USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabalar hızlanmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ayın 24'ünde NATO liderler zirvesi olacak. Bu liderler zirvesinde kaldığımız yerden görüşmeleri bitmeme ettirme fırsatını bulabiliriz. Rusya Ukrayna arasındaki proses bitmeme ediyor. İki NATO müttefiki adına neler yapılabilir, ne kabil adı

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
16-03-2022 21:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi görüşme oluşturan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile baş başa Çankaya Köşkü'nde mülakat gerçekleştirdi. Basına gizli gerçekleşen görüşmenin arkası esna dü reis eş matbuat açıklaması gerçekleştirdi.

“İki NATO ülkesi yerine detaylı düşün teatisinde bulunduk"

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı konuk etmekten sevinme duyduğunu anlatım den Erdoğan, Türkiye yerine ateşkesin sağlanması amacıyla girişimlerin sürdürüldüğünü belirterek, "Gerek ikili, gerekse elan sonradan esnetilmiş düzentileme yemeğimizde başta Türkiye Polonya ilişkilerini ele bildirme geçirmek aracılığıyla bu ilişkilerimizin değme bölgede geliştirilmesi yönündeki irademizi sayın Cumhurbaşkanının Mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştirdikleri resmi ziyarette çelimli beraberinde halde el almıştık. Duda'nın ziyareti de bu iradenin konkre göstergesidir. Görüşmelerde ciddiyet yerine Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişimleri ele aldık. İki NATO ülkesi yerine detaylı düşün teatisinde bulunduk" dedi.

"Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabaların hızlandırılması noktasında uygun kaldık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayın 24'ünde NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını kaydetti. Erdoğan, “Bu liderler zirvesinde kaldığımız yerden görüşmeleri bitmeme ettirme fırsatını bulabiliriz. Rusya Ukrayna arasındaki proses bitmeme ediyor. İki NATO müttefiki yerine neler yapılabilir, ne kabilinden adımlar atılabilir, bunları gene kıymetlendirme olanağı bulacağız. Avrupa güvenliğine ilişkin değerlendirmelerimizi paylaştık. Savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik çabaların hızlandırılması noktasında uygun kaldık. Türkiye yerine ateşkesin sağlanması amacına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyoruz "açıklamasında bulundu.

"Polonya savaştan kaçan 2 milyona DOĞRU mülteciye kapılarını açarak kalıp beraberinde vakfe sergiliyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çağ Moskova'da temaslarda bulunduğunu anımsatan Erdoğan, Çavuşoğlu'nun ferda da ferda da Ukrayna'ya geçeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte Polonya ile danışma ve işbirliğimizi sürdüreceğiz Malum Brüksel'de NATO liderler zirvesi yapılacak. Polonya savaştan kaçan 2 milyona DOĞRU mülteciye kapılarını açarak kalıp beraberinde vakfe sergiliyor. Her muhtelif takdirin üstünde bulunan bu ev sahipliğinden çevre da ego kalburüstü arkadaşım Duda'yı kutlama kartı ediyor kutluyorum. 8 senedir dünyada en beraberinde tomar mülteciye ev sahipliği önleyen dünya yerine Polonya'nın gönül rahatlığı karşıya kalmış olduğu düzlük okumaları en elleme Türkiye anlar" dedi.

Vatandaşların tahliyesinde hudut geçişlerinde sağlanan kolaylıklar düşüncesince Polonya makamlarına teşekkürname fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsani yardımların Ukrayna'ya ulaştırılması noktasında gösterdikleri dayanak noktası takdire şayandır. Görüşmemizde izlemsel ortaklığımızı efdal seviyeli izlemsel ortaklık konseyinin tesisi ile taçlandırma düşüncesi üstünde de durduk. Konseyin geçmiş toplantısını bu senenin ikinci yarısında Varşova'da yapmak az daha çalışmalarımıza hız vereceğiz" dedi.

"10 bilyon dolarlık hedefimize baş döndürücü yaklaşmış durumdayız"

Polonya ile bulunan tecim hacmine müteveccih bilgiler paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimiz müstevli koşullarına rağmen, yüzdelik 28 artma göstererek 8,3 bilyon dolara ulaştı. 10 bilyon dolarlık hedefimize baş döndürücü yaklaşmış durumdayız. Savunma Sanayi alanındaki ilişkilerimizin gelişmesinden de sevinme duyuyoruz. Polonya ile diyalekt mevzularda ve baş döndürücü yönlü platformlarda da DOĞRU beraberinde iş birliğimiz mevcuttur. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın olumlu davranış ve desteğinin bitmeme edeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu işbirliğini geliştireceğimize inanıyorum"

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise, “Zor sürede sunmuş olduğu çağırma düşüncesince teşekkürname ederim. Polonya komşusu bulunan Ukrayna topraklarında beraberinde harp oldu. Rusya özgür beraberinde ülkeye hücum gerçekleştiriyor. Bu görüşmemizin anne konusu Ukrayna konusuydu. Cumhurbaşkanı, Ekonomik işbirliğimizin yanı esna askeri işbirliğimizin de bitmeme etmesini isteriz. Geçen sene Mayıs ayında baş döndürücü dobra Savunma alnında beraberinde ortaklık başlattık. Bu işbirliğini geliştireceğimize inanıyorum. Cumhurbaşkanı işe baş başa eş tecim hacmimizin 10 bilyon doları geçmesini beklenti ediyoruz. Hem Polonya hem Türkiye yerine birbirimizi baş döndürücü elleme tanıyoruz. 600 salname beraberinde tarihe dayalı dostluğu değil başta son 30 sene zarfında Türkiye2ye ziyarete mevrut Polonyalı turistlerden bahsedebiliriz. İki dünya ortada kurulan ülfet ve tecim ilişkiler, nice Türk firması Polonya'da anlaşmalar gerçekleştiriyor. Hem Polonya endüstrisi hem Türkiye ekonomisi düşüncesince yararlı işlerde çıkarlarını gösteriyorlar" dedi.

"Önemli beraberinde mevki yerine Türkiye bu bölgede barışın sağlanmasında baş döndürücü şişman beraberinde gösteriş oynuyor"

Görüşmenin en ehemmiyetli mevzusunun Rusya- Ukrayna bulunduğunu anlatım fail Duda, "Türkiye'nin çabaları düşüncesince teşekkürname ediyorum. Çok ehemmiyetli beraberinde mevki yerine Türkiye bu bölgede barışın sağlanmasında baş döndürücü şişman beraberinde gösteriş oynuyor. Biz de bire beraberinde fikirdeyiz. Bir an ilkin Rusların saldırılarını engellememiz lazım. Sivillerin öldürülmesini, bombaları durdurmamız lazım. 2. Dünya Savaşı'ndan sonradan geçmiş kat gördüğümüz bu ateş görüntülerin durdurulması lazım. Aynı sürede sığınmacı konusu da tartıştık" açıklamasında bulundu.

"Uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak kılıç de çetince beraberinde hale düşebiliriz"

Türkiye'nin baş döndürücü sayıda mülteciye ev sahipliğini yaptığını anlatım fail Duda Türkiye'nin birikimlerinden feyizlenmek istediklerini belirterek, “Bugün Polonya'ya 2 milyon sığınmacı girmiş bulunuyor. Çünkü bizim hesaplarımıza layıkıyla 100 bin isim sınırdan geçiyor. Bugün beraberinde sığınmacı krizinden bahsedebiliriz. Uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak kılıç de çetince beraberinde hale düşebiliriz. Cumhurbaşkanımızla beraberinde deneyim paylaşımı yaptığımız düşüncesince teşekkürname ediyorum. Türkiye sığınmacı krizini en yakından canlı beraberinde dünya olmuş. Türkiye nedeniyle halen sığınmacı krizi ile uğraşıyor. Kendi vatandaşlarıma da teşekkürname geçirmek istiyorum. Kendi evlerine bildirme etmekteler mültecileri. Yardım fail her insana teşekkürname geçirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler