USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tayfun füzesinin 1000 kilometre menzili yakalayacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tayfun füzesinin menzili 560 kilometre yerine açıklandı. Geçen hafta görüştüm. Dediler ki 1000 kilometreyi yakalayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tayfun füzesinin 1000 kilometre menzili yakalayacağını söyledi
18-12-2022 22:16
Ankara

Erdoğan, müşterek otelde düzenlenen, "Türkiye Yüzyılı-Değerlerin Yüzyılı" programında meydana getirdiği konuşmada, binlerce salname tarihiyle medeniyetler havzası bulunan Mardin'in Türkiye'nin adeta müşterek özeti bulunduğunu söyledi.

Türk, Kürt, Arap, Süryani, Ezidi'nin müşterek arada yaşamış yer aldığı Mardin'in, İstanbul ve Hatay ile yanı sıra tolerans başkentlerinden birisi bulunduğunu aktaran Erdoğan, ayrımsız şekilde, Anadolu'nun ciharıyek yanında, ayrımlı mezheplerden Hristiyan ve Musevi vatandaşların da dirlik süresince hayatlarını sürdürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu halde konuştu:

"Mardin, vakte alan okuyan, yüzyıllık fakülte ve camileriyle ayrımsız sürede medeniyetimizin aynasıdır. Böylesi müşterek değere, Mardin az daha koskoca müşterek hazineye cemaat iktisap etmek budun şekilde çoğumuz düşüncesince iri müşterek alım çalım kaynağıdır. Mardin'i bu topraklardaki sonsuz ve öncesiz kardeşliğimizin kalesi şekilde görüyoruz. Bu eren şehre rastgele gelişimizde, Anadolu'nun beşeri, kültürel ve zamanı manada o iri zenginliğine şahsen şehadet ediyoruz. Sadece etrafa şu halde müşterek beslemek caba Mardin'in cemaat yer aldığı değerli şeyleri görmemiz düşüncesince kafidir. Hemen yanı başımızda Süryani yurttaşlarımızın 1600 salname şaheseri Deyrulzafaran Manastırı var. Hemen ileride Hristiyan yurttaşlarımızın binlerce senedir yaradana afsun etmiş yer aldığı Kırklar Kilisesi bulunuyor. Yaklaşık 8 buçuk asırdır minarelerinden Ezan-ı Muhammedilerin eksilmediği Ulu Cami'miz topu topu zarafetiyle bu dü ibadethaneye komşuluk yapıyor. Bu eserlerin hepsi, Mardin ile bu arada eş yurdumuz Anadolu'nun ahengini, barışını, hoşgörüsünü, esaslı birikimini anabolizma ediyor."

"İnancımızın aydın yüzü olmaya bitmeme edecektir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, garplı devletler ilkin iktisap etmek az daha dünyada tahammülsüzlük artarken Mardin'in müşterek sulh ve dirlik şehri şekilde topu topu insanlığa kip teşekkül ettiğini dile getirdi.

Onca gelişmişliğe karşın halen insanı, dilinden, dininden, renginden kültüründen çevre ötekileştirenlerin Mardin'den alacağı aşırı öğüt bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, şu halde bitmeme etti:

"Lafa ulaşınca sonsuz insanoğlu adalet ve özgürlüklerinden çağ vurup, kendileri haricinde hiç kimseye sahn hakkı tanımayanları buradaki tolerans ikliminden kötü almaya çağırma ediyorum. Güya, din hesabına ibadethanelere hücumcu gözü dönmüş canilerin de yabanıl eylemlerine mazeret araştırmak namına Mardin'in anabolizma etmiş yer aldığı insanca ve İslami değerlere dobra bakması gerekiyor. Mardin, bizim inancımızda ve medeniyetimizde insanoğlu onuruna, hayatına, din ve vicdan hürriyetine maruz önemin gün ve estetikle yoğrulmuş, mücessem sembolüdür. Ne İslam'ı kişi aşırılıklarına peçe yapanlar ne de bunlar üstünden Müslümanlara antagonizm besleyenler bu hakikati değiştirebilecektir. Mardin, asırlardır yer aldığı az daha bugün ve erte da inancımızın aydın yüzü olmaya bitmeme edecektir."

"Bu toprakların üstündeki rastgele şeyi çoğumuz yanı sıra nesir ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu şehirden aldıkları ilhamla, ülkede, alanda ve dünyada "önce insan", "insanı yaşat ki mutluluk yaşasın" demeyi, mazlumların ve mağdurların ümidi olmayı sürdüreceklerini belirtti. Erdoğan, şu halde konuştu:

"Dünyanın siyasal ve konuşu yer aldığı kadar, içtimai kaosların sancısıyla da kıvrandığı müşterek dönemde, Mardin'in en değme örneğini teşekkül etmiş yer aldığı Türkiye'nin asilzade duruşu, derece derece hâlâ kalburüstü bir duruma gelecektir. Gelişmiş niteleyerek sınıflandırılan devletlerin esasen kişi asayiş ve refahları haricinde müşterek dertlerinin bulunmadığı görüldükçe coğrafyamızın binlerce salname insanoğlu merkezli birikiminin önemi hâlâ dobra anlaşılacaktır. Ülkemizin benzeyen tarihinde yaşanmış bulunan birtakımı sıkıntı donör hadiselerin bu göz kamaştırıcı tabloya bozukluk getirmesine müsaade veremeyiz. Çünkü bu ülkenin, bu toprakların üstündeki rastgele şeyi çoğumuz yanı sıra nesir ettik. Tarih süresince bu ülke, bu topraklara bedel katan hizmetlerde mevcut topu topu inançlardan insanlarımızı saygıyla, tazimle yad ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, hala bu topraklarla ve bu toprakların değerleriyle anahtar bağı bulunan herkese, kucaklarının da kalplerinin de sonuna derece açıkça bulunduğunu dile getirdi.

Anadolu'nun verimli ve müşfik kollarının herkesi sarıp sarmalamaya, yaşatmaya tam bulunduğunu kail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Hatay'a hala bu eş ve kadim tarihin sayımsız mimarlık eserine, ekin varlığına, bestesine, türküsüne tanık oluyorsak eğer, geleceğimizi de baş başa kurabiliriz demektir. Türkiye Yüzyılı, bu yurt toprakları üstünde yaşamını sürdüren, ona sadakatle ilişkin olan, geleceğini burada gören rastgele müşterek insanımızın yüzyılıdır."

"Sen evvela gel Diyarbakır Anneleriyle helalleş"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un asıl ve erkincilik itibarıyla en varlıklı muhitlerinin birinde doğup, büyüdüğünü belirterek, bu arada yetiştiği dostlarını yalnızca insanoğlu şekilde gördüklerini, hiçbirinin inancına ve kökenine bakmadıklarını anlattı. Erdoğan, şu halde bitmeme etti:

"Şimdi birileri, 'helalleşmeye' gelecekmiş. Sen evvela helalleşmeye gideceksen, gel Diyarbakır Anneleriyle helalleş. Eğer helalleşmeye geleceksen, evvela 10, 11, 12, 13, 14, 15 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar mevcut ya onlarla paradigma kolalama gezmeyi bırak, onlarla bu arada olmayı bırak. Bir yandan onlarla makas temasında olacaksın, müşterek yandan onlarla bu arada seçime girmenin hazırlığında olacaksın, müşterek yandan altılı ganyan masanın dibine da onları sokmaya çalışacaksın. Bu ne helalleşme? Kimi aldatıyorsun? Kimi kandırdığını zannediyorsun? Bu budun bundan sonradan bunları yutmaz ve 2023 bunun yanıtı olacak."

Türkiye'yi düzen sorumluluğunu üstlendikleri günden beri, milletle rastgele daim anahtar diliyle konuşabilmeyi, bu repertuvar ve tecrübeye verecekli olduklarını dile getiren Erdoğan, kullanıcılarını yalnızca Allah düşüncesince sevdiklerini vurguladı.

"Üstünlük fakat züht ile olur"

Üstünlüğün, kimsenin budunsal kimliğiyle değil, fakat züht ile olacağını tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu halde konuştu:

"Takva nedir? Kim ki Allah'a hâlâ yakındır, o en üstündür. Bunun dışındakiler hikaye. Şimdi biz, 20 salname iktidarlarımız zamanında nazar boncuğu devir insanlarımız ve şehirlerimiz ortada ayrımcılık yapmadık. Hep bu kardeşiniz ne dedi? Batıda ne varsa, doğuda da o olacak dedi. Ve bunu yaptık mı? Yaptık. Yapıyor muyuz? Yapıyoruz. İşte 26 hava meydanı ile yola çıktık, demincek 57 adet havalimanımız var. Şu anda Ağrı'da, Kars'ta, Hakkari'de havalimanlarımız mevcut mı? Var. Bizden evvela nite yoktu? Onlar nite yönetmediler bu ülkeyi? 6 bin 100 kilometre ayrılmış kez vardı, demincek 28 bin kilometre ayrılmış kez var."

Kendisini dinleyen gençlerin yârenlik gösterisinde bulunması dair Erdoğan, "İnanıyorum ki bu çaylaklık 2023'te sandıkları çökertecek ve biz, gençlerimizle, kadınlarımızla, anne kademeyle gümbür gümbür geliyoruz ve geleceğiz." dedi.

"Örnek müşterek Türkiye var"

Hangi inanca, kültüre, kökene mensup olursa olsun, 85 milyonun topu topu fertlerini içtenlikle bağırlarına bastıklarını dile getiren Erdoğan, "Yasakların değil, topu topu yurttaşlarımızın inancını özgürcesine yaşayabildiği, kendini özgürcesine tabir edebildiği müşterek Türkiye'yi nesir etmeye çalıştık." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda topu topu dünyada, altyapısıyla, üstyapısıyla kip müşterek Türkiye olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Bunu ego söylemiyorum, dünyanın liderleri söylüyor. Halka hizmeti hakka misyon gören tasavvurumuzla, milletimize hizmetkar olmayı en iri izzetinefis payesi saydık. Biz, milletimize kibar olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Son 20 senedir ekonomiyle yanı sıra demokrasimizi de güçlendirmek, özgürlüklerin önündeki engelleri dağıtmak düşüncesince canla başla çalışıyoruz. Türkiye'yi adalet ve hürriyetler dalında dünyada parmakla yayınlanan müşterek pozisyona getirmenin güçlü mücadelesini veriyoruz. Allah'a hamdolsun, bu derinlemesine süreçte karşılaştığımız onca engele, maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen, ulusal iradeyi ihya uğrunda sert aşırı başarıya imza attık. Daha evvela bırakın fiiliyata dökmeyi, söyleniş etmenin caba iri müşterek cesurluk gerektirdiği, hesabına 'sessiz devrimler' dediğimiz reformları müşterek adet on paralık yaşama geçirdik. Tek tümen faşizminden başlayarak, 27 Mayıs'tan 28 Şubat'a kadar, maşer aklımızda yoğun yaralar açan acıları iyileştirmenin çabasında olduk."

Eski Türkiye'nin inkarcı, dışlayıcı, adalet ve özgürlükleri kısıtlayıcı, nadan yaklaşımını topu topu izleriyle ortadan dağıtmak düşüncesince çalıştıklarını aktaran Erdoğan, "Bunun yerine, devlet-vatandaş ilişkisinde hâlâ kucaklayıcı, hâlâ kapsayıcı, hâlâ okkalı müşterek basar açısını ikame ettik." dedi.

"Dini ve kültürel mirasın korunması düşüncesince icraat yaptık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gayrimüslim vatandaşların dini vecibelerini namına getirebilmelerine müteveccih yapılanlar ile dini ve kültürel mirasın korunması düşüncesince icra ettikleri emekleri hatırlattı.

Cemaat vakıfları dair 2003 ve 2008'de benimseme edilen kanuncu değişimlerle ehemmiyetli iyileştirmeler gerçekleştirdiklerini özetleyen Erdoğan, bu kapsamda şimdiye derece 1015'ten müşterek tomar araziyi ve 21'den müşterek tomar emlak mülkü gayrimüslim cemaatlere ilişik kurumlara devrettiklerini belirtti.

Erdoğan, yalnızca Mardin'de dört ayrı Süryani vakfını, 55 taşınmazın mülkiyetine baştan kavuşturduklarını, Ermeni Cemaati Vakfına iadeli edilen gayrimenkullerin sayısının 400'ü aştığını söyledi.

Batman Gercüş'te 100 senedir ibadete mestur bulunan Aziz Aho Manastırı'nın, restorasyonunu yaparak, 2018'de baştan hizmete girmesini realizasyon ettiklerini kaydeden Erdoğan, Trabzon Sümela Manastırı'nda 95 senenin arkası sıra baştan tapınma yapılabilmesini sağladıklarını aktardı.

Van Akdamar Kilisesi'ni, 2010'daki restorasyonun arkası sıra kullanıma açtıklarını da anımsatan Erdoğan, bunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin hazinesinden ödeyerek gerçekleştirdiklerini tabir etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın en iri sinagogu Edirne Büyük Sinagogu'nu 46 yıl sonradan restore ederek Yahudi vatandaşların hizmetine sunduklarını anlattı.

Erdoğan, aralarında Aya Yorgi Kilisesi, yarıcı örgütün saldırıları kararı dokunca gören Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani kiliselerinin de bulunmuş yer aldığı 100'den müşterek tomar kilise ve sinagogu restore ederek, esasen ibadete açılmasını sağladıklarını da bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gayrimüslim vatandaşların dini vecibelerini namına getirebilmelerine müteveccih meydana getirilen icraat kapsamında, dünkü kiliselerin nesir edilebilmesi düşüncesince bütçe ayırdıklarını söyledi.

Erdoğan, 2012'de 50 salname müşterek Rum Yayınevinin faaliyete başladığını, Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresindeki kilise ve havra az daha ibadethanelerin ekalliyet vakıflarına bedelsiz tahsisine olanak sağladıklarını anlattı.

İstanbul Taksim'deki Kutsal Kalp Kilisesi'nin, Süryani Katolik Kilisesi Vakfı'na 49 yıllığına bedelsiz tahsis edildiğini anımsatan Erdoğan, Hatay'daki Mar Yuhanna Kilisesi'nin de Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'na gene bedelsiz verildiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Artuklu Üniversitesi bünyesinde, canlı diller dalında lisansüstü eğitim, öğretim, ilmî emek vermek ve infaz yapılacak müşterek enstitü kurduklarını, Edebiyat Fakültesi'nde, Kürtçe ve Süryanice ile dayalı bölümleri faaliyete geçirdiklerini tabir etti.

Gayrimüslim vatandaşların adalet ve hukukunu koruyacak, tapınma özgürlüklerini genişletecek zamanı sert aşırı etap attıklarını, bundan sonradan da 85 milyon düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceklerini dile getiren Erdoğan, şu halde konuştu:

"Yaptığımız rastgele düzenlemenin, yaşama geçirdiğimiz rastgele reformun gerisinde, öbür inançlara mensup insanlarımıza bu ülkenin müşterek numara derslik vatandaşları olduklarını hissettirme ve sergileme gayreti vardır. Asla sömürme yahut riyakarlık ardında değiliz. Biz bu halde esasen kişi inancımızın gereğini de namına getiriyoruz. Çünkü bizim inancımız, öbür erkincilik sahiplerine, eş insanca temeller üstünde hürmet duymayı, ayrıca dayanaklık etmek olmayı gerektirir. Peygamberimizden Hz. Ömer'e, Selçuklu'dan Osmanlı'ya derece tarihimizde bu anlayışın sayımsız timsaline karşılaşmak mümkündür. Osmanlı'nın sonuç dönemlerinde yaşanmış bulunan acıların müşterek yansıması şekilde gördüğümüz Cumhuriyetimizin ilk dönemlerindeki tereddütleri bundan sonradan geride bıraktık."

"Özgürce yaşadığımız bu vatan, her insanın eş çatısıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, topu topu vatandaşlarına cemaat çıkacak, onlara adalet ve olanakları sağlayacak öz güvene cemaat bulunduğunu vurguladı. Bunun sonuç örneğinin, güzeşte aylarda yaşama geçirilen Alevi Bektaşi vatandaşlarla dayalı tensikat bulunduğunu kail Erdoğan, şu halde bitmeme etti:

"Türkiye Yüzyılında, geçmişin topu topu hüzünlerini aşmış müşterek halde eş hedeflerimize kilitli şekilde rastgele daim yanı sıra çalışacak, savaşım edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, mutluluk şekilde bundan sonradan emperyalistlerin içimizdeki bekçiliğini önleyen vesayetçilerin değil, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Sünnisi ve Alevisiyle 85 milyonun tamamının devletidir. Gökyüzünde şiveli edalı dalgalanan yeni ay ve yıldız, her insanın bayrağıdır. Üzerinde özgürcesine yaşadığımız bu vatan, her insanın eş çatısıdır. Anadolu ve Trakya, topu topu güzellikleriyle her insanın eş yuvasıdır. Hangi inanca, görüşe, kökene mensup olursak olalım, çoğumuz ayrımsız gemide olduğumuzun bilinciyle cereyan ediyoruz. Benim Kürt kardeşlerimin dilinden ve kültüründen dolayı, benim Alevi kardeşlerimin meşrebinden dolayı, benim müslüman kardeşlerimin yaşayışından dolayı, benim gayrimüslim vatandaşlarımın inancından dolayı, kısacası müşterek hapaz elit ekalliyet haricinde artan milyonların ayrımlı sebeplerle ayrımcılığa uğramış yer aldığı emektar mutluluk anlayışı ağız ağıza mazide kalmıştır. Kendi insanına yukarıdan icra vekili üstten inmeci zihniyetin, zamanımız Türkiyesinde katiyen noktayı bulunmamakta ve olmayacaktır. Nasıl bugünün Türkiyesi dününkinden hâlâ özgür, hâlâ gönençli ise inşallah yarının Türkiyesi de bugünkünden hâlâ dobra olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin doğacak asrına taraf verecek Türkiye Yüzyılı vizyonunun, bu hassasiyetle şekillendiğini söyledi.

Önümüzdeki asrı, Mardin az daha evren kalıt listesine giren şehirlerin tamamını adalet ettikleri kırat ulaştıkları müşterek yüzyıla dönüştürmekte azimli olduklarını dile getiren Erdoğan, "Bu kadim şehirlerimizin dokusundaki kültürel zenginlik, ekin ekonomisi üstünden kentin zenginliğinin ve refahının artmasına katkıda bulunacaktır." niteleyerek konuştu.

"Daha dünkü gıcır oteller nesir ederek, burayı aşırı hâlâ ayrımlı bir duruma getireceğiz"

Mardin'e bu yıl mevrut ziyaretçi sayısının 3 milyon bulunduğunu kail Erdoğan, "Bu ne demek, şu anda Mardin müşterek tasrif piyasası oluşturuyor. Artık oteller falanca yetmiyor, hâlâ dünkü gıcır oteller nesir ederek, burayı aşırı hâlâ ayrımlı müşterek bir duruma getireceğiz. Kültür ihya ajanslarıyla bu potansiyeli yaşama geçirecek ilk adımı atıyoruz." dedi.

Mardin'de 3 bin senedir gümüşü din ilmek fail Süryani telkari ustalarının maharetlerini dünyaya tanıtacaklarını da tamlayan Erdoğan, "Kuşaklar süresince mimarinin zirvesi muazzez asar tasarlayan ve nesir fail sanatçılarımızı baştan dünyaya mülk edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonradan taş ustası kalmadığını kail müşterek Mardin taş ustasına, "Ustam, sen dünkü ustalar yetiştireceksin." söylediğini aktardı.

Mardin'in taş ustacılığının bayağı müşterek görüngü olmadığını tamlayan Erdoğan, "Valimize de takıldık ve 'Buraya Mardin taşıyla anca müşterek ekin merkezi yap ki toplantılarımızı bundan sonradan o merkezde yapalım.' dedik. Bunun adımını da atmamız lazım. Binlerce senedir bu topraklara bedel katan kadim inançların günümüzdeki temsilcilerinin varlıklı mirasını, insanlığın eş hafızasına inşallah kazandıracağız." niteleyerek konuştu.

Coğrafyanın binlerce salname emanetine rastgele daim bu arada cemaat çıkacaklarını, "yarın değil, doğrudan şimdi" niteleyerek Türkiye Yüzyılına bu arada yürüyeceklerini kail Erdoğan, "Türkiye Yüzyılımızın vizyonunun başlıklarından birisi bulunan değerler yüzyılının yaşamış yer aldığı ve yaşatılmış yer aldığı arazi Mardin, bizim hem sabah yeli kaynağımız hem kez arkadaşımız olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye Yüzyılı ekranların çevresinde kenetlenmeye çağırma ediyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlere, zamanı ve kültürü dobra öğrenmeleri, değerlere kalpleriyle cemaat çıkmaları tavsiyesinde de bulunarak, şu halde bitmeme etti:

"Şayet siz, bu ölçüde müşterek uygarlık bilincine cemaat olmazsanız, bazıları dirimlik sizi kişi geçmişinize, kişi kardeşinize, kişi insanınıza yağı yapar. Unutmayınız, Türk'ü Kürt ile, Sünni'yi Alevi ile, Müslüman'ı Hıristiyan ve Musevi ile, doğuluyu garplı ile, kuzeyliyi güneyliyle, ne nedenle olursa olsun insanımızın müşterek yönünü diğeriyle alın karşıya getirmeye etkin rastgele proje, bu toprakların ve üstünde yaşayanların düşmanlarının ürünüdür. Geçmişte bu oyuna tekraren geldik, bedelini maddi, içsel en ağırbaşlı halde ödedik. Sadece sonuç on yılda bunun sert aşırı örneğine baş başa tanık olduk. Hamdolsun, milletçe, bundan sonradan bu oyunu görür âmâ tanıyabilen ve bozacak adımları doğrudan atabilen müşterek algı seviyesine ulaştık. Demokratik ve konuşu kazanımlarımızdan aldığımız çelim ve güvenle, geleceğimize umutla bakıyoruz. Sizleri ve topu topu vatandaşlarımızı Türkiye Yüzyılı ekranların çevresinde kenetlenmeye çağırma ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tayfun füzesinin menzili 560 kilometre şekilde açıklandı. Geçen hafta görüştüm. Dediler ki 1000 kilometreyi yakalayacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler