USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en iri ikinci barajı bulunan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) açılışını yaptı. Erdoğan, "Bu barajı değme evrede önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık. Karalama kampan

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu
06-11-2021 15:29

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES açılışı düşüncesince Mardin'in Dargeçit ilçesine geldi. Baraj açılışına bakanlarla dahil bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in 19 senedir bölüt işlev amaçlarının en konkre örneği bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılı düşüncesince milletimize uydurma verdiğimiz yatırımlardan birisi bulunan bu barajı rastgele etapta önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık.

Karalama kampanyalarını unutmadık unutmayacağız, bu im yeminli Türkiye düşmanlarına da zat ülkesine husumetlerine bilinen içimizdeki mankurtlara da bırakılmış en iyi cevaptır. Barış, kardeşlik, bol bolamat sembolü bulunan Ilısu projesi Dicle Nehri üstünde yaptığımız en kocaman barajdır. Ön yüzü betan ciltli baraj tipi itibarıyla da dünyada evvel tam toprak almaktadır. Dördüncü kocaman HES yerine ülkemize salname 3 bilyon teklik yarar sağlayacaktır. Su bizim medeniyetimizde hayattır. Enerji de taraf yana başka avlu kaynağıdır. Ilısu'nun Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerimizdeki yurttaşlarımız ilkin edinmek az daha kâffesi milletimize faydalı olmasını diliyorum. Bu barajın ülkemize kazandırılmasında emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum" niteleyerek konuştu.

"Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına dirlik tedarikli olmamız gerekiyor"

Dünyanın derece derece kalan hararet tehlikesine dirlik mücadelelerinin bitmeme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek taraf yana su damlasının israfına müsamahamız yoktur. Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına dirlik tedarikli olmamız gerekiyor. Hiç zahir su bu asrın en altın ve ciddi kaynağıdır. İklim değişikliği hararet kalan kişi ve kentleşmeyle baş başa su kaynakları üstündeki baskılar derece derece artmaktadır. Artan nüfusa yanıt toprak yüzüne sakıt yağışta taraf yana tadil olmamıştır. Su kaynaklarının kullanımının nitelik ve hacim anlamında azalması da ayrı taraf yana sıkıntıdır. Su kaynaklarının yüzdelik 70'den ilavesi tarımda kullanılmaktadır bu boyut rastgele olumsuzluğun besin üretimine de yansıyacağı biliniyor" biçiminde konuştu.

"Su kaynaklarını akilane komuta etmek yeğleme değil, zorunluluktur"

Dünyada değişimlerin yaşandığını ve vaktiyle alan yağı düşüncesince meydana getirilen mücadelenin bundan sonra su düşüncesince yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye su zengini taraf yana diyar değildir. Kişi başına sakıt salname bin 340 metreküp su ile su stresi çekici devletler grubundayız. 2040 senesinde bu miktarın salname bin 116 metreküpe derece düşeceği düşünülüyor. Bu sebeple elimizdeki kaynakları çalışan ve tasarruflu değerlendirmek durumundayız. Su kaynaklarını akilane çevirmek yeğleme değil zorunluluktur. Geçmişte alan yağı düşüncesince sunulan mücadelenin benzeşim önümüzdeki zamanlarda su kaynakları düşüncesince yaşanacaktır. Son 19 yılda nesir edilen ve cumhuriyet tarihinde yapılanların dü katından taraf yana tomar bulunan barajımızla lüzumlu suyu depoladık. 3,3 milyon hektar bölgede icraat bitmeme ediyor. Enerjide de semere 19 yılda yerel erke tesisleri düşüncesince savaş ettik. Kalkınmanın asliye ast yapısı bulunan çarpıcılık enerjisinde yaşanabilecek sıkıntıların önlerine geçtik. Şehirlerimizin içmece suyu ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince 271 içmece suyu ve 21 atılan su tesisini hizmete açtık. 41 milyon vatandaşımıza tahminî 3 bilyon metreküp içmece suyu gerçekleştirme ettik. Bu hizmetleri yapmasaydık 2020 ve 2021 yıllarında 44 ilimiz azda olsa yahut tamamın hararet tehlikesiyle dirlik karşıya kalabilecekti. Sel baskınlarına dirlik kurulan bereket himaye tesislerin yarısını şu demek oluyor ki 5 bin 140 tesisi semere 19 yılda hizmete sunduk. Her vatandaşın ak pak suya erişimine ulaşmaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz su şurasının semere bildirgesini bölüt açıkladık. Suyun geleceğini planladık ve sefer haritamızı oluşturduk. Önümüzdeki devirde de su dalında toy yatırımlar hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız Ilısu'nun su ve erke indinde kültürel ve içtimai gelişimi sağlayacak strüktürel hali da bulunmaktadır. Pek aşırı yatırımı yaşama geçirdik. En aşırı sömürme edilen Hasankeyf ilkin edinmek az daha kâffesi hars ve zamanı koruyarak bu günlere geldik. Kültürel değişim yapmak durumunda arkasında kızarmak istiyoruz. Artık bura kültürel taraf yana zamanı toprak olacak ve turistleri çekecektir. Hasankeyf'te eksiksiz zamanı ve kültürel yapıları toy yerlerine taşıdık. Bay Kemal bunlar anca sözle olmuyor, sözle peynir gemisi yürümüyor. Ayrıca azda olsa taşınan yahut durumunda himaye dibine tahsil edilen asar de mevcut. Yeni Hasankef'i buna mucibince nesir ettik" dedi.

"HDP'nin işlev sorunu yok, tığ dertliyiz, işlev düşüncesince dertliyiz"

Konuşmasında HDP'nin alana işlev yapmadığını söyleyerek bitmeme fail Erdoğan, "Ey PKK'nın taraf kolu HDP, sizler bunları yapabilir misiniz? Sizin hakeza taraf yana derdiniz mevcut mı? Biz dertliyiz, işlev düşüncesince dertliyiz. Biz sizlere aşığız aşık. Buradaki Kürt kardeşlerimizi boşlama edemezdik, etmedik ve onlara bu eserleri kazandırdık. Biz Türküyle, kürdüyle, Arabıyla, Ggürcüsüyle bu ülkede canlı vatandaşımıza tadil yapmadan sizleri Allah düşüncesince seviyoruz. 2023'ün 14 haziranına taraf yana olarak, bu arada olarak, kocaman olarak, pörsümemiş olarak, ahi yerine girecek ve inşallah bu bölgelerden kocaman taraf yana yekünle zaferle çıkacağız. Tek millet, biricik bayrak, biricik devlet, biricik vatan, Allah uçurum ve yardımcımız olsun" niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının arkası sıra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş çeşidinden meydana getirilen afsun ile barajın açılışı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler