USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkçe bizim anadilimizdir, ata mirasımızdır, istikbal güvencemizdir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Elbette değme dil öz içre estetikle örgülü birlikte şiirdir adeta. Hiç elbette öz dilimiz, Türkçemiz birlikte başka güzeldir. Çünkü Türkçe bizim anadilimizdir, ata mirasımızdır, istikbal güvencemizdir. Türkçenin değme birlikte kelime

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkçe bizim anadilimizdir, ata mirasımızdır, istikbal güvencemizdir”
27-01-2022 23:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı mükafat Töreni'ne katıldı. mükafat töreninde mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre'yi gündeme getirdikleri düşüncesince Radyo Televizyon Üst Kurulu, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü yönetimlerine teşekkürname ederek “Tevfik İleri'nin gençlerle meydana getirdiği birlikte hasbihalde ‘kahramanlık nedir' sorusuna verdiği şu cevapla gelmek istiyorum; Yunus Emre ömrü süresince ihtimal de tabanca güçlü kuşanmadı. Karacaoğlan ömrü süresince ihtimal de tek sumsuk güçlü sıkmadı, ihtimal de hiç kimseye fiske güçlü vurmadı. Sadece elindeki mızrap ile sazının telleri üstünde gezinip durdu. Hacı Bayram Veli de öyle, Hazreti Mevlana da öyle. Ama ego burada kanıt ediyorum ki Yunus da Karacaoğlan da Hacı Bayram da Hazreti Mevlana da bizim şişman kahramanlarımızdandır. Siz birlikte harp sırasında meydanlara birlikte Köroğlu ruhuyla koşup çarpışacağınızı canınızı ve kanınızı dökeceğinizi söylüyorsunuz. Bundan tek şüphem yok. Ben de sulh zamanlarında sizin Yunus, Karacaoğlan, Hacı Bayram, Hazreti Mevlana kabilinden kahramanlardan olmanızı, onları aşırı elleme okumanızı, ilimden irfandan kopmamanızı istiyorum. Bugün bizi burada birlikte araya getiren ömrü süresince yüreğinden süzülüp mevrut laflarından başka silahı sıfır Yunus Emre'nin asırları aşıp mevrut ve tamamı canlılığı ile canlı kahramanlığıdır. Esasen bu gerçek dünyanın gelişigüzel durumunda aynıdır. Üstat Necip Fazıl, ‘Bir milletin edebiyatı yok ise o ulus de namevcut demektir', ünlü birlikte Fransız edip ise milleti şu halde tanımlıyor; ‘Edebiyatı bulunan topluluk', bu ifadeyle tanımlıyor. Edebiyat o denli önemli” dedi.

“Milletlerin varlığının ve devamlılığının teminatı bulunan dilini, edebiyatını kültürünü darmadağın buyurmak da birlikte cins terördür”

Bir milletin en ehemmiyetli değerlerinden birisinin dil kültürü bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör hemen şahısların canına, malına, özgürlüğüne kast etmekle olmaz. Milletlerin varlığının ve devamlılığının teminatı bulunan dilini, edebiyatını kültürünü darmadağın buyurmak da birlikte cins terördür. Türkiye maatteessüf gelişigüzel dü teröre çabucak maruz kalmıştır. Dilini yaşatamayan birlikte milletin, eninde böylece fideist karışma benliğini gerçekleştiren değerlerini birer birer kaybederek namevcut olması kaçınılmazdır. Bunun düşüncesince gelişigüzel daim önceki dil diyoruz. Türkçemizi yaşatmadan milletimizin istikbaline güven içerisinde bakamayız. Medya gayrı dayanıklı aşırı maslahat kabilinden dilimizin korunmasının ve akıllıca halde dünkü nesillere aktarılmasının da ana mecrasıdır. Medyada akıllıca Türkçe kullanması ile hassasiyeti aşırı durumunda görüyor, bu mevzuda alın teri dökenlere şükranlarımı sunuyorum” niteleyerek konuştu.

“Türkçe bizim anadilimizdir, ata mirasımızdır, istikbal güvencemizdir”

Dünya üstünde binlerce dil bulunduğunu fakat bunların birlikte dört başı mamur namına düşünülmesi icap ettiğini kail Erdoğan, “İnsanın ruhi faaliyetlerinin mahsulü namına bildirme edilen dil adamlık zamanı denli kırkyıllık birlikte maziye sahiptir. İslam ilkin edinmek kıl payı dört başı mamur kazı dinler dilin kişiye Yüce Yaratıcı kabilinden öğretildiğini bildirirler. Rahman suresinde, rabbimizin kişiye düşünmeyi ve konuşmayı, Bakara suresinde de Hazreti Adem'e dört başı mamur varlıkların isimlerini öğrettiği buyurulmaktadır. Hazreti Adem ile Hazreti Havva validemizden buyana insan arsa yüzüne karışmış giderek ayrımlı kavimler, ayrımlı diller ayrımlı kültürler ortaya çıkmıştır. Bugün evren üstünde konuşulan 3 binden birlikte tomar dil bulunduğu biliniyor. Bize sakıt fariza bunların tamamını birlikte ağacın kolları, dalları, yaprakları namına görüp, insanlığın kuma hazinesi ittihaz etmektir. Farklı lisanlar bizi birbirimizden ayıran değil insanlığı buluşturan, tanıştıran, kaynaştıran vasıtalardır. Elbette gelişigüzel dil özlük süresince estetikle örgülü birlikte şiirdir adeta. Hiç kuşkusuz özlük dilimiz, Türkçemiz birlikte başka güzeldir. Çünkü Türkçe bizim anadilimizdir, ata mirasımızdır, istikbal güvencemizdir. Türkçenin gelişigüzel birlikte kelimesi bizim düşüncesince fiyat biçilmez birlikte elmas gibidir. Orhun abidelerinin yazıldığı dönemden günümüze denli bu dille ifadesini bulmuş kaç kitap Türkçenin zenginleşmesine ve güzelleşmesine ihtimam etmiştir” ifadelerini kullandı.

“Yunus Emre Türkçemizin sembol isimlerinden bir tanesi olmuştur”

Yunus Emre'nin ve onun kabilinden kaç ismin Türk kültürünün bu güne gelmesinde çarpıcı bulunduğunu tamlayan Erdoğan, “Medarı iftiharımız, bitmez, bitmeyen sevdamız Türkçemiz ile insanlığa hediye ettiğimiz gelişigüzel yapıtı mübarek birlikte budala sayarız. Üstelik Türkçe anca kıyıda bucakta artmış birlikte dil değildir. Bugün Adriyatik'ten Çin seddine uzanan enli birlikte coğrafyada en aşırı beğenilen dil Türkçedir. Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip, Hoca Ahmet Yesevi kabilinden şişman üstatlar ana yurttan Anadolu istikametine revan milletimizin dolayısıyla Türkçenin güzellikleriyle enerji tutmuşlardır. Ebedi yurdumuz Anadolu'da da dil ve düşün ehli namına milletimizin hafızasında silinmez izler bırakan Yunus Emre Türkçemizin sembol isimlerinden bir tanesi olmuştur. Anadolu'da baştan düz dağ bayır edilen Türkçe Yunus'un şiirleri ile sahn bulmuş, kökleşmiş, aşk ve anlam ile dünkü birlikte etiket kazanmıştır. Yunus'un aşk odununda pişirdiği gelişigüzel birlikte koşma çağları ve kıtaları aşarak dört başı mamur insanlığa dünyalık bulunan mesajlara dönüşmüştür. Türkçemizin kudretini yayınlayan bu mesajların gelişigüzel birlikte mısrası lafız kelime, gelişigüzel birlikte kelimesi seslem hece, gelişigüzel birlikte hecesi kod kod zenginleşerek günümüze yetik ve 700 salname maziyi bizlere ilgili kılmıştır. İşte bu şuurla onun ismini verdiğimiz enstitülerimiz elleme Türkçemizin, tarihimizin anane göreneklerimizin, zanaat ve yakışıklı duyu anlayışımızın dört başı mamur dünyada tanınması düşüncesince ciddi birlikte vazifeyi ödeme etmektedir. Yunus Emre'nin yârenlik ve sulh dilini medeniyetler beşiği Anadolu'nun bilim ve irfanını dünyanın ciharıyek yanına haiz her kişiye bilhassa teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine arsa verdi.

“Anadolu'yu düşünerek ve fiziken mamur duruma getirmek, temelinde doğruluk bulunan birlikte nizama dolamak düşüncesince milletçe aşırı zor mücadeleler verdik”

Türkçe'nin İslam ile birleşerek daha da zenginleştiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malazgirt zaferinin adından Anadolu'yu düşünerek ve fiziken mamur duruma getirmek, temelinde doğruluk bulunan birlikte nizama dolamak düşüncesince milletçe aşırı zor mücadeleler verdik. Bir yandan Haçlıların ve Moğolların tahripkar saldırılarını kaldırılmış ederken gayrı yandan evren tarihinin akışını muhavvil şişman birlikte medeniyetin inşasına giriştik. Anadolu'nun gelişigüzel köşesini camiler, medreseler, dergahlar, kütüphaneler, çeşmeler, köprüler, çarşılar, hanlar ve kervansaraylarla harfiyen birlikte gergef kabilinden din değmek dokuduk. Fethettiğimiz bu topraklar çelimsiz sürede alelacayip birlikte çehreye dönüştü. Karahanlı, Gazneli, Selçuklu vatanlarında doğan, büyüyen, gelişen ve Anadolu'ya taşınan medeniyetimiz Osmanlı ile durmuş oturmuşluk çağına erişti. Hacı Bayram Veli Hazretleri bu süreci şu halde anlatıyor; ‘Nâgehân ol şâra vardım ol şârı yapılıyor gördüm. Ben bile güçlü yapıldım taş u arazi arasında.' Ecdadımız da yaşamış bulunduğu coğrafyayı bu şöhretli medeniyetin renkleri, desenleri ile bezerken bire birlikte sürede kendini de düz dağ bayır etti. Milletimiz İslam'ın rengine büründükçe güzelleşti. İlayi Kelimetullah dolayısıyla himmet gösterdikçe güçlendi. Adli ilahiyi kasılma ettikçe avni ilahiye mazhar oldu. Üzerine yağan gelişigüzel belayı savma ederek bu topraklar menşe saldı. Kur'an-ı Kerim ilkin edinmek kıl payı İslam nişanelerine yanlışsız birlikte hürmet yayınlayan milletimiz bunu rabbimizin rızasına erdirecek birlikte özlenti namına gördü. Dilini de Kur'an ile güzelleştirdi. Kur'an'ın asliye kavramlarını, fiillerini, tabirlerini hayranlık uyandıracak birlikte marifetle Türkçeye taşıdı. Türkçe bu sayede kazanılmış bulunduğu anlatım kudreti ile tarihinin en bembeyaz çağlarını yaşadı. Fuzuli, Baki, Hacı Bayram Veli, Şeyh Galip, Süleyman Çelebi, Nedim, Erzurumlu Emrah, Ziya Paşa, Namık Kemal, Mehmet Akif, Yahya Kemal kabilinden kaç ozan kaç şaheserlere imza attı. Milletimizin insanlığa kazandırdığı Türkçe asar şiirle de hudutlu kalmadı. İlmin dört başı mamur dallarında kütüphaneler dolusu kitap uzlaştırma edildi” niteleyerek konuştu.

“Güya Türkçe'mizi ecnebi kelimelerden arındırma bahanesiyle asırlardır benliğimize biçim sağlayan kaç lafız dilimizden dışlandı aşağı görüldü”

17'nci yüzyıldan itibaren bilimsel ve yazınsal metinlerde Arapça ve Farsça tamlamaların çokça kullanılmaya başlanmasıyla dağ bayır dili ile müzakere dili ortada ayırt oluştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu cereyana huzur çıkan yazarlarımız şairlerimiz, münevverlerimiz Türkçe'mizi esasen en makul halde yalınlaştırmak düşüncesince himmet gösterdi. Bu sayede geçtiğimiz yüzyılın başına geldiğimizde dağ bayır diliyle müzakere dili arasındaki ayırt şişman seviyede kapatılmıştı. Türkiye 1930'lu yıllara ulaştığında bu el güya dilde sadeleştirme faaliyetleri, tefrit derecesinde neticelerin doğmasına etmen oldu. Güya Türkçe'mizi ecnebi kelimelerden arındırma bahanesiyle asırlardır benliğimize biçim sağlayan kaç lafız dilimizden dışlandı aşağı görüldü. Bunların hesabına konuk ballanmak maksut tatsız, tuzsuz, renksiz, eğlencesiz yüzlerce lafız ile kadim medeniyetimiz kesintiye uğratılmaya çalışıldı. Asırlar süresince dilimizin müzik kudreti kazanması kelimelerimizin birer gidiş güzelliği alması maruz emekten namevcut yapılmak istendi. Hayali kurulan bilinçlilik esasen devletimizin müesseselerinden de milletimizin gönlünden de ecdadın dört başı mamur izlerini silmekti. Cemil Meriç, Peyami Safa, Necip Fazıl, Ahmet Kabaklı, Faruk Kadri Timurtaş kabilinden kaç münevverimizin 'uydurukça' niteleyerek fehva etmiş bulunduğu bu dünkü kelimeler ulusal hançeremize uymadığı kabilinden ide ufkumuzu da daraltmıştır. Aleni, bariz, aşikar, ayan, bedihi, vazıh, sarih, münhal, üryan, aydın kelimeleri hesabına çağımızda hemen açıkça kelimesini kullanmaya mahkum olmamız başka kesinlikle açıklama edilebilir. Maalesef bunlar kabilinden yüzlerce örnek hasretmek mümkündür. Hele içtimai iletişim araçları denilen mecralarda beğenilen dil Türkçe'miz düşüncesince ehliyetli sıkıntı habercisidir. Bu meseleyi ciddiyetle ele almazsak düşüncesi muhtevamızın kısırlaşma tehlikesiyle huzur karşıya kalacağını üzülerek anlatım buyurmak istiyorum. Bugün milletimizin daha birlikte çağ önceki yazılan Mehmet Akif şiirlerini, Ömer Seyfettin hikayelerini ayrıca Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni anlayamaması dilimize meydana getirilen suikastın büyüklüğünü gözler önüne sermektedir” dedi.

“Türkçe'mizi vasektomi çabaları bire birlikte sürede onu Avrupai dillerin istilasına da amelî duruma getirmiştir”

Türkçeyi zılgıt fail birlikte gayrı unsurun tabelalarda, yazışmalarda ve konuşmalarda ecnebi lafız istimal rahatsızlığı olduğuna dikkati çekici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu müstevli da 1930'larda süregelen dilde likidasyon hareketinin aksi sonuçlarından biridir. Türkçe'mizi vasektomi çabaları bire birlikte sürede onu Avrupai dillerin istilasına da amelî duruma getirmiştir. Dilimiz adeta müstevlilerin istilası altındadır. Çağdaşlıklarını ve ilericiliklerini ortaya koydukları fikirlerle, eserlerle, ürünler ile değil de kullandıkları ecnebi kavramlarla göstermeye çalışanların güçsüz hallerini ateş birlikte gülümsemeyle izleme ediyoruz. Halbuki Türkçe'mizi arkalamak yükseltmek ve zenginleştirmek düşüncesince verdiğimiz savaşım esasında birlikte ulusal mücadeledir, birlikte ölümsüzlük mücadelesidir. İnşallah gayrı mücadelelerimiz kabilinden dilimizi esirgeme gayretimizi de başarıyla neticelendireceğiz. Bu mevzuda izleme edeceğimiz minval Yunus Emre'nin yoludur” ifadelerine arsa verdi.

Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri'nin sahipleri
En İyi Haber Sunucusu Nazlı Çelik, En İyi Ara Haber Bülteni Sunucusu Banu El, En İyi HaberProgramı ATV'nin Ana Cem Öğretir kabilinden maruz Haber Bülteni oldu. En elleme paradigma namına yapımcılığını Ferhat Eşsiz'in üstlendiği ‘Gönül Dağı' oldu. En elleme söyleşi-yorum programı namına ‘Tarafsız Bölge' olurken En İyi Belgesel Serdar Kılıç kabilinden maruz ve TRT Haber'de gösterilen ‘Doğadaki İnsan' oldu. En İyi Eğitim Programı namına Kon TV'de gösterilen Emine Simge Akoğul ile Alın Teri programı seçildi. En İyi Ekonomi Programı namına A Para'da Serdar Kuter kabilinden maruz ‘Paranın Rotası' programı seçildi. Kültür-Dil kategorisinde NTV'de gösterilen ‘Laf Aramızda' programı namına saptanırken Kültür-Medeniyet programı namına Zeynep Türkoğlu kabilinden maruz '24 Portre' programı seçildi. Sanat dalında en elleme izlence TRT 2'de Hülya Koçyiğit'in sunuculuğunu meydana getirdiği ‘Hülya Koçyiğit ile Film Gibi Hayatlar' oldu. Bilgi ve Eğlence dalında TV 360'da Alper Ateş'in sunmuş bulunduğu ‘Ben Bilirim' programı seçilirken, En İyi Aile Programı namına Vav TV'de piyasaya çıkan ‘Aile Çatısı' seçildi. Çizgi Film Animasyon kategorisinde TRT Çocuk'un ‘Rafadan Tayfa' çizik filmi en elleme namına arsa aldı. TRT Haber'de ‘Ömür Dediğin' adlı programı sunan Zeliha İlhan Doymuş, Yaşam Boyu Saygı Ödülü'ne müstahak gözlemlenmekte iken En İyi Tarih programı namına ‘Tarihin Ruhu' programı seçildi. En elleme Seyahat Programı namına Kanal 7'de hasret Tunca'nın sunumunu meydana getirdiği ‘Dünyayı Geziyorum' programı seçildi. Bengütürk TV'de Şenol Vatansever'in sunuculuğunu meydana getirdiği ‘Teknoloji ve Gelecek' programı en elleme uygulayım bilimi programı seçildi. En elleme spor programı beIN Sports Haber kanalında piyasaya çıkan ‘beIN Manşet' namına saptanırken CNN Türk'te piyasaya çıkan ‘Yeşil Doğa' programı Sağlık-Yaşam kategorisinde en elleme izlence namına belirlendi.

Radyo yapımlarında en elleme firez programı namına Diyanet Radyo'da gösterilen ‘Lisanımünasip' programı namına seçilirken en elleme Söyleşi-Yorum programı namına Erkam Radyo'da gösterilen ‘Gönül Sadası' seçildi. Radyoda en elleme zanaat programı ise Türkiye Polis Radyosu'nun Kitaphane programı oldu.

Ömer Faruk Karataş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler