USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan - PerezCastejon ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile İspanya Avrupa'nın şarki ve günindi ucunda, Avrupa güvenliğinin ve refahının kenar taşı yerine mühim pozisyona taşıyan dü NATO müttefikidir. İspanya 2015 senesinden buyana Türkiye'de konuşlu patriot sistemleri ile uyuşma day

Cumhurbaşkanı Erdoğan - PerezCastejon ortak basın toplantısı
17-11-2021 21:53

Türkiye'ye resmi ortak ziyarette mevcut İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez PerezCastejon ile başbaşa ve heyetlerarası mülaki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin arkası sıra anlaşmaların imzalanması ve ortak basın toplantısı düşüncesince mihman Hükümet Başkanı ile beraberinde kameraların karşısına geçti.

“Savunma endüstri dalında İspanya ile nice ortak plan yürütüyoruz”

Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin geldiği noktaya bağlı bilim verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizi bundan hakeza ‘kapsamlı ortaklık' şekilde tanımlamaya değişmeyen verdik. Ayrıca ortak doruk izlem mekanizması kurarak hem kararlaştırdığımız hususların yaşama geçirilmesini andıran izlem dibine aldık, bununla müşterek atacağımız acemi adımları planlamak düşüncesince ortak söve oluşturduk. Korona virüs salgının aksi etkilerine karşın düet tecim hacmimiz henüz şimdiden ortak eski yılın paylarını yakalamıştır. Bu gidişat 20 bilyon dolarlık hedefimizi yakaladığımız anlamına gelmez. Bu maksadı inanıyorum ki yakalayacağız. Türkiye-İspanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin ikinci toplantısını doğacak yılın eskiden çeyreğinde, müteakip iş forumu toplantısını ise serbest ortak iştirak ile Haziran ayında düzenleyeceğiz. 600'den ortak tomar İspanyol firmanın Türkiye'de yatırımlarından sevinme duyuyoruz. İspanyol dostlarımıza ortak kat henüz inanılır ortakları Türkiye'ye henüz ortak tomar envestisman yapmaları çağrımı tekrarlıyorum. Esasen siz değerli ziyaretçilerimizin de izlem etmiş olduğu kıl payı bu çağrımız şimdiden makes bulmuştur. İspanyol bankası çeşidinden meydana getirilen izahat Türkiye'ye bulunan güvenin en konkre göstergesidir. Türkiye ile İspanya Avrupa'nın maşrık ve garp ucunda, Avrupa güvenliğinin ve refahının kenar taşı şekilde izlemsel pozisyona taşıyan dü NATO müttefikidir. İspanya 2015 senesinden beri Türkiye'de konuşlu patriot sistemleri ile uyuşma dayanışmasının kesinlikle olması icap ettiğini göstermektedir. Maalesef nice NATO ülkesi buradaki patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. İspanyol dostlarımıza şahsım ve milletim namına teşekkürname ediyorum. İspanya'nın bu tutumunun başka birtakım müttefiklerimizce kalıp alınmasını dilek ediyorum. Özellikle defans endüstri dalında İspanya ile nice ortak plan yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini delik uğrunda bulundurarak bu alandaki işbirliğimizi henüz da derinleştirmeyi istek ediyoruz. İspanya ile beraberinde tayyare gemisini yaptık ve şu anda denize inik vaziyette. Bir de demincek bunun henüz büyüğünü İspanya ile beraberinde tecrübe edelim istiyoruz” sanarak konuştu.

“AB'nin bundan sonradan ülkemizle ilişkilerine izlemsel ortak bakış açısıyla yaklaşması ve konkre adımlar atması gerekiyor”

Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdiklerini tamlayan Erdoğan, “İspanya'nın Türkiye-Birlik ilişkilerinin geliştirilmesine değgin bugüne derece verdiği dayanaklık etmek düşüncesince kendilerine teşekkürname ediyorum. Türkiye şekilde müspet gündemin yaşama geçirilmesi has diyalog ve diplomasiden yana prensipli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk. AB'nin bundan sonradan ülkemizle ilişkilerine izlemsel ortak bakış açısıyla yaklaşması ve konkre adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliğinin güncellenmesi, yurttaşlarımıza ara sınav muafiyetinin tanınması çalışmalarına ortak an evvela başlanmalıdır. Birkaç organ ülkenin önemsiz hesaplarının AB'ni ve NATO-AB ilişkilerini zayıflatmasına icazet verilmemelidir. Avrupa ve NATO'nun sınırlarını esirgeyici Türkiye ve İspanya, ağır aksak hesabına ehemmiyetli ağırlık üstlenen durumdadır. Bu külfetin çabuk paylaşımı düşüncesince ortak politikalar üretilmesi zaruretini ortak kat henüz vurgulamak istiyorum. İspanya'nın bugüne derece ki değerli desteklerini sürdürmesinin topu topu etraf itibarıyla yarayışlı olacağına inanıyorum” halinde konuştu.

BM Medeniyetler İttifakı Projesinin mimarları şekilde dünyada barış, abra ve zenginlik ortamının sağlanmasını teminen henüz andıran ortaklık süresince olmaya ehemmiyet atfettiklerini kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum medeniyetler ittifakını İspanya-Türkiye beraberinde mensur ettik. Bundan sonradan ihyası ehemmiyet sunma ediyor. Bu adım Türkiye ile İspanya'nın güzel gücünün göstergesidir. Aşırı sahih yükselmekte olduğu, ırkçı, İslam ve ecnebi düşmanı eylemlerin derece derece henüz kesif gerçekleştiği bu zamanlarda Medeniyetler İttifakının girişiminin kıymeti henüz güzel anlaşılacaktır. 16 sene evvela tohumlarını attığımız bu girişim, dünyanın huzur karşıya kalmış olduğu düzlük okumalar itibarıyla ehemmiyetli ortak depar belgesi yolu sunmaktadır. Yüksek Temsilci Moratinos'a desteğimiz tamdır. Cenevre'de oluşturulan ofisin başlangıcında görevlendirilen Türk büyükelçi, girişime kuvvet katacaktır. İttifakımızın İstanbul'da lehçe büro açım periyodunu hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin AB'nin ortak parçası olmasını istiyoruz”

Konuk Hükümet Başkanı Pedro Sanchez PerezCastejon ise, “Dostum Erdoğan'ın söylediği kıl payı bu çeşit toplantıları düzenlediğimiz beş on diyar var. 2009'da eskiden toplantıdan beri bu 7. toplantımız. Bunun düşüncesince aşırı ehemmiyetli esbap var. Türkiye İspanya arasındaki düet münasebat aşırı olumlu” dedi.

Türkiye ile İspanya arasındaki konuşu ilişkilerinin önemini özetleyen Pedro Sanchez PerezCastejon, dü diyar arasındaki gezim sektöründe gelinen noktanın önemini anlattı.

“İkili ilişkilerimiz normal üstü ortak dereceye ulaştı. Çok değişik konuşu sektörleri içerisine aldı. Kültürlerimizi ve içtimai hayatımızı etkiledi. Farklı bölgelerde henüz ayrıntılı ortak ilişkiye çevirmek istedik” açıklamasında mevcut Pedro Sanchez PerezCastejon, pandeminin başlangıcında Türkiye'nin kendilerine el birliği örneği şekilde materyal ihracatı sağladığını belirtti.

“Türkiye'nin AB'nin ortak parçası olmasını istiyoruz” diyen Pedro Sanchez PerezCastejon, Türkiye'nin İspanya düşüncesince elden ortak bitişik olmadığını, ortak ortak, ortak bağlaşık bulunduğunu belirterek, “Bu sebepten Türkiye'nin AB perspektifini İspanya şekilde destekliyoruz” dedi.

“Büyük tayyare gemisini beraberinde yapacağız”

İspanyol gazetecinin defans sahası ve salgına huzur ayılama çalışmalarında gelinen noktaya bağlı sorularına yanıt verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda eskiden tayyare gemimiz esasta şişman ölçekli değil. Büyük ölçekliyi de demincek bundan sonradan yapacağız. Bu mevzuda doğrusu mutabıkız. Büyük ortak tayyare gemisini şuandaki tayyare gemisinin arkası sıra yapmayı hedefliyoruz. Bununla beraberinde tahtelbahir özelliğine da duhul durumumuz olacak. Savunma sanayinde beraberinde yapabileceğimiz aşırı şeyler var” dedi.

“Yılsonuna derece öz aşımız bulunan Türkovac'ı sektöre rastık hali lakırtı konusu”

Erdoğan, “Biz şu anda aşılar bazında iyiyiz. Bu yılsonuna derece öz aşımız bulunan Türkovac'ı sektöre rastık hali lakırtı konusu. Onu da hallettikten sonradan bizim bundan sonradan telkih hesabına rastgele ortak sıkıntımız olmayacak” sanarak konuştu.

İstanbul Sözleşmesine bağlı soruya da yanıt verici Erdoğan, “Kesinlikle iktidarımız hanıma hız noktasında aşırı lakin aşırı hassastır. Bunların dair lüzum Emniyet Teşkilatımız, lüzum Adalet Bakanlığımız şekilde gidiyoruz. Bu mevzuda mukteza bulunan rastgele ortak muhtelif adımları atıyoruz, atacağız. İstanbul Sözleşmesi mevzusuna gelince, tığ İstanbul Sözleşmesini ağız ağıza gündemimizden çıkarttık. Biz İstanbul Sözleşmesi ile atılacak adımları doğrusu alışılagelen yasalarımızda hanıma şiddetten tutunuz, uygulamalarına varıncaya derece bunları bizim doğrusu gündemimizde var. Çünkü avrat bizde en kutsi varlıktır. Kadının bu kutsiyetine katiyen karartı gelmesine tığ icazet etmeyiz. Çünkü bizde eş terimi aşırı hassastır. Aile terimi üstünde önemsediğimiz hali karamak kanalıyla buna icazet etmeyiz. O devir İstanbul Sözleşmesine de lüzum yok” ifadelerini kullandı.
Rus askeri dış satım şirketinin S-400'ün birtakım parçalarının Türkiye'de üretilmesi düşüncesince uygulayım bilimi transferine başlandığına müteveccih açıklamasının hatırlatılması dair Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 zerre üretimi mevzusundaki detaylar dair rastgele ortak dü yan ayrıntı izah yapmamak üstünde uygun kaldık. Bu çeşit açıklamalara girmiyoruz. Kendi aramızdaki hassasiyetlerdir” sanarak konuştu.

6 sayı Niyet Beyanı ve Mutabakat Zaptı imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanchez'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki beraberinde görüşmesi ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin arkası sıra ayrışık anlaşmalar imza dibine alındı.

Bu kapsamda dü diyar arasında, "Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Su Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez çeşidinden imzalandı.

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İspanya Krallığı Bilim ve Yenilik Bakanlığı Arasında Kutup Bilimlerinde ve Lojistiğinde İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı"nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İspanya Krallığı İçişleri Bakanlığı Sivil Koruma ve Acil Durum Genel Müdürlüğü Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez çeşidinden imza dibine alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kültür ve Spor Bakanlığı Arasında Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanında Mutabakat Zaptı"na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcılığı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Çalışma ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Hakkında Niyet Beyanı"nı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İspanya Hükümet Başkanı İkinci Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz Perez imzaladı.

Hülya Keklik - Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler