USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda herhangi müşterek bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara hakkında direncini defaatle imtihan ettiğimiz katı müşterek ekonomi ile girdik. Pusulamız, eklenmiş kıymetli üretimdir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!
28-12-2021 17:50


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan bereket duyduğunu anlatım fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan sonraları yan yana geleneği yan yana güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya taraf veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları düşüncesince gecesini gündüzüne katan topu topu bilgelik adamlarımıza milletim hesabına şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgelik insanımız icra ettikleri ekol açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgelik insanımıza sunma edeceğiz. Aynı halde 3 bilgelik insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 faik kalburüstü canlı araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel röyalti hakkı iz ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel röyalti hakkı iz TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödüllerini meydan bilgelik insanlarımızın gelişigüzel bir tanesi özlük disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül meydan bilgelik insanlarının tahminî 3'te birine karşılama fail 21 ismin avrat olmasının kendisi düşüncesince ayrı yan yana alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık tay tay arabası hacısı hocası düşüncesince birer isteklendirme unsuru olacak. Bilimin artması ve benimsenmesinde ehemmiyetli yan yana fariza yürütme edecektir" sanarak konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgelik camiasına âlâ olmasını isteyen Erdoğan, ihsanıhümayun meydan bilgelik insanlarını kutlama etti.

İnsanlığa hayır çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve topu topu insanlığın kuma kıymeti bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, fakat adalet tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti gelişigüzel ne derece kaynak vermekten sakınma etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti çeşidinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonraları kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe endamsız yan yana seyahat yaptığımızda Batı'nın ışıksız çağlarını yaşamış bulunduğu devirde Doğu'nun komünist çağını yaşadığını görürüz. O zamanın evren çapındaki bilgelik kullanmakta olanları baştan sona bizim lisan coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla övünç ederek yan yana yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide doğacak noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde özlük hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri namına getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir anlatım ettiğimiz kabil alp düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu iyilikle akıbet 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve değişen teknolojinin esas bulunan bilim, Türkiye'nin politik bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin değişen teknolojinin ve inovasyonun devletimizde 7'den 70'e benimsenmesi düşüncesince ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek düşüncesince insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye derece gelişigüzel bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun başta üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgelik insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanak olabilmek düşüncesince bu bölgeye ayırdığımız kaynakları daim artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan yan yana fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik aşırı Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde önemlice ve izlemsel teknolojilere müteveccih acemi çocuk yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en şişman uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara eklenmiş bulunan gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler meydanda arazi alabilmek düşüncesince yarışıyorlar, himmet harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik aşırı Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği kabil kılıç de bilgelik insanlarımıza şu halde sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, geceli gündüzlü didinin, revan 300 senevi bilimsel kesif vasıtasız edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem düşüncesince hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem mahsul üstelik devletimizde milyarlarca dolarlık ilişik bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 kılavuz gemisi bilgelik insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön fut olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı erişmek hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız bire yan yana sürede doktora çalışmalarıyla canlı bilgelik insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının acemi çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgelik insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, yan yana benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgelik insanlarımız düşüncesince de kuruluş ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgelik insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere derece kaç bölgede faziletli bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem mahsul üstelik devletimizde milyarlarca dolarlık ilişik bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, DOĞRU sürede bilyon dolar değerlemeye cemaat girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yurdumuzdaki yukarı düzem yetkinliklere cemaat bilgelik insanlarımıza arkalamak her insanın boynunun borcudur" sanarak konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız hesabına verilecek doktora sonrası araştırı bursunu elan evvela duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda arazi takanak araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve özlük laboratuvarında baş başa düzentileme yürütecek" halinde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme özgülemek istiyoruz"

Yeni yan yana burs programını elan duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgelik zamanı alanındaki aşırı kıymettar çalışmalarıyla dünyada ekol açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız hesabına acemi burs programı başlatıyoruz. Bu burs kanalıyla faziletli lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgelik zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgelik insanlarımıza dayanak vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut aritmetik kabil asliye ulum alanındaki bölümlere alakanın istediğimiz seviyelerde olmadığını en dobra sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devrolmak düşüncesince ayrışık tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi asliye bilimlere yönlendirmek kıl oranı gelişigüzel sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri düzenlenen merkezlerde ve teknoparklarda asliye ulum mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu çeşit desteklerle gençlerimizin asliye bilimlere bulunan beğenisini artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme özgülemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın metin yapılabilmesi düşüncesince bilgelik insanlarının akıbet uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle şişman kabiliyetli yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kılgısal tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve asliye teknolojiler sebebiyle gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin evvela tohumu asliye incelemelerde atılıyor. Bunun düşüncesince üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi kuvvetlendirme edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgelik denildiğinde evvela akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın meydana getirdiği gelişigüzel ilmî etkinliğin bilgelik dünyasına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan bir tanesi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 iz basıldı. Yazımında ehemmiyetli aralık tahsil edilen bilgelik terimleri sözlüğü de titizce üstünde durduğumuz yan yana öteki ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin özlük lügatımızda imal edilmesine ağır yardım sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile başta kutlama ediyorum. Türkiye'nin hassaten akıbet senelerde bilime, bilgelik insanına ve teknolojiye aşırı şişman yatırımlar yaptığını gören gelişigüzel göz, hakkı mütekellim gelişigüzel dil, bildirme etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini elan yukarı seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini bildirme etme önünde ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli yan yana yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da emniyet edeceklerini düşündüğüm beş altı kip hasretmek istiyorum. Türkiye, toptan teceddüt endeksinde bu sene 10 adım ansızın terfian eriştiği 41. dönenceli evvela 50 liginde en şişman çoğalma kaydeden diyar oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı inkişaf raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgelik ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları aşırı doğacak düzeyde' denilerek takdirle anlatım edildi. Buradan eksiksiz dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, politik bağımsızlığın teminatı bulunduğunu isteyerek çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan sonraları faziletli teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan sonraları faziletli teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşılayıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz derece bugün eksiksiz dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri tedricen elan aşırı paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya sağlamak düşüncesince aşırı çalıştık, aşırı azmettik, aşırı fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce mesuliyet eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz stabil iradesini gösterdik. Artık, sahasının topu topu sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden bir tanesi peyda etmek hedefiyle daim vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının kavi ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu kabil bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden zait yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta güzeşte ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari yan yana tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, toptan piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile şişkinlik karışma kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların yan yana parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama kılıç bu fırtınaya akıbet 19 yılda gelişigüzel bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en yukarı seviyeye çıkardığımız şoklara dirlik direncini çehre kere sınav ettiğimiz sert yan yana ekonomi ile girdik. Pusulamız, ilişik kıymettar üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın evvela 10 ekonomisi içerisine girmektir. Üstelik bu maksata ulaşmaya on paralık olmadığımız derece yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden daim içerisine çekilmiş bulunduğu verimsiz döngüden arasına sıkıştırıldığı dingildeklik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine sakıncasız adımlarla ilerlediğini anlatım fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda ne böylesine çelimli yan yana demokratlık ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize bire yan yana halde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek düşüncesince teknolojiye ve değişen teknolojinin sevimsiz gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak gelişigüzel yaştaki, gelişigüzel uğraştaki topu topu insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna kabil 2053 vizyonuna da bilgelik insanlarımızın emekleri ve gayretleri sebebiyle ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız halde dolayısıyla bitmeme ettiren sert yan yana istek yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız halde dolayısıyla bitmeme ettiren sert yan yana istek yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da bire yan yana ustaca yanıt sağlayan bu istek sebebiyle aylardır masa aslında imal edilen kişmiri yaymaca da beş altı saatte namevcut olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin ne şişman yan yana vebal ne şişman yan yana kıygı bulunduğunu anlatım etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz mobilyasız üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca deminden gerçeğin ateş tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, kudret şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, meydanda yan yana göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, mevki yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis yan yana kere elan her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son devirde defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde sahasının öteki sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün otomobil sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara derece Türkiye'de üretilmeyen sert aşırı mahsul yerel imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı öteki sektörlere yaygınlaştırarak 919 önemlice ürünün yerlileştirilmesine dayanak olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını gelişigüzel güzeşte çağ azaltacak. Yüksek teknolojili mahsul kapasitesini artırarak akan açığı bilakis çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi çeşidinden sunulan mecmu ihsanıhümayun sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, dalının önde mevrut bilgelik insanlarından oluşan 20 şahsiyet mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine zatî müracaatta mevcut yahut yavuklu yayınlanan 182 yavuklu arasından 12 değişik üniversiteden bilgelik insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde meydana getirdiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgelik insanları, Bilim Ödülü'nü almaya adalet kazanmaktadır. Ödüllerin evvela kere verildiği 1966 yılından bugüne derece 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile mecmu 825 bilgelik insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden sunma edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler