USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını cevapladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün Sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonradan Sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini bizlere vermişti. Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne t

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını cevapladı
03-02-2022 11:30
Ukrayna ziyareti öncesinde basın çalışanlarının sorularını yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Görüşmelerimizde düet ilişkilerimizi tamamı boyutları ile gözden geçireceğiz. Ortak gündemimizde arsa saha ehemmiyetli diyalekt ve arsıulusal mevzularda da düşünüm teatisinde bulunacağız. Muhtelif bölgelerde anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini elan da güçlendireceğiz. Ukrayna ile ilişkilerimiz sonuç senelerde bilhassa ticaret, gezim ve defans sanayii kademe bölgelerde ağırbaşlı mesafeler kıvrım etmiştir. Salgına karşın geçtiğimiz yıl 2 milyonu müşterek hayli Ukraynalı dostumuzu Türkiye'de mihman ederek dünkü müşterek rekora imza attık. İkili tecim hacmimiz de 2020 yılına nazaran kestirmece yüzdelik 60 artarak 7 buçuk bilyon dolara ulaştı.

10 bilyon dolarlık hedefimize algı uğrunda kararlılıkla ilerliyoruz. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşmasının bu amaca bizi endamsız müddette kavuşturacağına inanıyorum. Ukrayna'nın huzur karşıya kalmış bulunduğu saha okumalarını ve bölgedeki gerilimi yakından strateji ediyoruz. Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğimizi gelişigüzel platformda dile getiriyoruz. Biz de müşterek Karadeniz ülkesi namına alanda barışı bilge etmek düşüncesince tamamı tarafları ölçülü olmaya ve diyaloğa çağırma ediyoruz. İhtilafın barışçı yöntemlerle ve arsıulusal ahbaplık temelinde çözülmesi gerektiği aşikardır. Bölgemizde sulh ve inanma ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni hazırlamaya apiko olduğumuzu bu okazyon ile müşterek kere elan vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

“(Rusya-Ukrayna) Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne taşı nereye koyacağımızı eyitmek akla yatkın olmaz”

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik dair Türkiye'nin konumunun ve atacağı adımların sorulması üstüne cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonraları Sayın Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini bizlere vermişti. Bu dü ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden ne taşı nereye koyacağımızı eyitmek akla yatkın olmaz. Ama bu görüşmeleri yaptıktan sonraları da neyi nereye oturtacağımızı ve bu bölgenin ehemmiyetli müşterek ülkesi namına Rusya ile Ukrayna arasındaki aksi gelişimleri kıymetlendirmek hayatta olgunlaşmak biz düşüncesince akla yatkın müşterek evolüsyon değil. Onun düşüncesince de bu gelişigüzel dü iklim arasındaki sıkkın devri inşallah başarıyla atlatmayı düşünüyoruz. Zira öz aralarında da bu devletlerin temsilcileri sürekli, ‘Ukrayna düşüncesince müşterek karışma bahis konusu değildir, kılıç savaştan yana değiliz' kademe buna benzeri ifadeleri de baştan sona kullanıyorlar biliyorsunuz. Biz de elhak benzeri şeyleri daim söylüyoruz ve anlatmaya de bitmeme edeceğiz” niteleyerek konuştu.

“(Kabil Havalimanı) Görüşmelerimiz gelişigüzel dü iklim ile de bitmeme ediyor”

Afganistan'da arsa saha Kabil Havalimanı mevzusundaki çalışmaların ne evreye geldiğinin sorulması üstüne cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şuan da Taliban'ın öz süresince hâlâ müşterek yeknesaklığı yok. Maalesef nerede, neyi, nite tabir edeceklerini, bu mevzuda ne kademe davranış takınacaklarını şuan da belirlemiş değiller. Bu sonuç evolüsyon de aşina Kabil Havalimanı'na müşterek 777 uçağının inmesi ve bu uçağın bünyesinde de maatteessüf Taliban'ın onama etmeyeceği biçimde müşterek baş döndürücü yolcunun bulunması bu süreci az buçuk aksi etkiledi. Biz editör bu işin müspet biçimde büyüme göstermesi biçiminde Katar ile buradaki desteğimizi sürdüreceğiz ve Kabil Havalimanında bu süreci bu biçimde ele onama etmek az daha bu süreci işletelim istiyoruz. Görüşmelerimiz gelişigüzel dü iklim ile de bitmeme ediyor” şeklinde konuştu.

“(İsrail Cumhurbaşkanı Hertzog'un Türkiye ziyareti) Mart ayının ortalarında inşallah bu ziyaret gerçekleşecek”

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog'un ne devir geleceğinin ve ziyaretin ne kapsamda olacağının sorulması üstüne cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mart ayının ortalarında inşallah bu ziyaret gerçekleşecek ve bu ziyaret ile bu arada düet ilişkilerimizi geleceğe müteveccih baş döndürücü elan değişik müşterek zemine müspet istikamette oturmanın gayreti süresince olacağız. Bizim bu yaklaşımımız bire müşterek biçimde İsrail tarafında da mevcuttur. Belki de Sayın Hertzog'un gelmesinden önce de onların hususi temsilcilerinin bizlere geldiği kademe kılıç de hususi temsilcimizi İsrail'e göndererek müşterek ön emek vermeyi arkadaşlarımızla meydana getirecek ve buna mucibince de süreci başlatacağız” açıklamasında bulundu.

“(Osman Kavala) Bizim mahkemelerimizi tanımayanları kılıç de tanımayız”

Osman Kavala dosyasının AİHM'e geçiş döneminin başlatılmasının sorulması üstüne cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle Türkiye'nin ilkin geçmiş adım mahkemeleri edinmek az daha açıkça ve belirgin söylüyorum. Bizim mahkemelerimizi tanımayanları kılıç de tanımayız. Bunu baş döndürücü açıkça ve belirgin söylüyorum. Şuan da bizim mahkemelerimizin bu husus üstüne vermiş bulunduğu müşterek değişmeyen var. Eğer bu mevzuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu mevzuda ne demiş, bu da bizi baş döndürücü ilgilendirmiyor. Çünkü kılıç öz mahkemelerimize hürmet duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“(12 göçmenin Yunanistan sınırında donarak ölmesi) Yunanistan'ın bu klasik tavrını geçmiş el yaşamıyoruz”

Yunanistan sınırında 12 göçmenin donarak ölüm etmesinin sorulması üstüne cevap sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce 12 pare insanı orada dondurarak ölümüne izleyici kalmak, anca yenilir ve yutulur müşterek bilinçlilik değil. Fakat Yunanistan'ın bu klasik tavrını geçmiş el yaşamıyoruz. Botları şişlenerek batırılan ve ölüme mahkum edilen birçok insanoğlu he bugüne kadar. Şişlenmek yoluyla botların batırılması ve buradaki şahısların ölüme mahkum edilmesi Yunanistan'ın bu bireylere müteveccih klasik tavrının ne işe yaradığını göstermesi itibarıyla önemli. Maalesef Yunan medeniyetinin müşterek göstergesiymiş kademe müşterek çatı var. Bu mevzuda bugüne genişliğinde AB baştan sona kelimesiz kalmıştır, evren kelimesiz kalmıştır ve bundan esbak adetlerini de değiştireceklerine ego on paralık belki vermiyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler