "Operasyonel Risk Endeksi"nde 201 mülk ortada 197'nci tam toprak aldığını belirterek, "Ülke, pazarı aşırı eskimemiş müşterek durumda. Kazan-kazan politikasıyla dü mülk tecim kütlesi ehemmiyetli seviyelere gelecektir." dedi.

Dağsuyu, kısaca 100 milyon mülk nüfusuna eş KDC'nin, yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın 2'inci, dünyanın 11'inci şişman ülkesi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin KDC'ye ihracatının akıbet 5 yılda yüzdelik 98 artmasının bu durumun ehemmiyetli müşterek işareti olduğuna ayraç fail Dağsuyu, "Son 5 yılda Türkiye'nin ülkeye ihracatının artmasında un ve pastacılık, et ve et ürünleri, otomobil ihracatının yükselmesi sansasyonel oldu. Özellikle beyaz zehir ve erke sektöründeki toy gelişmeler doğacak açısında aşırı önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Dağsuyu, maden, erke ve enfrastrüktür sektörlerinde yatırımlar ve iş hacimlerinin artırılmasıyla düet tecim kütlesinin 2022'de ağırbaşlı müşterek seviyeye kavuşacağını, bu sene hedeflenen hariç satım ederine erişmek ve envestisman ilişkilerinin gelişim göstermesi düşüncesince ticari diplomatlık faaliyetlerine bitmeme edeceklerini söyledi.

"Beta Transformatör 2022'de 40 milyon dolarlık envestisman planlıyor"

Afrika ile dostluğun ve iş birliğin büyüme göstermesine hususi ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Dağsuyu, "Biz baş başa kazanalım, baş başa kalkınalım, baş başa büyüyelim istiyoruz. Bu ziyaretin dü mülk iş hacmine aşırı müspet ulama sağlayacağını düşünüyoruz ve toy dönemde, 2021'de 54 milyon dolar seviyesine vasıl hariç satım kütlesinin bu sene 100 milyon dolar düzeyinin ilişkin çıkmasını hedefliyoruz." diyerek konuştu.

KDC'ye yapılması planlanan yatırımlara yer veren Dağsuyu, şunları kaydetti:

"Beta Transformatör şirketi şekilde ülkeye bu sene 40 milyon dolarlık envestisman planlıyoruz. Yatırımın, düet iş hacmine ehemmiyetli müşterek ulama sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu uygulayım bilimi transferiyle KDC'de istihdama ulama sağlamayı kendimize hedef, Afrika'ya desteği müşterek namus borcu biliyoruz. Madencilik sektöründe ise altın, sim rafinerisinin kurulumu, Ulusal Altın ve Kıymetli Madenler Bankasının açılması kabilinden envestisman planları mevcut. Yenilenebilir erke kaynakları, transformatör, kablo, cazibe madun ve yukarı çatı projeleri ve izolasyon üreteci kabilinden sektörler de ağırbaşlı ciddiyete sahip."

"Senegal ile ilgiler gelişigüzel açıdan evolüsyon sürecinde"

DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı da Senegal ekonomisinin tarıma alakalı bulunduğunu belirterek, bu sahanın halihazırda iş gücünün yüzdelik 70'ine istihdam sağladığını anlattı.

Senegal'in Afrika kıtasının projektör yıldızlarından bir tanesi bulunduğunu aktaran Tosyalı, "Kendisini global müşterek hidrokarbür oyuncusu meydana getirecek derece şişman engin arsa yağı ve doğal doğal kavara yağı lambası kaynaklarına sahip. Bu bağlamda, dü mülk arasındaki ilgiler gelişigüzel açıdan evolüsyon sürecinde. Bunda elbette dü mülk cumhurbaşkanlarının benzeyen ilişkileri de ehemmiyetli müşterek etken." dedi.

Tosyalı, Senegal'in ihracatının akıbet 5 yılda yüzdelik 50 artarak 2020'de 3,9 bilyon dolara, ithalatının ise bire müşterek çağda yüzdelik 43 artarak 7,8 bilyon dolara yükseldiğine dikkati çekerek, "Senegal'de ihracatın artmasında enerji, giranbaha ve anorganik kimyasallar sektörlerindeki hariç satım artışları sansasyonel oldu. dışalım tarafında da enerji, makina ve elektrikli cihazlar ithalatındaki artışlar ön plana çıkıyor." bilgisini paylaştı.

"Türkiye Senegal'in en aşırı hariç alım icra ettiği 8'inci ülke"

Türkiye'nin Senegal'in en aşırı hariç satım icra ettiği 40'ıncı, hariç alım icra ettiği 8'inci mülk bulunduğunu dile getiren Tosyalı, düet ticarette Türkiye'nin ehemmiyetli müşterek farkla aut tecim dahası verdiğini anlatım etti.

Tosyalı, 2020'de meydana gelen Senegal-Türkiye İş Forumu'nda tecim kütlesi hedefinin endamsız vadede 1 bilyon dolar şekilde belirlendiğini anımsatarak, akıbet 5 yılda Türkiye'nin Senegal'e ihracatının artmasında demir-çelik, elektrikli cihazlar, çimento, otomobil ve plastik sektörlerinin sansasyonel bulunduğunu anlattı.

"Türk şirketlerinin Senegal'deki projelerinin toplanmış ücreti 1,2 bilyon dolar"

Senegal'de üstencilik dalının öne çıktığını aktaran Tosyalı, Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği planların toplanmış ücretinin 1,2 bilyon dolar, plan sayısının da 33 bulunduğunu söyledi.

Tosyalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alanda yapacağı temaslarına değinerek, "Ümit ederiz ki görüşme vesilesiyle konkre sonuçlar elde edilir. Cumhurbaşkanımızın Senegal'e ziyareti gelişigüzel devir tığ iş kullanıcılarını düşüncesince müspet müşterek hava oluşturuyor." dedi.

Dakar Havalimanı dü Türk şirketi kabilinden düz yazı edildi

Tosyalı, Senegal'e yatırımlarda müteahhitlik, enerji, kuvvetli polat sektörlerinin önceki sıralarda toprak alabileceğini, tarım, turizm, balıkçılık, bilim ve yazışma teknolojileri (ICT), sağlık, eğitim, yenilenebilir erke ve madencilik sektörlerinin de envestisman potansiyelinin erdemli bulunduğunu anlatım etti.

Ülkenin en şişman hava meydanı bulunan Dakar Havalimanı'nın dü Türk şirketi kabilinden düz yazı edildiğini hatırlatan Tosyalı, havalimanından kent merkezine gidecek raylı cümle projesi, kent merkezinde toprak düzlük otel ve şifahane projelerinin Türk şirketi kabilinden yapıldığını, Türk firmaların havalimanı, spor salonu, alım satım merkezi, otel, fuar ve kurultay merkezi ile kuvvetli yolu kabilinden ehemmiyetli yapım ve enfrastrüktür projelerini yaşama geçirdiğini bildirdi.

Senegal'in toplanmış nüfusunun 2020 yılı tahminine gereğince 16,8 milyon bulunduğunu ve nüfusun kısaca yarısının Dakar bölgesi yöresinde yerleştiğini tamlayan Tosyalı, "Senegal'in kapıları kazan-kazan ve çapraz hürmet prensibi içinde idman talip her insana açık." diyerek konuştu.

Vize hususunda Türk hususi dalının ümit içinde bulunduğunu aktaran Tosyalı, ticaretin altyapısını henüz da esaslandırmak hesabına yürürlüğe girmesini bekledikleri bazısı anlaşmaların da bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler