USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kendimiz olarak kalmak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çocuklarımıza, gençlerimize ve topu topu topluma, bizim dışımızda üretilip dayatılanı değil, özlük firez ve uygarlık değerlerimizle biçimlendirdiğimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kendimiz olarak kalmak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz'
11-01-2022 22:32

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni'ne dahil olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödülleri almaya adalet elde eden adları kutlama kartı etti.

“Nice sanatkarımız firez ve konuşma dünyamızı zenginleştiriyor”

“Dünyada anadan görme sanatların unutulmaya beniz tuttuğu müşterek çağda canlı insanoğlu değerli şeyleri listemizin gelişigüzel güzeşte sene daha da büyümesi, milletçe bu ulvi maksata sarılmayı sürdürdüğümüzü gösteriyor” açıklamasında mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de ülkemizin ciharıyek tarafındaki ustalarımız, sanatçılarımız, hat, ebru, yazar işi, minyatür, çini, oyma, kakma, taş işleme, ahşap işleme, cilt el işi bakımevi sahalarda eder biçilmez asar çıkartıyor. Bugün de keçe, kispet, yazma, kaval, bağlama, göz boncuğu üreten ustalara sahibiz. Meddahlık, aşıklık, zakirlik geleneğimizi sürdürüyoruz. Yamaklık, çıraklık, kalfalık, hüner ve üstatlık basamaklarından güzeşte kaç sanatkarımız firez ve konuşma dünyamızı zenginleştiriyor.

Türkiye'nin gelişigüzel köyünde, gelişigüzel kasabasında, gelişigüzel ilçesinde, gelişigüzel şehrinde canlı insanoğlu hazinesi sıfatını adalet fail baş döndürücü bulunmaz insanlarımız var. Kendi sahalarında hayatlarını vakfederek elde ettikleri maharet ile, ortaya koydukları ürünler ile ülkemize ve dünyaya müşterek tane değerler kazandıran, yüreklerinde erkek müşterek aşkı, ellerinde tartışmasız müşterek mahareti sıkı sıkıya markajcı bu sanatkarlarımızı damıtma eylemek düşüncesince kelimeler yetersiz kalıyor. Yaşayan insanoğlu değerli şeyleri listemize daim dünkü ilaveler yapan, nadir bilim ve maharet mucip kaç mesleğin ihyasına okazyon olacak Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın nesilden nesle aktarılmasını sağlayacaktır. Devlet olarak bu mevzuda üzerimize sakıt mesuliyeti namına getirmenin gayreti içindeyiz” diyerek konuştu.

“Kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz”

Türkiye'yi müşterek taraftan günün asliye madun bina gereksinimlerini karşılayacak yatırımlarla donatırken, öbür taraftan tarihe, kültüre, medeniyete ehil çıkma icraat gerçekleştirdiklerini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihimizden ilhamını aldığımız dünkü müşterek mimarlık anlayışını yaygınlaştırmaktan atalar mirası kaç değerimizi diriltme etmeye genişliğinde dayanıklı baş döndürücü emek vermeyi yaşama geçirdik. Demokrasi ve kalkınma hamlemizi ehemmiyetli seviyede sonuca ulaştırmanın verdiği güven içerisinde bundan sonradan eğitimin ve kültürün merkezinde bulunduğu kadarıyla medeniyetimizin ihyası gayretlerine baş döndürücü daha müşterek tomar odaklanabileceğimiz müşterek çağa giriyoruz. Her ne genişliğinde global keyif ve mal krizi hasebiyle kişilerin gündeminde tutum ilkin tam bakımevi görünüyorsa da başlıca mücadelenin geleceğin ne kodlarla düz yazı edileceği dair yaşandığını biliyoruz. Bu çerçevede bundan sonradan yaşantımızın haricinde kalması havadan hafif beklenir olmayan, dönüşen sayısal evren araçları, siyasetin ve ekonominin üstünde müşterek kuvvet olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetin, toplumsal medyanın, bileşimli zekanın başlıca yaşamın ötesinde koşut müşterek evren tevlit önünde ilerleyici sayısal kurguların etrafımızı kuşattığı müşterek çağda kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz.

Bunun yolu da maziden atiye kurduğumuz köprüyü hem aslıyla bununla beraber değişen teknolojinin verdiği imkanlarla, sınırları göbek grado muhavvil yorumlarıyla çelimli tutmaktan geçiyor. Çocuklarımıza, gençlerimize ve hepsi topluma, bizim dışımızda üretilip dayatılanı değil, öz firez ve uygarlık değerlerimizle biçimlendirdiğimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz. Üstelik bu hükümetinden bürokrasisine, siyasetçisinden iş hayatına herkesi bağrına basan lakin her insanın daha üstünde biçimlenen müşterek eş bilinci gerektiriyor. Her birimiz öz bölgemizde ortaya koyduğumuz gayretle, yenilikçi efkâr ve ürünlerle, eserlerle, çıktılarla bu sürece katkıda bulunacağız ki, istek ettiğimiz iklimi oluşturabilelim.

Türkiye'nin müşterek süredir verdiği savaşım ülkesi ve milleti ile ahacık bu seviyeyi soruşturma mücadelesidir. Son 2 asrını aut saldırılar indinde öz iç çekişmesiyle, ayrışmalarıyla, ayrıca kavgalarıyla nâkil müşterek milleti baştan ‘bir olalım, kocaman olalım, solmamış olalım, ahi olalım, baştan sona beraberce Türkiye olalım' anlayışı çevresinde toplamayı başardığımıza inanıyorum. Bu sayede vesayeti yendik, terörün başını ezdik, vuruş girişimlerini boşa çıkardık, bölgemizdeki ve hayattaki itibarımızı artırdık, ülkemizin ciharıyek yanını aynısı benzer yepyeni yatırımlarla donattık. Bugün de gelişigüzel bölgede ehil olduğumuz müşterek tane insanoğlu hazinesinden aldığımız dayanak ve şevkle şişman ve çelimli Türkiye'yi düz yazı edeceğiz. Dün başardık, ahit de başaracağız. Çünkü kılıç Türkiye'yiz kılıç Türk milletiyiz. Marifet iltifata tabidir lafı marifetin iltifatla hakkının teyit edilmesine ayraç eder” biçiminde konuştu.

“UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine 21 ilke ile en baş döndürücü kültürel bedel kaydettiren ilkin 5 abuhava zarfında yerimizi almış bulunuyoruz”

İnsanlığın binlerce yılda ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı anadan görme kültürlerin ahit şişman müşterek riziko altında bulunduğunu kail Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ”Bu riziko karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ne ayar şişman müşterek sorumluluğa ehil olduğumuzu dobra biliyoruz. Yürüttüğümüz icraat kapsamında bu tatlılıkla cereyan ediyor, kültürel mirasımızın korunması, yaşatılması ve günümüze taşınması mevzusundaki hassasiyetimizi en üst seviyede korunum ediyoruz. Bu çerçevede UNESCO çatısı altında imzalanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi bağlamında hassasiyetle sürdürdüğümüz çalışmalara şişman ehemmiyet veriyoruz. Yapılan icraat sonucunda türkiye konkre sıfır kültürel kalıt dalında sağlam ülkelerden birisi durumuna gelmiştir.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiğimiz 21 ilke ile en baş döndürücü kültürel bedel kaydettiren ilkin 5 abuhava zarfında yerimizi almış bulunuyoruz. Çok çelimsiz müşterek müddet ilkin 15 Aralık 2021 tarihinde Hüsn-i Hat'ın UNESCO'ya kaydettirilerek insanlığın eş mirası duyuru edilmesi de bu kapsamda akıbet evre ehemmiyetli müşterek aşama olmuştur. Ayrıca 2021 yılı Mart ayında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine baş döndürücü uluslu olarak verilen Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi, Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği ile Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine millî olarak verilen Ahlat Taş İşçiliği de 2022 senesinde UNESCO kabilinden değerlendirmeye alınacaktır” dedi.

Somut sıfır kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve doğacak kuşaklara aktarılması düşüncesince daha çalışan ve doğurgan yaklaşımlar ile stratejilerin geliştirilmesi amacıyla belgelik verilerinin güncellenmesi, kültürel kalıt envanterlerinin oluşturulması ve esirgeme faaliyetlerinin yapılması bakımevi emek harcamaları da titiz müşterek biçimde sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Ersoy, “Bu icraat çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kültürel zenginliğimizi neşelendirmek düşüncesince ömrünü vakfeden değerlerimizi, ‘Yaşayan İnsan Hazineleri' olarak tanımlayarak sağlam müşterek emek vermeyi da yaşama geçirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda 2008 yılından itibaren geçmişle ahit arasındaki kültürel bağın kuvvetlenmesine yardım sağlayıcı birbirinden altın adlar ‘Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak duyuru edilmektedir. Bu yılda baş döndürücü altın adlardan oluşan astronomi üyelerimiz kabilinden 21 insanoğlu 1 kol peyda eylemek kıl payı 22 dünkü Yaşayan İnsan Hazinesi de belirlenmiştir. Böylelikle Toplamda 65 insanoğlu 2 kol Yaşayan İnsan Hazinesi Türkiye Ulusal Envanterine kaydedilmiş oldu” diyerek konuştu.

Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının peşi sıra Tevfik Alparslan Babaoğlu'na ebru sanatı, Fatma Çiçek Derman tezyin sanatı, Alpay Ekler Karagöz sanatı, Ayten Tiryaki güzergâh sanatı, Amir Ateş Mevlit geleneği, Gülbün Mesara tezhip, sert ve minyatür sanatı, Fatma Önkol masal üslup geleneği, Ali Akbey anadan görme ahşap oyuncak imal geleneği, Hasan Tabakoğlu kazaziye ustalığı, Mustafa Sami Onay kara kara tahta kaşık imal ustalığında, Hasan Tuluk eroin el işçiliği geleneği, Hüsamettin Yivlik anadan görme ahşap oyma sanatı, Sevim Ataner piramit gestalt ustalığı, İbrahim Atıcı hamal semeri imal ustalığı, İsmail Araç karatabak dericilik ustalığı, Mehmet Başsav anadan görme lületaşı ustalığı, Mehmet Orhan Çakıroğlu değirmi imal ustalığı, Mustafa Civelek ıslık dili geleneği, Nahya Güzelyurt denk imal ustalığı, Salim Yaşar çanak ustalığı, Tansel Işık amut patak inşası ustalığı dalında rütbe verdi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği ise Mehter geleneğini yaşattığı düşüncesince ödüle müstahak görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rütbe düşüncesince sahneye mevrut ahşap oyma sanatı ustası Hüsamettin Yivlik'ten sigarayı salıverme lafı aldı. Erdoğan Yivlik'in sigara paketini aldıktan sonradan Yivlik'e hediyesini sunma etti.
Islık Dili geleneği mümessili Mustafa Civelek, Erdoğan'ı ve salondakileri ıslık dili ile selamladı. Erdoğan, Giresun'a çağırma edilmesi ilişkin AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'a seslenerek "Ya sen ya ego planı yapıyoruz" dedi.

Kazaziye ustası Hasan Tabakoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan düşüncesince hususi tasarladığı el emeği tespihi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunma etti. Yorgan ustası Nahya Güzelyurt ise Türk Bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk motifli minyatür denk bağış etti.

Derya Yetim - Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler