USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye - Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda meydana getirdiği açıklamada “Afrika'da havalimanlarından limanlara, tünellere denli nice yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. Türk firmaları dünya genelinde hep kıymeti 70 bilyon dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye - Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na katıldı
22-10-2021 17:14
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye - Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen formun kapanışında Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımcılara seslenme etti.

Afrika ziyaretinden sonraları bu formunu gerçeklemesinden sevinme duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika'nın liderleriyle ortak araya geldik, Afrika'da gidiş nelerdir ne değildir bunları konuştuk. Dün ve çağ meydana getirilen oturumlarda nice bölgede aykırı envestisman fırsatları ele alındı. Salgının global ticareti etkilediği devirde planlı toplu tartışma iş dünyası düşüncesince baş döndürücü önemli.

Burada gündeme getirilen hususların ana kara ile ilişkilerimizin güçlendirilmesinde bizlere defa göstereceğine inanıyorum. Afrika'nın kalplerimizdeki dışarı yerlerini değme fırsatta dile getiriyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık arkadaş teşrikimesai yapılmayan iklim bırakmıyoruz. Afrika ziyaretlerimizde baş döndürücü dişi temaslarda bulundum. Devlet başkanları ve siyasetçilerle aynı ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdim. Kıymetli eşim Emine Erdoğan'ın Afrika seyahatlerimizde edinmiş olduğu imaj ve hatıralarını içeren 'Afrika Ziyaretlerim' kitabı da bu görkemli coğrafyaya bağlılığımızın nişanesi oldu. Türkçe ve Türkiye'ye müteveccih alakanın Afrikalı dostlarımız ortada arttığını kullanmak bizi başkaca bahtiyar etti” dedi.

“Ortak çabalarımız sert baş döndürücü bölgede meyvelerini vermeye başladı”

Samimi bağların önümüzdeki devirde kuvvetleneceğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak çabalarımız sert baş döndürücü bölgede meyvelerini vermeye başladı. Kazan kulaklı temelinde baş döndürücü boyutlu biçimde gün günden güçleniyor. Türk yatırımcıların ana kara ile hevesi artarken Afrikalı dostlarımız da Türkiye'nin bilhassa turizm, sağlık, enfrastrüktür ve istihsal alanlarındaki imkanlarını keşfediyor. Türkiye'nin çağdaş ve birinci sınıf esenlik altyapısıyla tanışan Afrikalı kardeşlerimiz, hastalarına şifalarını Türkiye'deki hastanelerde arıyor. İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, istihsal tesisleri on binlerce Afrikalı kardeşlerimize istihdam olanağı sunuyor. Afrika'da havalimanlarından limanlara, tünellere genişliğinde nice yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. Türk firmaları iklim genelinde toplanmış kıymeti 70 bilyon doları aşan bin 150'den ortak tomar projeyi üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın kıymeti 6 bilyon doları aştı. Bölge ile toplanmış ticaretimiz 2003 teki 5,4 bilyon dolar düzeyinden 2020 senesinde 25,3 bilyon dolara yükseldi. Hedefimiz bu kütlesi ilk 50 bilyon dolara sonraları 75 bilyon dolara ulaştırmaktır” dedi.

Korona virüsle mücadelede Afrika'nın bekâr bırakıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Koronavirüs gerçeğinin ortak müddet şimdi Küresel gündemi belirleyeceği anlaşılıyor. Bazı hususların da bundan böyle açık açık tabir edilmesi gerekiyor. Son 2 salname sürece baktığımızda garplı devletler ilkin edinmek neredeyse ümranlı devletlerin müstevli periyodunu adalete ve hakkaniyete makul yönetemediklerini görüyoruz. Tüm dünyada yaşamı madun fevk fail esenlik krizi karşısında Afrika halkları bu süreçte bekâr bırakılmış, tek yardım alamamıştır. Yükselen gümrük duvarları ve himayeci tedbirler en baş döndürücü Afrika ülkelerinin ekonomilerine dokunca vermiştir. Dünya Sağlık Örgütü Afrika verilerine gereğince kısaca 6 milyonu ortak hayli Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır. Salgın sürecinde en güzel esenlik hizmetini sunarken elimizdeki olanakları Afrikalı kardeşlerimizle de paylaştık. Yerli ve ulusal teneffüs cihazlarımızın Afrika'nın virüsle mücadelesine katkımızı görmekten sevinme duyuyoruz. Türkovac aşımızın istimal girmesiyle telkih hakkında de kalıp ortak davranış sergileyeceğiz.

Aşı meselesine maddesel yarar ve kar ekseniyle yaklaşılmasını akla yatkın bulmuyoruz. Kıta ülkelerine telkih katkısı da yapacağız. Salgın şartlarının Afrika ile aykırı fevk düzem ziyaretlerimizi aksatmasına müsaade vermedim. THY'nin çelimsiz müddet süresince müstevli evveliyat pervaz sayılarını yakalayacağına üste geçeceğine inanıyorum. Bugün yürürlükte bulunan 22 anlaşmadan 4'ünü Afrika devletleri ile yaptık. 4 Farklı Afrika ülkesiyle de müzakerelerimiz sürüyor. Türkiye yerine Afrika'daki ticaretin geliştirilmesini destekliyoruz.

İş dünyamızın işbirliklerini ilerletirken, izleme belirlemeleri sonuç basamak önemli. Finans ve bankacılık yönü kalık küsurat ticaretin ivme yitirilmesine defa açması kaçınılmazdır. Türk bankacılık dalının şimdi vizyoner davranmasını bekliyoruz. Karşılıklı envestisman ilişkilerimiz güçlendikçe halklarımız arasındaki kültürel takarrüp da artacaktır. 17-18 Aralık 2021'de İstanbul'da düzenleyeceğimiz 3'üncü Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin bizlere acemi ortaklıklar kazandıracağına inanıyorum” diyerek konuştu.

Volkan Kayalar - Caner Sönmez
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler