USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de engellilerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizle ait ön yargıları kırdığımız seviyede onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı namına milletimden engellilerimiz dair şimdi çok hassasiyeti ve el birliği bekliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de engellilerle bir araya geldi
29-11-2021 00:09

“Engelleri Birlikte Aştık İzmir Buluşması” programında engelli vatandaşlarla bir araya mevrut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli vatandaşların problemlerini dinledi, sorularına ivaz verdi ve onlarla baş başa yırlamak söyledi. Programın yapıldığı salona, artist Metin Şentürk ve önemsiz bir kızın seslendirdiği “Beraber yürüdük kılıç bu yollarda” isminde şarkının eşliğinde giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lokman Ayva ve Metin Şentürk ile şakalaştı. Erdoğan, şarkının böylelikle Metin Şentürk'e, “Metin maşallahın var” sanarak seslenince, Metin Şentürk de, “Siz başka bir önsezi verince hakeza oluyor” niteleyerek ivaz verdi. Erdoğan, salonda Lokman Ayva'yı gördükten sonra, “Metin, Lokman ile tanışıyorsunuz değil mi?” sanarak sordu. Metin Şentürk ise, “Onu gözüm bir yerden ısırıyor” sanarak nükteli bir ivaz verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lokman nüktede Metin de senden arka kalmıyor” ifadelerini kullanınca salonda gülüşmeler oldu.

“Hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri baş başa aştık”

AK Parti iktidarında engelli yurttaşlar düşüncesince meydana getirilen emek harcamaları özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “19 yıldır; ‘AK Parti varsa, kılıç varsak engel yok' niteleyerek çalışmalarımızı kararlılıkla, içtenlikle sürdürüyoruz. Medeniyetimizin ayırıcı vasıflarından bulunan kerim talih tasavvurunu günümüzün toplumsal talih prensipleri ile birleştirerek baştan yorumladık. ‘Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü' fideist ile akım ederek ülkemize dünyanın en serbest şümullü toplumsal düzenlilik ve afiyet sistemini kazandırdık. Devletin sevecenlik şemsiyesi haricinde kimsenin, nazar boncuğu vatandaşımızın kalmaması düşüncesince hususi hız gösterdik. Türkiye'yi büyütürken, üretimi artırırken, istihdamı motivasyon ederken 84 milyonun tamamını kucaklamaya hız ettik, ediyoruz, edeceğiz. Engelli insanlarımıza tahsilden istihdama genişliğinde rastgele bölgede denktaş erler adına toplumda mevcut olabilecekleri olanakları sunmaya çalıştık. Engelli kardeşlerimize müteveccih toplumsal politikalarımızı iane değil, adalet eksenli bir tatlı şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, toplumsal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, afiyet ve erişilebilirlik kabil bölgelerde yaşama geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri baş başa aştık.

2005 senesinde çıkartılan Engelliler Kanunu ile terbiye hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine genişliğinde sağlam baş döndürücü mevzuda zamanı özellikte adımlar attık. 2010 senesinde meydana getirilen kanun değişikliği ile hâlâ da ileriye batın grado engellilere müteveccih artı ayrımcılığı anayasal güvenceye aldık. 2013 senesinde meydana getirilen bir başka aranjman ile ‘özürlü', ‘çürük', ‘sakat' kabil acı ibareleri ağız ağıza kaldırdık. 2007 senesinde başlattığımız evde bakım katkısı kapsamında dayanak noktası meydan isim sayısı 2021 yılı itibarı ile 535 bin 700'e ulaştı. Her ilde minimum bir biçim olacak biçimde Türkiye genelinde 128 açık güneş dirim merkezini hizmete sunduk. Kamu bakım ve iyileştirme merkezi sayısı 2002 senesinde 21'iken, 2021 yılı Ekim kocaoğlan itibarı ile 104'e çıkartıldı. Keza partimiz içerisinde 81 ilimizde kurduğumuz engelli eş güdüm merkezlerimizle engelli yurttaşlarımızın indinde olduk. Engelli yurttaşlarımızın istihdam paylarını artırmak, onların hiç kimseye kadın olmaksızın hayatlarını idame ettirebilmeleri düşüncesince sağlam baş döndürücü etap attık. 2012 senesinde dünyada bir umde imza atarak engelliler düşüncesince ayrı ve merkezi bir sınava uygulaması getirdik. Şimdiye genişliğinde 62 bin 337 engelli ataması yaparak bu bölgede üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırdık. Halihazırda mecmu amme mensupları süresince engellilerin payı yüzdelik 2'ye yaklaşmıştır. İnşallah önümüzdeki devirde bu sayının aratacağına inanıyorum” sanarak konuştu.

Engelli vatandaşların, engelleri aşmanın bir erkincilik meselesi bulunduğunu rastgele güneş tanıtlama ettiklerini, engellilerin sporda, sanatta, iş hayatında, siyasette, eğitimde ve öbür bölgelerde elde etmiş bulunduğu başarılardan alım çalım duyduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin yaşamın rastgele sahasına nazar boncuğu engel olmaksızın katılmalarını realizasyon düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz. Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı baştan nesir ederek engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmaya hız ediyoruz.

Öte taraftan engelli yurttaşlarımızın toplumda adalet ettikleri noktayı alabilmesi, bir tane başına devletin yahut hükümetin çabaları ile beklenen değildir. Bütün bireylerin, ailelerin, çırçıplak toplumun, iş dünyamızın, belediyelerimizin, üniversitelerimizin bu süreci desteklemesi şart. Bu mevzuda ne genişliğinde farkındalık oluşturabilirsek hedeflerimize o evre varabiliriz. Engelli kardeşlerimizle ait ön yargıları kırdığımız seviyede onların önündeki engelleri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı adına milletimden engellilerimiz dair hâlâ bir tomar hassasiyeti ve el birliği bekliyorum. Biz bugüne genişliğinde bulunduğu kabil bundan hakeza da engelli kardeşlerimizin indinde olmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya, geçim ve refahını artırmaya bitmeme edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de yaşamın rastgele dalında sergiledikleri başarılarla bizleri gururlandırmaya bitmeme edeceklerine inanıyorum” biçiminde konuştu.

“Daha da güçlenerek yolumuza bitmeme edeceğiz”

Bir engelli anası ile lakırtı fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafızlığını bütünleyen Ravza isminde önemsiz kız ve kardeşi Emirhan ile de lakırtı etti. Salgın devri ile ait mevrut bir soruya ivaz verici Erdoğan, “Bizim iri bir avantajımız oldu, elhamdülillah başta kent hastaneleri, öbür hastaneler, bu mevzuda fiziksel manada başağrısı yaşamadık. İster engelli, icap açık olsun rastgele ayrışık tedbirimiz vardı, onlara da lüzumlu bulunan müdahaleleri etme imkanını bulduk. Bundan sonraları hâlâ da güçlenerek yolumuza bitmeme edeceğiz” dedi.
Erdoğan, engelli vatandaşların sorularına ivaz verdiği esnada isteyenlere kitabını da imzalarken, Down sendromlu Caner, indinde getirmiş bulunduğu kupasını Erdoğan'a gösterdi. Erdoğan, yüzücü bulunan Caner ile bir müddet lakırtı ederken, Caner'den mağaza futbolu oynama dair uydurma aldı. Erdoğan, “Sen ekibi al bana gel. Babası, ekibi makam Külliyeye gelin” dedi.

“Küçümseyemezsin, onları aşağılayamazsın, onlara eğitim-öğretim kapılarını kapayamazsın”

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü hususi Hukuk Programı'nda faziletli lisans önleyen Ayşe Begüm Başbozkurt terbiye zamanında yaşamış bulunduğu önyargılardan bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayşe Begüm'ün bu hali tamamı topluma, tamamı halklara bir örnek. Küçümseyemezsin, onları aşağılayamazsın, onlara eğitim-öğretim kapılarını kapayamazsın. Çünkü başta Ayşe Begüm'ler bu toplumda diğerlerine örnektir. Siz engel koyuyorsunuz lakin Ayşe Begüm o engelleri aşa aşa buralara geliyor. İnsanoğlu azmettikten sonraları nazar boncuğu şeyi tanımıyor. Jülide Hanım, Ayşe Begüm'ü strateji edeceksin” açıklamasında bulundu. Ayşe Begüm Başbozkurt ise “5. Yargı Paketi yasalaştı, 2802 mahdut Kanun'daki engellilerin bilgili ve müddeiumumilik yapamayacağına bağlı husus değişti” niteleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname etti.

Engelli sportmen Dilara Çelik, “Bizimle ait hâlâ bir tomar insanı bilinçlendirmek düşüncesince çalışıyorum, bunun düşüncesince öğretim üyesi peyda etmek istiyorum. Sınavlara da girdim. hususi sporcularla ait hatırladığınız bir anınız mevcut mı?” biçiminde istifham sorunca Erdoğan, “Anlatılamayacak genişliğinde çok. Benim en iri anılarım Metin ile, bir de Lokman ile. Lokman bir anımızı anlatır mısın?” niteleyerek lafı Lokman Ayva'ya bıraktı.
Lokman Ayva da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anısını şu ifadelerle anlattı:
“Siz bir keresinde ‘Lokman sen beni görmüyorsun, ego de seni görmeyeceğim' demiştiniz. Ben de Sayın Cumhurbaşkanım kimi şeylerde ivaz beklememek lazım, gerçek sizin bizi görmeniz lazım, senelerdir da görüyorsunuz.”

Bakan Kasapoğlu: “2024 Paris'te bize hâlâ baş döndürücü kut yaşatacaklar”

Engelli bir öğretmenin, “Biz öğretmenler adına manzume kanunun çıkmasını bekliyoruz” ifadelerine mukabil Erdoğan, “Onun emek harcamaları akıbet safhaya geldi” sanarak ivaz verdi.

Engelli ulusal kemankeş Öznur Cüre'nin “Paralimpik sporcular adına iri başarılara imza attık. Bu başarıların çoğalması düşüncesince icraat nelerdir?” sorusu üstünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, lafı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na verdi. Bakan Kasapoğlu, “Yetenek projemiz başladı. Hem yeteneklerin tespiti hem kulüplerin desteklenmesi aynı zamanda ait müsabakalara tedbir noktasında ast bina desteği sağlıyoruz. Arkadaşlarımızın arsıulusal müsabakalarda deneyim kazanıp paralimpik oyunlara tedbir noktasında müsabakalara motivasyon ediyoruz. Branş çeşitliliğini sağlayacağız. Onların motivasyonlarını açık açık tezyit anlamında teşviklerimiz bitmeme edecek. Tüm Türkiye'de kulüpleşmeyi motivasyon ediyoruz. Kulüpler bu manada ağırbaşlı bir ivme kazandırdılar. Sizin başlattığınız acemi devrimi ilerleterek bitmeme ettiriyoruz. Sporcularımız inşallah 2024 Paris'te bize hâlâ baş döndürücü kut yaşatacaklar” açıklamasında bulundu.

“İyi bir para aktarımı teklifi gelmişti ama...”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulusal sportmen Nesim Turan'ın, “Spor aşkınız nereden geliyor?” şeklindeki sorusuna şu ifadelerle ivaz verdi:

“Ben 14 yaşlarında mahallede futbola başladım. O devir İmam Hatip mektebinde okuyordum. Amatör kümede futbola bitmeme ettim. İstanbul'da Camialtı Spor Kulübü vardı, orada oynadım. Okul bitince İETT'ye para aktarımı oldum. Amatör kümede hevesli öneri geldi lakin babam, Allah yağmur etsin, güzel ki önümü kesti, ‘ben seni okuman düşüncesince yetiştiriyorum, sen hevesli futbola bitmeme etmeyeceksin.' İyi bir para aktarımı teklifi gelmişti lakin babama saygım baş döndürücü ileriydi. Babam da hafiften almazdı işi. Babam anca dedikten sonraları bizim değişik bir bilinçlilik yapmamız beklenen değildi. Futbolu babamın söylediği biçimde acemi kümede bitmeme ettirerek bitirdik. Hayırlı da oldu. Siyasete tamamı ağırlığımızı verdik. Siyasette o gün, bugündür bitmeme ettik. Millete görev önünde bitmeme ediyoruz. Güzel bir ekibimiz var. Bu ekiple de Türkiye'mizin ciharıyek yanına hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Yani hizmetimizin gitmediği arazi yok. Yapacağımız baş döndürücü bilinçlilik var. Bundan da baş döndürücü mutluyuz. Sizlerle mutluyuz. Bu aşk işidir. Neşet Ertaş, ‘Aşkınan koşan yorulmaz' diyor.”

Akıllı patak teknolojisini geliştiren firmanın kurucusu bulunan müşahede engelli Kürşat Ceylan'ın uydurma alması üstünde Erdoğan, ”İhracat ne alemde?” sanarak sordu. Kürşat Ceylan, baş döndürücü toy olmalarına mukabil 400 bin dolarlık dış satım yaptıklarını söyleyince Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fena bir miktar değil” sanarak ivaz verdi. Kürşat Ceylan'ın “Sosyal el girişimciliği dair bundan ahir adımlar neler olacak?” sorusu üstünde Erdoğan, “Kürşat bu mevzuyla ait seninle hususi konuşmamız lazım. Bu işin maliyet analizlerini yapmamız yazım. Seninle bu yola bitmeme edebiliriz” dedi.

Söz meydan artist Metin Şentürk, “Biz eskiden, sizden önce, otururduk neler yapılması icap ettiğini anlatarak nazar boncuğu bilinçlilik yaptıramazdık. Ama bugün nelerin yapıldığını anlattığımız günlere getirdiğiniz düşüncesince teşekkürname ederim” sanarak konuştu. Erdoğan, programın böylelikle müşahede engelli Bager Çalışçı'nın piyanosuyla çalmış bulunduğu Yemen Türküsüne ve Metin Şentürk'ün şarkılarına haremlik etti.

Ceren Atmaca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler