USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail'in sulh çabaları bağlamında içten ve müspet birlikte davranış sergilemesi tek elbette normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır. Kudüs'te topu topu liberalizm gruplarının hassasiyetlerini gözetecek birlikte hal bulunacağına inanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik önemli açıklamalar
23-12-2021 00:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı Üyelerini onama etti. İslam devletleri Hahamlar İttifakı'nın mensuplarını ve Türk Yahudi Topluluğu'nun üyelerini ağırlamaktan sevinme duyduğunu anlatım fail Erdoğan, konuklarına seslenme etmiş bulunduğu konuşmasında, "İshak İbrahimzade'ye bu elleme buluşmaya fırsat bulunduğu düşüncesince başkaca teşekkürname ediyorum. Sizlerin şahsında tamamı Musevileri şahsım ve milletim hesabına candan selamlıyorum. Ülkemizde geçirdiğiniz müddet içerisinde Türkiye'nin varlıklı kültürünü, kadim tarihini yurdumuzdaki sulh ve müsamaha iklimini şahsen rüyet ika fırsatı bulacağınıza inanıyorum Türkiye Hahambaşılığının yardımıyla İstanbul'da eş araya geldiğinizi de kıvançla öğrendim. İstanbul'umuzun bu kavuşma düşüncesince en manalı şehirlerden birisi bulunduğu aşikardır. Bildiğiniz kabil Fatih odalık Mehmet İstanbul'u fethettikten sonraları kentin kültürel zenginliğini çoğaltmak düşüncesince Haliç'in dü yakasında tevakkuf fail Yahudi cemaatlerini İstanbul'a çağırma etmiştir. Davete icabet ederek İstanbul'a mevrut Yahudiler, bu nazirsiz kentin yaşamına iri ulama sağlamışlardır" dedi.

"Osmanlı'nın Yahudilere koyun açmasını sağlayıcı inam bugünde en enerjik halde mevcudiyetini korumaktır"

Türk Topraklarının gün süresince dünyanın değişik bölgelerinde zülüm görmüş Yahudilerin sığınacakları eş dirlik limanı bulunduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler 1492'de engizisyondan kaçan Yahudileri koyun açmış eş milletiz. Osmanlı'nın Yahudilere koyun açmasını sağlayıcı inam bugünde en enerjik halde mevcudiyetini korumaktır. İkinci Dünya Savaşı esnasında Nazi Mezaliminden kaçan baş döndürücü sayıda Musevi de temerküz kamplarına gönderilmekten Türk Hükümeti'nin kararlılığı ve Türk diplomatlarının insanoğlu üstü çabaları yardımıyla kurtulmuştur. Musevi yurttaşlarımızın asırlardır ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi, hedeflerine kavuşması düşüncesince icra ettikleri katkıları takdirle karşılıyoruz. Irkçılık gibi, antisemitizm gibi, değişik dinden olana tahammülsüzlük kabil diğer insanca fikirlerin bu topraklarda mefruşat bulmasına cevaz vermedik, vermeyiz. İslam düşmanlığını elbette eş İnsanlık suçu şekilde görüyorsak antisemitizmi de bire eş halde eş adamlık suçu şekilde görüyoruz. Türkiye BM Genel Kurulu'nun 2005 senesinde almış bulunduğu arsıulusal holokost kurbanlarının eş sunucusudur. Holokostluğun inkar edilmezliğine ilişkin 2007 önemli kararın da eş sunucusu olmuştuk" diyerek konuştu.

"Ortadoğu'da sulh ve denge teriminin güçlü olması düşüncesince daima beraberce güç harcama etmeliyiz"

İnsanı inancından yada budunsal esasen ötürü eleştiren tek yaklaşımı onama etmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "40 yılı fazla siyasal hayatım süresince bu konudaki açık duruşumu içeride ve dışarıda gelişigüzel platformda açık açık dile getirdim. Günlük siyasal tartışmaların değişik inançlara cemaat vatandaşlarımızı aksi etkilemesine katiyen cevaz etmedim etmem. Korona virüs salgınıyla bu arada tamamı dünyada hoşgörüsüzlüğün tırmandığı eş devirde yürütme ettiğiniz bu toplantıyı sonuç aşama önemli buluyorum. Özellikle Batılı devletlerde yükselen İslam düşmanlığı, antisemitizm ve ecnebi karşıtlığı ile mücadelede el birliği içerisinde olmamız gerekiyor. Bunun indinde Ortadoğu'da sulh ve denge teriminin güçlü olması düşüncesince daima beraberce güç harcama etmeliyiz. Semavi dinin kutsal mekanlarına ev sahipliği karşıcı bu kadim coğrafyada katiyen gerilim, çatışma, anarşi kıymetlendirmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye -İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği itibarıyla hayatidir"

Türkiye'nin en iri tutkusunun değişik din, dil, ve budunsal kökenlere cemaat toplumların sulh içerisinde yaşamış bulunduğu eş Ortadoğu bulunduğunu tamlayan Erdoğan İsrail'le ilişkilere yönelik şu açıklamalarda bulundu:
"Bizim İsrail Hükümet'ine yönelik uyarılarımız meselelere Ortadoğu'nun sulh ve istikrarı açısından yaklaşılmasını bildirmek içindir. Kudüs bilhassa kazanmak neredeyse Filistin konusunda atılacak adımlar elden Filistinlileri değil İsrail'in de düzenlilik ve istikrarına ulama yapacaktır. Gerek İsrail Cumhurbaşkanı Hertzog gerekse Başbakan Benet ile baştan canlanan diyaloğumuzu bu bakımdan önemsiyorum. Filistin mevzusundaki fikir ayrılıklarımıza karşın İsrail ile davranış tecim ve gezim alanındaki ilişkilerimiz özlük mecrasında ilerlemektedir. İsrail'in sulh çabaları bağlamında içtenlikli ve pozitif eş davranış sergilemesi on paralık elbet normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır. Kudüs'te tamamı erkincilik gruplarının hassasiyetlerini gözetecek eş hal bulunacağına inanıyorum. Türkiye-İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği itibarıyla hayatidir. Bu mevzuda bilhassa siz değerli üyelerimizin desteğini önemsiyorum. İşbirliğimizi geliştirmeye faziletkâr potansiyelimizi şimdi elleme değerlendirmeye hazırız. Temas ve diyaloğu sürdürmeye önem veriyorum. Zira bunun eş menfaatimize olduğuna inanıyorum."

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler