USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enerji fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “210 kilovata derece ki düşüt tanıtmalık ve 210 kilovatsaatin üstündeki erdemli tanıtmalık sayıları ilişik kurumlarımız kabilinden yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz düşüncesince de ıvır zıvır e

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enerji fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talimatı
16-02-2022 21:59

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonra kameraların karşısına güzeşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji fiyatlarına değgin ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin uyguladığı tutum politikalarının doğruluğunun birtakımı mahcubiyetle, birtakımı vasıtalı yollardan işaretle de olsa içeride ve dışarıda tasdik edilmeye başlandığını tamlayan Erdoğan, “Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günce hayatlarına müspet tesirleri kendini rastgele güzeşte ay az buçuk hâlâ anlaşılan edecektir. Ülkemizi 2023'e, milletimize yalan verdiğimiz denli cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutlayacağımız ortak politik ve konuşu iklime kavuşmuş yerine sokmakta kararlıyız” diyerek konuştu.

“Vatandaşımıza mevrut yalıtım ve doğalgaz faturaları tabii yüksektir”

Son çağda üstünde en baş döndürücü konuşulan ve en baş döndürücü sömürme edilen konuların başlangıcında enerji tutarları bulunduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye dakika enerji dair elektriklerin yokluğunu değil, çabucak fiyatını tartışabiliyorsa, bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin megavat seviyesine çıkarttığımız müesses enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete etmek yoluyla ülkemizin yalıtım üreten santralci sayısını 298'den bin 808'e yükselterek, ısı yayımı ve dağıtma şebekelerimizin uzunluğunu ortak milyon 275 bin kilometrenin ile alakalı çıkartarak hep yalıtım üretimini dört büküm artırdık. Son çağda enerji tutarları topu topu dünyada enikonu yükseldi. Ama bu çabucak bizlere ilişik değil. Bu çabucak bizlere duyulan ortak gidiş değil. Küresel kurda doğalgaz tutarları 10 kat, kömür tutarları 5 kat, alan yağı tutarları 3 büküm artmıştır. Dolayısıyla dünyanın rastgele tarafında, bile de bizlerden rastgele bakımdan baş döndürücü hâlâ efdal oranlarla fiyat artışları günce yaşama yansımaktadır” biçiminde konuştu.

Elektrik ve saf fiyatlarının Euro cinsinden nicelik ve minimal tutara oranları üstünden Avrupa üstünden karşılaştırmasını eden Erdoğan, “Özellikle milletime sesleniyorum, milletimin bunları değerlendirmesi ve sağduyu ile kararını vermesi nice şeyi düzlüğü çıkartacaktır. Konutlarda maaş 200 kilovat istihlak üstünden bakılınca Türkiye Avrupa'daki 34 dünya ortada vatandaşlarına en makul fiyatla yalıtım hizmeti sunan üçüncü dünya durumundadır. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata balya mevrut ücreti 18 Euro iken bu nicelik Norveç'te 35, Fransa'da 45, Hollanda'da 60, Belçika'da 92, Almanya'da 100 Euro'dur. Aynı miktardaki istihlak bedelini minimal ücretle kıyas ettiğimizde vatanımızda yüzdelik 5,5'luk ortak kemiyet karşımıza çıkarken Almanya'da yüzdelik 6,2, Bulgaristan'da 7,5, Çekya'da yüzdelik 10, Romanya'da yüzdelik 15'lik oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer ortak levha doğalgaz dair da geçerlidir. Türkiye 100 metreküplük tüketime 18,5 Euro'luk satmaca ile Avrupa'nın vatandaşına en ehven doğalgaz hizmetini sunan ülkesidir. Bu nicelik Macaristan'da 30, Polonya'da 63, Yunanistan'da 100, İtalya'da 156, Almanya'da 256 Euro düzeyine yükselmektedir. Doğalgaz fiyatının minimal ücretle mukayesesinde de türkiye yüzdelik 5,6 ile en makul fiyat dair gene evvel sıralarda toprak alınken bu kemiyet Macaristan'da yüzdelik 9, Yunanistan'da yüzdelik 13, Almanya'da 15,2, Romanya'da yüzdelik 31'lik seviyelere çıkmaktadır. Vatandaşımıza mevrut yalıtım ve doğalgaz faturaları tabii yüksektir. Buna karşın Türkiye hem fiyat hem minimal tutara payı itibarıyla vatandaşına en makul tarifeli yalıtım ve doğalgaz hizmeti sunan devletlerin başlangıcında gelmektedir. Geçtiğimiz sene çabucak elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta 165 bilyon vahdet destekleme yaparak müstevli yardımıyla filhakika başağrısı ortamında bulunan vatandaşımızın arttırma yükler dibine girmesine bariyer olduk. Geçtiğimiz sene bölük başına kestirmece 5 bin teklik enerji desteği verdik. Sadece bu 3 kalemdeki destekleme rakamının Türkiye'nin hep envestisman masrafları derece olduğuna dikkatlerinizi döşemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Rakamlar yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir”

Yılbaşı sebebi ile tarifelerde meydana getirilen düzenlemelere karşın elektrikte ve doğalgazda haneleri desteklemeye bitmeme ettiklerini tamlayan Erdoğan, “Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 kilovat bulunan en düşüt prospektüs dilimini 210 kilovata arttırmak yoluyla bağıntılı ortak deşarj sağlamıştık. Yapılan analizler Ocak kocaoğlan sebebi ile nihai tüketicilerin yüzdelik 64'nün düşüt tarifeden faydalandığını, yüzdelik 36'lık ortak kesimin de yukarı tarifeden satmaca ödediğini göstermektedir. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı hâlâ da rahatlatacak yeni adımların karanı aldık. Öncelikle 210 kilovata derece ki düşüt prospektüs ve 210 kilovatsaatin üstündeki efdal prospektüs sayıları alakalı kurumlarımız çeşidinden yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz düşüncesince de ıvır zıvır esnaf ve sanatkarı koruyacak biçimde benzeşim ortak kademelendirme yapılacaktır. Sivil maşer kurumlarının yalıtım aboneliği de tecimevi statüsünden ev statüsüne dönüştürülecektir. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri karışma tecimevi statüsünden satmaca ödeyen firmaların yalıtım bedelleri ehemmiyetli miktarda düşecektir. Daha ilkin sözünü verdiğimiz doğalgaz istihlak desteğiyle alakalı hazırlıklar tamamlandı. Sosyal teavün ve el birliği vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon bölük düşüncesince yılda 2 defada ödenmek neredeyse 450 teklik ile bin 150 teklik ortada mütebeddil miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların ve hayat dayanak aletine değgin yerine yaşamını sürdüren şahısların bulunmuş olduğu haneler düşüncesince bu rakama yüzdelik 5 arttırma yapılacaktır. Bu dayanak düşüncesince müracaatlar 81 ilimizin tamamında Cuma haset başlayacaktır. Elektrik desteğinde halen 2,1 milyon bölük bulunan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Ayrıca toplumsal düzenlilik şemsiyemizin hem tazammun bölgesini hem tesirini genişletecek 15 bilyon vahdet yeni ortak toplumsal dayanak paketiyle alakalı hazırlıklara başlanması emirini verdik” dedi.
Yeşil Büyüme Strateji çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından yalıtım üretimine ağırbaşlılık verdiklerini kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu amaçla yel ve gün enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti uyguluyoruz. Şimdi de bulunan desteklerin kapsamını uzun uzadıya gün ve yel enerjisinden yalıtım üreten lisansız ameliyat kapsamındaki yatırımların 4. Bölge Desteklerinden yararlanabilmesini gerçekleştirme ediyoruz. Böylece gün ve yel enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisine arttırma yerine yüzdelik 30 oranında mevhibe indirimi, 6 sene süresince sigorta prim çalıştıran hissesi desteği elde etmiş oluyoruz” açıklamasında bulundu.

“26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz”

Önümüzdeki hafta sonu açılışı yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu Projesi erinç bilgelik sağlayan Erdoğan, “Bu dev projenin inşasını 2 bilyon 545 milyon Euro envestisman bedeliyle tamamladık. Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 sayı iş makinesiyle kesintisiz fiilen tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz. Çanakkale Boğazı'nın ortak gerdanlık denli taşıyacağı köprümüz, iri ve çelimli Türkiye gayemizin konkre ortak ifadesi yerine kalkınma tarihimizdeki yerini alacaktır” dedi.

Çiftçilere müjde

Konuşmasında çiftçilere de müjdeler sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Bilindiği denli Tarım Kredi Kooperatiflerinin adanmış merkezlerinde hafta başı sebebi ile kaurit tutkalı ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzdelik 30'a vasıl indirimler yaptık. Buna arttırma yerine yarından itibaren dirilik gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzdelik 30'luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızın girdi maliyetlerini dökmek amacıyla muhtelit efsanevi yemi yüzdelik 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. Pancar üreticilerimizin Mart ayında alacakları çükündür bedellerinin ödemesini ortak ay öne çekiyor, Cuma haset hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı çükündür alıntı fiyatının ile alakalı titrem başına 15 teklik prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun çükündür alıntı endam fiyatını da hasattan ilkin açıklayacağımızı gene anımsatmak istiyorum.”

Öğrencilere müjde

Gençlerin talepleri ile alakalı yurtlarda 16 gigabayt bulunan genel ağ desteğini 2 büküm artışla 32 gigabayta çıkarttıklarını tamlayan Erdoğan, “Şimdi de bilimsel nitelikli senenin ikinci döneminden neşet etmek neredeyse yurtlarda küsurat gençlerimize verdiğimiz tagaddi yardımını maaş 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece darülfünun öğrencilerimizi şişkinlik dolayısıyla aşındırmak ücretlerinde yaşanabilecek beklenen artışlara erinç esirgeme dibine almış oluyoruz” biçiminde konuştu.

Derya Yetim - Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler