USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi denyo bir duruma getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler düzey manipülasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'
01-12-2021 02:49
Katıldığı müşterek göstergeç programında gazetecilerin gündeme dair sorularına yanıt sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyona dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü baştan sona baş başa göreceğiz”

Küresel müstevli zamanında Türkiye'nin 3 çeyrekte de ayrımlı müşterek ayrışım ortaya koyduğunu, yılsonu sebebi ile de artı ayrışmayı bitmeme ettireceğine inandığını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Türkiye'nin beklentileri de aşarak hakeza müşterek pozisyona mevrut olması da bilhassa aç kurtlar aşama bekleyenleri de şaşırttı. Biz şaşırmadık. İkinci ve üçüncü çeyrekte aldığımız sinyallerle beklentimiz 10'u bulacağız. Şüphemiz yok. Yılsonu sebebi ile enflasyonda da kendisini gösterecek. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü baştan sona baş başa göreceğiz” diyerek konuştu.

“Kritik devirde dü ehemmiyetli dayanak paketi hazırladık. Bunlardan müşterek tanesi arttırma istihdama dayanak paketi, ötekisi de imalata mebni ithal ikamesi dayanak paketidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dayanak paketlerine dair bilim verdi.

İstihdam oluşturacak girişimcilere muştu sağlayan Erdoğan, “Bu girişimcilerimizin kaynak destekli itimat güvence fonu kefaleti ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vereceği 7 puana genişliğinde faiz desteğiyle envestisman yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam ücreti 10 bilyon lirayı bulan bu destekten Hamle programı kapsamında öbür illerimizde faydalanabilecektir. İşletmelerimize girişimcilerimize yararlı olsun” halinde konuştu.

Uygulamaya konulmuş bulunan iktisat modelinin hatırlatılması üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengini ensesi kalın önleyen manken faizciliktir. Faiz zengini elan ensesi kalın yapar, fakiri de elan fukara yapar. Türkiye ne devir erdemli faiz kıskacından kabarmak düşüncesince etap atmışsa döviz döşenmemiş üstünden manipülatif edisyon ile erinç karşıya kalkmıştır. Ülkemizin bu yolla müşterek cendereye yanaşmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir. Biz buna izin etmeyeceğiz. Bir eş bu kur-faiz spekülasyonu ile erinç karşıyayız. Bu spekülasyonu fakat kılıç engelleriz. Yüksek faiz ateşçi düşüncesince endamsız vadeli şekilde ülkeye giren global fonlar var, bu hamam dünyalık döviz kurunu arızi şekilde düşürebilir. Bu bizim düşüncesince ülküsel değildir. Bir müddet sonraları bu fonlar erdemli faiz kazancını alıp düşüt kurdan yeni baştan dövize dönerken düzey baştan yükselir. Yükseler döşenmemiş azaltmak düşüncesince değme seferinde elan erdemli faiz hasretmek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu proses ülkenin kaynaklarını global ana paraya aktaran ve ekonomiyi basıcı bir vaziyete getiren müşterek çorak döngüdür. Şuanda bunu yaşıyoruz. Kur-faiz-enflasyon sarmalana hakeza sokulduk. Biz de denir ki, kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi muvazenesiz bir vaziyete getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler düzey manipülasyonu ile bizi baştan bu oyuna tefriş kılmak istiyorlar. Küresel mangır çevreleri ve içerideki işbirlikçileri bunu başaramayacaklar. Özellikle maliyet enflasyonu denilen müşterek acele var, başağrısı bu değil mi? Sanayicinin, yatırımcının en ehemmiyetli engeli maliyet enflasyonudur. Maliyetler ne genişliğinde yükselirse, onun yatırımdaki gücü de o genişliğinde azalır. Biz birlik bilakis istiyoruz ki, yatırımda enerjisini artıralım, arsıulusal ihracatta o yatırımcı yarışa çelimli müşterek biçimde girsin. Türkiye'nin asliye göstergeleri ekonomide baş döndürücü güçlü. Bunu haricen bazıları cılız göstermenin gayretine giriyor. Bizim hesaplı göstergelerimiz oldukça elleme durumda. Ülkemiz bundan sonraları bu çorak döngüyü pili noktasına gelmiştir, kılıç buradan geriye dönmeyeceğiz. Salgın ondan sonra evren ekonomisinde oluşan dünkü dengeler bu süreci hızlandırmıştır. Bu fenomen yalnızca vatanımızda mi var? Amerika'da var, Almanya'da, İngiltere'de, Hollanda'da var. Hepsi de bu çorak fasit daire süresince kıvranıyor. Bunlardan Türkiye şekilde kılıç iri miktarda sıyrılmış vaziyetteyiz. Türkiye'nin çelimli hesaplı dinamiklerine güvenen ecnebi yatırımcılar düşüncesince levent boylu vadeli yatırımların bundan sonraları zamanıdır. Türkiye ekonomisinin sunmuş yer aldığı bu fırsatları gören ehemmiyetli ecnebi yatırımcıların iri ölçekli yatırımlar düşüncesince harekete geçtiğini görüyoruz. Türkiye'ye levent boylu vadeli envestisman yapanlar değme devir kazanmıştır, bundan sonraları da kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki sermayenin mümessili konumunda bulunan STK'nın kendilerine yanıt yetiştirmeye kalkmasının baş döndürücü manidar bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Eğer itimat istiyorsanız amme bankaları itimat vermeye hazır. Bizim derdimiz var, bizim derdimiz, kur-faiz sarmallı değil, yatırımı meydana getirecek çelimli yatırımcıları arıyoruz. Biz dünkü iktisat modeli ile erdemli faiz verecek hamam dünyalık çekilme politikasını elimizin tersi ile itiyoruz. Düşük faizle dünkü yatırımları, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz. Özellikle amme bankalarının yöneticilerine baştan sona onu söylüyorum, siz hususi bölüm bankaları ile faiz noktasında yarışa girmeyeceksiniz. Tam bilakis düşüt faizle yatırımcımızı isteklendirme edeceksiniz. Biz şuanda ihracatta oldukça elleme müşterek konumdayız. 215-220 bilyon dolarlara çıktık. Yılsonuna genişliğinde 220'nin üzerinde çıkacak” dedi.

Erdoğan, “Benim de andıran çevremde nice insanoğlu bunları eskiden de savunmadılar. Biz ‘6 sıfırı atıyoruz' dediğimiz devir ‘Taksim Meydanı'nda anırırım' diyenler vardı. En yakınımda olanlardan bile, şuanda o da siyasette ‘kurmayacağım' söylediği biçimde müşterek tümen kurdu. Daha sonraları 6 sıfırı atacağız dedim ben, Başbakanım çünkü. Şimdi de onunla övünüyor. ‘biz 6 el değmemiş attık' diyor. Ne sen attın. Başbakan şekilde emri verdim ve 6 sıfırı attık. Ondan sonraları onlar övünmeye başladılar. Benzer nice hesaplı kararların altında benim imzam var. Sen benim müşterek bakanımsın, değişmeyen merci değilsin ki. Şimdi müşterek yere geldik. Artık akan bariz verip bu açığı aut namus borcu ile akçalanmış fail değil döviz kazanıp akan müşterek tomar sağlayan müşterek iktisat olma hedefiyle cereyan ediyoruz. Bu amaca de baş döndürücü yakınız. Döviz kurunda kalımlı istikrar, erdemli faiz ile endamsız vadeli eğreti döviz çekerek değil, ihracat, gezim ve öbür görev gelirleri ile döviz kazanarak beklenir olabilir. Faizleri artırmanın hal olmadığını yüz kere gördük, erdemli faiz ile hamam dünyalık çekerek döviz kurunu baskılayıp ithalatı ucuzlatmak enflasyonla uğraş değildir. Bize dayatılan ağırlık ek faiz politikası dünkü müşterek fenomen değil. Yerli üretimi bulunmayan eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu kalımlı bir vaziyete getiren müşterek modeldir. Bu manken hamam dünyalık değme çıktığında düzey artışı ile enflasyonun baştan tetiklendiği ve dünkü faiz artırımlarının gündeme getirmiş yer aldığı sonu kullanılmamış müşterek sarmaldır. Biz bu sarmala akıbet veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımızın, bu miktar önemli, ithalatımızı istikbal oranları yüzdelik 90'lara ulaştı. Turizmde toparlanma süreci içindeyiz. Yıllık akan açığımızı aydan aya azaltıyoruz. Önümüzdeki sene salname bazda akan fazlaya geçeceğimiz anlaşılıyor ve buna da inanıyorum” diyerek konuştu.

“Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin müşterek parçasıdır”

Kemal Kılıçdaroğlu'nun hesaplı gelişmelerin MGK'da görüşülmesine gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin müşterek parçasıdır. Türkiye ekonomisi güçlüdür. Makro göstergelerimiz ve akıbet dönemdeki hesaplı performansımız oldukça iyidir. Döviz kurunda gördüğümüz akıbet hareketliliğin hesaplı temeli bulunmadığı açıktır. Üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı ve amma velakin gelişen politikalarla ülkemizin gömlek grado güçlü olması ve serbest politikalar izleyecek pozisyona gelmesi kimilerini erinçsiz ediyor. Ana muhalefetin başındaki insanoğlu bundan ağırbaşlı açıdan erinçsiz oluyor. MGK bu konuların görüşüldüğü arsa olamazmış. Bu insanoğlu siyaseti anlamış değil, siyaseti bilmiyor, hala bire müşterek yerde. SSK'yı batıran o karın hala bire müşterek yerde. Sen filhakika SSK'yı batırdın. Sen değil misin SSK hastanelerinde kişilerin morglarda öldüğü zamanın sorumlusu? Hiç umurunda değil. Sorumlusu sensin. MGK'da bunları görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz? MGK bu işlerin en alıngan noktada görüşüldüğü ve görüşüleceği yerdir. Türkiye emektar Türkiye değildir. Türkiye mangır piyasaları üzerinden, hesaplı tehditlere ayakkabı bırakmaz, geçti onlar. Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkartacak kuvvet ve kabiliyettedir. Bu tehditlere erinç ferah ferah durabiliyoruz. Algı operasyonları ile bizi bulunmayan kılmak ve engel peyda kılmak bundan sonraları beklenir değildir. Bu tehditlerin bilincinde olduğumuzu, tehditler karşısında gereğini meydana getirecek güçte ve kararlılıkta olduğumuzu MGK'da gerçekleme etmiş olduk” diyerek konuştu.

“Yanındaki sözcü bulunan şahıs da elleme müşterek faizcidir”

“Kur baskısı ne devir ve elbette kırılır?” sorusuna yanıt sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim alışılagelen vatandaşım faiz sarmalı altında inim inim inler. Ana muhalefetin başındaki şahıs ‘indirin bire, kılıç destekleriz' diyor. Ben aksini söylemiyorum. Benim yegâne başıma bu çeşit sonucu almaya yetkim yok. Ben özen edilirse gene buyana ilişik mercilere, ayrıca kendileri ‘merkez Bankası serbest değil' diyor. Merkez Bankası serbest değil de sen serbest kullanılmamış Merkez Bankası'ndan termin istem ettiğinde Tayyip Erdoğan bunu engelledi mi? Gidip Merkez Bankası'nı görüşme ettikten sonraları yaptığın izahat belli, işin ahlaki boyutu da yok. İnsan hakeza müşterek ziyareti yaptıktan sonraları dışarıda birlik aksi, Merkez Bankasını yıpratacak izahat yapar mı? Bunları yaptı. 2016'dan bu yana bunları yeni baştan gene söyledi. Yanındaki sözcü bulunan şahıs da elleme müşterek faizcidir. Kendisi bu işlerden filhakika anlamaz. Biz inşallah seçme öncesine genişliğinde ağırbaşlı açıdan faizin düştüğünü, döşenmemiş tetikleyen erdemli faizin düşüşü sayesinde düzeyde müspet iyileşmenin bulunduğunu baştan sona baş başa göreceğiz, buna enflasyon da dahil. Tabi ki takvim veremem ama muhalefetin faiz indirimi mevzusundaki itirazları bizim akıllıca yolda olduğumuzun teyididir. Demek ki bu noktaya geldiler. Hemen çark ederler mi onu bilemem. Ben tezimin savunucusuyum” halinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerden faiz oranları ve enflasyon sayıları kendisince örnekler sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim derdimiz yatırımları ve yerel üretimleri beslemek ve artırmaktır” açıklamasında bulundu.

“Stokçuluk müşterek nevi hırsızlıktır”

Stokçuluk yapanlara dair mütekellim Erdoğan, “Stokçuluğun cezai müeyyidesi müşterek puan. Bunu baştan düzenleyip cezai müeyyidesi çoğalması yazım. Stokçuluk dinimizde noktayı kullanılmamış müşterek konudur. Stokçuluk müşterek nevi, ‘spekülatif hareketler' deniyor ama hırsızlıktır. Fahiş fiyatlarla uğraş noktasında ilişik bakanlarımıza dedik ki, bu adımları atacaksınız, bununla ilişik icabında müşterek yasan kombinezon yapmış olup bu fahiş paha artışına gidenleri belirleme edelim, stoklama gerçekleştirmek yoluyla malı piyasadan çekenleri yakaladığımızda bunlara mukteza müeyyideleri uygulayalım” dedi.

Erdoğan, “Biz amme maliyesindeki imkanlarımızı kullanarak ilkin erke peyda kılmak neredeyse global fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyor. Bugün gelinen noktada arızi olabileceği öngörülen global kaynaklı müşterek enflasyon artışı lakırtı konusu, yılsonu sebebi ile fırsatçıları da defederek müspet sonuçlar alacağız” diyerek konuştu.

Özellikle enerjide ve saf kavara da Avrupa ile kıyas edilemeyecek evre fiyatların ehven bulunduğunu kail Erdoğan, “Bu doğruyu ihtilaf içmek istemiyor. Avrupa'da fiyatlar bizimle kıyas edilemeyecek derecede pahalı. Biz ise bu genişliğinde ehven fiyatla saf gazı verirken, enerjiyi verirken karşıt hata değme ayrışık gelişmeleri uyduruyorlar. Biz şarlatan ile nereye genişliğinde bu biçimde yarışacağız? Biz hanelere saf gazi dörtte bir, elektriği ise nısıf fiyatına veriyor. Sen ne dersen de onlar buna inanmıyorlar. Biz vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” halinde konuştu.

“Babayiğitlik bizlere yakışır”

Asgari ecir ile ilişik alakalı bakanlar ve tümen yönetimi ile müzakereleri yaptıklarını tamlayan Erdoğan, “Asgari ecir dair 2002 yılından itibaren türkiye yerine ehemmiyetli kazanımlar elde edildi. 2002 yılı böylece bekar ve çocuksuz müşterek işçinin eline sabık belirgin minimum ecir 184 lirayken, 2021 senesinde bu ücreti 2 bin 825 liraya kılıç çıkarttık. Asgari ecir 2002'den bu güne genişliğinde yazılı şekilde 15,3 büküm arttı. Asgari ücretin gerçek payı yüzdelik 131 şekilde gerçekleşti. Asgari ücretin gerçek değerinin çoğalması işçilerimizin satın onama ika gücünün arttığının müşterek göstergesidir. Uluslararası verilere mucibince minimum ücretin işçiye bulunmuş yer aldığı ülkede sağlamış yer aldığı satın onama ika gücüne bakılınca Avrupa devletleri ve Amerika'nın arsa almış yer aldığı endekste 2002 senesinde 14. olgun bulunan ülkemiz, 2021 senesinde 10. sıraya ilerledi. İşçilerimizin satın onama ika güçlerini yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, “Bu minimum ecir çalışmasında işçimizi enflasyondan, paha artışlarının aksi etkilerinden koruyacağız. Babayiğitlik bizlere yakışır. Biz de babayiğitliğimizi inşallah icap ilişik bakanım, gerekse heyeti, gerekse düzentileme dostlarım baştan sona baş başa enli müşterek danışma gerçekleştirmek yoluyla müşterek tomar uzatmadan kararımızı vereceğiz” diyerek konuştu.

Emekliler düşüncesince bu vakte genişliğinde yapılanları özetleyen Erdoğan, “Emekliler bizim önceliklerimiz ortada arsa aldı, bundan sonraları da bire müşterek biçimde olacak” ifadelerini kullandı.

“Üretimi yaptıkça saf gazı milletimizle paylayacağız”

Türkiye'nin saf kavara kontrol çalışmalarına dair bilim sağlayan Erdoğan, “Biz iktidara geldiğimizde isticar yöntemi ile bu işi yürütüyorduk ama dünyalık vermiyorduk. ‘Bulursanız saf gazı bunu yüzdelik 50, yüzdelik 50 paylaşırız' diyorduk. Sondaj çalışmaları, sismik emekleri yapılıyordu ama müşterek ürün alınamıyordu. Biz kendimiz bu adımı attık. Berat Bey'in Enerji Bakanı yer aldığı devirde 2 parça sismik araştırı gemisi ve sondalama gemileri aldık. Gemilerimizin sayısı 5'e çıktı. Şimdi 6. gemimize sondalama gemisi şekilde kavuştuk. Bunlarla Karadeniz, Akdeniz'de çalışmalarımızı dip ve özgüvenli yapmış olacağız. Bu birilerini erinçsiz ediyor. 2022 yılı süresince bütün kuyularda istihsal evveliyat bitirme operasyonlarının bitmesini planlıyoruz. Hedef bu. Bir yandan da kükremek tabanı istihsal sistemleri ile esmer tesislerinin materyal temini ve yapım emekleri çabucak bitmeme ediyor. Dağıtım hattının kükremek tabanına yerleştirilmesi düşüncesince bütün emekleri 2022 yılının geçmiş yarısında başlatmayı öngörüyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla 2023 yılı Ocak kocaoğlan sebebi ile Sakarya Gaz Sahası'nda geçmiş kavara üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası'nda geçmiş fazda 10 kuyudan günce 10 milyon metreküp istihsal yapmayı planlıyoruz. İkinci fazın tamamlanmasının peşi sıra açılacak kuyu sayısına dair şekilde bu miktar 40 milyon metreküpe çıkacak. Yeni müjdeler düşüncesince ekiplerimiz hem kontrol ayrıca sondalama faaliyetleri ile bölgede dip müşterek düzentileme yürütüyor. Olumlu anlam aldıkça müjdeleri milletimizle paylayacağız. Üretimi yaptıkça saf gazı milletimizle paylayacağız” dedi.

“Söz verdiğimiz aşama yurttaşlarımızın indinde olduk”

İzmir depreminin peşi sıra meydana getirilen konutların hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Devlet şekilde lakırtı verdiğimiz aşama yurttaşlarımızın indinde olduk. Bu elleme binaları mensur ettik. Depremzedelerin yarasını dolamak düşüncesince Elazığ, Malatya ve İzmir'de toplamda 35 bin 28 konut, 4 bin 104 karye evi ve 353 büro mensur ediyoruz. Elazığ'da 23 bin 677 mesken ve 2 bin 515 karye evi, Malatya'da 6 bin 287 mesken ve bin 555 karye evi yapıyoruz. Bir sene geçmeden konutları tasdik etmeye başladık. İzmir depreminin peşi sıra Bayraklı'da durumunda bin 391 mesken ve 302 büro ve sakınma bölgede 3 bin 649 mesken ve 511 büro bina kılmak düşüncesince harekete geçti. Bornova Eğridere'deki 34 karye evi ile baş başa İzmir depreminin peşi sıra yekûn 5 bin 74 mesken ve 353 büro ika sonucu aldık. Bu evleri de müşterek sene süresince tasdik ika sözünü verdik” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun “Bir Kızılay çadırı caba yok” lafının hatırlatılması üzerinde Erdoğan, “Maalesef içerisine girmiş yer aldığı deri Kızılay çadırı. Bu görecek gözü de yok” diyerek konuştu.

“Gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona siyasa yaptıklarını sanıyorlar”

Erken seçme söylemlerine dair mütekellim Erdoğan, “Kaç eş söyledik bilemiyorum ama elan müteaddit eş söyleyeceğiz. Söyleyecek rastgele müşterek lafları olmayınca bununla oyalanıyorlar. Sayın Bahçeli'nin bugün konuşmasında anlatım etmiş yer aldığı aşama bu ivazsız değişmeyen ve istek beyanına sevse de sevmese de alışmalarını ve uyma etmelerini kendilerine salık mektubu ediyorum. Millete hayrı, faydası olmayanlar gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona siyasa yaptıklarını sanıyorlar. Küresel gelişmelere dair şekilde bütün bu yaşanmış bulunan döviz hareketliliğini mazeret ederek seçme çağrısında bulunanlar akıbet şekilde halkı sokağa çıkartmaya çağırdılar. Bunların geçmişten buyana alışkanlığı budur. Birkaç münteha birim grubun çağrısına sağ duyulu bulunan halkımız haysiyet etmediği aşama düzenlilik güçlerimiz de halkı kışkırtanlara erinç mukteza işlemleri başlattı. Ben milletime verdiğim lafı markajcı müşterek siyasetçiyim. AK Parti lafında duran kadrolardan müteşekkil müşterek parti, Cumhur İttifakı da sözün erlerinin kurduğu müşterek ittifaktır. İnşallah yurttaşlarımız Haziran 2023'te kasa başına gidecek ve tercihini gene AK Parti ve Cumhur İttifakı'ndan yana kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkenin yüzdelik 52'sine gayri ulusal diyeceksin, sonraları da helalleşmeye çıkacaksın”

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına dair gösterilen videonun peşi sıra Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Ülkenin vatandaşlarına, ‘AK Parti'ye oy verdiler', ‘Erdoğan'ı desteklediler' diyerek geçer oylarda gayri ulusal ifadesini içmek aymazlıktır, gafilliktir. Bu ülkenin yüzdelik 52'sine ‘gayri milli' diyeceksin, sonraları da helalleşmeye çıkacaksın. Bu gestalt caba Bay Kemal'in ne genişliğinde içtenliksiz bulunduğunu gösterir. Bunların helalleşmesi müstelzim dosya o genişliğinde şiş ki. Tehdit ettikleri, kıygın ettikleri ile helalleşmeye başlasa caba hepsinden helallik almaya ömürlerinin yeteceğini sanmıyorum. CHP zihniyeti gerisinde o genişliğinde baş döndürücü kıygın bıraktı ki, onlarla helalleşmesi bu dünyada bitmez. Başörtülülerden helallik dilemesi lazım. Boraltan faciasında katledilmesine vesile oldukları 146 Azerbaycanlı kardeşlerimizden helallik dilemeleri yazım. 1944'de 146 Azerbaycanlı kardeşimiz Rus zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınmıştı, zamanın CHP yönetimi ne eyvah ki 146 kardeşimizi Stalin'in askerlerine tasdik etti. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Boraltan Köprüsü'nden erinç geçti ve askerlerimizin gözleri uğrunda katledildiler. Karşıya geçerken, ‘bizi onlara bırakmayın, bizi siz öldürün' dediler. Hani müşterek yırlamak mevcut ya, ‘düşman bekler karşıda önüne kattı beni, dirilik tahsil edilen çarşıda gardaşım sattı beni.' CHP bu. Varsayalım memleketimizdeki vatandaşlarımızla, kıygın etmiş yer aldığı kesimlerle helalleştiler, ya mazlum Suriyelilerle, Filistinlilerle, Libyalılarla, Afrikalılarla elbette helalleşecekler. Biz anahtar coğrafyamıza ulaştıkça, mazlumlara dayanak çıktıkça, fukara halklara besin ve tıbbi yardımda bulundukça demedikleri kalmadı. Bay Kemal ‘Adalet Bakanlığı kadrolarını tümen örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim' diyen emektar CHP'li bakanların kıygın etmiş yer aldığı kişilerden helalliği elbette ilişki bunu hiçbir düşündü mü? Bay Kemal SSK Genel Müdürlüğü zamanında âciz yönetimi zımnında şifahane köşelerinde yaşamını kaybeden, otama borcu zımnında evladının cenazesini alamayan vatandaşlarla ilkin müşterek helalleşsin. Her darbenin, antidemokratik eylemin gerisinde duran CHP zihniyeti helallik onama kılmak düşüncesince baş döndürücü ama baş döndürücü geç kaldı. Her seçme evveliyat CHP'liler tutucu seçmene hoş gelmek düşüncesince baştan sona cumbalak atmaya başlarlar. Bu helalleşme hücumu bire müşterek minvalde müşterek harekat ama bu az buçuk er ha sanki. Çünkü Bay Kemal intihabat Haziran 2023'te” açıklamasında bulundu.

“Fransız çimento devi Lafarge'ın yıldırı örgütlerini desteklemesi”

Fransız ortaklık Lafarge'ın yıldırı örgütlerine dayanak vermesi ile ilişik Macron ile görüştüğünü tamlayan ve Macron'un işten sıyrılmaya çalıştığını kail Erdoğan, “Suriye ihtilafının aksi neticelerinden en müşterek tomar dokunca gören abuhava biziz. Suriye halkını, ülkenin arazi bütünlüğünü ve ulusal güvenliğimizi yıldırma fail yıldırı bu neticelerden ihtimal de en önemlisidir. Suriye'deki yıldırı problemininin gerekçelerinin başlangıcında yıldırı örgütlerine maruz aut dayanak geliyor. DEAŞ ile uğraş bahanesiyle bazısı devletler kabilinden yıldırı örgütü PKK-YPG'ye maruz dayanak onama edilemez. PKK-YPG'nin yıldırıcı kimliği başka esame atfedilerek değiştirilemez. DEAŞ ile uğraş etmiş yer aldığı iddiasıyla PKK-YPG'ye dayanak verenlere ülkemizin DEAŞ ile sahada döş göğse çarpışan yegane eş yönetim ve NATO üyesi olduğunu, 4 bin 500'den müşterek tomar DEAŞ teröristini atıl bir vaziyete getirdiğimizi, DEAŞ terörüne minimum onlar genişliğinde sunulan kaldığımızı uyarmak isteriz. Zaman devir ülkemize müteveccih DEAŞ bağlamında batıl iddialar dile getirenler var. Evvelemirde kendi tutumlarını bunlar gözden geçirmelidir. Lafarge firmasının DEAŞ ile irtibatlı faaliyetleri bu çerçevede Fransız yargısı kabilinden ortaya konulmuş ve Fransız yargısı bunu hükme bağlamıştır. Bundan elan başka tutanak kabil mi? Bunu Mocron'un namına de söyledim. Lafarge'ı nereye koyacaksın? Hiç bilgisi yokmuş, haberi bulunmayan muş aşama ayaklara giriyor, işi sıyırmaya çalışıyor. Bunlar maatteessüf ikiyüzlü. Mehmetçiğimiz orada verdiği uğraş ile onları oraya gömdü” dedi.

“Hepsi ile münasebetlerimizi baş döndürücü elan elleme bölgelere getireceğiz”

Birleşik Arap Emirlikleri ile planlı ilişkilerin baştan mensur edilmesi, aut politikadaki gelişmeler ve CHP'nin eleştirilerinin sorulması üzerinde Erdoğan, “Önce Katar ile başladılar, o tutmadı, kılıç Katar'a BMC'yi satmadık. Sadece Katar BMC'ye eş oldu. Yüzde 49 onlar, yüzdelik 51 biz. Ürettiklerimizin mahsus bölgelere satışında onların da müspet gayretleriyle Arifiye'deki tırtıl fabrikasının restorasyonu ve aracısız geçirilmesine bu ortaklığın baş döndürücü iri faydası oldu. Şimdi ise Abu Dabi yönetimi ele attığımız bu etap zamanı müşterek adım. 11 bilyon dolarlık müşterek ön barışma yapıldı. Yaptığımız düet toplantıda de Şubat kocaoğlan aşama benim müşterek ziyaretim olacak. BAE ile bulunan proses ayrımlı müşterek pozisyona erişecek. Biz dargın, dargın olduğumuz devir ondan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor CHP, bu arada etap attığımız sürede da ‘niye bunlar barıştılar' deyip oradan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor. Çatlasanız da patlasanız da bütünü ile münasebetlerimizi baş döndürücü elan elleme bölgelere getireceğiz. Bahreyn'in bizlere vürut hali var, onlarla görüşmelerimizi yapacağız. Suud ile bulunan münasebetleri elan elleme pozisyona getirmenin gayreti süresince olacağız. Mısır'da da baş döndürücü ayrımlı gelişmeler imkânsız demiyorum, olabilir. Tüm bu bölgenin insanlarının yekdiğeri ile münasebetleri farklı. Kadim zamanı kılıç bu arada mensur ettik, paylaşıyoruz. Bizim Körfez devletleri ile aramızda baş döndürücü ağırbaşlı müşterek ortaklaşa iş potansiyeli mevcut. Karşılıklı faydaya mebni dünkü ortaklaşa iş projelerini eş yatırımlar düşüncesince müşterek punt şekilde görüyoruz” diyerek konuştu.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler