USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar! İhracatta tarihi rekor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2021 yılı mecmu ihracatımız güzeşte yıla gereğince yüzdelik 32,9 oranında artışla 225 bilyon 368 milyon dolar yerine gerçekleşmiştir. Bu birlikte rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız birlikte rekordur. Bundan 19 sene geçmiş 36 bilyon dolardan devra

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar! İhracatta tarihi rekor
03-01-2022 15:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılı aut tecim paylarını açıkladı. İhracatta tarihi rekor kırıldığını vurgulayan Erdoğan,2021 yılı mecmu hariç satım rakamını 225 bilyon 368 milyon dolar kendisine açıkladı. Erdoğan, “Bu müşterek rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız müşterek rekordur. Bundan 19 sene evvela 36 bilyon dolardan devraldığımız ihracatı 2021 senesinde 6 kattan müşterek tomar artırarak 225 bilyon 368 milyon dolara çıkarmayı başarmaktan sizlerle bu arada mutluyuz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, aut tecim kütlesinin 2021 senesinde 496,7 bilyon dolara ulaştığını, aut tecim açığının eski yıla mucibince yüzdelik 7,8 azalışla 45,9 bilyon dolara gerilediğini ve ihracatın ithalatı istikbal oranının 5,8 nokta artışla yüzdelik 83,1'e yükseldiğini duyurdu.

“Türkiye ekonomide bundan hakeza ayrımlı müşterek lige çıkmaktadır”

Konuşmasının başlangıcında Türkiye ekonomisinin müşterek fevk lige çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk ekonomisi, yatırım, istihdam, üretim, hariç satım ve akan müşterek tomar kanalıyla faiz prensipleri doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Açıklayacağımız hariç satım sayıları hedeflerimize bağlılığımızın ve akıllıcasına yolda güvenli adımlarla ilerlediğimizin en konkre nişaneleridir. Cumhuriyet'imizin 100. Yılı bulunan 2023 yaklaşırken, Türkiye ekonomide kavkı değiştirmekte. Artık ayrımlı müşterek lige çıkmaktadır. Şüphesiz elde ettiğimiz başarılarda, büyümemize sağlamış bulunduğu katkılarla, ihracatımızın aşırı ağırbaşlı oranı vardır. İhracatçılarımız ileri uç oyuncusu ruhu ile çalışmış, istihdam oluşturmuş, üretmiş ve ürettiklerini de doğrudan elden dünyanın rastgele ülkesine bey başarısı göstermiştir. Türk ekonomisinin Alperenleri kendisine gördüğüm bütün ihracatçılarımızı canı candan kutlama ediyorum. Yine tarihi başarımızın duyurulmayan kahramanları bulunan amele kardeşlerimizi de kutluyorum" dedi.

"Muhalefete karşın Türk ekonomisine denyo kapattırmadık"

Küresel müstevli krizine yer veren Erdoğan, "İnsanlık kendisine dü senedir sonuç yüzyılın en şişman afiyet krizi kendisine nitelenen koronavirüs salgını ile savaşım ediyoruz. Her ne denli müstevli müşterek afiyet krizi kendisine başlasa da ekonomiden turizme, tahsilden beşeri ilişkilerimize denli yaşamın rastgele sahasını aksi etkiledi. Böylesi devasa krize tedariksiz yakalanan ülkeler, müstevli karşısında bocalayarak, doğrudan korumacı, rekabetçi, arsıulusal ticareti baskıcı politikalara başvurdu. Maske ve tıbbi materyal dair Avrupa'da ve dünyanın sağlam aşırı durumunda yaşanmış bulunan sıkıntıları tamamımız hatırlıyoruz. Türkiye kendisine çelimli afiyet altı yapımızın sağlamış bulunduğu avantajları en çalışan ve velut biçimde kullanarak müstevli dönemini alnımızın akıyla yönettik.

Küresel ölçekte yaşanmış bulunan sarsıntılara rağmen, Türkiye ekonomisinin ayakta kalması, üretimin geceli gündüzlü sürmesi, istihdamın korunması düşüncesince toplumumuzun bütün kesimlerine müteveccih tedbirleri devreye aldık. İş dünyamıza, tecim erbabımıza, KOBİ'lere, çiftçimize, esnafımıza ve çalışanlarımıza sunduğumuz dayanak noktası ve teşviklerle onların indinde olduk. Milletin felaketinden siyasal getirim devşirme ardında koşan muhalefetin abidik gubidik tekliflerine karşın Türk ekonomisine katiyen denyo kapattırmadık. Ülkemizin müstevli yönetimine katkıda mevcut en önemli faktörlerden biri de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir”. Türkiye dünyanın nice ülkesinden ayrımlı olarak, devletin bütün kurumları ortada ki koordinasyonu en fevk kurda tutmuş, devir ve eşme israfı yaşanmamış, tahsil edilen kararlar ise aceleci müşterek biçimde uygulamaya geçilmiştir” halinde konuştu.

“Türkiye 2020 yılını faiz ile kapatan dü ülkeden biri olmuştur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan laflarını şu biçimde bitmeme etti, “Sağlık hizmetlerinin yansıra ekonomide ve amme güvenliğinde de hamdolsun ağırbaşlı tek zafiyetle karşılaşmadık. Son dü yıla ilgili iktisadi veriler Türkiye'nin başarısını açık açık tanıt ediyor. Mesela global ticaret, himayeci politikalar ve salgının hazırlık zincirlerinde minval açmış bulunduğu kırılmalar dolayısıyla ayrışık aksaklıklara sunulan kalmıştır. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, global mal ticareti, kütlesi sebebi ile hamdolsun biz burada tek devir bekâr kalmadık ve muhataplarımızı da bekâr bırakmadık. Burada ki attığımız adımlarda sonuç dü yıla ilgili iktisadi veriler Türkiye'nin başarısını açık açık tanıt ediyor. Dünya Ticareti verilerine göre, global mal ticareti kütlesi 2020 senesinde yüzdelik 5,3 oranında daralmıştır.

Dünyada bütün bunlar yaşanırken, Türkiye 2020 yılını faiz ile kapatan dü ülkeden biri olmuştur. Küresel ekonominin yüzdelik 3,4 küçüldüğü dönemde, tığ yüzdelik 1,8 oranında faiz kaydettik. 2021 yılını geçmiş çeyreğinde yüzdelik 7,4, ikinci çeyreğinde yüzdelik 22, üçüncü çeyreğinde yüzdelik 7,4 oranında büyüyerek başarımızı perçinledik. Bu performansla Türkiye'nin müstevli çağında ekonomisini, en aceleci toparlayan G20 ülkesi olması bekleniyor. Yılın alelhusus üçüncü çeyreğinde sergilediğimiz faiz oranında sevimsiz güçlükle mal ve misyon ihracatı bulunduğunu görüyoruz. Bu çağda kesin mal ve misyon ihracatının büyümeye yardımı 6,8 puanı kendisine kaydedilmiştir. Böylelikle gerçekleşen faziletkâr düzgün büyümenin yüzdelik 92'si kesin mal ve misyon ihracatımızdan kaynaklanmıştır.

İhracat artışının büyümedeki yansımaları alelhusus uran üretimi, sığa tasarruf oranı, istihdam az daha göstergelerde hâlâ kesin görülüyor. Sanayi Üretim Endeksi Ekim ayında salname bazda yüzdelik 8,5 çoğalma ile 143,6 seviyesine terfian rekor müşterek değere ulaşmıştır. İmalat Sanayi Kapasite tasarruf oranı ise müstevli önceleri düzeyini aşarak Aralık kocaoğlan sebebi ile yüzdelik 78,7 seviyesine çıkmıştır. Bu ivme istihdama da müspet aksetmiş, Türkiye ekonomisi 2021 Ekim kocaoğlan sebebi ile müstevli önceleri çağa mucibince 2 milyon arttırma istihdam oluşturmuştur. OECD üyesi devletlerin istihdam bakımından fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türk ekonomisi devim bilimi yapısıyla müstevli önceleri seviyelere çabucak ulaşmaya başarmıştır.”

“Rekabeti esasi düzlük saydam ve ön görülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık''

Krizlerin nice fırsatı birlikte getirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Her kriz, birlikte nice fırsatı da getirir. Tarih süresince global akse dönemlerini elleme değerlendiren ülkeler, iktisadi bakımdan aşırı şişman sıçrama olanağına da kavuştular. Küresel ekonomiye taraf sağlayan devletlerin serencanına baktığımızda, bu hakikatı kesin müşterek biçimde görürsünüz. Ancak ülkemiz, siyasal dingildeklik ve iç sorunları yardımıyla aşırı derinliğine seneler akse dönemlerinde önüne oluşturulan bu vesile pençelerini kullanmadı. Gazi Mustafa Kemal'in isteklendirme ve desteği ile 1923 İzmir ekonomi Kongresi'nde tahsil edilen karaların ömrü mutlak 6 sene sürdü. Rahmetli Menderes'in başlatmış bulunduğu kalkınma hamlesi, 27 Mayıs darbesiyle akamete uğradı. Merhum Özal'ın becerikli liderliğinde yakalanan ivme, 1990'ların kapalılık atmosferinde maatteessüf hedefine varamadı. Dönemin Cumhurbaşkanının kanun kitapçığını fırlatmasıyla tetiklediği 2001 krizinin ülkemize maliyeti ise 100 milyarlarca doları buluyor. Her 10 yılda müşterek tekrarlanan darbeler, milletimizi fakirleştirirken, emek harcamadan ve üretmeden tek riske girmeden parasına mülk katmaya alışkın müşterek hapaz getirimci elitin hâlâ da zenginleşmesini sağladı. Millet kaybederken; emekli, memur, işçi, iş adamı, tüccar, esnaf ve yetiştirici kaybederken, krizden nemalanan bu elit ekalliyet kazanmaya bitmeme etti. Türkiye'nin içerisine hapsedildiği arabozan daireyi 2002 senesinde bozan tığ olduk. Hayata geçirdiğimiz reformlarla Türk ekonomisini prangalarından, Türk demokrasisi vasilik zincirlerinden kurtarmayı başardık. Serbest ortalık ekonomisi anlayışıyla rekabeti esasi düzlük saydam ve ön görülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık ve güçlendirdik. Türk ekonomisinin alelhusus sonuç 2 yılda yakaladığı başarının sırrı ahacık bu şişman değişimde gizlidir'' dedi.

“Toplam ihracatımız 225 bilyon 368 milyon dolar kendisine gerçekleşmiştir”

2021 senesinde ihracatta ulaşılan rekoru açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye geçmiş kere krizlerin altında ezilen değil, krizleri müdür ayrıca krizleri fırsata çeviren diyar pozisyonuna gelmiştir. Salgın dolayısıyla ortaya çıkan seçenek tedarikçi kontrol ve bölgeselleşme eğilimleri, ülkemizin global hazırlık zincirlerindeki coğrafi pozitif yanları öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü hâlâ da açmıştır. Geçtiğimiz senenin 3'üncü çeyreği sebebi ile ülkemizin global ihracattan almış bulunduğu hisse geçmiş kere yüzdelik 1'in hesabına çıkmıştır. İhracatımız tarihinde geçmiş kere 200 bilyon doları aşarak, Orta Vadeli Plan hedeflerinin de ötesine geçmiştir. Büyük müşterek alım çalım ve sevinme ile anlatım buyurmak istiyorum ki; 2021 yılı mecmu ihracatımız sabık yıla mucibince yüzdelik 32,9 oranında artışla 225 bilyon 368 milyon dolar kendisine gerçekleşmiştir. Bu müşterek rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız müşterek rekordur. Bundan 19 sene evvela 36 bilyon dolardan devraldığımız ihracatı 2021 senesinde 6 kattan müşterek tomar artırarak 225 bilyon 368 milyon dolara çıkarmayı başarmaktan sizlerle bu arada mutluyuz. 2002 senesinde mutlak 87,6 bilyon dolar bulunan aut tecim hacmimizi 2021 senesinde 496,7 bilyon dolara ulaştırdık. Dış tecim açığımız ise eski yıla mucibince yüzdelik 7,8 azalışla 45,9 bilyon dolara gerilerken ihracatın ithalatı istikbal oranı 5,8 nokta artışla yüzdelik 83,1'e yükseldi” dedi.

“Muhalefet bu işten anlamaz”

“Bu oranın 2000 senesinde mutlak yüzdelik 51 bulunduğu dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bizim dönemimizde kaydettiği inkişaf aşırı hâlâ elleme anlaşılacaktır” diyen Erdoğan “Ama aykırılık bu işten anlamaz onların sıkıntısı başka, bizim derdimizi aşk, az evvela kardeşlerim de söyledi; ihracat, ihracat, ihracat. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda müşterek yarışın içerisindeyiz ve sonuç 12 ayın 11'inde hariç satım rekoru kırdık. Ülkemizde 2002 senesinde 33 bin 523 firmamız hariç satım yaparken 2021 yılı sonu bakımından hariç satımcı firmalarımızın sayısı 101 bin 386'ya çıktı. Nereden nereye. Daha önemlisi 2021 senesinde hariç satım ailemize dahil bulunan acemi hariç satımcı firmamız 32 bini aşmış, 43 bin 264 firmamız da acemi pazarlara hariç satım gerçekleştirmiştir. Daha edepli 1 bilyon doların üstünde hariç satım karşılayıcı 5 ilimiz varken bu aynı 21'e yükselmiştir” niteleyerek konuştu.

“2021 senesinde 81 ilimizin hepsi hariç satım yaptı”

Erdoğan 2021 senesinde 81 ilin tamamından hariç satım gerçekleştirildiğini açıklayarak, “Konuşuyorlar, bulunmayan hakeza bulunmayan şöyle; Yahu sen konuşmaktan anlarsın ama benim Anadolu'daki vatandaşım durmuyor. Gaziantep'te durmuyor, Eskişehir durmuyor dünyanın neresinde müşterek alışveriş var ise bu pazarları dolaşıyor. 2021 senesinde 81 ilimizin hepsi hariç satım yaparken 78 ilimiz geçtiğimiz yıla mucibince ihracatını artırmayı başarmıştır. İhracat meydana getirilen 75 dönem mahsul grubunda Cumhuriyet tarihinin en faziletkâr hariç satım değerlerine ulaştık. En müşterek tomar hariç satım artışı Amerika'ya oldu. Türkiye bunu da başardı. En önemli ticari eş AB'ye ihracatımız yüzdelik 33 oranında artarak 93,1 bilyon dolara çıktı. AB'ye huzur kesin 7,7 bilyon dolar aut tecim dahası verdik. İhracatımızdaki artışın mutlak he yerlere tekâsüf etmek hesabına bütün dünyaya kararlı müşterek halde yayıldığını görüyoruz. Bunu sizlerle bu arada başardık. Örneğin, bu vakitte ihracatımız Güney Amerika'ya yüzdelik 86,6, AB dışı Avrupa ülkelerine yüzdelik 29, DOĞRU ve itidalli şarki ülkelerine yüzdelik 22,6, Kuzey Afrika sahasına yüzdelik 44,8 oranında çoğalma göstermiştir. Nasıl burada ayak topu takımlarımızın ½ si Afrika'dansa bu pazarlar da bizimle bu arada geleceği olgunlaştırıyor. Daha dobra olacak, on paralık endişem yok” dedi.

"Türkiye nice sektörde evren ticaretinde uydurma sahibi diyar durumuna gelmiştir"

Erdoğan, ihracatın bedel bazında en müşterek tomar ABD'ye meydana getirilen ihracatta arttığını söyleyerek, “İhracatımızı bedel bazında en müşterek tomar artırdığımız devletlere bakacak olursak; ABD'ye yüzdelik 44,6 artışla 14,7 bilyon dolara, BAE'ye yüzdelik 94,3 artışla 5,5 bilyon dolara, Birleşik Krallık'a yüzdelik 22 artışla 13,7 bilyon dolara ulaştık. İhracatımızın bedel bazında en aşırı arttığı sektörlere baktığımızda; demir-çelikte yüzdelik 70,9 oranında artışla 25,9 bilyon doları, motorlu kişmiri taşıtlarında yüzdelik 13,3 artışla 25 bilyon doları, makinede yüzdelik 23,7 oranında artışla 20,8 bilyon doları, apiko giyimde yüzdelik 22,2 oranında artışla 18,3 bilyon doları yakaladık. Bu rakamlarla Türkiye nice sektörde evren ticaretinde uydurma sahibi diyar durumuna gelmiştir. Miktar indinde ekleme bedel kendisine da kalan ihracatımızın kg ünite kıymeti ise yüzdelik 17 yükselişle 1,29 dolara çıkmıştır” halinde konuştu.

“TL ile hariç satım 183 bilyon liraya ulaştı”

TL ile meydana getirilen hariç satım işlemlerinin de artığını dile getiren Erdoğan, “Ayrıca TL ile tecim gerçekleştirdiğimiz diyar sayısını artırıyoruz. Bizim paramız aşırı önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak on paralık fikir etmeyin. 2021 yılı bakımından 205 diyar ve alana hariç satım işlemlerimizi ulusal paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız aut tecim kütlesi 183 bilyon liraya ulaşmıştır. Mal ticaretinde çelimli performansın misyon ticareti rakamlarımızı da yansıdığını müspet görüyoruz. Hizmet ihracatımızın müşterek eski yıla mucibince tahminî yüzdelik 60 oranında artışla 53 bilyon dolara ulaşmasını ve akan işlemler dengesine 23 bilyon dolarlık müspet ulama yapmasını bekliyoruz. Oluşturduğumuz acemi bina ve güçlendirilmiş dayanak noktası programlarıyla bu rakamı çelimsiz müddette 100 ölçü dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda gezim ve geri misyon dışındaki misyon sektörlerinden yazılım, bilişim, ve aldatmaca sektörlerinde 10 bilyon dolar, afiyet turizmde 5 bilyon dolar, terbiye hizmetlerinde 3 bilyon dolar, dizi-film ve kültürel hizmetler sektöründe 2 bilyon dolar ihracata çelimsiz vakitte ulaşacak müşterek minval haritasını yaşama geçirdik. Ayrıca ülkemizi uran altyapısının yeşil dönüşümünün tamamlanması da boşlama edilen müşterek iç kulak değil” ifadelerini kullandı.

“2022 yılı hariç satım hedefini 250 bilyon dolar kendisine düzeltilmiş ediyoruz”

Erdoğan, 2022 yılı hariç satım hedefini 250 bilyon dolar kendisine düzeltilmiş edildiğini açıkladı. Erdoğan, “Siz ihracatçılarımızın bu gururu da yaşatacağınıza inanıyorum. Siz bu gaye doğrultusunda ilerlerken tığ de sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. İhracatçılarımızın finansmana erişimini iyileştirmeyi ve inanca problemlerini çözmeyi hedefleyen bu firması çelimsiz müddette kurduk. Faaliyete 1 Mart 2022 tarihinde geçecek bulunan firmanın şimdiden bütün ihracatçılarımıza faydalı olmasını diliyorum. Finans merkezimizi de müşterek an evvela harekete geçireceğiz” niteleyerek konuştu.

“İhracatçıyı müzaheret buyurmak az daha ayrılan bütçeyi artırıyoruz”

Öte taraftan 2022 yılı düşüncesince ihracatçıyı müzaheret buyurmak az daha ayrılan bütçenin de artırılacağını açıklanan Erdoğan, “İhracatçımızı müzaheret buyurmak az daha ayırdığımız bütçeyi de artırıyoruz. Yazılım, bilişim, afiyet turizmi, eğitim, uygulayım müşavirlik, savunma, araba ve ispençiyari ilkin peyda buyurmak az daha ekleme bedel gerçekleştiren bütün sektörlerimize müteveccih acemi dayanak noktası programlarını devreye alıyoruz. Hazırlıkları bitmeme fail Uzak Ülkeler Stratejisi'nin tanıtımını gelecek günlerde yapacağız. İhracatımızın akıcı kendisine sürdürülebilmesi düşüncesince kara, deniz, iklim ve demiryolu altyapılarımızı iyileştiriyor, acemi geri misyon analizör geliştiriyoruz. Dünyanın ayrımlı bölgelerine hâlâ çarpıcı muvasala olanağı sağlayıcı taşınmazlar dışı geri misyon tevzi ağları projemizi geçenlerde paylaşacağız. Ülkemizi elektronik ihracatta da önder devletler arasına giymek düşüncesince acemi stratejiler tasarlıyoruz. Kolay İhracat Platformumuz 35 binin üstünde mukayyet kullanıcısına minval gösteriyor. Bu uygulamanın etkinliğine artıracağız” dedi.

“Felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza bitmeme etmenizi bekliyorum”

Erdoğan sonuç kendisine ihracatçılara şu mesajı vererek konuşmasını sonlandırdı: “Son 20 senedir bulunduğu az daha bundan sonradan da siz ürettikçe, çalıştıkça biz de önder bazlı kendisine çalışacak ve bütün imkanlarımızla sizlere dayanak noktası olacağız. Felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza bitmeme etmenizi bekliyorum”.

Ali Canberk Özbuğutu - Adem Gürer - Uğur Çetin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler